Dodaj do ulubionych

wprowadzanie glutenu

29.06.04, 13:58
Witamsmile
Dziewczyny doradźcie mi proszęsmile Synek 26.VI skończył 10 miesięcy i chciałabym wprowadzić mu pomału gluten. Synek uczulony jest na mleko i pochodne. Ja wcinam chleb bez mleka i margaryny zarówno z pszenicy i żyta i synek nie wykazuje negatywnych reakcji (karmię go piersią). Od czego najlepiej zacząć wprowadzanie glutenu? Jaki chleb polecacie i czy mogę dawać synkowi chleb razowy lub graham, który ja przeważnie jem? I co dawać do chleba oprócz mięsa? Sobie robię pasty z grochu, soji, soczewicy, fasoli ale synkowi chyba nie powinnam podawać jeszcze roślin strączkowych... Może macie jakieś przepisy na pasty bezmięsne dla 10-cio miesięczniaka i starszego niemowlęcia? Bardzo proszę o pomoc doświadczone mamysmile
Pozdrówkismile
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: wprowadzanie glutenu 29.06.04, 14:13
      A czy moge sie zapytac, jak robisz te swoje pasty ?

Mozesz zrobic paste z marchewki, gotuje marchewke, dodaje troche masla (albo
      jakas oliwe, to co moze dziecko) i zmiksuje wszystko. Nawet moj maz polubil. Nie
      mialabym oporow polozyc owoce na chleb (w sumie lepsze od dzemu).

K.
    • wroc.aga Re: wprowadzanie glutenu 29.06.04, 14:15
      Ja bym skonsultowała to wprowadzenie glutenu z lekarzem, tym bardziej, że synek
      jest uczulony na nabiał. Mój syn, 17 miesięcy, toleruje gluten, który zjem ja,
      ale bardzo źle reaguje na ten który sam spożyje: bardzo luźne stolce i wręcz
      błyskawiczne odparzenia pupy po kontakcie z taką "glutenową" kupką. Zapach
      przemilczę. Z tego co wiem gluten bardzo rzadko uczula poprzez mleko matki (nie
      twierdzę, że czasem tak nie jest), ale gdy jest już jedzony przez dziecko to
      niestety nie jest już tak dobrze tolerowany. Nasza Pani pediatra w
      ogóle "opóźnia" wprowadzanie glutenu dzieciom do diety, z powodu właśnie coraz
      częstszych alergii. Zaleca go dopiero po roku.
      Pozdrawiam i życzę, żeby dziecko nie było uczulone na gluten, bo dla mnie
      osobiście taka alergia jest najbardziej uciążliwa, bo trudno go wyeliminować.
      Ale trzymam kciuki za Twoją Kruszynkę (smile
      • mygda Re: wprowadzanie glutenu 29.06.04, 21:17
        ja podpisuje sie pod tym co napisala wroc.aga
        lepiej poczekac z glutenem, tym bardziej ,ze maly jest uczulony na nabial sad

moj Jas ma 2,8 latka i jeszcze nie dostaje glutenu, czekamy az skonczy 3 latka
        i bedziemy probowali, ale jemu w testach wyszlo uczulenie na gluten sad(((

nie spiesz sie smilepoczekaj przynajmniej do roczku

• kruffa Re: wprowadzanie glutenu 29.06.04, 21:24
        Widać twój synek nie jest uczulona na gliadynę. Gluten nie przenika do mleka
        matki, tylko właśnie gliadyna.
        A co do wprowadzania glutenu zgodnie z zasadą 2-miesięcznego opóźnienia
        poczekałabym aż maluszek skończy przynajmniej rok. I na pewno nie zaczynałabym
        od pszenicy. Z tego co pamietam Chalsia w którym z watków podawała ewentualną
        kolejność.

Pozdr
        • kejt130 Re: wprowadzanie glutenu 30.06.04, 10:10
          Moja mała ma 15 m-cy i alergolog też jeszcze nie zaleca wprowadzania glutenu
          K.
    • lch74 Re: wprowadzanie glutenu 30.06.04, 13:54
      Tak sobie poczytałam i jednak się wstrzymam z wprowadzaniem glutenu... Też planowałam późniejsze wprowadzanie ale właśnie 3 dni temu mój synek odstawił się sam od piersi a udaje mi się teraz odciagnąć tylko ok.250ml pokarmu dziennie, czyli na jedno karmienie i brakowało mi pomysłu na jeszcze jeden posiłek... Co mogę mu dać? Dostaje: 1xmoje mleko, 2xNutramigen, 1xobiadek(warzywa+mięso), 1xowoce (w międzyczasie chrupki kukurydziane i herbatka) i tu brakuje mi jeszcze jednego posiłku... może macie jakiś pomysł?
      Pozdrówkismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka