ewen1 28.08.03, 13:42 Witam! U mojego rocznego synka wyczułam ostatnio wystające dolne żebra nie mam pojęcia co to może być.Poradżcie co to moze być. Mam nadzieję,że nie krzywica wizyta u pediatry dopiero mw przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natall Re: wystające Zebra 28.08.03, 13:49 ewen1 napisała: > > Witam! > U mojego rocznego synka wyczułam ostatnio wystające dolne żebra nie mam > pojęcia co to może być.Poradżcie co to moze być. Mam nadzieję,że nie krzywica > wizyta u pediatry dopiero mw przyszłym tygodniu. Niestety to krzywica. U mojego synka też pojawiły się około 1 roku życia. Szczerze mówiąć nie bardzo się tym przejmuję, bo poza tym nie ma innych objawów. Pediatra pocieszyła mnie, że zajęcie na basenie mogą to skorygować. Odpowiedz Link Zgłoś
ewen1 Re: wystające Zebra 28.08.03, 14:26 a czy robiłaś jakieś dodatkowe badania, czy dostał jakieś leki. U mojego synka też niezauważyłam innych objawów rozwija się dobrze Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
natall Re: wystające Zebra 28.08.03, 15:05 nie robiłam żadnych dodatkowych badań. Standardowo podawałam vigantol. Dużo wcześniej pediatra kazała podawać mu także wapno. Jej zdaniem synek miał zbyt miękkie kości głowy. Teraz ma 2,5 roku i poza tymi żebrami naprawdę nic złego się nie dzieje i nie działo. Myślę, że nie masz się czym martwić. Pediatra powiedziała mi, że te żebra mają charakter krzwywiczy. Nie mówiła, że to jakaś postać która wymaga szczególnej troski i intensywnego leczenia. Pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
knabi-ann Re: wystające Zebra 28.08.03, 23:35 Wystające zeberka nie są objawem krzywicy! Najczęściej jest to spowodowane zbyt wczesnym siadaniem, czasem po prostu słabymi mięśniami brzucha, czasem dziedziczna "uroda". Nie dawajcie sobuie wmówić krzywicy! Jeśli masz wątpliwości zrób dziecku zdjęcie rtg nadgarstka - maleńka dawka promieniowanioa a wyjaśni wątpliwości (oczywiście jeśli zdjęcie będzie interpretowane przez dobrego radiologa). Był już taki atek na forum i jedna z mam miała dobry pomysł - ćwiczenia wzmacniające mięśnie brzucha. Pozdrawiam ANN Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: wystające Zebra 29.08.03, 10:51 A może wybierz się do pediatry i zapytaj? Czy to nie wchodzi w grę? Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: wystające Zebra 29.08.03, 10:52 Przepraszam, jakoś mi umknęła ta informacja w Twoim pierwszym poście . Odpowiedz Link Zgłoś
olga03 Re: wystające Zebra 31.08.03, 10:59 Wystejące dolne żebra są objawem nie krzywicy, ale słabych mięśni brzucha. Niestety trudno zmobilizować dzieciaka do ćwiczeń (wiem coś na ten temat) a szkoda, bo przypadłość nieleczona prowadzi do skrzywien kręgosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś