Dodaj do ulubionych

Uboczne skutki lekarstw

09.05.05, 18:24
Prosze doradzce: moje 6-miesieczne dziecko ma b.zluszczona, czerwona, alergiczna buzie,
na nozkach pare ran. Lekarz zalecil smarowanie elidelem, ale wyczytalam ze to od 2 rolu
zycia, i ze grozi potem dziecku choroby drog oddechowych, no i inne jeszcze nie zbadana
skutki uboczne. Mam dylemat, co robic, czy smarowac takie male dziecko tak mocnym
lekiem, czy czekac "az samo sie zagoi"?!
Obserwuj wątek
    • momtheworld Re: Uboczne skutki lekarstw 09.05.05, 18:30
      dodam,ze wczesniej stosowalam elocom przez pare dni, buzia sie zagoila, ale teraz na nowo, i
      nawet gorzej, dziecku zalecono Nutramigen (i nic poza tym), ale coraz czesciej sie zastanawiam
      czy jej to wlasnie nie szkodzi. prosze podzielcie sie waszymi doswiadczeniami
    • izia30 Re: Uboczne skutki lekarstw 10.05.05, 11:18
      stan tak ciezki jak opisujesz nalezy napewno smarowac, zanim sie wda zakazenie
      bakteryjne lub grzybicze, powikłania które opisujesz moga wystapic od bardzo
      duzych dawek leku stosowanego przez wiele mcy. poczytaj moje posty na temat
      alergenów niepokarmowych, moze te zmiany to reakcja na którys z nich. niektóre
      dziewczyny maja dobre efekty po przeanalizowaniu otoczenia dziecka.
    • gagu3 Re: Uboczne skutki lekarstw 10.05.05, 15:34
      Myślę , że powinnaś postąpić tak jak sugeruje izia30. Moje dziecko ma 4 mieś. i
      praktycznie od urodzenia z czymś walczę , na pocz. odparzona pupa - skutek
      skazy białkowej prawdopodobnie, poprostu najpierw wysypka pojawiła się na pupie.
      Po podaniu nutramigenu ( były też inne mleka ale z porażką) jakby lepiej krótką
      chwilkę i znowu wysypka. Szyja , ramiona, naderwane uszka, na nóżkach i inne
      typowe miejsca - suche czerwone placki( z uszek nam się już coś sączyło).
      Na początku nie bardzo wiedziałam jak reagować , właściwie zmieniałam kremy ,
      które i tak nic nie pomagały. Pani dr dała elidel, który pomógł ale po 2 dnich
      wszystko wróciło do normy .Zaczęłam wertować posty , no i masz: może to wełna,
      może to zła woda, może proszek do prania, a może kosmetyki, ubranka itd.
      W ciągu 4 dni zmieniłam wszystko -naprawdę to nie jest taki duży problem.I
      cholera strasznie boję się zapeszyć ale już trzeci dzień jest ok. Może to było
      jakieś świństwo chemiczne poprostu właśnie woda albo proszek- jeszcze nie wiem.
      a może nie potrzebnie się cieszę...nie wiem , jeszcze mam z czego rezygnować -
      wymiana materacyka.Z drugiej strony jak nie nutramigen to co? Nie ma za dużego
      wyboru.Poszukaj przyczyn w otoczeniu - bedziesz spokojniejsza a może to coś da?
      Powodzenia.
    • sigvaris Re: Uboczne skutki lekarstw 11.05.05, 00:35
      Wśród alergenów niepokarmowych... poczytaj tez o pasożytach. Szukaj lamblie,
      candida, glista, owsiki, pasożyty.Wymieniłam słowa do wyszukiwarki na tym forum.
      Zerknij. Może się okazać bingo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka