Dodaj do ulubionych

Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm

22.06.07, 13:19
Witam! Jestem nowa na tym forum i mam pytanie odnośnie ubytku w
przegrodzie międzykomorowej. Mam syneczka trzymiesięcznego u którego 2-ce
temu wykryto ubytek 4mm przeciek lewo-prawy gradient ok 80mmHg. Czy jest to
duży ubytek? Czy są może rodzice dziecka z takiej wielkości ubytkiem? Czy
należy to operować a może w inny sposób sie to leczy? Mam dużo pytań gdyż
lekarz, która to wykryła mało mówiła a na ponowną wizyte nas nie przyjęła
gdyż STRAJKUJE! w Instytucie Matki i Dziecka
Obserwuj wątek
    • alrada Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 22.06.07, 13:36
      Witaj smile

Tak na szybko jesli jeszcze bys nie dotarła :
      www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_ubytki_przegrod_serca.inc#1
    • alrada Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 22.06.07, 13:40
      Przepraszam jesli informację będą się powtarzały w podanych linkach :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=63240316&a=63248658
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=56356818&a=56374545
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=63251074&a=63293314
      • amoze1 Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 22.06.07, 14:55
        Dziękuję bardzo serdecznie! Może się zrośnie... tak bardzo boję się operacji
        mojego maluszka
        • joanna.czarnik Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 22.06.07, 15:22
          Witajsmile
          Moja corka ma prawie identyczna dziurke jak twoj synek.Ponad to ma jeszce jedna
          w przedsionku.Z tego co widzialm Ola tzn.alradasmilejuz powysylala ci informacje
          na tenat VSD.Ktoras z dziewczyn napisala mi kiedys ze dziurki-ubytki to
          najlzejsze z wadsmilecos w tym jest...
          Dowiedzialam sie rowniez ze ubytki zrastaja sie do ok 2 lat,ale nie jestem
          pewna prawdziwosci tej informacje.Macie czassmileO ile ubytki nie daja jakis
          powaznych objawow nie sa operowane i pozostawia sie je w spokoju tylko sie je
          kontroluje.Ania moja corka ma rok i ma sie dobrze,dziurki nie daj o sobie znacsmile
          Mam nadzieje ze z twoim synkiem bedzie tak samo.I ze w koncu sie zrosna u
          naszych pociechsmile
          Jakbys miala jakies pytania to smialosmilePisz albo na forum albo na poczte.
          Pozdrawiam i zycze zdrowiasmile

Asia,mama Adasia i Ani(ASD,VSD)
    • prokocimski Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 22.06.07, 18:37
      Drogie mamy !

jeśli chcecie troszkę bardziej "czuc" kiedy wada (VSD lub ASD) zaczyna mieć zły
      wpływ na układ krążenia , zainteresujcie sie opróćz wielkosci uytku, jego
      stosunkiem Qp/Qs ( tj. Qp-przepływ płucny; Qs-przepływ systemowy). U zdrowego
      człowieka Qp/Qs jest bliskie 1:1 (nigdy nic nie jest równe 1:1 smile). W wadach
      przeciekowych Qp jest wieksze od Qs. Na kontroli dowiedzcie sie jaki jest
      Qp/Qs. A potem będziecie mogły sledzić czy narasta. Wielkośc ubytku, gradient
      przecieku, oraz stosunek Qp/Qs - to są parametry dzieki którym określa sie czy
      ubytek jest istotny ( trzeba go operować) , czy nie. Oraz czy można czekac ,
      czy trzeba już operować. Wiek dziecka ma tez znaczenie, lepiej zeby szło do
      operacji jak najpóżniej.
      Pozdrawiam
      • alrada Re: do "prokocimskiego" 22.06.07, 19:16
        Na co powinno się zwracać uwagę przy wadzie mojego syna ? Dodam, że ma też
        śladową niedomykalnośc dwóch pozostałych zastawek oraz lekką arytmie komorową.
        Niby sylwetka serca prawidłowa, zmian hemodynamicznych brak a czuje się źle,
        oczywiście przejściowo. Ostatnio mąz w takich chilach nie wyczuwał pulsu a
        Radek twierdził, że nie "czuje nóg i rąk". Jest bardzo slaby. Ma 11 lat.
        Nie bierze żadnych leków. AI ++, MI +
        • prokocimski do alrada 22.06.07, 22:21
          Wysłałem ci wiadomosc na poczte gazetowa smile
        • jukilop Re: do "prokocimskiego" 22.06.07, 22:28
          Prokocimski ,może zostałbyś z nami smile????
          Dobrze mieć pod ręką kogos kto się dobrze na tym wszystkim zna .
          próbujemy tu sobie jakoś radzić , ale czasem pytania nas przerastają, a nie
          znajomość do końca tematu nieraz może zaszkodzić.
          Choć przyznam że jednego mamy w nadmiarze - doświadczenie
          (24 godzinna obserwacja oraz miłość do naszych pociech która podpowiada nam coś
          czego lekarz nie zobaczy na echu.
          pozdrawiam serdecznie
      • amoze1 Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 22.06.07, 22:48
        Bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie uwagi oraz serdeczności jakie spotkałam
        przy moim problemie. Czuję się źle, zostałam z tym problemem sama bez opieki
        specjalisty. Na moją prośbę jak chciałam skierowanie do innego kardiologa w
        celu prowadzenia diagnozy, powiedziała ze nie może dać ponownie jak już
        wcześniej dostałam i mam założoną kartę w Instytucie Matki i Dziecka! A oni
        maja nas tam w dupie! Z usg z 10.05.2007 r. mam taką informację "stan dobry.
        Okolica przedsercowa bez zmian. Tony czyste. Szmer skurczowy holosystoliczny
        nad sercem typu przeciekowego 4/6 wg Levine,a W(-)Sl(-). Situs solitus. Serce
        czterojamowe. Zgodne powiązania żylno-przedsionkowe, przedsionkowo-komorowe i
        komorowo-tętnicze. Drożny FO. Wielkość jam serca w normie. Podaortalny ubytek w
        przegrodzie międzykomorowej, podstawa ubytku 4mm przeciek lewo-prawy gradient
        ok 80mmHg. prawidłowa kurczliwość mięśnia serca. Łuk aorty lewostronny bez cech
        koarktacji. Bez PDA. Osierdzie bez zmian.
        Wniosek: wrodzona wada serca - okołobłoniasty ubytek m-komorowy. Obecnie bez
        wskazań do leczenia"
        Proszę powiedzcie i wytłumaczcie mi o co w tym wszystkim chodzi?
        Bardzo Was proszę
        • alrada Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 22.06.07, 23:58
          Mma nadzieję, ze ktoś udzieli ci fachowej odpowiedzi.
          Rozumiem Twoje zagubienie bo kiedys też byłam w podobnej sytuacji.
          Jestem laikiem ale wydaje mi się, ze wiele ze stwierdzen podanych w opisie jest
          pozytywnych dla was smile Nie ma np. koarktacji aorty ani przetrwałego przewodu
          Botalla.
          Widze zapis o drożnym otworze owalnym wiec wklejam :
          Otwór owalny (foramen ovale jest to otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej
          serca.W życiu płodowym człowieka otwór ten zapewnia komunikację między
          przedsionkami.Jego struktura przypomina zastawkę - prąd krwi pozwala na jego
          otwarcie w kierunku lewego przedsionka.Poród powoduje zmiany fizjologiczne w
          sercu noworodka - wzrost ciśnienia w lewej komorze powoduje zasklepienie otworu.

Kiedys już wyszukiwalam dla kogoś :
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=54873921&a=54945730
          Bez wskazan do leczenia obecnie - czyli , ze może jeszcze dojśc do zamknięcia
          samoistnego ubytku, czego Wam zyczę z całego serca. Nie ma odnotowanych jakiś
          zmian negatywnych.

Pozdrawiam serdecznie i głowa do góry. Nie jesteś sama. Dla uspokojenia na
          Twoim miejscu zrobilabym prywatnie w jakiejś przychodni echo z przepływami.
        • mrs.schmidt Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 03.07.07, 08:33
          Witaj!
          Diagnoza mojego syna brzmiala prawie identycznie! W wieku 4 lat zakwalifikowany
          do operacyjnego zamkniecia ubytku.
          Jezeli masz jakies pytania, chetnie odpowiem.
          Pozdrawiam!
          Monika
          • amoze1 Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 03.07.07, 21:23
            Dziękuję bardzo za odzew. Wiele lekarzy mi mówi, że to najczęstsza wada
            serca...to małe pocieszenie, że tak dużo dzieci ma ta wadę a tak dużo rodziców
            musi przez to przechodzić. Piszesz mi, że w wieku 4 lat został zakwalifikowany
            do operacji. Czy wcześniej nic się nie działo i lekarze nie widzieli
            konieczności operacji? Ponieważ tak a nie inaczej zostaliśmy potraktowani w
            Instytucie Matki i Dziecka zadzwoniłam do Centrum Zdrowia Dziecka i o dziwo
            lekarz po wysłuchaniu mojej histori zapisała nas na wizyte pod koniec lipca.
            Zobaczę co inny lekarz nam powie. Strasznie się boję bo jestem w wielkiej
            niewiedzy...Z tego co się zorientowałam to nie ma co porównywać "ubytek 4mm" bo
            np między innymi ważne jest w jakim jest miejscu oraz czy pomimo ubytku
            wszystko inne funkcjonuje prawidłowo.
      • joanna.czarnik Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 23.06.07, 12:37
        Witamsmile
        Jednak jestes bardzo dobrze poimformowana osobasmileTo dobrze ze jestes z nami i
        udzielasz mam rad.Tak bezinteresowniesmileDziekuje ci za to!
        Mam pytanie do tego co napisales.Chodzi o Qp/Qs.Napisales"Wielkośc ubytku,
        gradient przecieku, oraz stosunek Qp/Qs - to są parametry dzieki którym określa
        sie czy ubytek jest istotny ( trzeba go operować) , czy nie. Oraz czy można
        czekac ,czy trzeba już operować. Wiek dziecka ma tez znaczenie, lepiej zeby
        doszło do operacji jak najpóżniej."A teraz pytanie:czy jest jakas skala wedlug
        ktorej okresla sie czy dany pacjent kwalifikuje sie do operacji?Czy ubytek
        wielkosci 3,5-4mm zaliczany jest jako maly?sredni?duzy?
        Na karcie informacyjnej mojej corki napisali cos takiego FS 42% ,EF 75% czy
        wiesz co to znaczy?
        Wielkie dzieki za pomoc i zainteresowaniesmile
        Pozdrawiam
        • joanna.czarnik do prokocimskiego!!! 23.06.07, 12:39
          Tamten wczesniejszy moj wpis tez jest do ciebie lecz zapomnialam to zaznaczyc w
          temaciesad
          pozdrawiam
        • prokocimski Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 23.06.07, 19:18
          Joanna.czarnik napisała:

> Witamsmile
          > Jednak jestes bardzo dobrze poimformowana osobasmileTo dobrze ze jestes z nami i
          > udzielasz mam rad.Tak bezinteresowniesmileDziekuje ci za to!
          > Mam pytanie do tego co napisales.Chodzi o Qp/Qs.Napisales"Wielkośc ubytku,
          > gradient przecieku, oraz stosunek Qp/Qs - to są parametry dzieki którym
          określa
          >
          > sie czy ubytek jest istotny ( trzeba go operować) , czy nie. Oraz czy można
          > czekac ,czy trzeba już operować. Wiek dziecka ma tez znaczenie, lepiej zeby
          > doszło do operacji jak najpóżniej."A teraz pytanie:czy jest jakas skala
          wedlug
          > ktorej okresla sie czy dany pacjent kwalifikuje sie do operacji?Czy ubytek
          > wielkosci 3,5-4mm zaliczany jest jako maly?sredni?duzy?
          > Na karcie informacyjnej mojej corki napisali cos takiego FS 42% ,EF 75% czy
          > wiesz co to znaczy?
          > Wielkie dzieki za pomoc i zainteresowaniesmile
          > Pozdrawiam
          > Asia,mama Adasia i Ani(ASD,VSD)

Witaj Joasiu !

Piszę na forum , to inni też bedą mogli przeczytać.
          Moge sprobowac co nieco wytłumaczyc, jak najprościej umiem.
          Może cos tym pomogę wink

U Waszego dziecka wada serca złożona jest z dwóch izolowanych prostych wad
          serca :
          1)Ubytku międzyprzedsionkowego typu wtórnego - tzn. ubytku w przegrodzie między
          przedsionkami. Typu wtórnego oznacza umiejscowienie ubytku. Jest częśc
          przegrody typu pierwotnego (czyli I) i wtórnrego (czyli II). Wielkość ubytku (u
          rocznego dziecka, tak ?) okresliłbym jako mały. Ale istotne jest tak naprawdę
          kilka parametrów. O tych parametrach pisałem już wcześniej. To określa czy
          ubytek jest istotny, czy nie.
          2) Ubytku miedzykomorowego - czyli ubytku w przegrodzie międzykomorowej. Takie
          ubytki moga być dwóch rodzajów : okołobłoniasty - czyli znajdujący sie w
          okołobłoniastej części przegrody m-komorowej, lub mięśniowy- czyli znajdujący
          sie w miesniowej części przegr. m-komorowej. Podejrzewam że u waszego dziecka
          jest to ubytek okołobłoniasty. Domyślam sie że też jest nieistotny.
          I jeden (ASD) i drugi (VSD) mozna obserwować , jesli są nieistotne
          hemodynamicznie ( nie dają istotnych zmian w układzie krążenia).

FS- frakcja skracania, czyli wartośc skurczu lewej komory;
          EF- frakcja wyrzucania, czyli wartośc wyrzuty l.komory.
          Określa sie je najczęściej procentowo. Miedzy innymi dzięki tym parametrom
          ocenia sie wydolność serca.
          U twojego dziecka te parametry są bardzo dobre.

Pozdrawiam.
          • joanna.czarnik Re: Ubytek w przegodzie międzykomorowej 4mm 24.06.07, 01:01
            Witamsmile
            Dziekuje bardzo za wytlumaczenie!Wiesz to jest tak im wiecej czytam na ten
            temat,im wiecej sie dowiaduje tym mniej z tego rozumiem i coraz bardziej sie
            boje o przyszlosc mojego dziecka.To co napisales jest bardzo optymistyczne i
            dalo nam nadzieje ze moze nie jest az tak zlesmileWiem ze sa powazniejsze wady ale
            chyba wszystkie przezywa sie tak samo.Mam nadzieje ze bedzie juz tylko lepiejsmile
            Z calego serca dziekuje ci za pomocsmile
            Pozdrawiam
            • prokocimski do joanna.czarnik 25.06.07, 19:59
              Wysłałem do Ciebie list na poczte gazetową.
            • prokocimski do joasia.czarnik 26.06.07, 07:10
              Przepraszam, wczorajszy list niedoszedł. Nie wiem dlaczego ! Napisałem krótko
              jeszcze raz na pocztę gazetowa. Pozdrawiam
              • joanna.czarnik Re: do joasia.czarnik 26.06.07, 12:01
                Witamsmile
                Odpisalam rowniez na poczte gazetowa.
                Pozdrawiam
                • joanna.czarnik Re: do joasia.czarnik 26.06.07, 12:03
                  I faktycznie list z 25tego nie doszedlsad
                  Gdzies sie zagubil po drodze.
                  Pozdrawiam
                  Asia
                • prokocimski Re: do joasia.czarnik 26.06.07, 17:46
                  Wysłałem dwa listy na pocztę gazetową
                  Pozdrawiam.
                  • joanna.czarnik do prokocimskiego:) 26.06.07, 21:05
                    Na poczcie gazetowej byl jeden list sad a gdzie drugi???
                    Odpisalam i przeslalam to o co prosiles.Mam nadzieje ze uda ci sie ustalic o co
                    w tym wszystkim chodzi.Daj znac jakie sa wyniki sledzctwasmile
                    Pozdrawiam
    • alrada Re: do "prokocimskiego" 22.06.07, 23:44
      W imieniu własnym i męża bardzo dziękuję. Pozwoliłam sobie jeszcze odisać na
      priv.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka