Dodaj do ulubionych

Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc..!!!!

23.07.07, 11:47
Teraz przy tych upałach córcia nabawiła się strasznych odparzeń. Ile tylko
mogę to zostawiam ją bez pieluszki (kilka godzin dziennie), smaruję maścią,
którą koleżanka miała robioną na receptę (dla jej córki).... i nic nie
pomaga... Tak się składa że nasza lekarka jest do końca tygodnia na urlopie.
Czy Wy możecie mi poradzić krem lub maść bez recepty na odparzenia? Stosowałam
sudocrem, bepanthen, maść robioną na receptę... Mam też krem specjalny
emolium, który do tanich nie należy... i też porażka...Dodam że często
zmieniam pieluszki. Proszę o odpowiedzi.. Pozdrawiam cieplutko smile
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 11:51
      Skuteczny jest Tormentiol,a to samo,ale bez kw.borowego to Tormazol.
      Polecam nie używanie chusteczek pielęg.bo one jeszcze bardziej zaogniają
      odparzenia.
      Woda+waciki i szare mydło.
      Mozesz pupę posypać mąką ziemniaczaną-działa wysuszająco-oraz kąpiel w kalii.
      Pzdr.Gosia
      • malwi6 Tormentiol jest...... 23.07.07, 12:06
        ...bez recepty tak? Czytałam że jest szkodliwy, ale przez kilka dni w razie
        silnych odparzeń można go stosować. Więc dzisiaj na pewno go kupię. Zrezygnuję
        też z chusteczek nawilżonych. Chodzi ci o Tormentiol maść tak? Bez recepty?
        Dziękuję ci bardzo. Pozdrawiam
      • mha1 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 12:12
        malgosiek2 napisała:

> Woda+waciki i szare mydło.

zamiast mydła może być też coś na delikatną skórę niemowlęcia. ja dolewam do
        przegotowanej wody odrobinę oilatum - po prostu wygodniejsze do użycia smile
    • mw144 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 11:58
      Do mycia woda i mydło, żadnych chusteczek nawilżających + po osuszeniu pieluchą
      tetrową Alantan Krem+. Do kupienia w aptece bez recepty.
    • noovaa Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 11:59
      U mnie przeszło jak zmieniłam pieluchy.. używałam pampers, teraz używam tesco unisex
    • druuna Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 12:07
      Nam pomogło wietrzenie do potęgi entej + .... odstawienie witaminy C (Zuzia
      dostawała wit. C codziennie po 8 kropelek)
    • mha1 a właśnie! 23.07.07, 12:14
      używasz cały czas tych samych pieluch? bo może to one podrażniają? moje dziecko
      miało podobnie i maści pomogły dopiero po zmianie pieluszek.
      • malwi6 Re: a właśnie! 23.07.07, 12:27
        używałam różnych...huggiesy, pampersy, Tesco fioletowe i białe, z Rossmana, Dada
        z Biedronki, teraz użyam Tipa z Reala. Tylko że Tipa używam już kilka miesięcy a
        odparzenia pojawiły się dopiero teraz przy tych upałach! Dlatego myślę że to
        wina właśnie gorąca. Pytałam wyżej... nie wiesz może czy Tormentil maść jest bez
        recepty? pozdrawiam
        • mha1 Re: a właśnie! 23.07.07, 12:32
          wydaje mi się, że bez recepty
          • aga.knobel Re: a właśnie! 23.07.07, 12:41
            Tormentiol mozna kupic bez recepty. U nas po 2 dniach jak reka odjal, a inne
            masci niestety nie pomagaly.
            • gku25 Re: a właśnie! 23.07.07, 23:03
              Przez trzy tyg. mała na maxa mi się odparzała. Używałam wszystkiego - zmieniłam
              w końcu pieluchy na Cien z Lidla - odparzenia zagoiły się w dwa dni.
    • julita77 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 12:45
      Jak mój Błażejek miał odparzenie (raz sie zdarzylo) to miejsca takie najgorsze
      wysuszaliśmy mu gencjaną. Resztę smarowaliśmy jak zwykle kremem robionym
      poleconym przez dermatologa z Instytutu Matki i dziecka
    • alpepe Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 14:01
      pomyśl też, czy dziecko nie pije soczków, kwaśne w diecie może też sie
      przyczynić do zwiększonych odparzeń.
      No i oczywiście pupa goła najlepsza, niestety. Acha i nie dopinaj body w kroku.
    • kratka111 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 15:17
      Ja zaczęłam używać pieluch tetrowych przez cały dzień, pampersy tyklo na noc.
      Do mycia pupy woda przegotowana i mydłełko Nivea dla dzieci. Do natłuszczenia
      wyłącznie parafina ciekła, wszelkie kremy i maści wzmagały odpażenia a mała
      dostawała po nich wysypkę. No i oczywiście wietrzenie.
    • asia_ba Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 15:32
      Moja córeczka też niedawno miała strasznie zaognioną skórę (tylko krocze i
      pachwiny - pupa była bez zmian), smarowałam ją sudocremem, wietrzyłam,
      przemywałam nadmanganianem potasu i nic. Lekarka powiedziała, że przy takich
      podrażnieniach mogą być jakieś infekcje grzybicze i kazała chore miejsca
      smarować 3x dziennie przez tydzień maścią Clotrimazolum 1% (bez recepty). I
      pomogło.
      • eleonoe Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 18:12
        a sprobuj przez jakis czas kapac dzieciatko w krochmalu.my tak robilismy i naprawde pomoglo oprocz tego skora zrobila sie naprawde sliczna wiec sprobuj jak nie pomoze to trudno ale na pewno nie zaszkodzi.
    • margot022 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 18:33
      używasz tych wszystkich kremów chociaz po kilka dni? Bo jeśli spodziewasz się
      cudów po 3 dniach uzywania to nawet sterydowe nie pomogą, jeśli zaś zmieniasz
      co kilka dni mąsci to tez zamiast pomóc mogą podrażnić. Bądź cierpliwa, smaruj
      dupke czymś chociaż tydzień, zmieniaj pieluszki i wietrz dupinę- musi pomóc.
      Wiem, że pewnie chcesz jak najszybciej to wyleczyć ale na każde zagojenie się
      potrzeba czasu, trzymam kciuki i zyczę cierpliwości.
      • mha1 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 19:08
        hm... nie wydaje mi się. jeśli maść działa, to już po kilku użyciach widać
        poprawę, choćby nieznaczną. ja bym jednak nie męczyła dziecka przez tydzień
        maścią, która nie pomaga. odparzenie na pupie mojej córki zniknęło po dwóch
        dniach (a było wstrętne) używania tridermu (na receptę) i po pierwszym użyciu
        było widać, że działa. z tym że, jak wspomniałam wyżej, zmieniliśmy pieluszki,
        bo przy tych uczulających nic nie pomagało.
        • tormienta Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 19:25
          Polecam maść LINOMAG (bez recepty).
    • rosania74 zielony linomag 23.07.07, 22:35
      U nas działa bezbłędnie. Wyleczył brzydkie odparzenie i jak na razie
      zapobiega , nawet w upały pupa idealna.
    • aaa175 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 23.07.07, 22:38
      zinco spray dla mnie super,rzadko jest w aptekach,ale mi sprowadzali na
      zamowienie.
    • erichdaniken smalec+kartoflanka 23.07.07, 22:57
      ostatnio moja Mama podała mi przepis na super "babciną" maść na odparzenia. Przyznam się, że sama nie stosowałam ale moja Mama tym specyfikiem wyleczyła odleżyny i odparzenia po pampersach u mojej Babci.
      Trzeba wymieszać dokładnie płaską łyżkę smalcu + kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej. Połączyć tak dokładnie aż zrobi się jednolita masa. Sama zrobiłam coś takiego ale jak na razie stoi w lodówce bo mała ma ładną pupę jak na razie. Jak chcesz to spróbuj.Jeżeli będziesz tego używać przy każdej zmianie pieluchy to nie stawiaj do lodówki.powodzenia
    • benignusia bepanthen!!!!!!rewelacja,każdy lekarz mi polecał 23.07.07, 23:05
      przy odparzeniach
    • justysia1975 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 24.07.07, 18:40
      nam pani doktor z Centrum Zdrowia dziecka poleciła stosować smectę na suchą
      pupę. Bardzo pomogło i odparzenia zniknęły po kilku dniach.
    • padthai zamiast Tormientiolu zastosuj... 24.07.07, 19:17
      Tormazol tak jak pisala kolezanka lub jaka kolwiek inna "maść pięciornikowa
      złożona" (np. z firmy ziaja) kosztuja ok 2,50 zl za tubke i jest to to samo co
      Tormazol tylko bez szkodliwego kwasu borowego i bez recepty smile
      u mojego synka zadzialalo rewelacyjnie ( nie zadzialaly inne masci, wietrzenie,
      krochmal itd). uzywam caly czas tej masci, bo tylko ona dziala , a w dodatku
      jest to tanie i proste rozwaiazanie
      powodzenia
      • aanna6 Re: moj syn przez uoaly i 3 dniowke 24.07.07, 19:29
        tesz sie odparzyl i lekarka kazala go fioletowac tym fioletem z apteki po
        odparzeniach nie ma sladu tylko jest jescze pupcia troszke fioletowa
        • padthai Re: moj syn przez uoaly i 3 dniowke 24.07.07, 19:49
          no wlasnie na kazde dziecko co innego dziala u mnie np. nieporozumieniem byl
          Sudocrem
    • mala_nicki Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 24.07.07, 22:39
      jeśli są ranki to polecam gencjanę ( wodny roztwór) a potem doleczenie
      tormentiolem. Mojej córci kiedyś naprawde szybko pomogło
    • dominika0808 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 25.07.07, 06:11
      stosowala u mojego synka doslownie wszystkie wymieniane tutaj specyfiki i nic
      nie pomagalo, lub pomagalo na krotka chwile po czym odparzenie powracalo...az
      ktoregos dnia uzylam kremu przeciw odparzeniom Nivea...doslownie rewelacja !!!!
      po tygodniu stosowania wszystko zniknelo...synek ma cudownie gladka skore na
      pupci...bardzo polecam !!!
    • lidek0 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 25.07.07, 06:45
      Ja przemywałam Rivanolem /do kupienia w plynie w aptece/ i po 2 dniach nie bylo
      śladu po odparzeniach. Co do zmian pieluszek to ciekwawa jestm czy odparzenia
      są w miejscu kontaktu skóry z pieluszką czy przy samym odbycie gdzie pieluszka
      nie dochodzi? częste odparzenia to reakcja organizmu na skad kupy czyli tego co
      dziekco je.
      • malwi6 Dziękuję wszystkim mamom za odpowiedzi... Co do .. 25.07.07, 11:59
        ..pytania... Odparzenia te prawie na pewno nie są spowodowane pieluszkami ani
        też jedzeniem, bo odparzenie wystąpiło głównie na pipce smile cała była czerwona w
        krosteczki, troszkę na nóżkach w miejscach które są jeszcze w pieluszce, ale
        chodzi o to że odparzenie wystąpiło w sumie tylko z przodu. Pupka była
        czyściutka. Ale od 2 dni stosuję Tormentiol i naprawdę pomaga! Wiem że nie można
        go nadużywać, więc kiedy tylko odparzenia znikną całkowicie to go odstawię. Ale
        już widzę dużą poprawę.
        Dziękuję Wam za pomoc! Pozdrawiam
    • agata800 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 25.07.07, 21:09
      Mój synek tez jakiś czas temu mocno się odparzał. Niestety maść z apteki wcale
      nie pomogła. U nas skuteczny okazał się Bepanthen + częste wietrzenie pupki.
    • ududka Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 25.07.07, 22:08
      Wika jak była maleńka dostała odparzeń nawet na szyi wtedy też były takie upały)
      teraz ma juz 13 m-cy i wtedy włqasnie położna mówiła zeby przecierać gazikami
      LEKO i maka ziemniaczaną .Ostatnio dostała na pupie też mocnych odparzeń i
      zastosowałam LEKO i zwykły zielony LINOMAG ,kuracja trwała kilka dni ale
      pomogła.
    • kalina911 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 01.08.07, 12:30
      oprocz ze zostawiasz bez pieluszki susz pupe cieplym powietrzem suszarki do
      wlosow.mi pediatra tak kazala .mowi ze powietrze najlepiej goi
    • run_away83 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 01.08.07, 15:44
      u nas pomógł penaten - wyleczył paskudne odparzenie w trzy dni, a odkąd stosuję
      go na stałe jako podstawowy krem do pupy, odparzenie ani razu nam się nie
      przytrafiło.
    • monia832 Re: Straszne odparzenia... bardzo proszę o pomoc. 05.08.07, 11:41
      Polecam krem Nivea przeciw odparzeniom.mojej corci tez wyszlo paskudne
      zaognione odparzenia i nawt sudokrem mi nie pomogl.teraz stosuje nivea i zniklo.
      • eszi Sudocrem z tego co wiem 06.08.07, 08:23
        ma działanie wysuszające... więc na dłuższą metę nie stosowałabym przy
        odparzeniach.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka