olejek1 Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 09:56 badanie ogolne moczu. w aptece kup specjany pojemniczek-torebeczke dla chlopca lub dziewczynki. badanie ogolne moczu - mozna miec wynik w godzine. kosztuje ponizej 10 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
asta6265 Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 10:49 niestety nie mogę się zgodzić z olejek 1 , gdyż ogólne badanie moczu nie wykryje zakażenia układu moczowego, a jedynie mocz pobrany na POSIEW. odradzam także kupowanie tych woreczków gdyż się nie sprawdzają i wynik jest zafałszowany. wiem co mówię bo mój mały miał infekcje dróg moczowych, z którą dość długo walczyliśmy i naprawdę dla mnie ten temat to temat rzeka. Obserwuj dziecko, czy nie zachowuje się jakoś podejrzanie, senność, apatyczność, brak apetytu - to są pierwsze niepokojące objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajam Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 11:24 To prawda..3 razy robilam posiew w woreczkach , zawsze byla jakas bakteria,nawet trafilam do szpitala z mala .Tam zrobiono badanie ( lapanie moczu do pojemiczka) i mocz byl bez bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
crazygirl11 Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 15:20 Napiszesz coś więcej o tej Waszej walce? Ja ponad miesiąc temu trafiłam z młodym do szpitala. Okazało sie, że w moczu są bakterie E. Coli plus anemia. Ponad miesiąc leczenia (Furagin), kolejny posiew i znów ten syf (( właśnie wróciłam od lekarza i jestem załamana. Co Wam pomogło? Jak długo trwało leczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 15:43 Zbadaj czy dziecko nie ma wad ukladu moczowego, ktore sprzyjaja zakazeniom ukladu moczowego. Odpowiedz Link Zgłoś
crazygirl11 Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 21:45 No a u nas nic z tych rzeczy! Synek jest mega radosny, je jak smok, ładnie przybiera, a cyrki z układem moczowym są no i ta parszywa e. coli Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 22:57 Diagnozowalas dziecko na obecnosc wad ukladu moczowego? Odpowiedz Link Zgłoś
montobs Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 11:52 Tylko posiew! Badanie ogolne nie wykaze infekcji. Mocz trzeba zebrac do pojemniczka (jezeli do woreczka to wyjdzie zanieczyszczony) i nie pierwszy strumien. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 12:59 Dzięki!A mi się wydawało,że dziecko będzie bardziej pobudzone,wierzgające nóżkami itp przy infekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
olejek1 Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 13:39 powiem szczerze, ze nadal nie do konca sie zgadzam z Wami. bad. ogolne mozna zrobic bez skierowania i na cito. na posiew dluzej sie czeka i jest drozsze. u nas nie bylo zafalszowania wynikow z woreczkow, ale wierze, ze moze tak sie trafic. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 15:41 infekcja ukladu moczowego ma miejsc e wtedy gdy sa spelnione dwa warunki jednoczesnie: - podwyzszona ilosc leukocytow w badaniu ogolnym moczu - bakterie w posiewie w ilosci znamiennej (wyzszej niz 10^4) czyli aby stwierdzic czy dziecko ma zakazenie tzreba zrobic badanie moczu: ogolne i posiew. Sa oczywiscie objawy MOGACE (ale nie swiadczace) swiadczyc o zakazeniu: bol brzuszka, zjadanie mniejszej ilosci jedzneia, temperatura niewiadomego pochodzenia.. Wiele tych objawow moze byc w zaleznosci od wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
mkielkow Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 15:55 Badanie ogólnej jak najbardziej!!! W związku z infekcją u mojej córki 7-04-07 od 6 tygodni robię badanieo gólne co tydzień - takie zalecenie nefrologa. I to co na powiedziała nefrolog: darujcie sobie na razie posiew. U dziecka bardzo trudno jest złapać mocz sterylnie. Najlepiej pominąć tzw początek siusiania (ale jest to niemożliwe) dlatego w moczu jest dużo bakterii z ujścia cewki moczowej i ze skóry. Podstawą rozpoznania infekcji jest powiększona liczba leukocytów. Leukocyty są to żołnierze, których organizm wysyła aby walczyli z wrogiem czyli bakteriami. Jeśli znajdują się w moczu (powyżej 7 w polu widzenia) tzn., że trwa walka - jest infekcja. Woreczki do pobierania moczu niesprawdziły się w moim przypadku wcale - zwyczajnie siuski uciekały albo mocz był bardzo zanieczyszczony bakteriami. Z córką robię tak: biorę ja na przewijak o 5 rano, rozbieram, myję przegotowaną wodą krocze i osuszam. Podstawiam pojemnik i podaję wodę do picia i czekam. Nawet do 50 minut, ale nasiusia. Oczywiście po drodze zrobi kupkę i strasznie wierzga nogami. No ale cóż. Badanie kosztuje około 5,50. Wyniki można otrzymać już po 15 minutach - jeśli zależy, lub zwyczajnie po południu. W szpitalach laboratoria są czynne przez całą dobę i spokojnie można tam się zgłosić. Ja się zgłąszałem nawet o 22. Jeśli chcesz więcej wiadomości napisz @ - odpisze co wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 15.06.07, 17:44 Jeszcze raz dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Madziulec:) 15.06.07, 22:13 nie zgadzam sie z tymi wskazowkami do rozpoznania zumu, bo w naszym przypadku miano wynosilo 10do3 z cewnikowania, a wiec pewne, takze nie mozna generalizowac, ze to miano musi byc duzo wyzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Madziulec:) 15.06.07, 22:59 Ok, moze wasz przypadek jest inny. lekarze nie lecza wynikow a lecza pacjenta. Moze sie zadzryc, ze bedzie dziecko majace 10^2 bakterii i bedace w bardzo ciezkim stanie i wymagajace leczenia i uznane bedzi ejako przypadek ZUM (choc ksiazkowo nie jest to ZUM) i jednoczesnie dziecko majace 10^5 bakterii, ktore bedzie pozostawione samo sobie i juz, bo stwierdza, ze nei jest to ZUM. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Madziulec:) 15.06.07, 23:02 Ano wlasnie, dlatego nie ma co generalizowac, bo ktos z rodzicow przeczyta, ze ponizej takiego miana to nie zum i nie bedzie leczyl - to sie nazywa magia forum Odpowiedz Link Zgłoś
marasia1 leczenie 16.06.07, 21:53 co do leczenia, to my bylismy leczeni antybiotykie, Zinnat - i pomogło. Ale mocz trzeba pobierac do pojemniczków na posiew. I koniecznie środkowy stumień. I koniecznie zdezynfekowac Rivanolem. My tak kilka razy pobieralismy, zanim wyszło OK. A jedynym objawem zapalenia był słaby przyrost wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
niusianiusia Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 16.06.07, 22:18 posiew z moczu plus badanie ogólne. Pobranie jest bardzo trudne. U nas pobierano 3 razy. Najpierw pobierałam sama, potem pobierano w szpitalu, potem zacewnikowano małego i pobrano bezpośrednio na płytkę do badania( dopiero gdy wychodziły bakterie a pH moczu było OK). Trzecie badanie dopiero wykluczyło infekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
cerise33 Re: Jak rozpoznać infekcję układu moczowego... 17.06.07, 16:59 u mojej 10 miesiecznej corki byla to ponad 40-to stopniowa goraczka. (Po 2 godzinach od podania paracetamolu znowu ponad 40!!!). Zadnych innych objawow. Badanie moczu, antybiotyk, po miesiacu nawrot, znowu badanie moczu, znowu antybiotyk i przykazanie ze przy nastepnym nawrocie trzeba bedzie wykonac usg. Na szczescie, odpukac, od tej pory wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś