Dodaj do ulubionych

różyczka u 6-latka

31.12.08, 11:03
mam pytanie do mam dzieci, które przechodziły różyczkę.

Otóż, 10 dni temu mój 6-latek wstał cały w wysypce, która była różowa, gładka, jakby zlana i bardzo gorąca. Wysypka była od dekoltu po stopy - buzia i szyja oraz stopy były bez wysypki. Nie swędziało, jedynie piekło mojego synka. Nie było żadnych innych objawów chorobowych. Dzień wcześniej mały był na basenie, oprócz tego jest alergikiem, moja pierwsza myśl, że załapał coś na basenie.
Lekarz stwierdził, że to różyczka.
Mały brał wapno, rutinaceę oraz engystol - 3 tabletki dziennie.

Wysypka zniknęła po 2-3 dniach, a zaczęły się płonicze wypieki na twarzy, które były bardzo gorące i nie znikały przez 4-5 dni. Gorączki nie miał. W momencie, gdy zniknęły wypieki płonicze pojawiła się na nowo podobna wysypka na dekolcie i na karku.

Lekarz tym razem zwątpił w słuszność diagnozy, czyli, zaczął wątpić, czy to była różyczka. Teraz dalej siedzimy w domu, wysypka się rozszerzyła na brzuch i ramiona oraz ręce, ma podobny charakter. Lekarz kazał przerwać engystol, a podać Clemastinum oraz wapno. Po 2 dniach od podawania nie widzę różnicy, tzn wysypka nie maleje a raczej się rozszerza, innych dolegliwości brak.
Moim zdaniem nie jest to na tle alergicznym, bo skóra gładka, nie swędzi.

Mamy - czy tak u was wyglądała różyczka?

A jeśli nie, to może któraś miała podobny przypadek?
Obserwuj wątek
    • protozoa Re: różyczka u 6-latka 31.12.08, 13:10
      Nie wygląda to na różyczkę, zwłaszcza, że dziecko prawdopodobnie było szczepione
      ( o ile nie unikałaś szczepień przeciwko odrze, śwince, rózyczce).
      Bardzo trudno stawiać diagnoze nie widząc pacjenta a tu jeszcze dodatkowo wysypki.
      Zastrzegam, ze moge się mylic, ale sądzę, że jest to łupiez rózowaty. Choroba
      lekka kiedys nieznana lub bardzo rzadka, dziś pojawiająca się coraz częściej. Ze
      względu na lekki, nierzadko poronny, przebieg bywa niezauważalna przez mniej
      troskliwych rodziców. Leczenia praktycznie nie ma żadnego, jedynie objawowe.
      Powtarzam, nie widzę dziecka!!!!! mogę się mylić, ale zasugeruj to pediatrze lub
      dermatologowi.
      P.S. Z róznym nasileniem choroba trwa ok 8-10 dni, pod koniec trudno ja
      zauważyć. Nie słyszałam o powikłaniach.
      • yoka1 Re: różyczka u 6-latka 31.12.08, 13:21
        ale czy ten łupież rózowaty nie ma szorstkiej wysypki?

Bo u nas gładka skóra i nie swędzi.
        • protozoa Re: różyczka u 6-latka 31.12.08, 14:39
          Z tego co pamietam - nie jestem ani dermatologiem ani pediatra, a jako chirurg
          nie spotykam sie z łupieżem różowatym ( Gilberta) na co dzień, skóra nie
          specjalnie swędzi i jest gładka. Nie ma cech łupieżu, nie wiem skąd ta nazwa.
          Powtarzam - nie widzę, nie jestem pewna, nie lubie stawiać diagnozy na
          odległośc, nawet przez telefon, a przez internet pomyłka jest jeszcze bardziej
          prawdopodobna. Jednak do opisu bardzo pasuje mi własnie to co podejrzewam.
          Rokowanie dobre, leczenie objawowe, choroba rzadko rozpoznawana.
          • yoka1 Re: różyczka u 6-latka 31.12.08, 15:00
            dziękuję za reakcję.

Poczytałam o tym w necie, obejrzałam zdjęcia, tylko tam wszędzie pisze, że to po 1-2 dniach zaczyna się łuszczyć, u nas tego nie ma. No i ta wysypka synka zaczyna tak, jak w różyczce zanikać teraz na dekolcie, a schodzi w dół, od godziny ma trochę na udach.
    • zebra12 Ja Ci nie poradzę, bo się nie znam, ale... 01.01.09, 14:11
      Moja córka miała prawie rok temu dziwną wysypkę (6 tyg po szczepieniu na ospę,
      odrę, różyczkę.
      Najpierw pojawiła się jej za uszami, potem na twarzy i reszcie ciała. Była
      gęsta i czerwona. Byłam u lekarza i opcje były różne. Lekarka nie była pewna czy
      to różyczka, czy odra, a nawet czy nie trzydniówka. Córka miała gorączkę, ale
      nie za wysoką - około 38 stopni. No i przy trzydniówce nie ma wysypki na głowie.
      Wysypka się zlewała.
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1179799,2,11.html
      To fotka tej wysypki. Nie wyszła za dobrze, bo było zbyt jasno. Wysypka była
      intensywnie różowa.
      Zeszła po kilku dniach. Do dziś nie wiemy co to było. A lekarka powiedziała, że
      ważne, że przeszło smile
      Czego i Wam życzę!
      • yoka1 Re: Ja Ci nie poradzę, bo się nie znam, ale... 01.01.09, 15:37
        dzięki. U nas jest gęściej i faktycznie, jak obejrzałam zdjęcia różyczki na wikipedii i portalach medycznych, to mamy podobną. Dziwi mnie tylko to, że zawróciła, to nie jest normalne.

Może to dziwnie zabrzmi, ale bel zeszła, już nawet mi wszystko jedno, co to, chciałabym aby zniknęła i nie wracałacrying
      • marianna73 Re: Ja Ci nie poradzę, bo się nie znam, ale... 01.02.09, 12:48
        zebra12, moj syn ma podobną wysypkę od wczoraj, wcześniej od kilku dni miał
        nasilającą się infekcję,głównie męczacy zalegajacy gesty katar, wysoka
        temperature taką trudną do zbicia ma juz 5 dzien(czasem nawet do 40,5
        stopnia),do tego rozwolnienie i czasem bóle brzuszka i kostno-stawowe
        czy wysypka Twojego dziecka była całkiem gładka czy lekko grudkowata? u mojego
        to taka jakby pokrzywka(gęsia skórka)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka