Dodaj do ulubionych

czy moje dziecko slyszy?

08.08.03, 11:11
Obserwuj wątek
    • lidqa Re: czy moje dziecko slyszy? 08.08.03, 11:16
      niechcacy wyslalam sam temat. Kubus jest wczesniaczkiem i ma miesiac. Mial
      przesiewowe badania i wyszlo ze jedno uszko jest oki a drugie do kontroli,
      jednak wydaje mi sie ze on nie slyzy. Nie reaguje wogole na szczekanie naszego
      psa ani na zadne halasy nagłe. Czy jesli to badanie wyszlo to znaczy ze on musi
      szlyszec??
      • mamaanuli Re: czy moje dziecko slyszy? 08.08.03, 12:36
        Witam,

powinnaś jak najszybciej wybrać się do Instytutu Patologii Słuchu i zbadać
        maluszka. Z doświadczenia wiem, że wszelkie wady wcześnie wykryte można można
        usunąć.

Pozdrawiam

Mama Anuli
    • mamakubusia Re: czy moje dziecko slyszy? 08.08.03, 21:27
      witaj
      ja też radzę udać się do specjalisty, ale miesięczne dziecko może jeszcze nie
      reagować na odgłosy moj mały spał w najgorszych chałasach-sąsiedzi remontowali
      mieszkanie a on nie zwracał uwagi na nic.
      Jeśli wyszło w badaniu że jedno uszko jest ok to na pewno tak jest.
      Głowa do góry
      ania
      • dorota20031 Re: czy moje dziecko slyszy? 08.08.03, 22:39
        mój starszy syn miał badanie słuchu w wieku 3 miesięcy - w ramach screeningu bo
        miał kiepską punktację Apgar. Jest zdrowy. Skoro jedno ucho jest do kontroli,
        to skontroluj - mam nadzieję że podano Ci odpowiednie adresy. Małe dzieci mają
        bardzo wybiórczy słuch: mój starszy synek w zyciu płodowym tak bardzo oswoił
        się z hałasem dobiegającym z wykańczanych mieszkań w naszym nowym bloku, że
        nawet wiercenie udarowe go nie ruszało, za to budził się od szelestu gazety.
        Nie martw się na zapas, ale w laryngologii dziecięcej jest zasada, że "jeżeli
        matka twierdzi że coś jest nie tak, to dopóki się tego na 100% nie wykluczy,
        matka ma rację"
        • edytek1 Re: czy moje dziecko slyszy? 08.08.03, 23:49
          Jestem surdologopedą ( pomagam dzieciom słabo słyszącym lub niesłyszącym w
          nauce mowy)i muszę Ci napisać, abyś nie panikowała. Uszko zbadaj a do tego
          czasu mów do malucha i śpiewaj zawsze kiedy maluch nie śpi. Nawet bardzo
          mizerne resztki słuchu da się tak wyćwiczyć, że dzieci uczą się mówić, śpiewać
          itp. Teraz w dobie super aparatów, implantów i wczesnego wykrycia wady dzieci
          słabo słyszące mają duże szanse na prawidłowy rozwój mowy.
          Mam jednak nadzieję, ze wszystko będzie dobrze a wad słuchu u twojego malucha
          się nie stwierdzi. A i jeszcze pyt. jak mały reaguje na odgłosy kiedy nie śpi?
          Może nie ma jeszcze odruchów tak ja zdrowe, donoszone noworodki i dlatego na
          wiele dzwięków nie raaguje to nie znaczy , ze nie słyszy. Poprostu niedojrzały
          mózg nie bardzo umie są z tymi doznaniami poradzić i dlatego je ignoruje.
          • lidqa Re: czy moje dziecko slyszy? 09.08.03, 19:58
            Mi sie wydaje ze on generalnie nie reaguje na dzwieki. Czasem podrzuci nozkami
            przy wiekszym halasie a czasem nie wiec nie wiem czy to nie przypadek bo on
            jeszcze ma takie drgawki co jest podobno normalne u wczesniakow i to sie moze
            przypadkeim wydarzyc wtedy kiedy jest jakis halas
            • mama_sloneczka Re: czy moje dziecko slyszy? 26.08.03, 14:28
              Na pewno skontaktuj się ze specjalistą, o ile jeszcze tego nie zrobiłaś.
              A teraz na pocieszenie:
              Jestem mamą wcześniaka i to chyba dużo wcześniejszego niż Twój, bo skoro ma
              miesiąc i jest w domu - to nie mógł być baaardzo malutki. Mój synuś spędził w
              szpitalu prawie trzy miesiące, ale nie chodzi o licytację. Chodzi mi o to, że
              mój synek tak naprawdę nie miał dojrzałego żadnego układu, również słuchu.
              Jeden neurolog podejrzewał, że nie słyszy inny mówił zupełnie co innego. Ja też
              czasami miałam wrażenie jakby nic do niego nie docierało. Miał robione badania
              u laryngologa i w poradni audiologicznej IMiDZ. I również sprzeczne opinie.
              Kilka wizyt kontrolnych i końcowy werdykt: słyszy i to jak, po prostu nie na
              wszystko chciał reagować.
              Teraz ma ponad dwa latka i trzeba uważać co się mówi nawet szeptem, taki z
              niego papuga.

Reasumując: Kontroluj mów do niego, dużo śpiewaj (nawet jeśli fałszujesz,
              czytaj bajki i nie tylko) i wierz mocno, że będzie dobrze.

pozdrawiam cieplutko
              mama_sloneczka
              • umargos Re: czy moje dziecko slyszy? 26.08.03, 14:50
                Zbadaj oczywiście słuch u specjalistów. Ale na pocieszenie. Moja córka,
                całkowicie donoszona i zdrowa. Potrafiła spac bez problemu nawet przy duzym
                hałasie, burzenie ścian, wiertarce udarowej (wykańczanie mieszkań w nowym
                budynku), a nawet wiercenie w sąsiednim pomieszczeniu (oddzielały ja tylko
                drzwi) w płytkach, kiedy mój mąż montował próg. Nie budziło jej to..ani w ciągu
                pierwszego miesiąca ani drugiego. Teraz niestety aż tak dobrze nie jest, bo nie
                budzi jej odkurzacz, nie budzą rozmowy, ale np. telefon oraz kaszel i kichanie
                tak. Bedzie dobrze, tylko trzeba zareagować jak najszybciej.
                Pozdrawiam
                Ula
                • lidqa Re: czy moje dziecko slyszy? 26.08.03, 15:26
                  bylam u laryngologa i mial robiona fotoemisje i cos jeszcze i wyszly dobrze na
                  oba uszysmile
                  • mama_sloneczka Re: czy moje dziecko slyszy? 28.08.03, 14:44
                    baardzo się cieszę, życzę zdrówka i dużo gaworzenia.

pozdrawiam
                    Mama_sloneczka
                    • edytek1 Re: czy moje dziecko slyszy? 28.08.03, 15:35
                      Cieszę się, ze nie będziecie moimi pacentami. Gdybyś chciała zestaw ćwiczeń
                      usparwniających mowę malucha to pisz na priva. ( do tych ćwiczeń dziecko musi
                      mieć już zaniknięte wszystkie odruchy noworodkowe czyli w przypadku
                      wcześniaczka ok. 5 miesięcy. Dużo zdrowia.
                      • edytek1 Re: czy moje dziecko slyszy? do lidga Pilne 01.09.03, 15:56
                        Błagam podaj inny adres nie mogę nic wysłać na ten gazetowy. Choć próbuję już
                        kilka dni. sad
                  • e.zaprzalek Re: czy moje dziecko slyszy? 28.08.03, 18:44
                    To, że w przesiewowym badaniu na oddziale noworodkowym "wyszło", że jedno ucho
                    jest do kontroli, jeszcze nic nie znaczy....
                    Miałam podobny problem ze swoim Igusiem....
                    To, że jedno ucho "wyszło" negatywnie, mogło jedynie oznaczać, że podczas
                    badania w uchu środkowym mogły pozostawać maź, wody płodowe, bądź inne podobne
                    rzeczy....
                    Ale, oczywiście nie oznacza to zaniechania wizyty u specjalisty, co Ty
                    uczyniłaś....
                    Cieszę się, że Maluch słyszy!!!!
                    Pozdr
                    • lidqa Re: czy moje dziecko slyszy? 02.09.03, 13:56
                      moj adres to anna.kaczmarek2@wp.pl smile z gory bardzo dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka