Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza

12.07.03, 00:54
Cześć. Będąc w ciąży zaraziłam się toksoplazmozą, chociaż leczono mnie
rowamycyną dziecko urodziło się z toksoplazmozą wrodzoną. Stwierdzono u niej
zapalenie siatkówki i torbieliki w główce. Od drugiego tygodnia życia (teraz
mała ma trzy miesiące)jesteśmy na lekach. Całe szczęście, nastąpiła poprawa,
oczka powoli się goją i odstawiono jej sterydy, które brała ponad dwa
miesiące. Jesteśmy pod stałą opieką lekarzy AM w Gdańsku i choć mała rozwija
się prawidłowo i jesteśmy dobrej myśli z niepokojem jej się przyglądam
zerkając do podręczników i na dzieci znajomych czy aby dobrze się rozwija.
Jeżeli wiecie coś o tej chorobie napiszcie.
Mama Beaszki.

Obserwuj wątek
    • bacikg Re: toksoplazmoza 13.07.03, 21:19
      Cześć...
      U mojej małej ze 2 miesiace temu (ma juzteraz 5 mieięcy) wykryto węzeł chłonny
      za lewym uchem...zrobilismy badanie i toksoplazmowa wyszła dodatnia, tak jak i
      cytomegalia...troszkęsięprzeraziliśmy....dostała lek ale tylko na 10 dni...nie
      wiem czy pomogło czy też nie....ale po 2 miesiącach badanie powtórzyliśmy i
      jest teraz wątpliwe... ale wzeł cały czas jest , nie zmniejszył
      się...mówią,żemozewchłaniać się kilka miesięcy...Dno oka też badaliśmy jest
      wynimbył OK.
      Przez te węzły nie mozemy się zaszczepić... zaczynam się denerwować...
    • basinamama Re: toksoplazmoza 01.08.13, 09:55
      hej, jestem mamą dziewczynki, która, urodziła się z toxo (wrodzona) po urodzeniu wszytko ok, (obraz mózgu nie powinna się ruszyć), jeżeli masz maluszka niestety może cię sfrustruję, ale toxo to tykająca bomba zegarowa, u nas wybuchła w 7 miesiącu wieku basinego, co to oznacza, dzieciaki, które mają torbiele- jakiekolwiek zmiany w mózgu są narażone na epilepsję, u nas pojawiła się w wieku 6 miesięcy ( niewinnie, dziecko siedzące rozłożyło ręce jak rozkrzyżowane i poleciało w tył), napadem też może być uciekający wzrok w górę bez bodźca , albo tik uciekanie głowy szybkim ruchem w bok, najczęściej w prawo( moja własna obserwacja co do kierunku w kontakcie z innymi rodzicami), niestety przed wami całe lata obserwacji, jeżeli coś zauważycie pytajcie, dobijajcie się, proście , aby ktoś nawet profilaktycznie zobaczył czy coś się nie dzieje.... ale na pocieszenie dodam, że dzieciaki ze zmianami w mózgu rozwijają się czasem bardzo nieprzewidywalnie, u nas był niesłychanie szybki rozwój intelektualny w stosunku do wieku ( np wrzucanie klocków do sortera w wieku 6 miesiecy), jak masz ochotę pogadać mogę ci podać prywatny kontakt,
      teraz mamy prawie 3 lata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka