Dodaj do ulubionych

połknął kamyk!!!! pomocy

18.08.03, 19:13
błagam co mam zrobić, mój maluch właśnie połknął kamyk wielkości orzeszka
ziemnego. Co ja mam robić, poprostu połknął, nie krztusi się ani nie ma
problemu z oddychaniem. czy mam jechać na pogotowie czy coś takiego? prosze
was odpiszcie szybko bardzo się boję
Obserwuj wątek
    • kopytko1 Re: połknął kamyk!!!! pomocy 18.08.03, 19:36
      Ojkus!Sama nie wiem,jest nadzieja ze wydali kamyka z kupka.Ale moze lepiej
      poradzic sie lekarza,tak bedzie najlepiej.Musisz tez bacznie obserwowac
      zawartosc kupki,jak wyjdzie to ok ale jak nie to juz na pewno lec do lekarza!
      • aha44 Re: połknął kamyk!!!! pomocy 18.08.03, 21:13
        Raczej nic straszneo się nie wydarzy. Obserwuj małego, np.czy nie boli go brzuszek , czy nie wymiotuje , czy nie ma zaparcia , ew. jakieś zmiany w kolorze kupki,np.czarna,to moze niepokoić.Jeżeli nic takiego się nie dzieje to tylko czekać na kamyk. Ukłony. jeszcze w jakim wieku jest mały.
    • elje Re: połknął kamyk!!!! pomocy 19.08.03, 10:32
      Cześć!
      Podpisuję się pod ostatnią wypowiedzią.
      Moj mały jak miał ok. 12 m-cy połknął plastykową część zabawki. Nie była dużą,
      ale miejscami kanciasta i to mnie trochę martwiło, ale zarówno w jego jak i
      kilku znanych mi przypadkach wszystko skończyło sie bez interwencji lekarzy.
      Mój mały wydalił to coś po 2 dniach, a córeczka znajomych, która połknęła
      bursztynowe serduszko z naszyjnika całkiem słusznych rozmiarów wydaliła je po 3
      dniach. Lekarz nie powiedział im nic innego; kazał czekać i obserwować
      kupki.Oczywiście jeśli z dzieckiem zacznie dziać się coś niepokojącego albo
      kamienia nie znajdziesz trzeba się zgłosić do lekarza, ale myślę że wszystko
      skończy się dobrze. Zyczę "wnikliwej penetracji" zawartości nocnika.Pozdrawiam
      Ela
    • mag333 Re: połknął kamyk!!!! pomocy 20.08.03, 09:28
      mój brat kiedy był mały łyknął kanciasty koralik wielkości fasoli panika była
      okropna a to pokaleczy jelitka a to jeszcze coś innego, po kilku dniach koralik
      stuknął o muszlę klozetową i ... później ja się nim bawiłam smile)))

będzie dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka