Dodaj do ulubionych

czwarty dzień gorączki u 5-latka

12.07.08, 07:27
proszę o poradę w nastepujacej sprawie. Mój pięcioletni synek od trzech dni ma gorączkę do 39,5 stopnia, która po podaniu na zmianę Ibufenu lub Paracetamolu spada,żeby mniej więcej po 5 godzinach powrócić. Lekarz nieczego się nie doszukał, poza lekko zaczerwienionym gardłem i przepisał Baktrim. Wprawdzie mały wziął dopiero 2 dawki na razie bez poprawy. Przy tym nie chce jeść, jest bardzo osłabiony i tylko po podaniu środka na zbicie temeraturu ożywia się na godzinę może dwie.
Każda porada czy wskazówka będzie dla mnie cenne po nie ukrywam,że zaczynam się tym stanem denerować. Przy okazji, czy ktoś wie gdzie w weekend warto się wybrać na konsultację z chorym, gorączkujacym dzieckiem, bo obwaiam się,że nieuchronnie to nas czeka, ale nie bardzow wiem gdzie iść poza ambolatorium. Jesteśmy z Krakowa. Z góry dziękuję wszystkim mamom ( i taatom jeśli się zdarzą też) za informacje.
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: czwarty dzień gorączki u 5-latka 12.07.08, 09:33
      Koniecznie zrób badanie moczu!
      • agulka295 witam... 12.07.08, 21:20
        Moja córka 7- lat, gorączkowała przez tydzień prawie.., 40st.i nic
        nie miała, ani kaszlu ani kataru...wyniki pokazały
        paciorkowca,robiłysmy wyniki krwi i CRP, ASO.POZDRAWIAM.
        • redmona Re: witam... 12.07.08, 21:32
          Jeśli możesz napisz coś na temat kuracji, co w końcu pomogło Twojej córce. badania zalecił Ci lekarz "z własnej "woli czy musiałaś prosić. Bo ja ilekroć mojemu pediatrze mówie o badaniach, odpowieda,że nie widzi potrzeby. I tak wymusiłam na nim chyba po 2 latach od ostatnich badań w maju skierowanie na podstawowe badanie krwi i moczu. Zresztą mój synek przechodził już choroby o podobnym przebiegu, ale nie gorączkował tak długo i tak wysoko. A propos jak radziłaś sobie z tak wysoką gorączką przez tydzień. Czym zbijałaś?
          Bardzo proszę o info.
          Pozdrawiam
          • guderianka Re: witam... 13.07.08, 07:35
            Nie czekaj aż tydzień!
            Jeśli to ZUM może dojść np. do uszkodzenia nerek
            Pedoatra nie ma prawa odmówić ci wystawienia skierowania na badanie
            gdy dziecko gorączkuje a brak przyczyn na podst osłuchania i
            oglądnięcia!
            Albo zmień lekarza. Tak będzie najlepiej dla dziecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka