Dodaj do ulubionych

Wodniak jąder

07.08.03, 15:56
U mojego kilkudniowego synka położna stwierdziła wodniaka jąder. Podobno
istnieje duże prawdopodobieństwo, że się wchłonie samoistnie.Czy ktoś miał z
tym styczność?
Będę wdzięczna za jakies konkrety.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • maja252 Re: Wodniak jąder 07.08.03, 19:19
      wodnieczka jąder ma ogromny odsetek niemowląt ja mam dwóch chłpaków i mieli
      oboje ..wszystko samo sie wchłoneło nawet nie pamietam kiedy dokładnie ..dodam
      że na sali po porodzie jak byli inni chłopcy to tylko jeden miał jąderka bez
      wodniaka i nawet pediatra zwrócił na to uwage że to był wyjąteksmile)))bo jest
      prawie zawsze w wiekszym lub mniejszym stopniu ...wiem że to wygląda dziwnie
      bo jąderka są duże i wydaja sie nieproporcjonalne do wielkości dziecka ale
      uwież w bardzo sporadycznych przypadkach potrzebna jest interwencja
      lekarska...

pozdrawiam maja
    • kingus27 Re: Wodniak jąder 07.08.03, 23:06
      Raczej się wchłaniają, podobno bardzo rzadko zdarza się konieczność interwencji
      chirurgicznej. Nie wiem, czy połozna pokazała Ci jak zakładać pieluchę w takim
      przypadku? -powinna podtrzymywać siusiaka i jąderka "do góry". U nas wodniak
      wchłonął się po ponad dwóch miesiącach. Pozdr
      Kinga mama Konrada i Olgierda
    • margotka69 Re: Wodniak jąder 07.08.03, 23:46
      ... a my wciąż czekamy, aż się wchłonie - Krzyś ma już 6 m-cy, ale podobno do
      roku można czekać.
    • ewa2233 Re: Wodniak jąder 08.08.03, 14:15
      Siusiak i jąderka do góry przy zakładaniu pieluchy, i wszystko będzie dobrze!
      • 19ika72 Re: Wodniak jąder 08.08.03, 21:12
        Co z tym odpowiednim zakładaniem pieluchy żeby wodniak się wchłonął. Położna
        nic mi na ten temat nie mówiła - więc prosze o jakis obrazowy opis.
        Z góry dziękuje.
        • anula71 Re: Wodniak jąder 08.08.03, 21:32
          Ale to dotyczy pieluch jednorazowych?pozdrawiam
        • ewa2233 Re: Wodniak jąder 11.08.03, 08:35
          Na początku, gdy "dzidziuś = niemowlę" zakładałam tetrową pieluchę złożoną
          "na 3" tak jak do "szerokiego pieluchowania, a później Pampersy.
          Nie wiem, czy ma znaczenie rodzaj pieluchy, ale chodzi o to, by siusiak i
          jąderka przytrzymywała w górze. Czyli jednorazówkę zapinasz z jednej strony
          później "poprawiasz" to co ma być w górze i zapinasz z drugiej strony.
          Czy ten opis jest "obrazowy" ? smile
          • anula71 Re: Wodniak jąder 20.08.03, 22:25
            Bardzo!Dzieki!
            • mgurniak Re: Wodniak jąder 21.08.03, 07:20
              moj synek tez miał wodniaka i normalnie zakładałam mu pieluchę smile bez
              znaczenia czy siusiak w gore czy w dół.....może tylko jak jest w gorze to
              szybciej przesika pieluche smile smile nie martw się wchłonie się napewno smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka