Dodaj do ulubionych

Dymisja za papierosa

23.09.25, 08:13

Wiceminister spraw wewnętrznych został zdymisjonowany, kiedy potwierdziło się doniesienie o tym, że palił papierosa w restauracji. Stało się to w Albanii. Może nie jest bez znaczenia, że ministerstwu szefuje kobieta. Przypomniała, że zadaniem jej resortu jest dbanie o przestrzeganie prawa.
O tej dymisji przeczytałam słysząc w radio o kolejnym użyciu niewiadomoczego przez Pana Prezydenta, tym razem w ONZ.
Ile lat za Albańczykami jesteśmy?
Obserwuj wątek
    • anajustina Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 08:23
      On podobno gumę nikotynowa użył, która jest legalna. Swoją drogą, taki sportsmen, a się takim @ truje.
      • mava12 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 09:12
        a ja, nawet nie "podobno" a na pewno, nigdy w to nie uwierzę. Wiele lat paliłam, zahaczyłam o czasy kiedy zakazano palenia w miejscach pracy (a więc musiałam palić mniej), przeszłam przez odzwyczajanie od palenia przy pomocy gum, pastylek, i doskonale to wszystko znam. Z doswiadczenia a nie bajdurzeń anajusty=pisiowej propagandowej.
        Otóż nigdy, powtarzam NIGDY, nie jest tak, że delikwent musi, MUSI, zażyć nikotyny bo inaczej umrze. Normalny palacz jest w stanie wytrzymać tę godzinę, dwie a nawet dłużej, jesli okolicznosci nie pozwalaja na dymka.
        Oczywiście jeśli to jest nikotyna. Moim zdaniem nie jest. I diabli wiedzą co on tam daje w dziasło. Swoja drogą widziałyście jego zęby? też będziemy mu fundowali implanty albo "porcelanę", z naszych kieszeni? jak obsrajtkowi?
        Poza wszystkim, to nie może być guma ani tp. bo to są środki majace odzwyczajac od palenia. Zawartośc nikotyny jest minimalna a ilośc przyjmowania ograniczona bo, poza nikotyną, sa tam inne środki, których nie mozna "żreć" na okrągło. I po drugie "poza tym", gume się żuje, tabletki ssie a nie wali po dziasłach.
        I wreszcie trzecie "poza tym", jesli chodziłoby tylko o nikotyne, i gumę, to, równie dobrze, mógłby przykleic sobie plaster antynikotynowy. który dostarcza taką samą ilosc nikotyny co guma. Jest dyskretny i nie trzeba publicznie walić w dziąsło.
        Wszystko powyższe jest, dla mnie, ewidentnym dowodem, że to nie może być nikotyna. Powtarzam, dla mnie.
        No ale ja nie "wale", nie "waliłam" więc nie wiem, co on tam daje na dziąsło.
        • 35wcieniu Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 12:08
          Swoja drogą widziałyście jego zęby? też będziemy mu fundowali implanty albo "porcelanę", z naszych kieszeni?

Jprdl... big_grin Nie mój prezydent, ale już analiza zębów i tego typu dziwactwa to groteska. Normalne ma zęby, też mi powód do przypier*olki. Nie możemy go punktować za działalność, serio trzeba się aż tak zniżać?
          Pierwsza dama ma brzydki żakiet, prezydent ma nie takie zęby, dziecko źle uczesane, no kur*aaaa.
          • mava12 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 12:43
            >Nie mój prezydent, ale już analiza zębów i tego typu dziwactwa to groteska

nie analizuję bo batyr guano mnie obchodzi. Po prostu kiedyś gdzieś rzuciło mi sie w oczy jego zdjęcie, w pełnym usmiechu (bo on to lubi) gdzie miał te zęby czarne. No ale może sobie wybielił już i usunął osady i kamień.
            ps. analiza zębów kaczora też była powszechna, nawiasem
            • mava12 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 12:47
              i szkoda, a nawet interesujące, że tylko tyle wyczytałaś z mojego wpisu.
              • 35wcieniu Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 12:51
                Resztę przeczytałam, nie zgadzam się, ale dodałaś "powtarzam, dla mnie", więc z czym dyskutować. Dla ciebie typ jest ćpunem, dla mnie po prostu nie ma ogłady, dopóki nikt mu niczego nie udowodni to można sobie gdybać.
          • tania.dorada Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 17:57
            No wiesz, jego działalność to reprezentowanie kraju na równie międzynarodowej między innymi. Jest takie przysłowie, jak cie widzą tak cię piszą. Tyle że w tym wypadku to jest „jak widzą jego, tak piszą nas”.
        • anajustina Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 12:39
          Że co? Propagandy, bo napisałam, że podobno wolno żuć gumę nikotynową? Proponuję neospasminę albo coś mocniejszego na uspokojenie.
          • mava12 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 12:44
            i napisałaś ot, tak sobie...
            To ja dodam, że pdobno w ONZ wolno stać, a nawet siedzieć - i mam tu na mysli krzesło.
            • anajustina Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 12:47
              Na którym w swoim życiu nawet zdarzyło mi się siedzieć. Teraz też na jakimś "ministerialnym" siedzę. Tak bywa. Kawę zaraz przyniosą.
              • mava12 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 12:49
                no ba....Jestem pod wrażenię...
                Mam powiedzieć z kim sie witałam, pracowałam i byłam na "ty"? chcesz sie licytować? o to chodzi?
                • anajustina Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 16:13
                  Nie. Mnie takie pierdoły nie imponują.
                  • mava12 Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 21:47
                    to po co o nich piszesz? przecież to ty zaczęłaś chwalić sie "ministerialnym" stolcem.
                    A teraz "pierdoły"... i "nie imponują"... he he
                    • anajustina Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 04:26
                      Nikt się niczym nie chwali. Ty wyskoczyłaś z krzesłem, jakby było to nie wiadomo co. Może jest, a może nie.
                      • mava12 Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 13:26
                        > Ty wyskoczyłaś z krzesłem,

Ja???
                        chyba nie zrozumiałaś tego "krzesła'. To było tylko nawiazanie do sytuacji. Równie dobrze mogłam napisać, że wolno chodzic (w ONZ). "Krzesło" było tylko pretekstem a uczepiłaś sie go ty. Chwaląc na jakim niby to ty nie siedzisz...
        • konsta-is-me Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 21:41
          Nikotyna jest akurat jednym z najbardziej uzależniających substancji,bardziej niż heroina.Poza tym nigdy nie jest tak, że "musi bo umrze" chyba że chodzi o alkohol i ktoś jest w ciężkiej delirce.
          Wiec argument "to musi być coś innego " jest śmieszny.
          Nie mówię teraz o polityce i nie opowiadam się za żadną strona, po prostu piszesz głupoty , z takim fanatycznym jakimś zacięciem ze aż ciężko się to czyta.
          • mava12 Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 12:43
            dla mnie to ty piszesz głupoty.
            Ja paliłam, a ty? więc wiem. Natomiast nie zażywałam heroiny wiec nie wiem.
            Tak, spokojnie można obejśc się bez papierosa jeśli nie ma okoliczności do zapalenia. A szczególnie jeśli jest się prezydentem, na zgromadzeniu ONZ. Nie wiem, jak jest z heroiną....
            Ja po kilka godzin mogłam/musiałam nie palić bo siedziałam na doopie w pracy i nie było możliwości, żebym odeszła na dymka. Podobnie wszyscy palący w pracy. Nikt nie dostawał "delirki" z tego powodu
            I nieprwdą jest, że nikotyna jest aż tak silnie uzelażniająca substancją. Może szybciej ale nie silniej. Duzo łatwiej jest rzucic palenie niż chocby alkohol. O narkotykach nie wspomnę.
            Sama piszesz głupoty.
          • mdro Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 14:39
            Nie wiem, jak szybko uzależnia heroina, ale nikotyna uzależnia bardzo słabo. Wielu ludzi przez lata pali wyłącznie "przy okazji", znakomita większość palaczy potrafi krótkotrwale zrezygnować z palenia przez kilka czy nawet więcej godzin, a i rzucenie palenia to w większej części kwestia psychicznego, a nie fizycznego uzależnienia.
            I tak, paliłam przez ponad 20 lat. Mam/miałam w bliskim otoczeniu palaczy. Poza tym gdyby chodziło o uzależnienie od nikotyny, są dyskretniejsze sposoby jej dostarczania do organizmu. Być może chodzi o uzależnienie od wrzutu dużej ilości nikotyny, no ale to jest już bardzo poważna sprawa, skoro facet nie potrafi się opanować nawet w okolicznościach, gdy opanować się musi.
            • tania.dorada Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 17:59
              Akurat psychiczne uzależnienia są trudniejsze do wyleczenia - info od terapeutki uzależnień.
            • konsta-is-me Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 00:16
              Nikotyna uzależnia bardzo silnie i to nie jest moje widzimisię , tylko fakt.
              Poszukaj sobie badań na ten temat.
              Rzucanie KAŻDEGO nałogu to w większej części kwestia psychicznego uzależnienia przeciez, więc na co to jest argument ?

• mava12 Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 13:40
                >Rzucanie KAŻDEGO nałogu to w większej części kwestia psychicznego uzależnienia przeciez

to akurat nieprawda, moim skromnym zdaniem. Jesli nie zapalisz to nie dostajesz delirki (wyraźny sygnał od organizmu), czy jesli nie weźmiesz narkotyku jakiegos tam.
                Być może to zalezy od użytej substancji, tu sie nie znam. Natomiast nie widziałam żadnego palacza, który wpadał w stany zagrażające życiu, w przeciwieństwie do tych zażywajacych narkotyki czy nadmiernych ilości alkoholu.
                • konsta-is-me Re: Dymisja za papierosa 26.09.25, 20:48
                  A które narkotyki widziałaś dają zagrażające życiu stany, jeśli ich nie weźmiesz ?
                  Alkoholicy potrafią ( w przeciwieństwie do palaczy) nie pić dniami, a nawet miesiącami i dalej być alkoholikami.
                  Nikotyna też zresztą daje fizyczne objawy uzależnienia ( tak, wiem - ty ich nie miałaś i nie znasz nikogo...)
                  Ale palenie uzależnia tak bardzo właśnie dlatego, że palic możesz w kazdej chwili praktycznie, prawie wszędzie i to jest codzienna część życia.
                  Alkoholu czy narkotyków nie da się brać ot tak, gdziekolwiek i kiedykolwiek.

• asia.sthm Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 00:30
              > Wielu ludzi przez lata pali wyłącznie "przy okazji",..

A ilu pije wyłàcznie przy okazji? Niekiedy przez całe życie. Wiec skàd tylu nałogowych pijusów?
      • tania.dorada Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 17:55
        O tym, ze polski prezydent zul snusa na spotkani ONZ się dowiedziałam z zagranicznych socjal mediów. No. Iekawe dlaczego nikt nie pomyślał ze to guma.
    • szmytka1 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 08:47
      Czesi za prezydenta mają generała, a my kogo 😁
      • pepsi.only Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 09:31
        ćpuna
        • dekoderka [...] 23.09.25, 10:05
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • iwles Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 10:09

A kogo my mieliśmy wcześniej?
            • pepsi.only Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 10:46
              debila
    • jakis.login Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 09:01
      Czy w tej sprawie nie chodziło aby o złamanie zakazu palenia w restauracji? Czy w siedzibie ONZ jest zakaz zarzucania saszety w dziąsło? Bo jeśli chodzi o to, że mamy miernotę i gangusa za prezydenta, to ja się oczywiście zgadzam, ale co te sytuacje mają ze sobą wspólnego?
      • hanusinamama Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 09:17
        Pytanie co bierze prezydent i czy to legalne
        • rb_111222333 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 09:30
          Przecież to kibol, czego się można po nim spodziewać
        • kandyzowana3x Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 08:39
          wiadomosci.onet.pl/kraj/karol-nawrocki-wykonal-testy-na-obecnosc-narkotykow-sa-wyniki/s32v7pn?utm_source=chatgpt.com
          • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 18:03
            No i?
            Sens miałoby robienie takiego testu niespodziewanie wyrywkowo kilkukrotnie, do tego w miejscu niebudzącym wątpliwości i pod kontrolą, a nie że ktoś robi to kiedy jemu pasuje i ogłasza po fakcie.
      • mava12 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 09:29
        niby niewiele maja wspolnego, mnie jednak interesowałoby od czego jest uzależniony prezydent i jaki to ma wpływ na sprawowanie funkcji przez niego.
        • misiamama Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 11:32
          A jeszcze bardziej, jaki wpływ na sprawowanie funkcji miałoby upublicznienie tej informacji. Przy czym jest kwestią czasu pozyskanie tych informacji przez służby wszystkich zainteresowanych państw, skoro on bierze w miejscach publicznych. No chyba że asysta chodzi za nim jak za Kimem, zabiera sztućce i naczynia oraz starannie wyciera meble i kibel po użyciu.
      • nangaparbat3 Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 16:57
        Jak to co wspólnego? Dowiedziałam się o nich niemal w tej samej chwili i stanęły obok siebie dwie sceny. Jest prawo i jest obyczaj. Za lekceważenie obyczaju nie da się zdymisjonować. Ale daje świadectwo.
        Chyba nie pisze jasno, ale jestem po dziesięciodniowej traumie i chwilowo w rozsypce (chociaż dobrze się skończyło)
    • nenia1 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 12:58
      Niestety nanga, prezydenta nie da się zdymisjonować.
      • mava12 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 13:11
        otóż mylisz się. Da się. A nawet "dasię"
        • anajustina Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 17:00
          Ale najpierw to przecież trybunał stanu musiałby być albo psychiatryk czy śpiączka.
      • memphis90 Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 20:47
        A nie było coś, że można zjeść…? 🤔 Nie namawiam, pytam o możliwości…
        • nangaparbat3 Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 16:58
          Królów gotowano i zjadano. Tu i ówdzie.
          • anajustina Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 16:59
            Gdzie, bo nie kojarzę?
    • engine8t Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 20:53
      Za?
    • kandyzowana3x Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 20:58
      Szczytem naiwności jest uwierzenie w taką przyczynę dymisji jakiegokolwiek ministra w jakimkolwiek kraju.
      Przypomnę, że jednak snusy da legalnym produktem dostępnym chyba w każdym kraju.
      • anajustina Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 08:52
        W Szwecji są, a przynajmniej były. Szwagra syn namiętnie je dziamdział i to publicznie. Widok dość nieprzyjemny.
      • tania.dorada Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 18:01
        Chyba jednak nie, ten temat był tu zdaje się szczegółowo omawiany po wiadomej debacie. Zdaje się ze Szwecja ma to na legalu jako narodowe dziedzictwo i jest to wyjątek.
        • anajustina Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 18:23
          Pytanie, czy syn szwagra legalnie to wwotil samolotem do Polski.
    • szafkanocna Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 21:11
      Przypomnijcie sobie Olka i „chorobę filipińską”.
      • szafkanocna Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 21:21
        Jeszce też przypomnijmy sobie, kim był pan Giertych w 2007- tworca narodowców, Bosaka i zagorzały minister w rządzie Pis przy Rydzyku. Panie Giertych, co się stało?
      • abria Re: Dymisja za papierosa 23.09.25, 21:50
        no jednak nie, jednak te narkotyki batyra są gorsze
      • iwoniaw Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 10:57
        szafkanocna napisała:

> Przypomnijcie sobie Olka i „chorobę filipińską”.

No przypomnijmy sobie, świetne nawiązanie - to skandaliczne zachowanie Kwaśniewskiego, rzeczywiscie dokladnie tego samego typu (ani K.ani N. nie potrafią się powstrzymać przed użyciem, mimo świadomosci, że musza wystapic publicznie, przed kamerami i nis tylko w swoim i.ieniu przecież...) wówczas musiało być tłumaczone chocby w najbardziej absurdalny (choroba filipinska jasne, wszyscy od razu uwierzyli...) sposob. Dziś środowisko N. nawet nie zadaje sobie trudu, by powiedzieć cokolwiek poza "ojtam ojtam, no cóż takiego wrogowie sie czepiają pierdół". Uwazasz, ze to dobra zmiana, tak?
        • misiamama Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 11:21
          Mogą tak mówić, bo póki co nie widzimy, jak wpływa to co Nałroki bierze na jego funkcjonowanie. Kwaśniewski przewracał się nad polskimi grobami.
          • szafkanocna Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 14:11
            Nie uważam, że to dobra zmiana. Chciałabym, żeby było oficjalnie powiedziane, co to jest, żeby uciąć spekulacje i żeby było wiadomo, z czym mierzy się prezydent, że musi po to coś sięgać- skoro robi to na widoku i nie uważa za nic wstydliwego, to chyba nie uważa też, że problem, na który to stosuje jest wstydliwy??
            • drag0na Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 14:33
              szafkanocna napisała:

> Chciałabym, żeby było oficjalnie powiedziane, co to jest, żeby uciąć spekulacje

Ale po co ucinać spekulacje? Są śmieszne big_grin
              • anajustina Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 17:01
                Przecież już powiedzieli, że to ta nikotyna w gumie.
                • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 17:50
                  anajustina napisała:

> Przecież już powiedzieli, że to ta nikotyna w gumie.

Gdzie powiedzieli i kto? Snus to nie jest żadna guma, tylko saszetka z substancjami psychoaktywnymi, głównie nikotyną w wysokich dawkach, zażywana doustnie przez umieszczenie jej za dolną lub górną wargą. Bardzo silnie uzależnia, łatwo prowadzi do przedawkowania i jest rakotwórcza.
                  • anajustina Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 04:24
                    Tak, wiem. I jest czarny. A prezydent to białe używa. Tak było w gazetach i internetach. Czy prawda - nie wiem.
                    • boggi_dan Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 04:41
                      anajustina napisała:

> Tak, wiem. I jest czarny. A prezydent to białe używa. Tak było w gazetach i int
                      > ernetach. Czy prawda - nie wiem.
                      Są też białe poczytaj sobie. Nie jest to nielegalne. Afera wydumana.
                      • asia.sthm Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 12:38
                        I tak nie jest źle 🤣
                    • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 12:32
                      anajustina napisała:

> I jest czarny.

Na pewno nie jest czarny, do tego obleczony w białe opakowanie, z daleka nie do odróżnienia.
                      Generalnie może to być wszystko.

• drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 12:43
                        natalia.nat napisała:

> Generalnie może to być wszystko.

To prawda, podobnie jak to, że być może Nawrocki jest pedofilem. Nie udowodnił, ani że nie ćpa koki, ani że nie jest pedofilem - wszystko musimy brać pod uwagę.
                        • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 13:44
                          drag0na napisała:

> natalia.nat napisała:
                          >
                          >
                          > > Generalnie może to być wszystko.
                          >
                          > To prawda, podobnie jak to, że być może Nawrocki jest pedofilem.

Ale to akurat ty się upierasz, że wiesz na pewno co wkłada pod dziąsło.
                          • drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 14:21
                            natalia.nat napisała:

> Ale to akurat ty się upierasz, że wiesz na pewno co wkłada pod dziąsło.

Nie, stosuję domniemanie niewinności. To ty powinnaś udowodnić, że bierze coś innego niż nikotynę, jeśli podajesz to w wątpliwość.
                            • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 14:50
                              drag0na napisała:

> Nie, stosuję domniemanie niewinności.

Nie. Ty bezpodstawnie wybielasz. I jesteś przekonana bez dowodów, że to nie nielegalny snus.

> To ty powinnaś udowodnić, że bierze coś innego niż nikotynę, jeśli podajesz to w wątpliwość.

Ja akurat stosuję określenie do którego się sam przyznał (snus). I twierdzę, że dopóki nie sprawdzimy, to tak naprawdę nie wiemy.
                              • drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 15:02
                                natalia.nat napisała:

> Ja akurat stosuję określenie do którego się sam przyznał (snus).

Ja też je stosuję i będę stosować i gdybym miała taką możliwość, namawiałabym też Nawrockiego, aby je stosował. Saszetka nikotynowa jest określeniem za długim i zupełnie nie ma potrzeby, aby różnicować produkty legalne w Polsce i nielegalne. Po prostu snusy dostępne w Polsce są legalne i tyle. To, że ktoś na tej podstawie będzie uprawiał pieniactwo i tępą propagandę polityczną, to jego problem. Natomiast karać należałoby was za nazywanie snusów narkotykami, bo to zwyczajnie szkodliwe społecznie.
                                • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 15:13
                                  smile
                                  Fakty są takie, że snusy są nielegalne w całej UE poza Szwecją i nie są powszechnie dostępne w Polsce (na pewno nie kupimy ich w Żabce i Biedronce) a jako że zawierają nikotynę (i to w dużej dawce) z definicji należą do środków narkotycznych.
                                  A to, że ty uprawiasz pieniactwo i tępą propagandę polityczną, to tylko twój problem. Należałoby cię karać za nazywanie snusów nieszkodliwymi saszetkami, bo to zbrodnia społeczna.
                                  • drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 15:45
                                    natalia.nat napisała:

> Fakty są takie, że snusy są nielegalne w całej UE poza Szwecją

Snusy dostępne w Polsce są legalne i tyle musisz wiedzieć. A Szwecja osiagnęła status "kraju wolnego od dymu" WŁASNIE dzięki polityce popularyzowania snusów. Demonizując snusy w świętej wojnie przeciwko Nawrockiemu, szkodzicie zdrowiu publicznemu.
                                    • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 17:21
                                      drag0na napisała:

> Snusy dostępne w Polsce są legalne

Nie, snusy nie są legalne ani w Polsce ani w ogóle w UE, poza Szwecją. Saszetki nikotynowe to nie są snusy.

www.gov.pl/web/psse-aleksandrow-kujawski/snusy-i-woreczki-nikotynowe--ukryte-zagrozenie-dla-zdrowia-mlodziezy

• boggi_dan Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 04:37
        szafkanocna napisała:

> Przypomnijcie sobie Olka i „chorobę filipińską”.
        Nawet o tą chorobę zachaczył o dwie kadencje. Nikomu nie przeszkadzało całowanie gleby
    • drag0na Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 11:21
      Jesu, znowu o tym, że "narkoman", bo zażywa snusy? big_grin
      • iwles Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 11:28

A skąd ty wiesz, co on zażywa?
      • ib_k Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 17:12
        drag0na napisała:

> Jesu, znowu o tym, że "narkoman", bo zażywa snusy? big_grin

Rewelacja, snus nic takiego. Cudowny kraj w którym prezydent oficjalnie zażywa substancje zakazane prawem.
        • anajustina Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 17:18
          Smudy są czarne, on coś białego memła.
          • anajustina Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 17:18
            Snusy
        • drag0na Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 19:09
          ib_k napisała:

> drag0na napisała:
          >
          > > Jesu, znowu o tym, że "narkoman", bo zażywa snusy? big_grin
          >
          > Rewelacja, snus nic takiego. Cudowny kraj w którym prezydent oficjalnie zażywa
          > substancje zakazane prawem.

Wy serio macie poważny problem. Siedzicie zagrzebani gdzieś pod jakąś moreną czołową i informacje bierzecie jedynie z rządowych komunikatów i propagandy big_grin
          Skrótowo mówi się na to snus, fachowo nazywa się to "saszetka nikotynowa", jest legalna, nie zawiera tytoniu i jest do kupienia w każdej Biedrze/Żabce big_grin
          • anajustina Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 21:26
            Aż pójdę sprawdzić. Może nawet kupię, co mi tam. Będę narkomanką.
          • iwles Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 21:57

Kto ci nakłamał, że nie zawiera tytoniu?
            Ech.....wywalcie z roboty tego "Goebbelsa", który pisze wam maile instruktażowe.
            • drag0na Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 22:22
              iwles napisała:

> Kto ci nakłamał, że nie zawiera tytoniu?

Snusy zawierają tytoń, saszetki nikotynowe nie zawierają tytoniu i są legalne w Polsce, do tego w powszechnej sprzedaży w Biedrach i Żabkach.
              Ale w sumie i tak nie potrzebujecie tej wiedzy, wystarczy przecież kłamliwie siać przekaz, że "narkoman" zażywa coś nielegalnego, albo w ogóle wali kokę. Prawda i fakty są dla frajerów big_grin

www.velo.com/pl/pl/

• boggi_dan Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 07:27
                drag0na napisała:

> iwles napisała:
                >
                >
                > > Kto ci nakłamał, że nie zawiera tytoniu?
                >
                >
                > Snusy zawierają tytoń, saszetki nikotynowe nie zawierają tytoniu i są legalne w
                > Polsce, do tego w powszechnej sprzedaży w Biedrach i Żabkach.
                > Ale w sumie i tak nie potrzebujecie tej wiedzy, wystarczy przecież kłamliwie si
                > ać przekaz, że "narkoman" zażywa coś nielegalnego, albo w ogóle wali kokę. Praw
                > da i fakty są dla frajerów big_grin
                >
                > www.velo.com/pl/pl/
                >
                W sumie by to wystarczyło. Ale jednak nie i trzeba się do tego przyzwyczaić. Cirka pięć lat, a może i dłużej.
          • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 12:42
            drag0na napisała:

> Wy serio macie poważny problem. Siedzicie zagrzebani gdzieś pod jakąś moreną cz
            > ołową i informacje bierzecie jedynie z rządowych komunikatów i propagandy

Srali muchy będzie wiosna. Piszesz dokładnie o sobie, ostojo uczciwości i obiektywizmu. big_grin

> Skrótowo mówi się na to snus, fachowo nazywa się to "saszetka nikotynowa", jest
            > legalna, nie zawiera tytoniu i jest do kupienia w każdej Biedrze/Żabce

Tak, bo ty wiesz co jest zażywane pod dziąsło. Przecież informacja, że to snus wyszła znikąd inąd tylko ze sztabu wyborczego Batyra, potem zmieniali wersje kiedy się okazało że jest to nielegalne i pojawiły się, słuszne zresztą, głosy niedowierzania i oburzenia. Saszetka nikotynowa zawiera znacznie mniej nikotyny i szkodliwych nitrozamin. A widać że mamy do czynienia z osobą skrajnie uzależnioną.
            I skoro to takie nic i całkowicie legalne i naturalne, zwykła sobie saszetka z żabki, to chyba nie potrzeba specjalnych asystentów, żeby to nosili za prezydentem i mu cichaczem przekazywali. Po co te szopki.
            • drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 12:49
              natalia.nat napisała:

> informacja, że to snus
              > wyszła znikąd inąd tylko ze sztabu wyborczego

Sztab wyborczy poinformował, że to była "saszetka nikotynowa". Jak już ogarniesz różnicę między snusem, a saszetką nikotynową, to wróć i przeproś.
              • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 13:36
                drag0na napisała:

> Sztab wyborczy poinformował, że to była "saszetka nikotynowa".

Nie. Na samym początku dokładnie zostało użyte słowo "snus". Dopiero potem kiedy dotarło do nich, że jest to nielegalne w Polsce i UE, to zmienili wersję i od tego momentu mówili o saszetkach.

"Karol Nawrocki podczas piątkowej (23 maja) debaty z Rafałem Trzaskowskim przyłożył sobie coś do twarzy, co zwróciło uwagę wielu osób. Szef sztabu prezesa IPN Paweł Szefernaker wyjaśnił więc, że był to snus. "Sam Karol Nawrocki nazywa to gumą nikotynową, by nie zasnąć podczas tyrad Rafała Trzaskowskiego" - napisał polityk."

"Rozwiążę tę zagadkę: to był snus (sam Karol Nawrocki nazywa to gumą nikotynową — red.), by nie zasnąć podczas tyrad Rafała Trzaskowskiego. A tych, którzy mają jakieś niezdrowe sugestie, zapraszamy na otwarte testy wydolnościowe i zdrowotne" — Szefernaker napisał na X."

> Jak już ogarniesz różnicę między snusem, a saszetką nikotynową, to wróć i przeproś.

A to już jest twój manipulancki chochoł, że ktoś nie zna tej różnicy.
                Przede wszystkim nie wiemy co jest zażywane, ty również nie wiesz. Twoje twierdzenie nie jest w niczym bardziej uprawnione od innych twierdzeń.
                • drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 14:24
                  natalia.nat napisała:

> Nie. Na samym początku dokładnie zostało użyte słowo "snus". Dopiero potem kied
                  > y dotarło do nich, że jest to nielegalne w Polsce i UE, to zmienili wersję i od
                  > tego momentu mówili o saszetkach.

No rzeczywiście, wielkie mi halo, że na początku użyli złego słowa choćby i dlatego, że jest krótsze. Nie jest niczym dziwnym, że przeciętny człowiek moze nie mieć zielonego pojęcia, że jest różnica w składzie i legalności między "snusem", a "saszetką nikotynową" i bez złej woli pomieszał pojęcia. Twierdzenie na tej podstawie, że Nawrocki zażywa nielegalnego snusa jest zwykłym pieniactwem.

I jeszcze jedno. Nie dość, ze w swojej patologicznej krucjacie zrównujecie narkotyk z używką, to jeszcze demonizujecie zamienniki rakotwórczych i śmierdzących papierosów. Zamienniki, które praktycznie nie zawierają rakotwórczych substancji i mogą funkcjonować jako nikotynowa terapia zastępcza. A nawet jeśli ktoś nie potrafi rzucić nikotyny, to lepiej, aby brał saszetki, niż kopcił papierochy, no ale właśnie się dowiedział, że jak rzuci fajki na rzecz saszetek, to zostanie "narkomanem". Moje gratulacje.
                  • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 14:44
                    drag0na napisała:

> No rzeczywiście, wielkie mi halo, że na początku użyli złego słowa choćby i dlatego, że jest krótsze.

smile
                    No ale właśnie skąd wiesz, że użyli złego słowa, bo się pomylili albo że było krótsze. To ty tak twierdzisz.
                    Wydaje się dość zastanawiające i mocno podejrzane, skąd w ogóle im się wzięło to określenie, skoro nie ma takich produktów powszechnie w Polsce i jest to nielegalne w całej UE, a większość Polaków usłyszało tę nazwę pierwszy raz.
                    Możesz uważać, co ci się podoba. Ale tak naprawdę nie wiemy, co jest faktycznie zażywane. A jeśli twierdzimy że to snus to akurat dlatego, że tak się wytłumaczyli. Ty wiesz lepiej? A na jakiej podstawie?
    • maly_fiolek Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 14:02
      Coś mi się wydaje że chciano się go od dawna pozbyć, a papieros... ot pretekst.
    • zbytomia100 Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 14:39
      Ale w Albanii w restauracjach w srodku mozna palic papierosy, niestety.
    • bezmiesny_jez Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 14:45
      Tak Nanga, Albania to wzór demokracji i praworządności - wierzysz w to? To poczytaj trochę Małgorzaty Rejmer.
      • iwles Re: Dymisja za papierosa 24.09.25, 15:05
        bezmiesny_jez napisała:

> Tak Nanga, Albania to wzór demokracji i praworządności - wierzysz w to?

No właśnie nie, a i tak z niektórymi sprawami jesteśmy za Albanią sad

• drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 00:05
      Osobiście uważam, że bardzo prawdopodobna jest opcja, że ktoś tu wziął w łapkę, aby promować te "snusy", które są produktami koncernów tytoniowych. Rząd w tym roku nałożył na produkty nikotynowe gigantyczną akcyzę i być może trzeba było to jakoś wynagrodzić smutnym panom z korporacji. Mali importerzy e-papierosów naturalnie poupadają, zwiększy się popyt na inne zamienniki, szczególnie, że są dostępne na wyciągnięcie ręki w każdej żabce. Prezydent już spieszy z odpowiedzią, czego należy używać, jeśli nie ma się majątku na e-papierosy smile
      Ale oczywiście asceci intelektualni, którym się wydaje, że są wybitnie krytyczni wobec Nawrockiego, wolą pchać jakieś szurskie teorie o "narkomanach", czy symulować oburzenie, że chłop używa produktu zastępczego wobec śmierdziuchów, zamiast spróbować użyć szarych komórek smile
      • asia.sthm Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 00:37
        > , że bardzo prawdopodobna jest opcja, że ktoś tu wziął w łapkę, aby promować te "snusy",...

Prezydent wziàł w łapkę, musi to był on sam osobiście. Tak promuje, promuje i już wypromował. Prowizja mu nie kapie a tryska 😆
        • asia.sthm Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 00:44
          I ilustracja musi być.
      • iwles Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 00:55

Właściwie nie wiem, co gorsze: prezydent ćpun czy prezydent łapówkarz. Niezła strategia obronna, dramatik 🤣
        • asia.sthm Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 01:43
          Ale za to poliglota.
          • anajustina Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 04:22
            Sikorski po angielsku nie rozumie?
            • iwles Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 06:12
              anajustina napisała:

> Sikorski po angielsku nie rozumie?

Skąd wiesz, że w tym momencie było wystąpienie po angielsku?
              Na pewno nie było po polsku.
              • anajustina Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 07:16
                Bo tam jest ingliś napisane jako pierwsze.
        • drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 12:40
          iwles napisała:

>
          > Właściwie nie wiem, co gorsze: prezydent ćpun czy prezydent łapówkarz.

Ty, ale może skoro rozsiewasz fejki o tym, że w saszetkach nikotynowych jest tytoń, to taką samą bzdurą wyciagniętą z ufajdanego anusa jest to, że Nawrocki jest ćpunem?
      • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 13:19
        drag0na napisała: ...

Zaraz się popłaczę. smile Własną piersią będzie bronić nałogowca. A kupę też można zrobić na środku sali, bo to przecież naturalna potrzeba i niezdrowo jest wstrzymywać. big_grin
        Może zastosuj swoje rady i sama użyj szarych komórek. Bo sama nie wiesz nic lepiej ani więcej od kogokolwiek innego. A wiec krytykujesz coś, co sama robisz.
        Kogoś kto nie potrafi wytrzymać godziny na ważnej debacie czy międzynarodowym spotkaniu w ONZ pod ostrzałem kamer bez środka odurzającego (czymkolwiek jest) jak najbardziej można nazwać narkomanem. Nikotynizm jest rodzajem narkomanii.
        Narkomania (gr. narke – odurzenie, mania – szaleństwo) – potoczne określenie odnoszące się do uzależnienia od substancji chemicznych wpływających na czynność mózgu. Narkomania charakteryzuje się: tzw. głodem narkotycznym i przymusem zażywania środków odurzających
        pl.wikipedia.org/wiki/Narkomania
        Ten człowiek reprezentuje nie siebie tylko nasz kraj. Obywatelom ma prawo się nie podobać, to co widzą i mają prawo to krytykować i nic ci do tego. Pouczać to możesz sobie własne dzieci a nie dorosłych ludzi.
        • drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 14:06
          natalia.nat napisała:

> Nikotynizm jest rodzajem narkomanii.

Erystyka, którą uprawiasz, jest szkodliwa społecznie. Jak zaczniesz zacierać granicę znaczeniową między uzależnionym od fajek, a narkomanem, to zaraz się okaże, że ćpanie kokainy to taka sama używka jak guma nikotynowa i o co tyle krzyku. Opamiętaj się w tym swoim politycznym patusiarstwie i prędzej zainteresuj się tym, skad Nawrocki wie, że Polskę zaatakowały jakieś ruskie drony sterowane z Moskwy, a o czym z taka pewnością mówił w ONZ, bo to jest o wiele poważniejszy problem, niż to, że Nawrocki jest "ćpunem", bo zażywa odpowiednik gumy nikotynowej.
          • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 14:28
            drag0na napisała:

> natalia.nat napisała:
            >
            > > Nikotynizm jest rodzajem narkomanii.
            >
            > Erystyka, którą uprawiasz, jest szkodliwa społecznie.

Erystyka to jest akurat twoją domeną i w tym komentarzu też to dobitnie widać. Definicja czym jest narkomania jest jasna i zrozumiała dla każdego i nie ja jestem jej autorem. Twoje odwracanie kota ogonem i miotanie się niczego nie zmieni.
            I skąd wniosek, że nie widzę różnicy między nikotynizmem a np. kokainizmem czy heroinizmem? Natomiast mechanizm działania jest dokładnie taki sam, jest przymus zażywania substancji odurzającej i głód narkotyczny.

A twoje chochoły i inwektywy nie sprawią, że masz rację i naprawdę nie robią już na mnie większego wrażenia.
            Szczerze, prędzej zdziwiłoby mnie gdybyś kiedykolwiek pokazała że jesteś w dyskusji uczciwa. Ale widocznie jesteś takim byle czym, które "musi mieć rację" ponad wszystko i to ci pasuje.

• drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 14:38
              natalia.nat napisała:

> I skąd wniosek, że nie widzę różnicy między nikotynizmem a np. kokainizmem czy
              > heroinizmem?

Stąd wniosek, że nie widzisz różnicy, bo zarówno nikotynizm, jak i kokainizm czy heroinizm określasz jednym słowem - narkomanią.

> Natomiast mechanizm działania jest dokładnie taki sam, jest przymu
              > s zażywania substancji odurzającej i głód narkotyczny.

Mechanizm ten sam, ale skutek różny. Zażywanie nikotyny wraz z substancjami aromatyzującymi nie prowadzi do śmierci, zażywanie twardych narkotyków jak najbardziej może prowadzić do śmierci. Dlatego rozróżniamy rodzaje tych substancji przy pomocy różnych słów - używki i narkotyki.

• natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 15:03
                drag0na napisała:

> Stąd wniosek, że nie widzisz różnicy, bo zarówno nikotynizm, jak i kokainizm cz
                > y heroinizm określasz jednym słowem - narkomanią.

Bo tym właśnie są.

> Mechanizm ten sam, ale skutek różny.

W nazwie i definicji chodzi o mechanizm i w tym jest sedno. Muszą być spełnione trzy warunki:
                --tzw. głód narkotyczny
                --przymus zażywania środków odurzających
                --chęć zdobycia narkotyku za wszelką cenę i wszystkimi sposobami.

pl.wikipedia.org/wiki/Narkomania
                Doucz się, jeśli chcesz dyskutować na argumenty. Odwracanie kota ogonem, chochoły i manipulacje to trochę za mało. A nikotynizm też nie jest obojętny dla zdrowia, może doprowadzać do różnorakich i też ciężkich stanów chorobowych oraz przedwczesnej śmierci.
                • drag0na Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 15:34
                  natalia.nat napisała:

> Bo tym właśnie są.

No to widzisz tę różnicę, czy nie widzisz, skoro nikotynizm i zażywanie twardych narkotyków okreslasz tym samym słowem? Problem z ograniczonym zasobem słownictwa i nieogarnianiem, że w języku polskim istnieje słowo używka?

> W nazwie i definicji chodzi o mechanizm i w tym jest sedno.

Nie, "sedno" nie jest w mechanizmie, tylko skutkach. Kawę też będziesz nazywać narkotykiem, bo uzaleznia?

>A nikotynizm też nie jest obojętny dla zdro
                  > wia, może doprowadzać do różnorakich i też ciężkich stanów chorobowych oraz prz
                  > edwczesnej śmierci.

Pomyliło ci się z wdychaniem dymu papierosowego. Nikotyna jako taka jest substancją uzależniającą i psychoaktywną, ale sama w sobie nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie (poza oczywiście uzaleznieniem, które samo w sobie jest szkodliwym mechanizmem), chyba że się ją przedawkuje.
                  Przez swoją ignorancję, "wiedzę" z wikipedii i sekciarskie zacietrzewienie, demonizujesz używki, które mogą pomagać rzucić palenie oraz są o wiele mniej szkodliwe od papierosów.
                  • asia.sthm Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 15:41
                    Mnie się już popcorn skończył
                  • natalia.nat Re: Dymisja za papierosa 25.09.25, 17:12
                    drag0na napisała:

> No to widzisz tę różnicę, czy nie widzisz,

To że coś należy do worka z napisem "narkomania", to nie znaczy że traktuje się to identycznie. Tak jest przecież z milionem podobnych przypadków. Upierając się i manipulując robisz głupka tylko z siebie. smile

> Nie, "sedno" nie jest w mechanizmie, tylko skutkach.

Nie. Sedno jest w mechanizmie właśnie i wynika wprost z nazwy. A skutki każdego rodzaju narkomanii mają znaczący wpływ na zdrowie. KAŻDEGO RODZAJU.

> Pomyliło ci się z wdychaniem dymu papierosowego.

Z niczym mi się nie pomyliło. Zwłaszcza w kontekście snusa, czyli środka tytoniowego. To nie są substancje obojętne dla zdrowia fizycznego i psychicznego, jak to próbujesz nieudolnie wcisnąć. A co jest dodatkowo szkodliwe społecznie.

> Przez swoją ignorancję, "wiedzę" z wikipedii i sekciarskie zacietrzewienie, dem
                    > onizujesz używki, które mogą pomagać rzucić palenie oraz są o wiele mniej szkodliwe od papierosów.

Bzdura. Ja piszę tylko o tym, że nikotynizm należy do narkomanii. To ty bagatelizuje snusy i nawet mniej szkodliwe saszetki nikotynowe, które dla zdrowia nie są obojętne.
                    A wikipedia jest zła, jeśli nie zgadza się z twoimi tezami. Bo innym razem jest świetnym źródłem wiedzy i niepodważalnym argumentem w dyskusji, prawda? smile

Poniżej trochę faktów, które bagatelizujesz w swoim sekciarskim zacietrzewieniu:

Uzależnienie od nikotyny zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawałów serca i udarów. Konsekwencjami uzależnienia jest podwyższone ciśnienie krwi, zaburzenia rytmu serca, pracy mózgu, zmniejszona zdolność koncentracji i nauki, uszkodzenia błon śluzowych jamy ustnej, prowadzące do chorób dziąseł, erozji zębów, a nawet nowotworów jamy ustnej.

Badania pokazują, że użytkownicy snusów są narażeni na poważne konsekwencje zdrowotne.
                    Uzależnienie od nikotyny – Nikotyna działa szybko i silnie na ośrodkowy układ nerwowy, wywołując uzależnienie psychiczne i fizyczne.
                    Ryzyko nowotworów jamy ustnej i trzustki – Badania wykazały, że użytkownicy snusów są bardziej narażeni na raka jamy ustnej, przełyku, gardła a także raka trzustki. Wysokie stężenie nitrozoamin w tytoniu doustnym może działać kancerogennie. Tytoń w snusach zawiera związki chemiczne, które mogą prowadzić do zmian nowotworowych w błonach śluzowych.
                    Choroby sercowo-naczyniowe – Nikotyna zwiększa ciśnienie krwi, przyspiesza akcję serca i może prowadzić do zaburzeń rytmu serca. Użytkownicy snusów są bardziej narażeni na zawały i inne incydenty sercowo-naczyniowe, zwiększone ryzyko udarów i zawałów serca:
                    Problemy z jamą ustną – Przewlekłe stosowanie snusów może powodować choroby dziąseł, ubytki, a nawet utratę zębów. Charakterystyczne są również białe plamy na błonie śluzowej (leukoplakia), które mogą przekształcić się w zmiany nowotworowe.

Samo zdrowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka