ma_niusia 08.12.10, 12:53 Przeszukałam forum, ale nie znalazłam - czy ktoś może zna przepis na pierniczki: bezglutenowe i bez miodu. Bez mleka (ale jogurt i śmietanę dziecko w małych ilościach może). Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammajowa Re: Pierniczki 08.12.10, 21:22 miód można zmienić na cukier jakiś (np. fruktozę). z glutenem nie wiem, ale kiedyś widziałam mąkę pszenną bezglutenową specjalna jakąś (w almie chyba). a jajo dzieć może? mleka w moich piernikach nie ma, jajo owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
aljoszka Re: Pierniczki 09.12.10, 15:25 Ja robię takie niby pierniczki - ciasteczka z Sinlaciem. Sinlac mieszam z wodą wg proporcji na opakowaniu i zagniatam razem z margaryną bezmleczą, oraz z mąką kukurydzianą, dodaję cukier i jeszcze cynamon. Trzeba to zagnieść wszystko w kulę i wstawić na jakieś 15 min do zamrażarki. Porem rozwałkowuje ciasto i wykrawam ciasteczka foremkami. Piecze się to jakieś 15 - 20 min w temp 180 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Pierniczki 10.12.10, 10:03 Dzięki! Jajko może, mąkę bezglutenową mam, używam, mam i kukurydzianą i skrobię bezglutenową, nie wiem która lepsza? A nie wiem czy miód sztuczny może można dodawać? Macie z tym doświadczenie? Teoretycznie nie powinien uczulać? mammajowa - to jak możesz to podaj swój przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Pierniczki 10.12.10, 10:59 W sztucznym miodzie są aromaty - mogą uczulać. Lepiej kup słód kukurydziany, albo ryżowy. Odpowiedz Link Zgłoś
b_ea Re: Pierniczki 10.12.10, 20:22 Podczepię się z pytaniem - a przyprawa do piernika (ekologiczna - bez chemii: same korzenne przyprawy typu cynamon, imbir, ziele angielskie, goździki) - może uczulać? Gdzieś czytałam, żeby uważać z wprowadzaniem cynamonu do diety alergika, ale czy to dotyczy też jego mamy (karmię piersią)? Pierniczki bez przyprawy do piernika (albo choć cynamonu) to już nie pierniczki... Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: Pierniczki 12.12.10, 08:50 tak naprawdę wszystko może uczulić ale prawdę mówiąc w uczuleniu na przyprawy używane do piernika wietrzyłabym raczej inwazję pasożytów (te przyprawy w ogromnej większości - cynamon, goździki, gałka puszkatołowa, pieprz... - mają działanie przeciwpasożytnicze). Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: Pierniczki 12.12.10, 08:51 mammajowa napisała: > gałka puszkatołowa, pieprz... - mają działan > ie przeciwpasożytnicze). gałka muszkatołowa ofc Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: Pierniczki 10.12.10, 17:20 ja robie normalnie już teraz z miodem itp. z tego przepisu -- Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Pierniczki 11.12.10, 22:55 Dzięki za przepis! Co prawda tam chyba ma ciasto kilka tygodni leżeć, ale damy radę Wypatrzyłam już w naszym bezglutenowym sklepie słód ryżowy, ekspedientka polecała do pierniczków. A co do przypraw to rzeczywiście mogą uczulać, trzeba ostrożnie. U nas akurat w rodzinie (prawie wszyscy alergicy)_ nie było nigdy alergii na przyprawy żadne, więc ja się tu nie obawiałam, ale na pewno trzeba uważać, spróbować zacząć od minimalnej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
aljoszka Re: Pierniczki 12.12.10, 11:33 Ze wszystkim trzeba uważać...Mój mimo,że silny alergik dobrze reaguje na wszystkie przyprawy i cynamon. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Pierniczki 13.12.10, 12:49 Kurczę, na spokojnie wzięłam ten przepis, a tam jednak mleko jest Młody od niedawna je jogurty i śmietanę (w potrawach) w niedużych ilościach ale mleka w żadnej postaci mu jeszcze nie dawałam, więc sama już nie wiem A może zamiast mleka śmietanę? Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: Pierniczki 13.12.10, 18:52 ja bym dała zatem wode albo sojowe w zamian. ew. kokosowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Pierniczki 22.12.10, 12:33 Pierniczki wykonane, według zmodyfikowanego przepisu, wyszły super Może komuś się w przyszłości przyda przepis: Pierniczki Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Pierniczki 23.12.10, 16:15 Jak macie alergię na kakao, to zamiast niego można używać karob (mączka chleba świętojańskiego), to roślina motylkowa, jak fasola i rzadko uczula. Można dodawać do ciasta i kakao do picia zrobić, i czekoladę, albo polewę do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Pierniczki 24.12.10, 14:46 Dzięki za podpowiedź, nie wiedziałam! Alergia na kakao jeszcze nie stwierdzona, ale na razie lekarka zabroniła podawać. Odpowiedz Link Zgłoś