Dodaj do ulubionych

do mam alergikow - wiyta u lekarza??

30.05.06, 14:40
Jak to bylo z Waszymi wizytami u alergologa? Czy po jednej wizycie juz sie
dalo cos okreslic, zastosowac jakies leki, diete itp? Czy to musiala byc
jakas seria wizyt i badan?
Pytam, bo musze sie wybrac do alergologa, a nie chca do pierwszego lepszego.
mam namiary na podobno fajna babke, przyjmuje nawet z NFZ, ale terminy
dopiero na pazdziernik. A prywatnie..same wiecie jakie sa koszty. I nie wiem
co robic, bo za cala serie wizyt to ...jak rany...zbankrutujesmile Ale jesli
nawet jedna wizyta moze pomoc to pojdziemy. Acha dodam jeszcze ze alergie z
pewnoscia mamy ale nie jest tragicznie...na raziesmile
pomozcie bo nie wiem co robic:-0
pozdrawiam
Maraska
Obserwuj wątek
    • oliwiaen Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 30.05.06, 16:05
      Mój synek ma silną alergię pokarmową i kontaktową od 2 tygodnia życia. W wieku 4
      m-cy poszłam prywatnie do alergologa i poza receptą na maść z hydrokortyzonem
      niczego z tej wizyty nie wyniosłam. Nie dowiedziałam się niczego, na niektóre
      pytania pani doktor wręcz nie umiała odpowiedzieć. Widać poczuła się trochę
      winna, bo wyszła za mną do recepcji i powiedziała do pani, że mam zapłacić 10 zł
      mniej niż cena wizyty (ha,ha). Dziś synek ma 20 m-cy, nadal silną alergię
      pokarmową, kontaktowa nieco złagodniała (np. nie wysypuje go po kontakcie z
      odzieżą nie praną w Jelpie, wcześniej nikt nie mógł go brać na ręce, jednak my
      do tej pory wszyscy używamy tylko Jelpa, żadnych płynów zmiękcz.) Całą wiedzę na
      temat alergii zdobyłam sama, głownie z internetu i na zasadzie prób i błędów.
      Może trafiłam na niekompetentną lekarkę, ale generalnie uważam, że lekarze tylko
      wypisują recepty (często nawet bez zastanowienia sie nad ich dobraniem do wieku
      dziecka), nie siląc się na porady typu unikanie alergenów, nie podpowiadają, co
      może uczulać.
    • abumba Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 30.05.06, 21:30
      Hej!
      Ja bym Tobie radziła wybrac się do dobrego alergologa.Jeżeli jesteś z warszawy
      polecam dr Sieradzką i dr Zawadzką.Prywatny lekarz nie musi być wcale dobry.Ja
      byłam na początku u przypadkowego,polecanego alergologa,niczego się nie
      dowiedziałam.Lekarka przepisała tylko maść cholesterolową,która nic nie
      dała.Potem byłam u dwóch poleconych alergologów,którzy powiedzieli mi dużo ale
      ich opinie były sprzeczne.Następnie wybrałam się na wizytę do dobrego,prywatnego
      pediatry,który zabawił się w alergologa ale trochę nam pomógł.W końcu trafiłam
      do dr Sieradzkiej i jestem zadowolona.Oczywiście jej opinie są także zupełnie
      sprzeczne z opiniami jej poprzedników ale cóż...Ta nasza służba zdrowia.A w
      jakim wieku masz dziecko?Zawsze dobrze jest jak dziecko jest pod opieką jednego
      lekarza i to alergologa-pediatry, bo z alergiami jest różnie,raz lepiej,raz
      gorzej,dziecko rośnie,wprowadza się nowe produkty.Musisz sama zdecydować.Ja na
      wielu rzeczach oszczędzam ale akurat na lekarzach nie.Np.dowiedziałam sie
      ostatnio,że u mojej 7-miesięcznej córki są początki alergii wziewnej i zaczęłam
      jej podawać lek,który ma zahamowac rozwój tego typu alergii.Zdrowia nie należy
      lekceważyć...
      Pozdrawiam!
      KasiaMN
      • marki0 Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 30.05.06, 21:42
        abumba, a jaki lek dostałyscie na alergie wziewna.Moja od 5 m-ca bierze
        Ketotifen ale na niewiele jej się zdaje.Ma pokarmówke na pewno, ale zastanawiam
        się czy nie ma też wziewnej /ciagle katar i przez to infekcję/ choic ponoc ona
        nie pojawia się u maluchów ale widze że coraz częściej jest to obalane.Tez
        jestem przed wizytą u alergologa.
        • abumba Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 01.06.06, 00:57
          Hej!
          Daję małej Zaditen...
          Pozdrawiam!
          KasiaMN
      • mama_zuzi5 Re: do abumba 30.05.06, 22:42
        Witam e-mamy i tatusiów, choć pytanie zasadniczo mam do abumba.
        Czy mogłabyś podać namiary na lekarki, które wymieniłaś? Jeśli nie chcesz na
        forum to na priv. Z góry dziękuję
        • abumba Re: do abumba 01.06.06, 13:08
          Najpierw była pediatra-alergolog dr Karbownicka-Mazurczak(najgorsza),potem dr
          Krauze:miła,dużo nam powiedziała ale nic nie pomogło,dała tylko silny
          steryd,Następnei alergolod-pediatra-dermatolog dr Małgorzata Głowacka-niezbyt
          miła,przepisała różne robione maści,trochę jednak pomogło,potem pediatra dr
          Basiewicz Alina-przepisała Małej Elidel, co okazało się dla nas
          zbawienne,zaleciła podawanie Sinlaca ale uważała się za bardzo kompetentną
          specjalistę od alergii a wcale nią nie była.No i w końcu dr
          Sieradzka-rewelacja!Pierwsza lekarka,której ufam...
          Pozdrawiam!
          KasiaMN
    • kruffa Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 30.05.06, 21:47
      Jak dobry lekarz to ta wizyta powinna ci wystarczyc na długo - nawet do tej w
      ramach NFZ.
      Ja kiedyś chodziłam co 2-3 m-ce, teraz kiedy jest o wiele lepiej chodzę nawet
      rzadziej.

Kruffa
    • marki0 Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 30.05.06, 22:00
      a z tymi wizytami to nie jest tak, ze na jednej się wszystkiego
      dowiesz.Najlepiej złapac lekarza, który przyjmuje i w poradni i przywatnie.My
      tak chodzimy.raz na 4-6 m-cy mamy wizytę państwowa i wówczas robimy tesy,
      dodatkowe badania a jak trzeba częsciej/a niestety trzeba to chodzimy
      prywatnie/. Gdy jesteś już bardzo zagubina w alergi to lekarz poleca prowadzenie
      dziennika alergicznego, w którym zapisujesz wprowadzony produkt i objawy/sen,
      skóra,świad, stolec itp/. Ato juz np wymaga konsultacji.Przy pierwszym dziecku
      się w to bawiłam przy drugim juz nie.Do tego jak lekarz zaleci jakieś leki to na
      pewno bedzie chciał zobaczyc za jakiś czas jak one na malucha działaja.Zatem
      trzeba trzymać się za kieszen.Ja juz chodze 4 lat ponad, wiec nie pedzę z kazdą
      wysypka czy pogorszeniem bo nabyłam juz pewnej orientacji w temacie, ale
      poczatki dały nam troszkę po kieszeni.Tym bardziej że równoczesnie chodziliśmy
      do dermatologa z uwagi na bardzo silne zmiany skórne.
      • bebicka Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 31.05.06, 00:00
        o ranysad
        dziekuje Wam bardzo za rady...
        mnie to w ogole najbardziej zalamuje fakt, ze Mlody na 90% ma alergie a ja caly
        czas odsuwam problem od siebie, bo wlasciwie nie ma jakis nasilonych objawow...
        troche kaszle, troche skora nieladna, troche kupy za rzadkie...ale wiedze
        generalnie mam zerowa. A widze, ze powinnam tej wiedzy nabyc...
        tylko Boze od czago zaczac??? przeciez nie bede czytala kazdego watkusad
        podpowiedzcie plizzzzz

Acha Mlody ma dwa latka
        moze lekarz nam to wszystko troche usystematyzujesad
        pozdrawiam
        Maraska
    • patyska Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 31.05.06, 11:45
      poki nie trafilismy do Zawadzkiej byl horror, a juz pierwsza wizyta u niej wiele nam dala. najpierw
      chodzilismy do niej co 2 miesiace, teraz oglada Jeremiego co 4 miesiace. wiec wszystko zalezy od tego,
      na jakiego lekarza trafisz.
    • alabama8 Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 31.05.06, 14:51
      Ja jeszcze niczego nigdy się od lekarza nie dowiedzialam, a mój ostry atopiko-
      alergik ma już ponad 3 lata i w tym czasie odwiedziliśmy sporą liczbę medyków.
      Wizyta generalnie polega na kiwaniu glową (lekarz) i moich pytaniach
      kwitowanych odpowiedzią "trudno powiedzieć".

Najwięcej i tak dowiesz się z internetu i forum alergicznego.
    • asia_nie Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 01.06.06, 09:02
      Dobry lekarz i w dodatku z umowa z NFZ to skarb prawdziwysmile
      Alergologa znalezlismy przypadkiem, liczac przede wszystkim na bezplatne
      badania. Mielismy za soba wizyty u kilku innych lekarzy (alergologa,dermatologa
      pulmunologa,homeopaty etcetera...) wiec mialam porownanie. PAni dr ujela mnie
      nie tylko profesjonalizmem ale takze wspanialym i cieplym podejsciem do dziecka
      i do mnie; zestresowanej nie przynoszacym rezultatow dotychczasowym leczeniem.
      Juz na pierwszej wizycie oprocz dokladnego wywiadu, zlecila przeprowadzenie
      wszystkich podstawowych badan. Do poradni chodzimy co trzy miesiace, pani dr
      zawsze poswieca nam tyle czasu ile trzeba, nigdy sie nie spieszy, zawsze
      odpowiada na wszystkie pytania, stara sie byc jak najbardziej obiektywna,
      przedstawia argumenty za i przeciw, zawsze moge sie konsultowac telefonicznie.
      To brzmi wrecz nieprawdopodobnie. Ale jest mozliwesmile

pozdr
      J&Ludzik
      • edytagaw Do asia_nie 28.06.06, 04:03
        Czy mogłabyś zdradzić gdzie znalazłaś taką dobrą lekarkę i jak się nazywa?
        Aktualnie poszukuję pilnie dobrego alergologa dla mojego dwulatka, który ma za
        sobą pobyt w szpitalu po duszności oskrzelowej. Zależy mi na lekarzu w ramach
        NFZ, bo nie bardzo stać mnie na drogie wizyty i badania prywatne. Jeżeli możesz
        to podaj namiar na adres "gazetowy".
        • aska34 Re: Również do asia_nie 28.06.06, 07:17
          gdybyś mogła podać namiary na Pania doktor byłabym wdziecznasmile) moze byc na
          priva
          pozdrawiam
          joanna
        • asia_nie Uwaga! To jest przychodnia i lekarz z Lodzi. 28.06.06, 08:36
          Pisalam o niej wielokrotnie, zreszta nie tylko ja

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=42226420&a=42228113
          Nie wiem jaka jest szansa zeby sie w tej chwili zapisac na pierwsza wizyte,
          byc moze w ogole juz nie zapisuja na ten roksad Takie sa realia w naszym pieknym
          kraju, a pani dr Brzozowska z racji na ilosc zajec w szpitalu nie prowadzi
          niestety praktyki prywatnej.

Poradnia alergologiczna dla dzieci, Szpit. Kopernika, ul. Pabianicka, Lodz
          tel. do rejestracji (042)6895871

powodzenia zycze
          Joanna&Ludzik

------------------------------
          Quand le doigt montre le ciel,
          l'imbécile regarde le doigt.
          • edytagaw Re: Uwaga! To jest przychodnia i lekarz z Lodzi. 28.06.06, 09:52
            Szkoda, że to w Łodzi, bo ja szukam w Warszawie, ale dzięki może innym się
            przyda!!!
    • kerstink Re: do mam alergikow - wiyta u lekarza?? 28.06.06, 08:30
      Bebicka, poczytaj nasza historie w tym watku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=10036590&v=2&s=0
      Gdy tylko trafilismy do wlasciwej lekarki po dwoch wizytach mielismy opanowana
      skore, tj. zmiany sie cofnely. Lekarka nam mowila co i jak. Jesli chcesz
      namiary, to napisz.
      K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka