mzreczek0 19.01.08, 20:07 Mój synek ma 5 tygodni i ma katar i kaszel, nie wiem co robić. Ten kaszel nie jest jakiś częsty, ale czuję ,że się coś rozwija. Czy miał ktoś podobne przypadki. Proszę o pomoc. marek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karmasz Re: kaszel i katar u noworodka 19.01.08, 20:26 Nie chce Cie martwic.Jesli tak male dziecko kaszle to trzeba jechac do szpitala. W te swieta moja corci 2,5 mies(wtedy) zaczela kaszlec.Obserwowalam ja kilka dni.Po swietach poszlam do lekarza. Kaszel byl juz nasilony i zaczela swiszczes podczas oddychania. Pediatra od razu wysalal nas do szpitala bo u malych niemowlat takie infekcje szybko sie rozwijaja i sa niebezpieczne(dusznosci,problemy z oddychaniem) Okazalo sie ,ze jest to infekcja wirusow. Leczono ja objawowo tzn inhalacje i oklepywanie. Kupilismy nebulizator i inhalujemy ja w domu. Pobyt w szitalu nie jest przyjemny ale twoj synek jest naprawde bardzo malutki.Lepiej dmuchac na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka-i-oskar Re: kaszel i katar u noworodka 19.01.08, 20:59 kaszel może mieć od spływającego po tylniej ścianie gardła kataru ale z takim maluchem najlepiej codziennie być u pediatry w celu osłuchania. do noska nasivin i woda morska, wapno i vit c - standardowo to przepisują. Odpowiedz Link Zgłoś
karmasz Re: kaszel i katar u noworodka 19.01.08, 21:08 Wapno i vit C? Dziecko ma 5 tygodni a nie miesiecy. Nasivin dla niemowlat mozna choc zdania sa podzielone. Nam w szpitalu odradzili. Tak naprawde nie ma lekow dla tak malutkich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadzieci-2 Re: kaszel i katar u noworodka 19.01.08, 21:28 zgadzam sie ze witC i wapno bezposrednio dla malucha nie, przynajmniej ja sie z tym nie spotkałam, natomiast jesli karmisz piersią sama możesz zażywać łagodne "wspomagacze" typu rutinacea czy witaminy - jakaś ich cząstka przeniknie przeciez do mleka mamy. Ja akurat taką rade dostałam.Ale z tak małym maluszkiem i w okresie kiedy szaleją infekcje udałabym sie do lekarza. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
a.nya Re: kaszel i katar u noworodka 21.01.08, 08:51 dlaczego vit.C nie-przecież jest np. Juvit C i podaje się go dzieciom, mój synek dzisiaj kończy 7 tyg. i od pt. dostaje vit C.Równeż ma katarek i kaszel dzisiaj idziemy ponownie do lekarza bo kaszel nie przechodzi, myśleliśmy że to kaszelek od spływającej wydzieliny z noska ew.że kaszle bo go przytyka ale katar już się kończy a kaszelek nadal jest. Odpowiedz Link Zgłoś