Dodaj do ulubionych

IMPLANT zęba - help , help , help .

27.12.03, 17:05
W szkole podstawowej na obozie harcerskim miałam wypadek i straciłam
bezpowrotnie przednią jedynkę sad((Do tej pory miałam porcelanową koronę ,
ponieważ zachował się korzeń . Niedawno wypadł mi sztyft , porcelanowy ząbek
się złamał i, na dodatek , wyrzuciłam go przez przypadek do kosza na śmieci :
((life is brutal . Byłam w ciąży , moja dentyska zaproponowała mi tymczasową
protezę , którą niestety noszę i jest mi w niej niezbyt ładnie i wygodnie.
Jak tylko mogę , to ją wymuję i straszę dzieci smile))Miesiąc temu urodziłam
drugą córeczkę . Chce zrobić coś z brakiem zęba . Dentystka proponuje mi
implant . Jednak to bardzo kosztowne - około 6, 000, zł. Zachował mi się
korzeń , mam ładne , zdrowe zęby ( o ironio losu ...), Dlaczego nie mieć
znowu korony porcelanowej ? Dentystka mówi , że żeby ją znowu umieścić
musiałaby wyrwać drugi , przedni ząb . Co sądzicie ? Czy macie implanty ? Jak
się " sprawują" ? Pozdrawiam mocno i świątecznie , asia ....
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: IMPLANT zęba - help , help , help . 27.12.03, 22:23
      Z tego co wiem implanty nie musza sie przyjac. Kiedys dentystka opowiadala mi
      ze zrobila sobie implanty, wkrotce dostala silnego krwotoku i implanty musialy
      byc chirurgicznie usuniete.
      • ma.pi Re: IMPLANT zęba - help , help , help . 27.12.03, 22:55
        Z tego co zrozumialam to korzen masz dalej, to ja bym zrobila nowa koronke.
        Implanty z jednej strony sa dobre, ale nie zawsze sa najlepszym rozwiazaniem.
        tak jak pisala Edytkus, u niektorych osob sie "nie przyjma". Zdarza sie to
        bardzo zadko, ale sie zdarza. Implant tez sie moze zlamac. I zeby zalozyc
        implant to trzeba by bylo usunac korzen (nie jestem na 100% pewna, ale wlasnie
        ostatnio rozmawialam o implantach z moim dentysta i wydaje mi sie, ze tak).
        Jezeli implant z jakiegos powodu bedzie trzeba usunac to potem trzeba robic
        mostek.

Nawet jezeli nie masz juz korzenia to tez mozesz zrobic mostek na ten jeden
        zab. I sa dwie mozliwosci. Jedna to nie ruszac wogole zebow obok tylko mostek
        podkleic na sasiednie zeby. Jest to najtansza opcje, ale czasem moze byc
        niezbyt trwala. To zalezy od Twojego zgryzu. Druga wersja, to opilowac rowniez
        zeby sasiednie i zalozyc zamiast jednej 3 koronki i wtedy mostek bedzie lepiej
        sie trzymal. Mozna to zrobic nawet na zdrowych zebach. Tylko to kosztuje nieco
        wiecej, ale i tak taniej jak implant. A jak implant sie nie przyjmie to i tak
        skonczysz z mostkiem.

Ja bym sie nie decydowala na implant w Twoim przypadku. Koronka w zupelnosci
        powinna Ci wystarczyc na iles tam lat, a rozwiazanie tansze.

Pozdr.
    • kolorko Re: IMPLANT zęba - help , help , help . 27.12.03, 23:26
      Przy zachowanym korzeniu zdecydowanie doradzam koronę porcelanową. Na
      implancie/ tak jak na wkładzie koronowo-korzeniowym, zostanie zacementowana
      korona porcelanowa, czyli efekt kosmetyczny ten sam .Nie rozumiem, dlaczego
      dentystka doradza implant- pęknięty korzen itp?wydaje mi się, że trzeba zrobić
      zdjęcie korzenia i jeśli jest ok, to robić wkład i koronę .A może skonsultuj
      się z inną dentystką?
      pozdrawiam- Ania, mama Julci i Jasia
    • odalie Re: IMPLANT zęba - help , help , help . 28.12.03, 01:19
      W Gdańsku to około 3.500-3.800 zł.
    • asiaasia1 Re: IMPLANT zęba - help , help , help . 30.12.03, 11:18
      Dziękuję Wam za rady . No właśnie , mam zdrowy korzeń , zęby też w b. dobrym
      stanie . Niestety implant w Wawie podobno ( jak mówi dentystka )ma kosztować 6
      tys. - to b. dużo .Pozdrawiam - asia , maja (17. mies. ) , shani ( 6 tyg.)...
      • sugar_mama_danielcia Re: IMPLANT zęba - help , help , help . 05.01.04, 22:52
        Moj maz dlugo nie nacieszyl sie przednimi zabkami. Majac lat 8 wybil sobie dwie
        gorne jedynki podczas jazdy na deskorolce. Od tego czasu ma wstawione dwie
        koronki (podejrzewam, ze to samo co mialas i Ty). Ostatnio bedac u dentystki
        zapytalismy czy moze nie lepiej zrobic implanty, jako, ze juz nie raz te
        koronki mu sie poluzowaly i trzebabylo doklejac 'zeby'. Dentystka byla
        zdecydowanie na nie. Powiedziala, ze poki korzen zdrowy to nalezy
        pozostac 'przy swoim', ze (no wlasnie!) zdarzaja sie wielkie problemy z
        implantami, ze sa one drogie itp. itd. Wszytsko dobre, ale swoje najlepsze. Nie
        rozumiem czemu dentystka powiedziala Ci, zeby wstawic nowa koronke trzeba
        usunac drugi zab? To chyba nie brzmi za rozsadnie.

Pozdrawiam
        Sugar
        • ma.pi Re: IMPLANT zęba - help , help , help . 06.01.04, 15:36
          Teraz dopiero doczytalam, po poscie Sugar, ze dentystka radzila Ci usunac drugi
          zab aby wstawic koronke.
          Moze tej rady nie bede komentowac, ale poradze Ci tylko zmien dentystke.
          Najwyrazniej, albo z niej dentystka jak ze mnie baletnica, albo probuje na
          Tobie zarobic.

Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka