jadzia.pl 17.11.08, 20:10 Podajecie waszym maluchom czy nie bo słyszałam opinie, że to nie jest konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwusia87.0 Re: Witamina D 17.11.08, 20:21 tak ja podaje jedna kropelke dziennie.Mi lekarka kazala podawac do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: Witamina D 17.11.08, 21:54 Podajemy, zwłaszcza jesienią i zimą trzeba podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
agg3 Re: Witamina D 17.11.08, 22:10 oczywiscie, ze NIE MUSISZ podawac i NIE JEST to konieczne! suplement wit d przepisuje TYLKO polscy lekarze i podaja TYLKo rodzice w polsce. nadmiar tej witaminy jest bardzo szkodliwy, jednak o tym juz pediatrzy nie uprzedzaja rodzicow. ja corce nie podawalam i nie podaje. kuzynka w polsce natomiast za rada pani doktor podawala corce. dziewczynka ma zaburzona gospodarke wapniowo-fosforowa i ma problemy z nerkami. to tylko przyklad jeden z wielu. zrobisz jak zechcesz, wez pod uwage to co napisalam na poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: Witamina D 17.11.08, 22:13 Nie tylko w Polsce. Moja kuzynka w HOlandii też podawała - tzn tam ona zażywała jakąś dawkę i przekazywała w pokarmie karmiąc piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Witamina D 17.11.08, 22:34 Ufasz lekarzowi, czy nieznajomym na forum? Ktoś Ci napisze, że "NIE MUSISZ" i nie dasz? Z całym szacunkiem dla autorek takich "rewelacji"- ale ciągle w Polsce trafiają się dzieci z krzywicą, więc suplementacja jest potrzebna. Nie zawsze, w różnych dawkach- ale to już zależy od konkretnego dziecka i od decydowania o tym jest lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
wikkka6 Re: Witamina D 18.11.08, 08:36 Nam p.dr zalecila przez okres jesienno- zimowy 2 kropelki, oprocz tego witamine K. Odpowiedz Link Zgłoś
nikamika Re: Witamina D i witamina k 18.11.08, 11:58 a witamine k podaje sie max do 3 miesiaca i to przy karmieniu piersia Odpowiedz Link Zgłoś
marylawi Re: Witamina D 14.02.09, 17:30 wikkka6 napisała: > Nam p.dr zalecila przez okres jesienno- zimowy 2 kropelki, oprocz > tego witamine K. Ale wit. k tylko do trzeciego miesiąca... Odpowiedz Link Zgłoś
agg3 Re: Witamina D 18.11.08, 14:37 nie wiem kim sa ci "nieznajomi" na forum i jaka maja wiedza wiec nie krytykuj. nie napisal, ze ma nie podawac, tylko, ze NIE JEST TO KONIECZNE i nie musi (ale zawsze moze). uprzedzilam o konsekwencjach. zawsze jednaj zasiegnac informacji dalej niz forum i wlasny pediatra, ktory czasami sam nie wie co ma zrobic z dzieckim. jak widac jedni pediatrzy pomagaj drudzy moga zaszkodzic. swoja droga lepiej dziecku ustabilizowac diete niz suplementowac. Lekarz nie jest bogiem i nie jest wszechwiedzacy, w Polsce jednak za takiego czesto uwazany! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Witamina D 19.11.08, 15:29 nie napisal, ze ma nie podawac, tylko, ze NIE JEST TO > KONIECZNE i nie musi O tym, czy musi i czy jest to konieczne czy nie powinien zadecydować lekarz. Wskazania i dawkowanie są ustalane dla każdego dziecka indywidualnie. Pisząc na forum nie wiesz, jakie to dziecko ma obciążenia, która to ciąża, czy donoszona, czy bliźniacza, czy matka ma jakieś niedobory, jak się odżywia, czy dziecko wychodzi na spacery itd. Więc pisanie "nie musisz" jest nieodpowiedzialne- bo może akurat TO dziecko musi? Nie wiesz tego i tyle. > swoja droga lepiej dziecku ustabilizowac diete niz suplementowac. Wit. D przepisuje się noworodkom na piersi, więc nie wiem, o jakim ustabilizowaniu diety mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
sloooneczko Re: Witamina D 18.11.08, 08:46 Jak zaczęłam Małą dokarmiac butelką pediatra mi odradził podawanie. Zapytałam czy w takim razie byłoby dobrym pomysłem podawac jej tran.Też nie zalecał. Sadzę, że Wasz pediatra musi sie na ten temat wypowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
glu-sia Re: Witamina D 18.11.08, 14:53 Córeczka 5,5 mies. nie karmiona piersią - podaję 1 kropelkę co 2 lub 3 dzień - tak zaleciła pediatra. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: tak,podaję 18.11.08, 15:14 4 krople dziennie-zymaduo(mały jest na piersi).Będę podawała do ok 1,5 roku. Starszej też podawałam ale po 1 kropli vigantol(?jakoś tak)do 5 miesiąca była na piersi a potem modyfikowane. Oprócz tego niedawno dostała tę wit w jednorazowej,zwiększonej dawce. Odpowiedz Link Zgłoś
asbi Re: Witamina D 18.11.08, 22:06 Każdy lekarz którego o to pytałam mówił co innego. Jeden żeby dawać 2 krople vigantolu, drugi kategorycznie zakazał dawać (a już na pewno nie vigantol bo bardzo duże stężenie) a trzeci kazał dawać po jednej kropli. Zwariować można Odpowiedz Link Zgłoś
arhplus Re: Witamina D UWAGA! 19.11.08, 09:12 Dziewczyny, musicie mieć bdb pediatrę. Ja, zgodnie zaleceniami lekarza podawłam dziecku vitaD kazdego dnia. Gdy moja corka miała 3 miesiące okazłao się,że ma miekką, spłaszczoną główkę- przez NADMIAR vitD. Odrazu ją odstawiłam. Dostaliśmy skierownie do CZD do poradni metabolicznej. Jest tam świetna specjalistka dr Rowińska. Witamina została natychmias odstawiona. Mała miała zrobione badania krwi i na tej podstawie dr wylicza ile potrzeba tej witaminy. Na szczęscie czaszka się już ładnie wysklepiła i stwardniała (córka ma już 6miesięcy). Tak więc myślę,że to indywidualnie zależy od dziecka i od pediatry, który dobrze dobierze dawkę do dziecka. Uważajcie! Ja miałam przez to dużo nerwów! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Witamina D UWAGA! 19.11.08, 09:25 No właśnie,a wielu pediatrów uznaje to za niedobór,ponieważ przedawkowanie wit.d jest trudne do uchwycenia i może dawać podobne objawy jak do niedoboru czyli to co pisałaś z główką czy pocenie się głowy. Ale też brak apetytu,niepokój,kłopoty ze snem. Do poczytania. sonia.low.pl/sonia/art/d3.htm Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Witamina D 14.02.09, 17:37 ja nie bede podawala (jak juz sie urodzi) pierwszemu dawalam i same klopoty tylko z tego byly Odpowiedz Link Zgłoś
belzio Re: Witamina D 14.02.09, 18:03 nam pediatra zabronił ( dziecko na mleku modyfikowanym) Odpowiedz Link Zgłoś
maya28 Re: Witamina D 15.02.09, 00:42 Ja od pediatry w CZD uslyszalam ( bez badania krwi), zeby dawac 1 kropelke dziennie profilaktycznie, ale tylko tak dlugo jak będzie na moim mleku. Przy przejściu na modyfikowane nalezy odstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
agg3 Re: Witamina D 15.02.09, 11:19 same sobie odpowiadacie na pytanie zadane w watku. sami lekarze nie wiedza co robic, albo robia jak im sie wydaje. jak mozna dac wit d profilaktycznie? jesli dziecko ma jej za duzo w organizmie moze to przyniesc negatywny skutek i mu zaszkodzic. mam wrazenie, ze lekarze w polsce czesto koncza medycyne i na tym konczy sie ich edukacja. potem lecza "ksiazkowo" czyli wg cego co "wykuli". myslicie, ze dlaczego pediatra tak czesto odsyla rodzica z maluchem do specjalisty? bo sam nie potrafi postawic wlasciwej diagnozy, bo jego kierunek studiow juz tego nie obejmowal... Odpowiedz Link Zgłoś
kinmalek Re: Witamina D 15.02.09, 11:32 Ja nie podaję(według wskazań lekarza)i nie podałabym wit.d bez wcześniejszego badania krwi czy faktycznie jest taka potrzeba.Jakiś czas temu orientowałam się w Krakowie jaki jest koszt takiego badania-około 200 zł.Nie rozumiem jak można podawać tak niebezpieczną w przedawkowaniu wit.zupełnie w ciemno,przecież lekarz to tylko człowiek a nie jasnowidz.pozdrawaiam Odpowiedz Link Zgłoś
kusiaczka Re: Witamina D 15.02.09, 11:32 Ostatnio miałam ten sam problem i spytałam pediatry. Powiedziała, że w UE nie podaje sie wit.D3 ale tam matka ma obowiązek wychodzić z dzieckiem codziennie na godzinny spacer, niezależnie od pogody. Ja podaję Kornelkowi jedna kropelkę dziennie ale tylko do maja, bo potem to już będziemy spędzać całe dnie na słoneczku. Dla wyjaśnienia wit. D3 jest produkowana przez organizm ale pod wpływem promieni słonecznych, dlatego zaleca sie jej podawanie w miesiacach jesienno-zimowych. Odpowiedz Link Zgłoś