Dodaj do ulubionych

Pierniczki

08.12.10, 12:53
Przeszukałam forum, ale nie znalazłam - czy ktoś może zna przepis na pierniczki: bezglutenowe i bez miodu. Bez mleka (ale jogurt i śmietanę dziecko w małych ilościach może).

Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: Pierniczki 08.12.10, 21:22
      miód można zmienić na cukier jakiś (np. fruktozę). z glutenem nie wiem, ale kiedyś widziałam mąkę pszenną bezglutenową specjalna jakąś (w almie chyba). a jajo dzieć może? mleka w moich piernikach nie ma, jajo owszem.
      • aljoszka Re: Pierniczki 09.12.10, 15:25
        Ja robię takie niby pierniczki - ciasteczka z Sinlaciem.
        Sinlac mieszam z wodą wg proporcji na opakowaniu i zagniatam razem z margaryną bezmleczą, oraz z mąką kukurydzianą, dodaję cukier i jeszcze cynamon. Trzeba to zagnieść wszystko w kulę i wstawić na jakieś 15 min do zamrażarki. Porem rozwałkowuje ciasto i wykrawam ciasteczka foremkami. Piecze się to jakieś 15 - 20 min w temp 180 stopni.
      • ma_niusia Re: Pierniczki 10.12.10, 10:03
        Dzięki!

Jajko może, mąkę bezglutenową mam, używam, mam i kukurydzianą i skrobię bezglutenową, nie wiem która lepsza?

A nie wiem czy miód sztuczny może można dodawać? Macie z tym doświadczenie? Teoretycznie nie powinien uczulać?

mammajowa - to jak możesz to podaj swój przepis!
        • e-kasia27 Re: Pierniczki 10.12.10, 10:59
          W sztucznym miodzie są aromaty - mogą uczulać.
          Lepiej kup słód kukurydziany, albo ryżowy.
          • b_ea Re: Pierniczki 10.12.10, 20:22
            Podczepię się z pytaniem - a przyprawa do piernika (ekologiczna - bez chemii: same korzenne przyprawy typu cynamon, imbir, ziele angielskie, goździki) - może uczulać? Gdzieś czytałam, żeby uważać z wprowadzaniem cynamonu do diety alergika, ale czy to dotyczy też jego mamy (karmię piersią)? Pierniczki bez przyprawy do piernika (albo choć cynamonu) to już nie pierniczki...
            • mammajowa Re: Pierniczki 12.12.10, 08:50
              tak naprawdę wszystko może uczulić ale prawdę mówiąc w uczuleniu na przyprawy używane do piernika wietrzyłabym raczej inwazję pasożytów (te przyprawy w ogromnej większości - cynamon, goździki, gałka puszkatołowa, pieprz... - mają działanie przeciwpasożytnicze).
              • mammajowa Re: Pierniczki 12.12.10, 08:51
                mammajowa napisała:

> gałka puszkatołowa, pieprz... - mają działan
                > ie przeciwpasożytnicze).

gałka muszkatołowa ofc
                • b_ea Re: Pierniczki 14.12.10, 15:02
                  Dziękuję za odpowiedźsmile
        • mammajowa Re: Pierniczki 10.12.10, 17:20
          ja robie normalnie już teraz z miodem itp.
          z tego przepisu
          --
          https://lb4m.lilypie.com/YFBCp2.png
          • ma_niusia Re: Pierniczki 11.12.10, 22:55
            Dzięki za przepis! Co prawda tam chyba ma ciasto kilka tygodni leżeć, ale damy radę smile
            Wypatrzyłam już w naszym bezglutenowym sklepie słód ryżowy, ekspedientka polecała do pierniczków.

A co do przypraw to rzeczywiście mogą uczulać, trzeba ostrożnie.
            U nas akurat w rodzinie (prawie wszyscy alergicy)_ nie było nigdy alergii na przyprawy żadne, więc ja się tu nie obawiałam, ale na pewno trzeba uważać, spróbować zacząć od minimalnej ilości.
    • aljoszka Re: Pierniczki 12.12.10, 11:33
      Ze wszystkim trzeba uważać...Mój mimo,że silny alergik dobrze reaguje na wszystkie przyprawy i cynamon.
      • ma_niusia Re: Pierniczki 13.12.10, 12:49
        Kurczę, na spokojnie wzięłam ten przepis, a tam jednak mleko jest sad
        Młody od niedawna je jogurty i śmietanę (w potrawach) w niedużych ilościach ale mleka w żadnej postaci mu jeszcze nie dawałam, więc sama już nie wiem sad A może zamiast mleka śmietanę?
        • mammajowa Re: Pierniczki 13.12.10, 18:52
          ja bym dała zatem wode albo sojowe w zamian. ew. kokosowe.
          • ma_niusia Re: Pierniczki 22.12.10, 12:33
            Pierniczki wykonane, według zmodyfikowanego przepisu, wyszły super smile

Może komuś się w przyszłości przyda przepis:

Pierniczki
            • e-kasia27 Re: Pierniczki 23.12.10, 16:15
              Jak macie alergię na kakao, to zamiast niego można używać karob (mączka chleba świętojańskiego), to roślina motylkowa, jak fasola i rzadko uczula.
              Można dodawać do ciasta i kakao do picia zrobić, i czekoladę, albo polewę do ciasta.
              • ma_niusia Re: Pierniczki 24.12.10, 14:46
                Dzięki za podpowiedź, nie wiedziałam!
                Alergia na kakao jeszcze nie stwierdzona, ale na razie lekarka zabroniła podawać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka