Dodaj do ulubionych

dziecko boi się zrobić kupkę

02.10.03, 22:39
Mój Szymek ma ok. 2,5 roku. Na urlopie (ok. miesiaca temu) dostał
zatwardzenia i od tego czasu przestał załatwiać się do nocnika. Gdy czuje
potrzebę zrobienia kupki zaczyna się wić, kręcić, sapać, wyciąga ręce, żeby
go nosić na rękach, lub na barana i potrafi z całej siły sciskać pupę nawet
przez dwa dni powtrzymując się przed zrobieniem czegokolwiek. Na początku
byłam w miarę dobrej myśli, bo sądziłam, że wystarczy uregulować sprawę
zatwardzenia i problem zniknie. Teraz jednak myślę, że sprawa będzie się
ciągnęła o wiele dłużej.
Jeśli któraś z Was miała podobną sytuację napiszcie. Jak się skończyła?
Nie mam już pomysłów jak go przekonać (było już oglądanie bajek, siadanie
na ubikację dla dorosłych, nawet załatwianie się do majtek, nic z tego)
Ostatnio przyszło mi do głowy, że może to jest jakaś poważniejsza choroba,
która powoduje, że pomimo normalnej konsystencji, robienie kupki boli. Co Wy
na to?
Pozdrawiam
Ewa
Obserwuj wątek
    • florydka Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.10.03, 02:06
      czesc-odpisuje na kazdy taki watek bo wiem co to znaczy
      Iza ma 22 miesiace i praktycznie od pol roku robila kupki co 7 dni w takich
      bolesciach ze plakalam razem z nia-poszperaj na forum to znajdziesz wiecej
      zmienilam jej mleko na sojowe ktore okazala sie zbawienne-Iza od pierwszego
      dnia zaczela wolac siusiu na nocnik i robila kupke codziennie...az do
      przedwczoraj ,ma katar podaje jej syrop i podobno troche to zatwardza wiec
      znowu u nas akcja kupa-mam nadzieje ze jak zrobi to potem bedzie robila
      codziennie bo jak nie to znowu sie zacznie...nie moge patrzec jak sie meczy-ale
      mysle ze z tego wyrosnie bo to psychologiczny problem
      musze leciec bo wlasnie placze ,mam nadzieje ze zrobi papa ewa
    • barbin Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.10.03, 21:42
      Cześć!
      Też miałam do czynienia z zaparciem nawykowym u swojej córki. znacznie
      wcześniej, bo po wprowadzeniu pokarmów stałych doszło do zatwardzenia
      i...niestety szczelina odbytu, czyli bardzo bolesne uszkodzenie śluzówki
      odbytu. Problem trwał wiele miesięcy. Nawet nie chcę sobie tego przypominać,
      było to straszne cierpienie dla Basi. Wydaje mi się, że pomogły soki jabłkowe
      w bardzo dużych ilościach. Były to soki byle jakich firm i po wysypce, która
      pojawiła się po czasie wiem, że lużne kupki wynikały z uczulenia. Oczywiście
      nie chodzi mi o to, by dziecku podawać pokarm, który go uczula, ale wywołanie
      lużnych stolców, nad którymi córka nie mogła zapanować, sprawiło, że przestała
      sie bać-bo stało się i nie czuła bólu. Teraz sadzam 1,5 roczna Basię na
      nocnik, smok do dzioba, jakaś super ciekawa zabawka, układanka- zachowane
      szczegolnie na tę okazję, no i niestety często telewizja (na te kilka minut).
      Córka się wtedy relaksuje, rozlużnia i jest tak zajęta zabawą, że kupka robi
      się sama- bez pomocy i bez wstrzymywania.
    • orcia1 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 04.10.03, 04:25
      Ja tez mialam problem z corcia 23 miesieczna trwalo to ok. 3 tygodni. Po
      zatwardzeniu bala sie robic kupke i zeby ja zatrzymac to skakala i biegala
      byleby jej nie zrobic. Nam pomogl sok z suszonych sliwek i woda z miodem i
      cytryna. Pozdrawiam i trzymam kciuki, zeby sie synek juz nie meczyl z kupka.
    • mkz5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 05.10.03, 14:21
      Doskonale Cię rozumiem. Sama przeżywam też cieżkie chwile. Mój Kubuś ma 3lata i
      4 miesiące. Również zaczęło się od małych problemów z robieniem kupki. Potem
      była wspólna męczarnia, jego ból. I to był początek gehenny. Wstrzymywał
      zaciskajac nóżki, siadają w czasie zabawy... Na pytanie o to czy chce kupkę
      odpowiadał, że nie. Nie załatwiał się po 3, 4 dni. Rekordowy wynik nawet
      5.Postanowiłam cos z tym zrobić. Po zrobieniu kupki dostawał nagrodę jajko z
      niespodzianką. Celebrowaliśmy tę chwilę chodząc z jajkiem, potrzasając i
      pytajac co w nim jest, dowiesz się jak zrobisz kupkę. Trochę działało,
      załatwiał się codziennie, mówił że nie boli i będzie robił codziennie. Ale
      ostatnio jest różnie. Czasami sam woła, ale są dni że siedzi na swojej desce
      (tak jak to było wczoraj) po 1,5 godziny i nic.
      Najgorsze jest to, że nigdy nie jestem pewna czy jemu się naprawdę nie chce,
      czy po prostu broni się przed tym bojąc się bólu.
      Odpowiadając na Twoje pytanie myśle, że to chyba nie jest żadna choroba.
      Przyczyną jest na pewno ból jakiego doświadczył i boi się żeby się to nie
      powtórzyło. Jest to sytuacja o tyle trudna, że nie polega tylko na
      zlikwidowaniu zatwardzenia. Trzeba zmienić psychikę dziecka. Musi zrozumieć
      całą sytuację, a to jest chyba dość skomplikowane.
      Trzymam kciuki żeby ta nasza walka trwała jak najkrócej i obysmy wygrały z
      kupką!!!
      Pozdrawiam!!!
      • eas Re: dziecko boi się zrobić kupkę 05.10.03, 18:53
        Bardzo dziękuję za wsparcie.
        Na pewno utrzymanie odpowiedniej konsytencji kupki jest podstawą sukcesu,
        ale jak napisała mkz5 (jak masz na imię?) psychicny uraz w tym wieku jest
        niewykle silny.
        Szymek w przeciwieństwie do Twojego Kuby nie chce usiąść na nocniku, poza
        robieniem siku. Lepiej chyba nie trzymać dziecka tak długo na desce, mogą mu
        się zrobić hemoroidy i dopiero będzie bolało. Ostatnio Babcia przekupiła go
        obiecując kupno przyczepy do lokomotywy i zrobił kupkę (po trzech dniach, co
        dla niego jest bardzo długim czasem). Nie chcę go jednak przekupywać, bo to
        jest trochę odsuwanie problemu.
        Spróbuję porozmawiać z nim podszywając się pod ulubionych bohaterów, bo
        zauważyłam,że bardzo takie rozmowy działają na jego wyobraźnię.
        Do boju, Ewa.
        • mkz5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 05.10.03, 21:05
          Trochę mnie przeraziłaś tymi hemoroidami!?
          Kuba siada na swojej desce, ale wyczynia tam dziwne rzeczy typu śpiewy, zabawy
          papierem...
          A wracając do przekupywania to wiem że nie jest to może wychowawczo najlepsze
          ale w tym przypadku wolę to niż kilkudniowe oczekiwanie, które nie wiadomo czym
          mogą się skończyć.
          Pozdrawiam!
          Mirka
    • goska_d Re: dziecko boi się zrobić kupkę 06.10.03, 12:34
      My też walczymy z kupą od jakiegoś czasu. Kiedyś mieliśmy problem bo kupa była
      zbyt rzadka, a teraz... wręcz przeciwnie. Niestety w naszym przypadku duzą role
      odgrywa pewnie dieta, ale... Moja Magda (26 mcy) za nic w świecie nie chce jeść
      owoców ani pić soków. Nie lubi i już (gdzies już o tym kiedyś pisałam). W
      efekcie gdzies od 2 miesięcy (i tak do tej pory łatwo było z tymi kupami
      zważywszy te jej upodobania jedzeniowe) mała boryka sie z problemami. Po kilku
      twardych kupkach zaczęła wstrzymywać i to okazało się dla niej jeszcze gorsze.
      Doszło do tego, że po 3 dniach nie robienia wiła się prawie z bólu i nawet nie
      mogła chodzić. Bylismy w szoku dlatego tez wiem co wszystkie wtedy przeżywacie.
      Wsadzenie czopka glicerynowego wtedy było wręcz niemożliwe bo zaciskała odbyt,
      ale poskutkowała ciepła woda. Po prostu pod wpływem wsadzenia dziecka do wanny
      z ciepłą wodą mięśnie się rozluźniły i... poooszło. Do wody z resztą, ale wtedy
      to nic nie ważne - grunt, że ulżyło. Dlatego bardzo polecam tą metodę. Dużo
      spokoju i ciepła kąpiel.
      Czopki nie są najlepsze chociaż całkiem skuteczne. Kilka razy nie poskutkowała
      kąpiel, więc wsadziliśmy czopek. Chociaż mała strasznei protestowała i
      krzyczała strasznie po wsadzeniu. Dlatego wydaje mi się to metodą ostateczną i
      potwornie drastyczną. Wytłumaczyliśmy jej, że to robaczek co wypędza kupkę i
      chociaż chyba pogodziła się z tym to nadal wolimy inne mniej drastyczne metody.
      Dostaliśmy syrop (Lactulosum - czy jakoś tak) i może po nim, może nie nie po
      nim, ale ostatnio mamy kupki co drugi dzień (czasami nawet codziennie).
      Strasznie się rozpisałam, ale jakoś nie umiem zwięźle pisać...
      Pozdrawiam wszystkie cierpiące wraz ze swoimi pociechami mamy
      • madeyowa Re: dziecko boi się zrobić kupkę 10.10.03, 13:36
        Ja niestety walczę z zaparciem nawykowym u mojego 3-letniego synka już od 5
        miesięcy. Dostaje lek homeopatyczny na zaparcia nawykowe i kupki są już
        normalne od dawna. Ale niestety tak jak piszecie pozostał problem natury
        psychicznej. Mały boi się, że go będzie bolało i wstrzymuje ile się da.
        Ostatnio stwierdziliśmy z mężem, że nie będziemy już go zmuszać do robienia
        kupki, niech robi kiedy chce. Może kiedy to całe zamieszanie wokół sprawy
        przycichnie to synek szybciej zapomni o bólu. Łudzę się, że tak będzie, bo
        jesteśmy tą sytuacją wykończeni. A przekupywanie i proszenie go już przestało
        skutkować.
        • yarecki2000 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 09.12.03, 05:33
          mam pytanie do pani MADEYOWEJ jakich lekow uzywacie homeopatycznych prosze o
          cos wiecej .
          Mamy ten sam problem juz od lat , nasz syn ma 5 lat i dalej jest to samo bede
          szukal dalej
          dzieki Jarek
    • eas Re: dziecko boi się zrobić kupkę 09.10.03, 22:02
      Słuchajcie,
      Bardzo dobra Pani pediatra kazała co następuje:
      - wyciszyć problem kupki, to znaczy w ogóle nie wspominać, nie komentować itp.
      - po obudzeniu około pół szklanki wody, lub wody z miodem.
      - do śniadania duża łyżka (10 ml) syropu Lactulosum
      - ok. 14-tej mała łyzeczka ww. syropu
      I tak długo to stosować aż sprawa się nie ureguluje. Potem stopniowo zmniejszać
      dawkę syropu:
      - odstawic dawkę o 14-tej,
      po trzech dniach
      - rano małą łyżeczkę
      po trzech dniach
      - odstawić dawkę ranną
      Trzymam kciuki za mojego i wszystkie inne maluchy.
      Ewa
      • mkz5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 10.10.03, 22:48
        Dzięki za rady od jutra próbuję tym bardziej że dzisiaj znowu nic. Kuba na samo
        słowo kupka prawie płacze więc może rzeczywiście należy trochę ten temat
        wyciszyć?! Czy ten syrop jest bez recepty?
        Pozdrawiam
        Mirka
      • yarecki2000 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 09.12.03, 05:37
        bedziemy probowac, z tym wyciszaniem to roznie ale zastosujemy i ta metode
        dziekuje i odezwe sie jak pomoze
        pozdrawiam jarek
    • eas Re: dziecko boi się zrobić kupkę 12.10.03, 00:10
      Kochane,
      Udało się, hurra.
      Cały czas stosujemy kurację, o której pisałam, a mały zaczął z pewnym
      niedowierzaniem robić kupkę (dla odmiany po kilka razy na dzień).
      Dzisiaj to nawet sam sobie zdjął spodnie.
      Kurację należy stosować ok. 2 tygodnie.
      Życzę powodzenia.
      Ewa
      • mkz5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 12.10.03, 15:14
        Gratuluję!!!
        My od wczoraj również rozpoczęliśmy kurację, ale narazie zero rezultatów.
        Dzisiaj jestem po prostu przybita, ale mam nadzieję, że i nam się uda.
        Pozdrawiam !
        Mirka
    • ania9620 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 13.10.03, 15:36
      hej
      ja stosowałam podobna kurację jak ewa i dopiero efekt był po 3 dniach i od tej
      pory kupy juz nie były problemem, teraz stosuję śliwki suszone (mielę je przez
      maszynkę do mięsa ponieważ moja 16 mies. julka woli w tej postaci, je to
      zamiast słodczy i jako dodatek to wszystkich dań)
      z pozdrowieniami
      ania
      • mkz5 dziecko boi się robić kupkę 22.10.03, 19:47
        A więc i nam się udało (oby tylko nie zapeszyć...). Ostatnio problem kupki
        jakby zniknął. Kuba siada i po prostu robi aa.
        Dzięki za pomoc bo to Wasza, dziewczyny, kuracja zadziałała.
        Pozdrawiam!!!
        Mirka
        • eas Re: dziecko boi się robić kupkę 27.10.03, 22:27
          Witam wszystkie szczęśliwe mamy,
          Niestety po kilkudniowej euforii problem wrócił. Mamy nowy syropek Debridat
          (może ktoś o nim słyszał?), ale mały w dalszym ciągu krzyczy i się powstrzymuje.
          Daję mu melisę na uspokojenie, ale na razie bezskutecznie.
          Mamy zamiar iść do pani chirurg, żeby wykluczyć jakieś rany w obrębie kiszki
          stolcowej. Może przepisze krem łagodzący.
          Pozdrawiam
          Ewa
    • kama_edziecko Re: dziecko boi się zrobić kupkę 28.10.03, 10:40
      Witam
      U nas problem z zaparciami zaczął się w kwietniu tego roku( córcia miała 2
      lata). Podejrzewamy ,że Kamilka zaczęła wstrzymywać kupkę, na tle nerwowym(nie
      było nas 11 dni w domu-została z dziadkami).W tym czasie ani razu się , nie
      wypróżniła mimo zrobionych lewatyw. Po 12 dniach po kolejnej lewatywie „poszła”
      kupka” ale z ogromnym wysiłkiem i oczywiście bólem. A potem to już zaczął się
      horror..........Nawet po zrobieniu lewatywy(Enema-100ml) potrafiła całość
      wstrzymać w pupie zaciskając nóżki przez 12 godzin. W tym czasie leżała na
      łóżku i cały dzień płakałacrying((Doszło do tego ,że jak widziała gruszkę do
      lewatyw to wpadała w histerie, aż się zanosiłaL
      Przez 3 miesiące, bo aż do połowy lipca robiliśmy jej co 4-5 dni lewatywy,
      płacz był niesamowity, ale pewnie sama wiesz jak to wyglądacrying((
      Później Lekarz gastroenterolog zapisał Lactulozum(1x5ml) ,Debridat(1x5ml) i
      Lacidofil. Takie dawki dostawała do czerwca i poprawy nie było żadnej. W lipcu
      lekarka zwiększyła dawke i tak:
      · Lactulozum-mip(3x5ml)+Debridat(3x5ml)+Lacidofil(1 kap. na noc)+Kreon
      (3x1/2 kap.)
      Dopiero taki zestaw dał rezultaty. Kamila zaczęła się regularnie wypróżniać,
      tzn. nie robi codziennie, ale co 2-3 dni. Już ponad 1,5 miesiąca załatwia się w
      miarę regularnie, ale leki stosujemy cały czas w tej dawce zwiększonej. Pani
      doktor powiedziała, że nawet do 9-ciu miesięcy dzieci są leczone tymi lekami.
      Po za tym oprócz leków musieliśmy przestrzegać diety dla niej.
      Wykluczyliśmy całkowicie : słodycze, kakao, banany, ryż .Dodatkowo podajemy jej
      siemie lniane(do picia) dużo owoców ,warzyw i duże ilości picie. Wypija około
      1,5-2 Litrów płynów dziennie.
      Na razie załatwia się ale niestety cały czas w majtki,o nocniku nie ma
      mowy,choć siku już od 8 miesięcy robi do nocnika.
      To chyba tyle co mi przyszło do głowy.
      Życzę wytrwałości i pozdrawiam......
      • eas Re: dziecko boi się zrobić kupkę 29.10.03, 23:30
        Witam,
        Dziękuję za odpowiedź. Bardzo Wam współczuję, bo wiem jaki horror przeszliście
        od kwietnia. My stosujemy teraz 3x5 ml Debridatu i konsystencja kupek wyraźnie
        się poprawiła, a najważniejsze, że Szymek sam po zrobieniu kupki (do majtek,
        ale to nieważne) mówi: "kupa miękka, bolało nie". Nadal jednak towarzyszy temu
        histeria, no ale nie ma nic od razu.
        Mam nadzieję, że będzie coraz lepiej.
        Pozdrawiam
        Ewa
        • mkz5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.11.03, 21:41
          Pozdrawiam wszystkie mamy a szczególnie te, które borykaja się z problemem
          kupki.
          My z Kubą stosowaliśmy syrop Lactulosum. Teraz pozostaliśmy jeszcze przy wodzie
          z miodem codziennie na czczo. Kupki są co 2, czasami 3 dni i szybko bez
          długiego siedzenia. Niestety nie są one codziennie ale i tak porównujac jak
          było jeszcze niedawno... nie jest źle. Kuba nie reaguje również płaczem na
          słowo kupka -a to było.
          Narazie jestem bardzo zadowolona z kuracji...
          Mam nadzieję, że i wam sie uda.
    • olik7 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.12.03, 10:45
      No i mnie dopadł ten problem, więc wątek idzie do góry.
      Dziewczyny, porsze podpowiedźcie jak ugotowac kompot z suszonych sliwek, moga
      być takie z torebeczek? Woda z miodem ma byc dość ciepła czy przeciwnie -zimna?
      Nie wiem czy ma to znaczenie. A ponieważ minęło troche czasu, powiedźcie co
      poskutkowało tak naprawdę, ja sytuacja wygląda teraz.
      Pozdrawiam
      Magda
      • mkz5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 06.12.03, 22:34
        Witajcie!!!
        Dawno tu nie zaglądałam. Dzisiaj na słowo kupka reaguję już znacznie
        spokojniej. Kuba załatwia się co prawda co 2, 3 dni, ale dzieje się to
        spokojnie, bez emocji. Codziennie rano dostaje pół filizanki wody z miodem na
        czczo. Dostaje również nagrodę w postaci jajka niespodzianki po kupce. Staramy
        się również nie poruszać ciagle tematu. Zachecamy, że jak mu się będzie
        chciało to zawoła. Myślę że do tego też trzeba dorosnąć.
        Życzę wam powodzenie i dużo siły bo temat tego wymaga.
        Pozdrawiam
        Mirka
    • kite5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.12.03, 12:58
      Weszłam właśnie na forum po to, żeby napisać o problemie mojego synka.
      Myślałam, że tylko my wiedziemy zycie od kupki do kupki. A tu widzę, że już
      jest taki temat więc weszłam i widzę, że nie jestem sama (troche mnie to
      podnioslo na duchu). Mój Maciuś ma już ten problem od maja. Teraz ma 2 lata i
      4 miesiące. Na początku zaczął robić kupkę co dwa dni potem trzy. Od razu
      skonsultowałam się z lekarzem i w zasadzie jakos to wyregulowałam. Robił
      regularnie co trzy dni bez większych boleści. Po pewnym czasie zauważyłam, w
      kupce dużo krwi więc poszłam po skierowanie do chirurga dziecięcego. I
      niestety zaczęło się dopiero piekło, bo pan doktor badał go palpacyjnie i
      Maciuś od tego czasu przestał ze strachu w ogóle robic kupkę. Przerobiłam juz
      prawie wszystko od śliwek,jabłuszek, soku jabłkowego, kąpieli w ciepłej
      wodzie, wyciszenia sprawy, dawania dużej ilości warzyw (mimo, że synek nie
      przepada za owocami i warzywami, ale mu je przemycam jak mogę) aż po syropy
      normalac i duphalac i ciągle nie jest dobrze. Dzisiaj właśnie jestem po
      nieprzespanej nocy bo synek pół nocy wstrzymywał:siadał, prężył się i znane
      już wam inne rzeczy wyprawiał i nic, w końcu zasnął i jakoś dotrwaliśmy do
      rana. Co mnie zaskakuje to to, że on nawet po wypiciu syropu wstrzymuje tą
      rzadką kupkę. jego sposób n aprzetrwanie to "mamusia spac, nyny" i idzie się
      położyć na wznak i wstrzymuje. Juz trochę psychicznie odpadam , a jestem
      jeszcze w 6 tym miesiącu ciąży i w zasadzie powinnam sie nie denerwować. Myślę
      jednak, że jakoś to przezwyciężymy bo moja koleżanka przechodziła ten problem
      ze swoją córeczką przez ponad rok, a co ciekawe że dziecko to jadło tylko
      warzywa i owoce bo nic innego nie lubi. Teraz ma 3,5 roku i chodzi kupkę sama
      3 razy dziennie. Więc się pocieszam i nie można tracić cierpliwości. A
      nawiasem mówiąc podanie mojemu synkowie jakiegokolwiek leku graniczy z
      cudem.Pozdrawiam.
      Kasia
      • olik7 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.12.03, 13:13
        Hje! Jeżeli jus tyle rzeczy przerabiałaś, to ponawiam moje powyższe pytanie.
        Prosze napisz mi jak ugotować suszone sliwki albo w ogóle jak je podać?
        • kite5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.12.03, 14:13
          Juz podaję. Bierzesz ok. 10 śliwek suszonych zalewasz je wodą i gotujesz do
          miękkości (ok. 30 minut), co jakis czas sprawdzasz czy woda nie odparowuje za
          bardzo, jak tak to uzupełniasz. Po ugotowaniu przecierasz przez sitko i
          dodajesz do potraw, albo dajesz łyżeczką (jak dziecię lubi). Jeśli jest za
          gęste można dodać trochę wody. Ja dodaję do wieczornego mleka i jakoś piję,
          mówię mu, że to kakao. Czasami dzieci lubią sobie normalnie gryźć po prostu.
          A wody z miodem fakt nie próbowałam, ale wiem, że miód najlepiej rozpuszczać w
          letniej wodzie bo wtedy zachowuje witaminy. Powodzenia. Pa, pa
          Kasia
          • olik7 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.12.03, 14:44
            Dziękuje Ci bardzo! Te sliwki to mają być takie z torebki? Wczoraj patrzyłam w
            markecie, jakieś takie były rozciapane. Zalać zimną wodą? Dobrze zrozumiałam?
            • kite5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.12.03, 14:53
              Tak. Np. kalifornijskie i zalać zimna wodą.Pzdr.
            • marcelka33 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.12.03, 15:07
              ojej, jak dobrze, ze tu weszłam. Poczytałam i trochę się uspokoiłam, że nie
              tylko ja mam takie problemy i, że to oznacza, że to nie jest tak straszną
              chorobą. Moja córka ma 2,5 roku i od jakiegoś czasu kupki robi co kilka dni. Są
              one twarde i wydalenie ich wywołują spory wysiłek u Sylwii. Nie płacze z tego
              powodu, ale widzę, że niechętnie te kupki robi. Poza tym odnoszę wrażenie, że
              może ją boleć odbyt, bo jak długo kupki nie robi to pokazuje na pupkę (lub dół
              pleców) i mówi, że ją boli. Trochę się martwię, żeby z tych zatwardzeń nie
              zrobiło się jakieś zapalenie błony śluzowej odbytu. Od dwóch dni mam spokój z
              tematem, bo w weekend podłapała jakiegoś wirusa i miała oooogromną biegunkę,
              więc wyrózniła się po wsze czasy, ale własnie przy tej biegunce bardzo płakała
              i mówila, że ją boli, pokazując na pupkę. Sądzę, że mogła ją piec też skóra
              pupki, bo miała bardzo czerwoną. Ech, mam nadzieję, że to przejdzie, a Wasze
              porady zaczynam stosować od dziś!
              • kite5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.12.03, 15:34
                Z tą piekącą skórą to dobrze myślisz. Mój synek jak juz zrobi kupkę to, mimo,
                że ma umyta i nasmarowana pupę to pokazuje, że go boli i ma trudności z
                zasypianiem. Ja smaruję wtedy albo sudocremem, albo avenoc (maść)
                homeopatyczna. Stosowałam też paeonię complex to są takie kropelki (5 dajesz
                do odrobiny wody i dziecko pije)to też homeopatyczne. Dawałam synkowi do
                czasu, aż sie nie zbuntował i odmówił picia. Powodzenia.
                Kasia
      • inga0 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 03.06.04, 09:43
        pozdrawiam wszystkich walczących z kupkami
        my walczymy z Piotrusiem 3 -Latkiem od paru miesięcy
    • eas Re: dziecko boi się zrobić kupkę 04.12.03, 21:06
      Witam wszytkie mamy,
      Zaczęłam ten wątek jakieś trzy miesiące temu, a dopiero teraz mogę z całą
      pewnością powiedzieć, że problem kupek mamy z głowy.
      Pod względem konsystencji kupki pomógł nam niewątpliwie Debridat (3x5ml). Nie
      działa przeczyszczająco, a tylko reguluje wypróżnianie.
      Pod względem emocjonalnym pomogła nam babcia, która użyła magii (niestety nie
      można jej kupić) i Szymek zaczął się przełamywać. Ale tak na poważnie to
      potrzebny był chyba czas (który goi rany), cierpliwość i zrozumienie dla jego
      strachu (niekiedy bardzo trudne) i akceptacja załatwiania się do majtek bez
      względu na miejsce akcji (na ogół Ikea lub Rura Park).
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.
      Ewa
      • ollka02 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 06.12.03, 23:20
        Nam lekarka polecila podawac 3*dziennie lactulosum + dieta tzn. duzo podawac
        kisielu, pieczywo ciemne najlepiej wasa żytnie, wszelkiego rodzaju ziarna
        (sezam,slonecznik,orzechy) jablko starte ze skora, kiwi, winogrona ze skora i
        pestkami ,żurek z duża iloscia przypraw - majeranku, zioła
        prowansalskie,rodzynki i inne owoce suszone (dieta dla dziecka ktore juz
        wszystko je) syrop zmniejszac w momencie gdy kupka bedzie codziennie i
        papkowata. narazie dziala

Pozdrawiam
        • chapeau1 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 08.12.03, 12:00
          A u nas też ten sam problem, a nawet poważniejszy. Otóż duże, grube kupki
          spowodowały rozciągnięcie sie jelita i niestety, czasami, wychodzi jego kawałek
          (3 razy wyszło)po raz pierwszy przeżyliśmy straszny szok, teraz juz sama jakos
          z tym radzę. Pocieszające jest to, że dieta i Lactulosum działa tzn.kupka jest
          co drugi dzień. Pewnie mogła by być codziennie gdyby Ola nie
          wstrzymywała.Jestem dobrej myśli, widze poprawę, a poza tym lekarze mówią , że
          to wychodzące jelito nie jest niebezpieczne, jak kupki będa luźne to i problem
          zaniknie. z tego forum dowiaduje sie coraz czegoś innego np. kisiel - rozluźnia
          kupki - dzisiaj wypróbuję. Pozdrawiam -Agnieszka
          • kama_edziecko Re: dziecko boi się zrobić kupkę 08.12.03, 14:18
            Co do tego kisielku, to z tego co wiem to raczej podaje sie go przy biegunkach
            razem z ryżem,bananami i marchewką gotowaną.Ale widocznie są różne
            szkoły..........:-o
            Pozdrówka(nadal walcząca z zaparciami)
            • ollka02 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 08.12.03, 17:33
              kama_edziecko napisała:

> Co do tego kisielku, to z tego co wiem to raczej podaje sie go przy
              biegunkach
              > razem z ryżem,bananami i marchewką gotowaną.Ale widocznie są różne
              > szkoły..........:-o
              > Pozdrówka(nadal walcząca z zaparciami)

Nam lekarka kazala przy zaparciach podawac jak najwiecej kisielu a najlepiej
              zrobionego przez siebie (ugotowac kompot z jablek i dodac maki ziemniaczanejz
              woda) dziala rewelacyjnie , ryz i banany zapieraja a marchewka podobno
              rozluznia (chociaz niektorych zapiera). Nie ma reguly- kazdy organizm jest
              inny i na kazdego inaczej dany produkt dziala , najlepiej wyprobowac.

POzdrawiam
    • yarecki2000 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 09.12.03, 06:06
      Siadlem dzis i szukam cos dla mego syna Patryka i widze cala historie,
      wypisalem wasze kochane mamy uwagi i zaciagne tu jutro moja zone i bierzemy sie
      ostro do pracy.
      nasz syn ma 5 lat i tak sie meczymy co pare miesiecy , czasem jest juz dobrze a
      za jakis czas znowu zacznie sie zaciskac i naprezac aby tylko niezrobic i tak
      trwa to do 5 dni a czasem i wiecej
      zaczniemy od wody z miodekm i zaczniemy szukac tych lekarstw o ktorych
      opisywalyscie mile panie
      odezwe sie jak cos z tego wyjdzie
      Pozdrawiam Jarek
      • kite5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 27.12.03, 21:22
        A ja juz naprawdę nie wytrzymuję. Stosowałam juz wiele sposobów, ale ciągle
        jest źle. Mały dzisiaj urządził histerię. I znowu nic. Cały czas dostaje
        syrop. Staram sie odpowiednio go karmić ale co z tego kiedy on nie chce często
        jeść tego co mu proponuję. I chce tylko chlebek z masłem i nic więcej. Tak, że
        juz sama nie wiem co robić. A wasze dzieci naprawdę jedzą wszystko co im
        dajecie bo zaczynam wątpić w swoje oddziałaywanie wychowawacze
    • etienisa Re: dziecko boi się zrobić kupkę 09.01.04, 10:17
      Dorzuce swoje trzy grosze, moze komus sie przyda, jestem po wizycie u
      gastrologa dzieciecego, ktory bardzo mnie uspokoil, meczymy sie z kupka od
      jakis 3 miesiecy, kiedy przestalam karmic synka piersia, teraz ma 15 miesiecy,
      kazdej kupce towarzyszyl straszny placz, mimo tego ze robil codziennie, lub co
      drugi dzien i wcale nie byly twarde, przynajmniej od jakiegos czasu, bo bardzo
      uwazam z dieta, czasami w kupce byla krew.
      Lekarka stwierdzila, ze niektore dzieci maja nieco wrazliwszy odbyt, latwo
      sobie go rania przy zatwardzeniach, stad ta krew, ale dosyc szybko to sie
      goi,bardzo wazne jest stosowanie srodka rozluzniajacego (w naszym przypadku
      jest to zel- plynna parafina, mieszkamy we Francji, wiec nie wiem czy jest
      dostepny w Polsce, ale Lactulosum byl malo skuteczny, wzdymal, ale nie bardzo
      rozluznial kupki) przez bardzo dlugi okres czasu zeby dziecko zapomnialo o bolu
      i stracilo zwyczaj wstrzymywania; 3 miesiace, pozniej w 4 miesiacu zmniejszyc
      dawke o polowe plus oczywiscie odpowiednia dieta, mam nadzieje, ze poskutkuje.

• kite5 Re: dziecko boi się zrobić kupkę 09.01.04, 12:04
        tak sie ten lek nazywa? żel - płynna parafina ?
        • etienisa Re: dziecko boi się zrobić kupkę 09.01.04, 12:20
          Lek nazywa sie "Lansoyl" i jest to parafina w postaci zelu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka