Dodaj do ulubionych

nieładny zapach z ust u dwulatka

09.07.08, 21:23
Dzis wyczułam od córeczki - skońćzyła własnie 2 latka nieprzyjemny zapach z
ust.Dziecko jest alergikiem,na mleko krowie.Ostatnio pije sporo kaszy ryżowej
z mlekiem-Bebilon pepti.Moze to od tego?
Nie mam pojecia.Ząbki ma zdrowe, szczokuje sobie samą wodą, ale niecodziennie.
Czy ktoś miał podobny problem?
Nie narzeka na żaden ból, jest wesoła i pogodna.
Obserwuj wątek
    • oli.nek Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 09.07.08, 21:28
      u nas był tak się zaczęło, od brzydkiego zapachu z ust, który utrzymywał się 1,5
      roku, po roku doszły inne objawy - powód: glista ludzka. po odrobaczaniach
      właściwie nie ma problemu.

ale też może być tak, że coś leży na żołądku, coś ciężkostrawnego - ja tak na
      początku myślałam.
    • slonko1335 Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 09.07.08, 21:29
      A może to jednak od ząbków, nawet jak nie one zepsute to jakieś resztki się
      psują skoro szczotkuje niecodziennie, sama i tylko wodą?
      A jak kupy, wszystko ok, jak śpi, jak przybiera na wadze?
      • slonko1335 Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 09.07.08, 21:30
        Zmierzam do tego co Olinek, bo i u nas brzydki zapach z ust okazał się jednym z
        objawów pasożyta a dokładniej lamblii, ale były jeszcze inne objawy.
        • adrianaewa Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 09.07.08, 21:37
          Ostatnio dobrze śpi.Choc to nalezy do rzadkości.Czesto popłakuje sobie w nocy,
          lub od razu budzi sie z pojekiwaniem.Sugerowałam juz wczesniej pediatrze ze moze
          ma robaki.Lekarz wykluczył to.Sama badałam kał, ale tylko 3 razy.Kupki ma
          normalnej konsystencji, lecz wczesniej były bardzo luźne, zielonkawe i strasznie
          cuchnące.Myslalam ze to od alergii.
          Zaczynam sie martwic tym jej oddechem, na powazniesad
          • slonko1335 Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 09.07.08, 21:41
            Spróbuj przez kilka dni myc jej zęby codziennie, najlepiej dwa razy dziennie z
            pastą, może faktycznie akurat coś zjadła takiego, jak po kilku dniach nie będzie
            poprawy to może warto jeszcze raz te pasożyty sprawdzić, badanie na lamblie to
            inne badanie niż na pasożyty, no i jeszcze grzyby, przy Candidii jest nieładny
            zapach z ust ale na razie nie doszukuj się, tylko wyklucz najprostsze przyczyny.
            Acha lekarze zwykle wykluczają pasożyty nie wiedzieć czemu, mój też wykluczył a
            lamblie sąsad
            • ewkapl Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 09.07.08, 21:53
              moja Mala slabo spi, zdarza sie, ze sie budzi i nie spi pol nocy, co
              jakis czas ma niezbyt zapach z buzi, ale to mija
              myslalam, ze to od zabkowania
              kurcze, moze to robaki?
              • slonko1335 Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 09.07.08, 21:54
                Może być od ząbkowania, jeżeli dziąsełka krwawią to zapach może być nieładny,
                dziecko słabo spać a kupy mogą być brzydkie, ja bym raczej martwiła się jakby
                ten brzydki zapach był na stałe.
                • adrianaewa Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 09.07.08, 22:08
                  dzieki za pocieszenie.
                  Mi ktoś wmawial, ze to od duzej ilosci spozywanego nabialu przez dziecko,
                  wlasciwie w naszym przypadku to preparatu mlekozastepczego.Na jezyku , prawie
                  zawsze, Mała ma biały nalot, dlatego myslalam ze moze faktycznie za duzo żłopie
                  tej kaszy i stad ten nieprzyjemny zapach z ust. Zdaje mi sie ze juz jakis czas
                  temu corka miala taki dziwny zapach, ale wtedy podawalam jej codziennie tran.Gdy
                  przestalam dawac- zapach zginał.Wiec juz sama nie wiem od czego.Ale tych robali
                  to sie sama strasznie boje.Zaczne od jutra badac znowu kupki.
                  Dziekuje za odpowiedzi i porady
                  Pozdrawiam,
                  Adriana
                  • slonko1335 Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 09.07.08, 22:12
                    Adriano jak ma biały nalot na języku to wyklucz przerost candidii w pierwszej
                    kolejności, bo dieta bogata w mleko jej bardzo służy.
    • wiowin Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 10.07.08, 08:06
      mój też tak ma,myślałam do tj pory , że to właśnie z jedzenia na
      wieczór kaszki, może yeż od smoczka ( ma jeden i wygląda już dosyć
      strasznie..).Nie pomyślałam o robakach kompletnie. Z czego tego
      pasożyty?!
      • slonko1335 Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 10.07.08, 09:00
        Z czego pasożyty? od innych dzieci lub dorosłych, z brudnych rąk wkładanych do
        buzi, z wody, z piasku, z owoców niestarannie umytych, od much, zwierząt
        domowych, źródeł zakażenia może być mnóstwo.
        • annalalik Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 10.07.08, 09:04
          No wlasnie u nas tez ten klopot: brzydki zapach z ust, źle sypia
          (ciągle jęczy i popłakuje). Już raz badanie kału robiłam i nic nie
          wyszlo ale robilam ogolne na pasożyty. Rozumie ze na lamblie i
          gliste to jakies osobne badania? Dzis ide zaniesc probke do badania.
          • slonko1335 Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 10.07.08, 09:25
            Aniu na lamblie to osobne badanie, faktycznie niełatwo znaleźć pasożyty w kale.
            U mojej Alki wyszły lamblie dopiero w 6 i 7 próbce, od lekarza miałam
            skierowanie na 1. Znalazłam dobrą laborantkę która mi powiedziała, że lamblie
            wysiewają się raz w tygodniu i żeby znaleźć cysty w kale muszę mieć przynajmniej
            5-6 próbek z kolejnych dni, bo z jedną to prawdopodobieństwo trafienia jak 1 do
            7, tak też zrobiliśmy i faktycznie lamblie są. Wiem, że są jakieś testy z krwi
            na lamblie ale u mnie w mieście ich nie robią, więc nie znam szczegółów.
            pasożytów nikt się nie doszukał, choć czytałam, że jak są lamblie to i inne
            pasożyty są zwyklesad
            • annalalik Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 10.07.08, 13:23
              Zanisłam na lamblie i ogolne na pasożyty. Kurcze cos musi byc na
              rzeczy bo on mi tak cyklicznie zle sypia i ten zapach z ust tez
              cykliczny jest.. Jeszcze czeasem takie białe kropeczki rano na pupie
              ma (przy odbycie) ale nie wiem czy to krem czy od pieluszki czy
              jajka - ale skoro tylko przy odbycie to moze... kurde ze tez z taśmy
              badania nie robią bo bym juz wiedziala sad On tak strasznie sie rzuca
              w nocy i jęczy ze nosz nie wiem...
              • slonko1335 Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 10.07.08, 14:19
                Robią jeszcze gdzie nie gdzie, musiałabyś w laboratoriach popytać, można kupić
                na pewno w jakimś, ja właśnie też się przymierzam.
        • enigmatic2 Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 10.07.08, 09:07
          jaja owsików i cysty lamblii latają w powietrzu gdy ktoś jest zakażony, osiadają
          w całym domu, na pościeli, ścianach etc. glistą ludzką od drugiego człowieka się
          nie zarazimy, bo jaja po wydaleniu z kałem dopiero po 6 tyg. osiągają stan
          inwazyjny, czyli zarażamy się glistą poprzez ziemię (dzieci raczkujące, nie
          raczkujące wkładające ręce do buzi), niedomyte warzywa, owoce. tasiemcem poprzez
          zakażone mięso. etc.

badania kału wychodzą pół na pół, bo pasożyty składają jaja okresowo, ba
          niedouczony laborant nie potrafi ich (jaj) znaleźć etc. ale warto badania robić,
          a jeszcze lepiej poszukać dobrego labu.
          • slonko771 gdy byłam dzieckiem 10.07.08, 09:33
            robiono badanie na pasozyty-owsiki z tasmy , rano przyciskało sie
            tasme do odbytu gdzie w nocy owsiki składaja jaj,ponoc bardziej
            miarodajne niz z kału
            • annika23 Re: gdy byłam dzieckiem 10.07.08, 09:44
              Zgadzam się w pełni z moimi przedmówczyniami, że trzeba znaleźć dobre
              laboratorium i zrobić kilka badań. U nas wyszły lamblie dopiero w renomowanym
              laboratorium w dużym mieście. Ja mieszkam w małym i gdyby nie moja zawziętość to
              maluch nadal,by cierpiał, bo w 3 próbach nic nie znaleziono i moja pediatra
              stwierdziła,że szukam problemu tam gdzie go nie ma.Jednak intuicja matki to jest
              tosmile Życzę powodzenia!!!
              • maniu111 zapytam przy okazji... 10.07.08, 13:49
                czy profilaktyczne podanie Pyrantelium-na robale nie zaszkodzi
                dziecku?
    • gosia.sos Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 11.07.08, 11:54
      Rozważcie refluks żołądkowo-przełykowy, moja dwulatka to ma.
      Objawy jakie mogą wystąpić to nieświeży oddech, niespokojny sen,
      chrypka i rzężenie w gardle, kaszel - szczególnie w nocy lub jak się
      położy, katar ropny, ropiejące oczy, zaczerwienione szorstkie
      policzki lub zaczerwienienia na innych częsciach ciała, dziecko
      podenerwowane - bo cały czas mu coś dolega, a nikt nie pomaga.
      Moja córka dostała refluksu po kilkukrotnych kuracjach
      antybiotykowych. Zanim moja kochana Pani Doktor postawiła diagnozę,
      że to refluks, córka leczona była sterydami na astmę przez
      alergologa! Straciłam przy tym zupełnie zaufanie do lekarzy.

Pozdrawiam Gosia
    • truscaveczka Re: nieładny zapach z ust u dwulatka 11.07.08, 12:47
      Dobra - to mogą być pasożyty, próchnica, refluks, inne zaburzenia (w ramach
      podsumowania) - tylko czy zapach jest taki "zgniły" czy "chemiczny"? Bo jak to
      drugie to na moje oko mała za mało pije i się ciut odwodniła. Mam takie dwa
      niepijące egzemplarze w domu (3 lata i 30 tongue_out) i wprawę w dopajaniu smrodogębnych
      stworów wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka