mamgabi Re: Czy Wasze 3-latki się ślinią? 01.11.08, 23:13 Moja córa niedawno skończyła 4 lata ale też ma nadal problem ze śliną. W nocy też śpi z otwartą buzią. Wiele osób sugeruje alergię ( laryngolog, logopeda). Czy Twoje dziecko często choruje? Moja córeczka często i zazwyczaj jest ten sam przebieg. Lejący się katar i kaszel wczesniej krtaniowy od kilku miesiecy tchawiczny. W czasie wakacji ten kaszel trwał chyba 5 tygodni. Na testy dopiero się wybieram. A co z jakością mowy? Moja córeczka ma z tym problem. Upraszcza słowa łykając spółgłoski (da- dwa). Niedawno na nowo musiałam ją uczyć prawidłowej mowy w, f, l. Neurologopeżka zasugerowała ONM w obrębie jamy ustnej. Zauwazyłam, że więcej leje się jej gdy jest zmęczona lub czymś bardzo zajęta. Też martwię się i wszędzie szukam pomocy. Tym bardziej, że w rodzinie męża jest dorosła osoba która ślini się nadal. Podobno u niej jest to sprawa nadmiernej pracy ślinianek. Odpowiedz Link Zgłoś
fabianekk Re: do mamgabi 02.11.08, 13:10 Witaj, Mój synek choruje od urodzenia, trafiłaś na dobrych specjalistów skoro sądza że może to byc sprawa laryngol, lub logopedyczna, - czy potwierdzili to badaniami , Fabianke bardzo mało mówi, prawie nic, chodzimu raz na 2 tyg do logopedy bo częściej podobniez nie mozna, Wszystko to jest temat rzeka, jutro idę z nim do kolejnego laryngologa z zapytaniem o slinianki to Ci napisze, Wczoraj znalazłam bardzo ciekawy temat www.gronkowiec.pl/glista_ludzka.html Przeczytaj dokładnie wszystko, mnie to zainteresowało i w tym tygodniu pójdę do pediatry z zapytaniem, podobniez mała szansa aby z jednego badania na pasozyty wyszło cos, powinno się powtarzac 4 razy conajmniej, albo leczyc objawy to znaczy odrobaczyc dziecko, może to własnie jest przyczyna , przeczytaj i koniecznie napisz mi swoje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
oli.nek Re: do mamgabi 02.11.08, 13:41 dziewczyny, a odrobaczałyście swoje dzieci? jestem w temacie, ale do czego chcę nawiązać. gdy dowiedziałam się, że córa ma pasożyty - szereg różnych objawów a żaden lekarz nie powiedział, że to od nich tylko, że alergia etc. no więc, buszując po internecie, zasięgając wiedzy o robalach, natrafiłam kiedyś na wypowiedź mamy, która pisała, że obfite ślinienie u jej dziecka okazało się być jednym z objawów pasożytów. wystarczyło porządnie (nie mam na myśli jednorazowej dawki) odrobaczyć i ślinienie zaniknęło. może spróbujcie pójść tym tropem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamgabi Re: Czy Wasze 3-latki się ślinią? 03.11.08, 21:54 Trudno powiedzieć czy trafiłam na dobrych specjalistów. Czas pokaże. Nad robalami też się zastanawiałam. Już raz zrobiłam badania ale może warto je powtórzyć? Tylko muszę poszukać dobre laboratorium. W ostateczności kurierem wyślę próbki do laboratorium, które polecają sobie emamy. Odpowiedz Link Zgłoś
szalicja Re: Czy Wasze 3-latki się ślinią? 04.11.08, 15:19 Dziewczyny, a czy te wasze bąki śliniące się były karmione piersią? Czy jedzą twarde pokarmy, piją przez słomkę itp? Czy mają trudności z mową? Mi logopeda powiedziała, że moj bombel ślini się właśnie dlatego, że nie ma wyrobionych mięśni w buziaku itp. Wszystko dlatego, że pił z butli, a więc nie musiał się zbyt wysilać tak, jakby musiał przy cycu. W naszym przypadku trzeba masować codziennie język np. silikonową szczoteczką dla niemowląt albo delikatną szczoteczką do zębów, dawać twarde pokarmy, pić ze słomki, oklepywać usta dookoła, zmuszać do oblizywania językiem np. przez posmarowanie nutellą itp. To akurat u nas działa. Co nie znaczy wcale, że macie podobny problem, ale może to sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
mamgabi Re: Czy Wasze 3-latki się ślinią? 04.11.08, 21:44 Karmiłam córkę 15 miesięcy. Dość wcześnie nauczyła się pić przez rurkę. Ale i tak część ćwiczeń o których piszesz wykonuję. Bo neurologopeżka sugeruje ONM w obrębie buzi. I stad ślinienie i problemy z mową. Inna uznała, że często występuje tak u alergików. Jeszcze tego wątku nie zdążyłam sprawdzić.A laryngolog wspominał o 3 lekko powiększonym migdale. Stąd prawdopodobnie i spanie z otwartą buzią i problemy z wymową też. I ciągłe chorowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jenny_curran Re: Czy Wasze 3-latki się ślinią? 04.11.08, 16:25 Mój 3-latek też się ślini. Od 3 tygodni ciągle mokra dolna warga i bródka. Dziwne bardzo. Sporo chorował ostatnio, sporo było kataru, byłabym skłonna dać wiarę, że to przez 3ci migdał, mogłabys mi to jakoś rozjaśnić? Plis. Odpowiedz Link Zgłoś