Dodaj do ulubionych

Nocny kaszel

13.11.03, 14:09
Od poniedziałku mój prawie 3-letni synek zaczyna kaszleć w nocy. Jest to
suchy kaszel bez innych objawów typu:gorączka,ból gardła. Nawet zastanawiałam
się nad pójściem do pediatry, ale to graniczy z cudem ponieważ Pani doktor
jest niedostępna z powodu dużej liczby małych pacjentów.
Może którejś z Was zdarzył się podobny przypadek z jej dzieckiem. Nie wiem
jak to wytłumaczyć. W ciągu dnia kaszel nie daje znać o sobie za to w nocy
jest uciążliwy.
Proszę o jakieś informacje na ten temat.
Z góry serdzecznie dziękujęsmile
Agnieszka mama Adriana (19.02.2001r)
Obserwuj wątek
    • monika.zdz Re: Nocny kaszel 13.11.03, 15:40
      Mój synek,(także urodzony w lutym 2001 roku) kaszle juz od jakichś 4-5
      tygodni.Zaczęło się od infekcji kataralnej,która przeszła łagodnie ale kaszel
      pozostał.Nie ma przy tym żadnych objawów choroby,oprócz może lekkiego
      kataru.Także kaszel szczególnie dopada go w nocy,już nawet nie wytrąca go ze
      snu.W dzień daję mu syrop ale chętnie ich nie pobiera i nie przynoszą właściwie
      żadnej poprawy.Lekarze wcześniej osłuchiwali go i w płucach nie było niczego
      niepokojącego.Powiedzieli,żeby się nie przejmować specjalnie skoro innych
      objawów nie ma,być może kaszel powduje katar ,który ścieka po tylnej ścianie
      gardła.Tylko u mojego syna kaszel jest raczej taki odrywający.Na suchy kaszel i
      drapanie w gardle może pomógł by syrop prawoślazowy?
      • mariczka3 Re: Nocny kaszel 14.11.03, 17:48
        Jeżeli dziecko ma kaszel powinno bardzo dużo pić, nawet w nocy. Mój lekarz
        zanim zapisze syrop za każdym razem to powtarza. Rzeczywiście to pomaga.W
        noca podałabym jednak coś na uśmierzenie aby dziecko się nie męczyło.
        Jeszcze jedna mała rada. Czy w pokoju gdzie śpi mały macie włączone ogrzewanie?
        Na wszelkie infekcje jest bardzo ważne porządne wietrzenie mieszkania , ale
        nie tylko uchylone okno, otwarte na 10 minut .Ogrzewanie w nocy bardzo męczy
        szczególnie w chorobie.
    • aha44 Re: Nocny kaszel 15.11.03, 15:05
      Podpisuje się pod radami Mariczka3.Poza tym dołączam nawilżanie sypialni . Dziecko trzeba osłuchać . Gdyby taki kaszel sie utrzymywał długo, w nocy i nad ranem to trzeba wykluczyc astmę ,ale na to jeszcze zdecydowanie za wcześnie , jest to myśl bardzo na wyrost.Bardziej wygląda to na infekcję , zawsze po wygrzaniu w łóżku kaszel jest większy.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka