magjack 18.04.09, 09:40 Czy wiecie może dlaczego teraz nie zapisuje się noworodkom Vigantolu a VitaD, który jest drogi i starcza na o wiele krócej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janatalia Re: Vigantol 18.04.09, 09:45 Zapisuje sie Vigantol tez - mnie zapisali. Nie jestem zadowolona, bo gorzej mi sie go dawkuje, ale tak zapisali. Teoria spiskowa w tym wypadku nie zadzialala Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Vigantol 18.04.09, 10:09 Oczywiście, że przepisuje się Vigantol. Jednak często wywołuje on uczulenie, poniewaz zawiera olej z orzechów arachidowych, któte często uczulają. Tak było w naszym przypadku. Musiałam zamienić na inną witaminę D ( my akurat wybraliśmy Devikap). Jeżeli chcesz zamienić Vita D na Vigantol, to nie widzę problemu, tylko spytaj się lekarza o dawkowanie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula19862 Re: Vigantol 18.04.09, 13:07 mi zapisali Vigantol. krople dziennie podaje malenstwu.poproś o zmianę jak skonczysz tamte witaminki. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Vigantol 18.04.09, 15:06 ano chyba dlatego iż w 1 kaps.jest 400 j.m. wit.D,a w 1 kr.Vigantolu czy Devikapu jest 500 jed. Przy czym dzieciaki potrzebują między 400-800 j.m./dobę. A ostatnio mamy do czynienia z [b]przedawkowaniem co jest znacznie groźniejsze,bo się kumuluje,a nie wydala z organizmu. I jak pisały poprzedniczki źle się dawkuje i są uczulenia oraz znacznie łatwiej się dawkuje właśnie Vita D(odkręcasz kasp.i wyciszkasz do buzi) Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Vigantol 18.04.09, 16:05 mnie na ogol przepisywali i przepisuja wlasnie Viganatol a raz Devikap. Odpowiedz Link Zgłoś
lee_a Re: Vigantol 18.04.09, 16:17 przepisują Vigantol albo Devikap, VitaD jest bez recepty więc wystarczy, że zalecą. Ja wybrałam tradycyjny Vigantol i poprosiłam o receptę na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: Vigantol 18.04.09, 18:43 Mi na początku tez przepisano Vigantol, ale jako że i tak dawałam vitaK w takich samych kapsułkach i uważam, że są ok,to i vitaD zakupiliśmy i za każdym razemmówię pediatrze, że dajemy vitaD w kapsułkach i nie trzeba recepty na vigantol... Odpowiedz Link Zgłoś