jlj7 09.04.08, 09:45 witam, mam 6 miesięczną córeczkę, po badaniu usg stwierdzono, że ma refluks. czekamy na cystografię. Napiszcie mi prosze, czy jak refluks jet mały, to czy mija z wiekiem?? Czy cały czas dziecko bierze leki?? Jak to jest?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerry_weaver Re: refluks pęcherzowo - moczowy 09.04.08, 10:03 Może minąć - moja córka z refluksu wyrosła (miała I stopień, jednostronny, zdiagnozowany w cystografii, USG wyszło w porządku). Przy takim malutkim refluskie zwykle po prostu robi się często badanie moczu (my robiliśmy co miesiąc) i bierze osłonowo Furagin/Siraliden żeby zapobiec infekcji, i jeśli posiewy wychodzą dobre, to wszystko. I musicie być pod stałą opieką urologa. U nas zrobiono 2 cystografie, jedna w wieku 10 mies. po dużej infekcji układu moczowego wykazała refluks, po roku druga nie wykazała już nic - dziecko wyzdrowiało. Zajrzyj na forum prywatne "refluks moczowy, ZUM, wady" - bardzo pomocne, kiedy córka chorowała uzyskałam tam wszystkie potrzebne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: refluks pęcherzowo - moczowy 09.04.08, 10:37 Jesli na badaniu USG wyszedl refluks to nie jest to I stopien, a co najmniej II. Moga byc 2 drogi postepowania: - czekanie, przy czym rzeczywiscie przede wszystkim trzeba wtedy wystrzegac sie zakazen ukaldu moczowego(ktore oslabia nerki, powodujac zmiany bliznowate), uzyskuje sie to podajac leki: Furagine lub Urotrim - drugie rozwiazanie: ostrzykiwanie (sa rozne mozliwosci: teflon, wlasna krew, deflux, przy czym amerykanscy naukowcy stwierdzili, ze deflux jest najbardziej skuteczny, a krew np w ogole nieskuteczna, teflon zas moze powodowac zatory, gdyz sie granulkuje i moze "wedrowac" z krwia) - trzecie rozwiazanie: operacja. Jest to ostatecznosc, ale pisze o nim bo zalezy wszystko od przyczyn refluksu. Jesli przyczyna jest np. niewalsciwa budowa (umiejscowienie) moczowodow to mozna to skorygowac wylacznie operacyjnie, bo sie to nie cofnie. Zwykle czeka sie do gdzies 2, 3 roku zycia dziecka, gdyz dziekco rosnie i jego uklad moczowy sie rowniez rozwija, wiec lekarze wola dawac leki zapobiegawczo, a nie od razu przeprowadzac zabieg, ktory moze okazac sie w dluzszym okresie niepotrzebny. Jak masz jeszcze jakies pytania - w mojej sygnaturce masz link do forum. W razie co zapraszam tez na maila. Odpowiedz Link Zgłoś