Gość: wiolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 12:37 Dostałam butelkę rumu. Niestety za nim nie przepadam. Czy może ktoś poleciłby co z nim zrobić. Moze jakiegoś drinka?tylko z czym? Wiem że z herbatką gorącą ale niestety niesmakuje mi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
illiterate Re: rum 20.08.06, 12:46 Zachowaj na jesienne wieczory - kup dobra czekolade do picia i doprawiaj ja rumem w niewielkiej ilosci, dla aromatu. Herbata z rumem dobra jest wtedy, kiedy jest dosc mocna i poslodzona. Mi osobiscie wchodzi najlepiej z duza iloscia soku cytrynowego (i skorki). No i - jesienia/zima, na pewno nie latem! A w ogole - na drinki z rumem jest milion piecset przepisow. Moze zacznij od Cuba Libre (cola z rumem i lodem). Zrob ciasto rumowe - z rumem, albo z rodzynkami, namoczonymi w rumie. Jest mnostwo przepisow w sieci po angielsku. Wiecej inspiracji np tu: bacardi.allrecipes.com/default.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiolka Re: rum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 13:00 na pewno wypróbuje z colą i cytryna bo już tak eksperymentowałam z amaretto za którym też nie przepadałam, teraz to mój ulubiony drink Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: rum 20.08.06, 13:26 W Hiszpanii, po obiedzie, czesto spozywa sie tzw. "Carajillo quemado" (fon. karachijo kemado). Do szklanki wlac 50 gramow brandy, koniaku lub rumu (wg.gustu) w ktorym nalezy dobrze rozpuscic jedna lyzeczke cukru. Tak powstaly roztwor nalezy dobrze podgrzac (w domowych warunkach w kuchni mikrofalowej) a nastepnie podpalic i palic okolo minuty mieszajac czasami dluga lyzeczka. Wlac gwaltownie do palacego sie brandy porcje kawy z ekspresu i dobrze zamieszac. Przed podaniem dodac do szklanki lub filizanki 3-4 ziarnka kawy i kawalek skorki z cytryny lub limy. Nie nalezy już slodzic bowiem carajillo bedzie już lekko slodkie. Pic gorace. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: rum 20.08.06, 13:29 Wyglada to tak: img126.imageshack.us/img126/3553/carajillo5pu.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wiolunia79 Re: rum 20.08.06, 13:35 wygląda super ale boję się czy dam rade to przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: rum 20.08.06, 13:58 zły klawsz sorki,fantastyczny przepis czasem miewam ochote właśnie na te klimaty kawowe Odpowiedz Link Zgłoś
tulipanna1 Re: rum 20.08.06, 13:37 Proponuję zostawić na zimę i polecam herbatkę zimową: Zaparzyć dobrą herbatę /dobrze, jeśli będzie ze smakiem korzeni, cynamonu/. Na dno wysokiej szklanki nalać sok malinowy, wkroić plastry owoców cytrusowych, pomarańczy, cytryny, limonki,grejfruta, trochę soku z cytryny wycisnąć. Zalać to zaparzoną herbatą, dodać rum /w ilości wg uznania/ Stawia na nogi najbardziej zmarzniętego.I smutnego. Ja sporo rumu używam po prostu jako nasączenie do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś