malka21 09.05.05, 18:25 Mały ma mega ciemieniuchę na całej głowie. Czy ktoś zna skuteczne środki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blablatka Re: ciemieniucha - sposoby 09.05.05, 20:25 1h przed kapielą nasmarować oliwka, następnie umyć główkę ponownie naoliwkować i wyczesać - u nas się ta metoda sprawdziła (położna dała nam wskazówki) Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: ciemieniucha - sposoby 10.05.05, 10:17 u nas metoda z oliwka sie nie sprawdziła, tym bardziej ze to oliwka powodowała uczulenie. sprawdził sie natomiast doskonale Seboderm, z apteki bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
mw115 Re: ciemieniucha - sposoby 10.05.05, 10:24 u nas zwykłe smarowanie oliwką nic nie dało, pediatra doradziła nam aby 2 godz. przed kąpielą z oliwy z oliwek i gazy zrobić ciepły kompres na główkę, na to czapeczka. Potem umyć główkę i wyczesać. Po 3 razach naszemu synkowi znikneła ciemieniucha. Odpowiedz Link Zgłoś
izado Re: ciemieniucha - sposoby 10.05.05, 10:27 Tu opisałam nasz sposób, zalecony mojej małej przez pediatrę i zastosowany wreszcie po bezskutecznej walce wyczesywaniem i Sebodermem również. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=659&w=16111453&v=2&s=0 Iza Odpowiedz Link Zgłoś
malka21 Re: ciemieniucha - sposoby 10.05.05, 19:11 Dzięki za rady. Może uda mi się ją szybko wytępić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chwilka9 Re: ciemieniucha - sposoby 11.05.05, 16:13 Nam pomogła zwykła maść z witaminą A. Smarowałam 0,5-1 godzinę przed kąpielą i później myłam główkę. Wyczesywanie nie wchodziło w grę bo miał dość długi włoski, ale przy tej maści nie musiałąm nawet wyczesywać Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_de Re: do chwilka9 11.05.05, 17:04 Polecam xerial capillaire firmy SVr- 100 % skuteczności, nic nie trzeba wyczesywac, u nas super zadziałało. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
chlebusia Re: ciemieniucha - sposoby 11.05.05, 16:23 Pielęgniarka w przedszkolu podpowiedziała sposób, ale dla starszego dziecka (syn ma 5 lat), u którego co jakiś czas wracała ciemieniucha zwalczana oliwką i wyczesywana. W czasie mycia włosów nałożyłam niewiele NIZORALU i wtarłam w skórę (to był niewielki placek). Po jakiś 3 minutach spłukałam ostrożnie, umyłam włosy szamponem dla dzieci i wyczesałam. Zabieg powtórzyłam jeszcze raz po kilku tygodniach i teraz od kilku miesięcy mamy spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
kreska73 Re: ciemieniucha - sposoby 11.05.05, 16:30 u nas po oliwce na ciemieniuchę Skarb Matki minęło bezpowrotnie Odpowiedz Link Zgłoś