Dodaj do ulubionych

Badanie przesiewowe słuchu

14.05.08, 09:24
U mojego dziecka wyszły trudnosci w badaniu przesiewowym słuchu w 2 dobie
zycia. Wczoraj byłam w poradni wad słuchu na sprawdzeniu wyszło nieprawidłowo.
dziecko ma 6 tyg. Za 3 tyg. znowu do sprawdzenia. czy ktos tak miał czy jest
jeszce szansa ze bedzie moje dziecko slyszec. Sprawdzam go bezprzerwy, to
budzi sie na szelest folii, gazety,jak krzykne, słucha mojego głosu. Ale
bardzo sie martwie. Czy moze miec jeszce zatkane kanaliki ? w szpitalu lewe
ucho w czwartej dobie wyszlo norma.juz sama niewiem co robic .jak ktos mial
podobny przypadek z badaniem słuchu. czekam na odpowiedz pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • monia.bb Re: Badanie przesiewowe słuchu 14.05.08, 10:37
      Mialam podobna sytuacje jak ty.Dostawalam skierowanie, biegałam, badali i nadal
      wykrywano, ze cos nie tak, byłam przerazona, bo w sumie u mnie w rodzinie nie ma
      takich przypadkow, wiec zachodziłam skad, dlaczegosad.Ale w domu sprawdzalam sama
      i bylo ok, moze mi sie tak wydawałosmile.W kazdym razie jest dobrze, mial poprostu
      jeszcze płyn, ktory mu tam zalegał i samo sie wyczysciło, takze nie przejmuj sie
      i glowa do gory! pozatym wez pod uwage fakt iz takie badanie nie zawsze jest w
      totalnej ciszy, ja jak chodziłam dwa razy, to wiecznie sie ktos darl na
      korytarzu i moje dziecko do spokojnych tez nie nalezalo.
    • karmma Re: Badanie przesiewowe słuchu 14.05.08, 10:50
      Nie martw sie. Moze nasz przypadek pozwoli Ci sie troche uspokoic, bo przezylismy horror z tym badaniem...
      Druga doba w szpitalu: u mojego synka w obu uszkach pali sie lampka "kontrola". w czwartej dobie, to samo. Pocieszaja, ze to wody plodowe lub maz zatyka uszka, bo synek urodzony przez cc. Skierowanie do poradni audiologicznej w klinice, dziecko ma niecale 6 tygodni: w obu uszkach brak odpowiedzi... pytam osobe robiaca badanie co jest, ta mowi ze to moze byc uszkodzenie slimaka. Nie musze Ci mowic, co czulismy... Przeplakalam kolejny miesiac do anstepnego badania. Nastepne badanie: prawe ucho w normie, lewe - brak odpowiedzi. Uff, wiec jednak COS slyszy... Kolejne badanie (po 3 tygodniach) to juz nie badanie otoemisji, jak w szpitalu, tylko BERA (badanie potencjalow sluchowych wywolanych), bada odpowiedz na dzwieki w pniu mozgu. Dziecko ma wowczas 2,5 mca, wynik: prawe ucho idealne, w lewym minimalny niedosluch (slyszy od 40 db, powinien od 20). Skierowanie na kolejne badanie, gdy synek ma 5,5 mca - taki sam wynik jak poprzednio. Wiec jest ok, nikt nam nie wyjasnil, skad ten problem, co sie dzialo ze sluchem malego. I mimo ze nasza przygoda z badaniami sluchu nie skonczyla sie jeszcze, ja spie juz spokojnie, bo widze ze maly odwraca glowe na kazdy dzwiek, na nasze glosy, na cichy szeptsmile A ten malutki niedosluch? moze z tego wyrosnie, a moze my rowniez mamy taki malutki ubytek sluchu, a o tym nie wiemy? a tak w ogole - najwyzej moj synek bedzie mial trojke z muzykismile)) I pomyslec, ze przeplakalam jego 2 pierwsze miesiace zycia, modlac sie, zeby mogl chociaz nosic aparat sluchowy... Trzymaj siesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka