Dodaj do ulubionych

kiedy wszystko uczula

09.05.05, 15:50
dziewczyny pomóżcie, może wam się coś nasunie: jestem na diecie, Julia ma 10
miesięcy, i wszystko co jej chce wprowadzić uczula, został nam jeszcze
ziemniak i brokuły do sprawdzenia, a ja zastanawiam się, czy nie przesadzam,
bo np kukurydza wysypuje tak ze nie mam wątpliwości, ale teraz trzeci dzień
podaje kaszę gryczaną i pupa średnio czerwona, nogi i brzuch w bardzo bladej
wysypce i to już na drugi dzień. czy mam odstawić, czy cropoz g pomożę? jak
dlugo sie go stosuje i ile kosztuje kuracja?
Obserwuj wątek
    • patyska Re: kiedy wszystko uczula 09.05.05, 16:06
      nie moze wszystko uczulac wink Jeremi caly czas ma zmiany, wiec placze slawnej dr
      Z. w rekaw, ze juz nie wiem co to, mam zalamke i tak dalej. a dr Z. ze wyniki
      badan, m. in. transaminazy i morfologia wskazuja na to, ze zaden pokarm go juz
      nie uczula, ale niestety silne azs jest i uczulac oraz podrazniac moze milion
      roznych innych rzeczy, nawet kurz w piachu. wiec teraz nie daje tylko tych
      rzeczy, po ktorych moje dziecie ma naprawde "niekoszernie" wink)) jesli cos jest
      niejasne, probuje dalej i zazwyczaj sie okazuje, ze to nie to bylo przyczyna
      wysypki. wiec na moj gust ostro przesadzasz wink a jesli chodzi o cropoz g to ja
      nie wiem, Jeremi bierze nalcrom i wydaje mi sie, ze mu pomaga, ale slyszalam,
      ze cropoz jest ok. poza tym u nas zmiany umiejscowily sie juz tak, ze wskazuja
      na "pozapokarmowe" pochodzenie wink
      kasza gryczana fajna jest, tylko dawaj niepalona - Jeremi palona zle znosil, a
      niepalona bardzo ok. zabieraj to, co do czego nie masz zadnych watpliwosci. no
      i niezle by bylo zrobic Julci transaminazy, morfologie z rozmazem i dac pomacac
      jakiemus dobremu lekarzowi jej brzuszek czy watroba itd. nie sa powiekszone.
      • mamajulitki Re: kiedy wszystko uczula 09.05.05, 16:40
        bylam u gastroenterologa z czd w katowicach ale nie wiem czy dobry, macal, usg
        tez robilam i te badania o ktorych piszesz i nic,
        a ta kasza niepalona to skad? czyli nie prazona? u nas nie ma takiej
        ige wyszlo 100 czyli alergia jest, ja na diecie od 9 mcy, ale kontaktowe i inne
        tez pewnie sa, ale dzieki za rade ze za ostro ide)
        zastanawiam sie czy przy wprowadzaniu nowego pokarmu moze byc jakas
        nietolerancja i lekka wysypka, ktora nie jest alergia?
        mam kociol w glowie, chyba gadam glupoty
    • sigvaris Re: kiedy wszystko uczula 09.05.05, 18:51
      Jesteś pewna, że to badanie z rozmazem jest na pewno OK?
      U nas też lekarze mówili, że jest OK, tylko umknęło im, że kwas mlekowy jest
      baardzo ponad normę. Trzy miesiące im to umykało. Kwas mlekowy akurat w
      rozmazie nie wychodzi, ale julamimi pisała o parametrach tego badania krwi.
      Post jest jeszcze na tej stonie.
      Kiedy wszystko uczula i jesteś w błędnym kole - szukaj, po prostu szukaj
      wszędzie. Nawet w tych beznadziejnych pasożytach.
    • daria.1 Re: kiedy wszystko uczula 09.05.05, 22:45
      U nas swego czasu też wszystko uczulało. Przeszliśmy na Nutrę, wodę do picia i pranie w płatkach mydlanych. Gdy skóra się wygoiła zaczęłam od kaszy jaglanej i jakoś poszło. Później brokuł i cukinia. Minęło kilka m-cy i córcia już je cały nabiał łącznie z mlekiem Bebiko zwykłym. Dalej uczulają niektóre warzywa, ale może to chemia jaka w nich czycha.
      Kaszę gryczaną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
    • chlebusia Re: a może lek antyhistaminowy? 09.05.05, 23:20
      Moja pani doktor twierdzi, że lepiej, żeby dziecko miało możliwie urozmaiconą
      dietę, nawet jeżeli jest lekko na coś uczulony, niż do przesady ograniczać
      dietę. Może Zyrtec? Pozdr
      • mamajulitki Re: a może lek antyhistaminowy? 13.05.05, 21:51
        wracam bo jednak ta kasza mocno uczulila, im wiecej dawalam tym gorsza pupa a
        wysypki wedrowaly po calym ciele, co moge dac dzidziolowi, ryz kukurydze juz
        probowalam no i jaglana tez uczula
        • dominikams Re: a może lek antyhistaminowy? 13.05.05, 22:54
          U nas to samo, z "kasz" tylko amarantus (popping) był ostatnią deską ratunku.
          Na szczęście był ok, tylko Maya strasznie go na początku nie lubiła, Ale cóż -
          nie miała wyjścia. To jest nasz dodatek do mleka, ostatnio podawałam gryczaną -
          nie dokońca jest dla mnie jasne, czy może tę kaszę jeść, ale jest szansa.
          • mamajulitki Re: a może lek antyhistaminowy? 15.05.05, 11:51
            to niesamowite dominika, ja myslalam ze wariuje, a co jeszcze dzidzi je?
            • dominikams Re: a może lek antyhistaminowy? 15.05.05, 19:45
              Niestety niewiele: amino, ziemniak, królik, kapusta, kalafior, gruszka.
              • mamajulitki Re: a może lek antyhistaminowy? 21.05.05, 10:04
                dominiko a jak podawac popping 10miec dziecku? trzeba rozgniesc, zmiksowac czy
                caly? bo rozumie ze trzeba zalac to wrzatkiem zeby namoklo?
                • zuta1 Re: a może lek antyhistaminowy? 21.05.05, 11:56
                  Mój synek je kaszkę krakowską jest to gryczana nieplaona. Łatwiej przyswajalna. Teraz próbuje jaglaną
                  i się załamałam, że też może uczulać. Na razie dostał ją przez jeden dzień wa wnocy rzucał się po
                  całym łóżku. Zwaliłam to na zęby, ale może to jaglana. Mam dość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka