progesteronek 19.12.07, 16:32 czy ktores z Waszych dzieci to mialo? wlasnie odebralam wyniki nasz synek ma tą bakterie w moczu10 do szostej. Do lekarza ide dopiero jutro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nataliak9 Re: Escherichia coli 19.12.07, 16:55 moja córka miała 10 do 5. wyszło przez przypadek, po prostu siku inaczej smierdziało, zadnej temperatury, nic. brała antybiotyk 10 dni i furagin przez pare tyg po wyleczeniu. raz w miesiacu badam mocz kontrolnie. własnie odebrałam wynik ogólnego i sa liczne bakterie, jutro ide na posiew. pewnie e-coli znowu wrocły. od wyleczenia mineły 2 mce, córka ma teraz 9. te bakterie lubia wracac.mozesz dawac dziecku sok z zurawiny bez konsultacji, zakwasza mocz i ma dobre działanie przy tej bakterii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
progesteronek Re: Escherichia coli 19.12.07, 16:59 nasz Synek ma 2 miesiace wiec chyba niebardzo moge podac mu sok zurawinowy. jaki dostala antybiotyk. czy byla bardziej marudna? bylas u nefrologa? Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Escherichia coli 19.12.07, 17:03 dostała bactrim na 10 dni. nie była marudna bo nic na szczescie ja nie bolało, nie goraczkowała. niestety miała rzadkie kupy po antybiotyku i stan ten utrzymywał sie jeszcze długo. rozregulował ja ten antybiotyk bo potem miała zatwardzenia. przed choroba pieknie sie wyprózniała i regularnie a teraz nigdy nie wiadomo.robiłam usg nerek, wszystko ok. trzeba zrobic przy chorobach układu moczowego, sprawdzaja czy bakterie sie nie gromadza z powodu jakis wad. Odpowiedz Link Zgłoś
emi.czm Re: Escherichia coli 19.12.07, 20:48 Nie chce cie straszyć ale z doświadczenia wiem że to cholerstwo ciężko jest wyplenić.Co prawda mam córkę a u dziewczynek zawsze łatwiej o infekcje dróg moczowych ale ta bakteria jest bardzo upierdliwa.Córka ma już 8 lat i do tej pory co jakiś czas ma zakażenie(zaczęło sie w 7 miesiącu życia).Teraz wygrzebałam ostatnie wyniki i miała 10do6 i był antybiotyk.A jaką ma wartość leukocytów?Z tego co wiem 5 to chyba górna granica normy jeśli jest więcej to stan zapalny.Rekord mojej córy to 250,musiała brać bardzo silny antybiotyk.Też nie było żadnych objawów ,od ostatniego badania minęło 3 mieś. i zrobiłam badanie kontrolne. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Escherichia coli 19.12.07, 20:56 No i kolejna, ktora opowiada histroie nie z tej ziemi. E. coli jest jedna z najbardziej popularnych przyczyn, a jednoczesnie jedna z najlatwiejszych do zwalczenia przyczyn zakazen ukladu moczowego. 10^6 to pewnie nei jest juz zanieczyszceznie, chociaz powinno sie rozpatrywac KAZDY wynik badania posiewu moczu lacznie z badaniem ogolnym, ktorego tu nei przedstawilas. Leczenie ogolnie polega na podaniu leku: czasem jest to tylko chemioterapeutyk (furagina lub urotrim) ale znacznie czesciej celowany antybiotyk (zgodnie z antybiogramem wykazanym na posiewie moczu). Leczenie trwa okolo 7-10 dni w zaleznosci od rodzaju antybiotyku. Jesli zakazenia nawracaja wymaga to dalszej diagnostyki w kierunku wad ukladu moczowego. Jesli masz jakies pytania - chetnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Escherichia coli 20.12.07, 12:10 nie opowiadam zadnych historii nie z tej ziemi tylko opisuje przypadek mojej córki. nie jestem lekarzem, wiec moge nie wiedzic, który lek to antybiotyk,na pewno bactrim jest silniejszy niz furaginum, to chciałam powiedziec. moja pediatra stwierdziła, ze ,,to lubi wracac" wiec opieram sie na jej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Escherichia coli 20.12.07, 13:46 Tak naprawde to kwestia dwoch rzeczy: - wyleczenia calkowitego - wad ukladu moczowego. jesli dziecko ma sklonnosci do zakazen (a te sklonnosci to walsnie zwykle sa wywolane wadanmi (nie tylko w budowie,a le tez w czynnosci ukladu moczowego, to automatycznie zakazenia nawracaja. Wtedy najlepiej nie leczyc furaginem czy bactrimem tylko dac antybiotyk, a potem jeszcze dawke wlasnie najlepiej furaginy (podtrzymujaco). Jesli zas nie ma sklonnosci - czyli nastepuje jednorazowy epizod zakazenia, czasem jest to naprawde wywolane wlasna glupota (juz pisalam - ja wycieralam dziecko po kupie chusteczkami i jest to nasz blad a takze jedna z czestych przyczyn zakazen ukladu moczowego, bo "przenosimy" bakterie) to wtedy wystarczy jednorazowe wyleczenie i juz. I nie wroca bakterie, wystarczy tez zmiana nawykow higienicznych. To po prostu zalezy. I tyle. Aha - czasem tez wystarczy zmiana pediatry. Bo daja antybiotyk na bakterie w posiewie, bez leukocytow w bnadaniu ogolny,m. Wtedy czas najwyzszy zmienic lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Escherichia coli 19.12.07, 20:59 Bactrim nie jest antybiotykiem to punkt pierwszy. Punkt drugi: USG nie wykaze wszystkich wad ukladu moczowego. Nie wykaze nieskich stopni refluksu, nie wykaze zastawek cewki tylnej i wielu wielu innych. Nie wykaze rowniez problemow czynnosciowych ukladu moczowego. Prosze,. nie robcie ludziom wody z mozgu, bo szkoda dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
bobimax Re: Nataliak9 20.12.07, 08:26 Za pół roku powtórz USG bo nie zawsze wady wychodzą od razu. U mojej córki wyszły później wady. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Nataliak9 20.12.07, 12:03 tak, mam zamiar powtórzyc bo podobno i tak powinno sie zrobic takie usg po 1 roku zycia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Escherichia coli 19.12.07, 20:58 E.coli wcale nie "l;ubi" wracac!! Nawrotom zakazen sprzyja bardzo wiele czynnikow. M.in. wady ukladu moczowego. Czasem wady czynnosciowe, a czasem.. zwykla higiena. Odpowiedz Link Zgłoś
emi.czm Re: Escherichia coli 19.12.07, 21:24 Do madziulec:z twoich postów wynika że jesteś alfą i omegą w dziedzinie urologii bakteriologi i wogóle medycyny,a ja zaniedbuje higiene córki.Gratulacje.Zastanawia tylko dlaczego piszesz takie teksty?Masz doświadczenie?Myślę że lekarze(nie jeden tylko kilku zarówno w polsce jak i za granicą gdzie obecnie mieszkam)wiedzą na ten temat dużo więcej niż ty.Nie pisałabym gdybym nie miała pojęcia o temacie!Dlatego zaleca sie np.żurawine ponieważ min. utrzymuje odczyn kwaśny moczu co ogónie jest niekorzystne dla bakterii.Wystarczy też wpisac w google hasło escherichia coli i jest mnóstwo na temat tego cholerstwa i jak walczą z nim inni.Cystografia i USG to jedne z podstawowych badań przy NAWRACAJACYCH zakażeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Escherichia coli 19.12.07, 22:05 Powiem Ci, ze za granica wlasnie lekarze strasznie lekcewaza problem zakazen ukladu moczowego iw iele matek przyjezdza do Polski robic badania i leczyc dzieci. szczegolnie dotyczy to Niemiec i Wielkiej Brytanii, gdzie praktycznie zakazenia sa pozostawiane same sobie. Nie napisalam, ze w Twoim przypadku zakazenie jest wynikiem braku higieny. jednoczesnie musze napisac, ze np. w przypadku mojego dziecka, gdy jeszcez byl;y uzywane pieluchy a ja w swojej kompletnej ignorancji nie mylam go po kupie tylko wycieralam chusteczkami to wlasnie zakazenia pojawialy sie znacznie czesciej i byly znacznie bardzoiej dotkliwe dla mojego dziecka. Coz, czlowiek uczy sie na wlasnych bledach. Co do e.coli - nie musisz mi pisac. Od 3,5 roku mniej wiecej prowadze forum o zakazeniach uklladu moczowego, co wiecej, stworzylam JEDYNY w swoim rodzaju portal o wadach ukladu moczowego, zakazeniach ukladu moczowego.. Nie jestem alfa i omega, staram sie caly czas doksztalcac. Jednak opinie na kilku forach eksperckich calkowicie pokrywaja sie z tym, co ja pisze (m.in. opinie na temat nie stosowania woreczkow do pobierania moczu!) I tyle. Aha. Przy nawracajacych zakazeniach polecam rowniez badania urodynamiczne - bo mozliwe, ze problem lezy w pecherzu... (ale oczywiscie ani Ty ani ja tego nie wiemy...) Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Escherichia coli 20.12.07, 12:46 Moja (wtedy ośmiomiesięczna) córa leżała na to w szpitalu. I nawet nie miała tak złych wyników jak twój syn. Po cewnikowaniu (celem uzyskania całkowicie czystego moczu) było 10 do 4. A w przypadku tak małego dziecka jak twoje, nie wiem czy lekarz zdecyduje się na podawanie antybiotyku doustnie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Escherichia coli 20.12.07, 13:48 Moj 5 miesieczny synek byl leczony w domu podawanym doustnie antybiotykiem. Sposob leczenia zalezy od baaardzo wielu czynnikow i nie nam o tym decydowac Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Escherichia coli 20.12.07, 14:55 nikt tu nie decyduje, wszystkie mamy z tego forum chodza do pediatry a tu jedynie wymieniaja opinie i uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Escherichia coli 20.12.07, 15:30 Problem nei polega na chodzeniu czy nie chodzeniu do pediatry. Do mnei do domu przyjechala kiedys piediatra na wizyte domowa. Zaordynowala jakies tam leczenie, ktore moj nefrolog wysmial. I to nie chodzi o to, ze pani byla kiepska z zalozenia. Nie. Ona byla dobra: ale w leczeniu kataru, ospy wietrznej.. natomiast jesli chodzi o leczenie bardziej zlozonych schorzen jest czasem klopot. Dlatego jesli dziecko ma nawet pojedyncze epizody z zakazeniami ukladu moczowego - dobrze wybrac sie do nefrologa czy urologa, by ten zajac sie problemem lub powiedzial, ze problemu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś