71gosik Re: jąkanie u 3 latka POMOCY 26.06.08, 23:11 po pierwsze tak może być, poczytaj o jąkaniu rozwojowym, włąśnie koło 3-cich urodzin, choc mi pani logopeda powiedziała,że do 7 lat może być rozwojowe- dopóki dziecko cały czas kształtuje mowę; mój syn się jąkał- niepokoiło mnie to strasznie, w zeszłym roku jak skończył 4 lata poszłam do logopedy, ta wizyta mi uswiadomiła, że nawet jeśli będzie się jakał, to nie koniec świata; z zasad postępowania: nie okazuj, że coś sie dzieje i Ciebie to niepokoi, pozwól dziecku dokończyc wypowiedz, chocby sie przeciagała, nie kończ za niego i nie podpowiadaj słów, mów często szeptem nam pani logopeda zaleciła ćwiczenia oddechowe (banki mydlane, dmuchanie w piórko lub balonik by latał, udawanie, ze grzejemy zmarzniete dlonie- chuchanie, studzenie zupy dmuchając)- wszytsko w formie zabawy-najwazniejsze dziecko nie moze wiedziec, ze jest cos nie tak z jego mową Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
kalimera8 Re: jąkanie u 3 latka POMOCY 27.06.08, 00:06 Mój 4,5 lat tak miał już dwa rzy, raz właśnie ok 3 roku życia ni stą nie zowąd zaczął się jakać, też sie przestraszyłam, al po chyba 2-3 tygodniach przeszło, nawet nie zauważylam momentu kiedyDrugi raz niedawno i szybko sobie poszło.nie wim jak to wytłumaczyć, moze maluchy szybciej myślą jak porafia to powiedziec, coś przeżywaja ... za drugi razem przyjęłam to jako cos normalnego.Zgadzam się, ze nie powinno się poprawiać malucha, bo może się pogorszyć.przeczekaj, to nic takiego Odpowiedz Link Zgłoś