Dodaj do ulubionych

Biały osad w odbycie

26.01.07, 21:55
Drodzy moi, mam taki problem: podejrzewam u synka pasożyty,wiele już o nich
czytałam i wiele objawów wskazuje,że mój synek je ma.Ale jeśli chodzi o ich
wykrycie to wiadomo nie taka prosta sprawa,robiłam badania kału w miejscowym
laboratorium i nic nie wykazały więc wysłałam próbki do Pani Kamirskiej i
czekam na wyniki ale zaznaczyłam też grzyby i pleśnie a na to się chyba dłużej
czeka.Czytałam też o plastrach na wykrycie glisty ale niestety nigdzie nie
można ich zdobyć.Od jakiegoś czasu obserwuje odbyt małego i zawsze był ok aż
tu dzisiaj rano zauważyłam niewielki biały nalot,nie jakieś nitki czy coś
takiego, tylko taki biały jakby tłusty nie jednolity w większych i mniejszych
skupiskach osad.Więc szybko zebrałam to przy pomocy zwykłej taśmy samoklejącej
i zaniosłam do labu i po kilku godzinach zadzwoniłam do Pani laborantki a ona
powiedziała,że nic tam nie widzą i że to ......jakieś śmieci!Kurczę nie wiem
co o tym myśleć;wczoraj wieczorem wykąpałam małego więc był czyściutki a rano
ten biały osad, myślałam,że to może jaja glisty ale skoro pod mikroskopem nic
nie widać.....to co to może być?czy z Was ktoś może wie co taki osad może
oznaczać,z czym to może być związane?Wcześniej może kilka tygodni temu też to
zauważyłam ale wtedy to zlekceważyłam....
Obserwuj wątek
    • czarna.perla Re: Biały osad w odbycie 26.01.07, 22:07
      ja tak dla wyjaśnienia: na wynik od kamirskiej bedziesz czekać 2-3 dni jeśli
      umowiłaś się na przysłanie mailem. ona badarównież grzyby ale to jest bafdanie
      pod mikroskopem a nie posiew (to przy posiewie czeka się od 2 do 14 dni zamim
      coś wyrośnie). badanie mikroskopowe grzybów wygląda tak, że pod szkłem szuka
      się w danej próbce kału koloni grzybów. dokładniejszym badaniem jeśli chodzi o
      grzyby jest posiew, badanie mikroskopowe stwierdza czy grzyby są 9a ma je
      prawie każdy z nas) a posiew czy jest ich przerost i czy należy to leczyć.
      nawet jeśli wynik od kamirskiej będzie pozytywny to zrób posiew dodatkowo.
      • mamatop Re: Biały osad w odbycie 26.01.07, 22:11
        O rozumiem,rozjaśniłaś mi sprawę dzięki.To powinny być dzisiaj wyniki bo dzisiaj
        trzeci dzień jak doszło,jak jutro nie będzie na skrzynce to zadzwonię...a co do
        tego osadu to dalej bardzo mnie to nurtuje....
    • czarna.perla Re: Biały osad w odbycie 26.01.07, 22:23
      koniecznie daj znać jak będziesz miała wyniki
      • mamatop Re: Biały osad w odbycie 26.01.07, 22:29
        Właśnie odebrałam wiadomość od Kamirskiej: lamblia-stwierdzono
        nieliczne,candida-stwierdzono bardzo liczne......kurczę jak teraz najszybciej
        pomóc małemu....wiem,że wszyscy domownicy będą musieli się leczyć.....nie wiem
        od czego zacząć....
        • blueluna Re: Biały osad w odbycie 27.01.07, 09:06
          Odnosnie bialego nalotu na odbycie - to nie pasozytu ale grzyb - tak jak
          plesniawki moga pojawic sie w widoczny sposob w buzi, na jezyku czy policzkach -
          tak samo moga na odbycie.
          Poniewaz wynik wyszedl jaki wyszedl - wiec Twoj syn prawdopodobnie zmiany ma w
          calym ukladzie pokarmowym.
          Odnosnie leczenia lamblii i grzybow - to duuuuuzo wiadomosci znajdziesz na tym
          forum smile
          • mamatop Re: Biały osad w odbycie 27.01.07, 11:54
            Blueluna dzięki za podpowiedź, nie skojarzyłam, że to może być grzyb ale jeśli
            chodzi o pleśniawki to mały miał je w buzi do ok 8 miesiąca życia, teraz ich nie
            widze ale wcześniej nieustannie miał biały język .Więc może synek walczy z tym
            grzybem już od urodzenia, miał też przez kilka tygodni grzybicę na klejnotkach i
            nóżkach to było straszne skóra wyglądała jak poparzona, byliśmy z tym w szpitalu
            jak mały miał 4 miesiące ale nikt wtedy nie zlecił badania kału na obecność
            grzybów.....ordynator rzucił okiem na skórę synka i stwierdził,że to od
            pampersów.....a zaczęło się od tego,że mały zrobił kupę(solidną, kilkudniową) i
            leżał z nią jakieś pół godziny a jak go przebrałam to skóra już była
            zaczerwieniona na klejnotkach i pupie i bardzo szybko to rozprzestrzeniło się na
            nóżki......później weszło we wszystkie fałdki aż zajęło się prawie całe
            ciałko...tak się więc teraz zastanawiam czy powodem mógł być ten grzyb z kupy,
            który zainfekował skórę?...candidia? skąd się takie rzeczy biorą u małych
            dzieci....czy leki na lamblie, które będziemy stosować mogą też zlikwidować tego
            grzyba? ...wiem,że muszę dużo poczytać, jakby ktoś jednak miał jakieś sugestie
            to proszę napisać, z góry bardzo dziękuję.pozdrawiamwink
            • blueluna Re: Biały osad w odbycie 27.01.07, 15:22
              I plesniawki w buzi i tak latwe nadkazenie skory infekcja grzybicza - to
              wszystko objaw wlasnie zaatakowania ukladu pokarmowego przez grzyby.
              Kazdy czlowiek, w tym dziecko - ma je w sobie i jesli jest ich odpowiednia
              ilosc - to sa wrecz pozyteczne.
              U zdrowego czlowieka panuje swoista rownowaga miedzy poszczegolnymi gatunkami
              flory jelitowej a kazdy z nich ma swoje zadanie.
              Gdy cos idzie nie tak - wystarczy zwykla antybiotykoterapia bez oslony lub
              infekcja - to np. bakterie na chwile wygina - ale ta chwila wystarczy by
              nadmiernie rozmnozyly sie grzyby i opanowaly uklad pokarmowy nie dajac mu juz
              wrocic do rownowagi.
              Malutkie dziecko moze urodzic sie z juz zasiedlonym przez grzyby ukladem
              pokarmowym - tak bylo z moim synem.
              Dzieje sie tak wtedy gdy matka ma taka infekcje w czasie ciazy.

W przypadku skory Twojego syna - kal podraznil skore, naruszyl jej bariere
              ochronna a grzyby momentalnie z tego skorzystaly i sie zaczely namnazac.
              Ogromnym bledem bylo nie sprawdzenie kalu wtedy.

Leki na lamblie nie zlikwiduja grzyba - ale zlikwiduja jeden z czynnikow ktory
              mu ulatwial zycie.
              Tak naprade grzyba leczy sie dieta i probiotykami.
              Mozna go przytepic lekami - ale podstawa to dieta i probiotyki.
              • mamatop Re: Biały osad w odbycie 27.01.07, 19:26
                Blueluna dzięki Twojej wiedzy teraz już wiem, że mój mały tak jak Twój synek po
                prostu urodził się mając w sobie infekcję grzybiczą, którą zaraził się od mnie,
                rzeczywiście miałam problemy z grzybicą podczas ciąży-teraz już wszystko
                jasne....strasznie żałuję, że nie trafiłam na to forum wtedy kiedy mój synek
                miał to paskudne zapalenie skóry a my byliśmy bezradni... a lekarz powiedział,
                że to od pampersów,nie zlecając żadnych badań....Dzięki Blueluna
          • czarna.perla Re: Biały osad w odbycie 27.01.07, 13:55
            przed poszukiwaniami lekarza radzę jak najwięcej poczytać to forum. wątków na
            temat candidy jest milion (możesz zerknąć do moich tam dziewczyny wszystko
            tłumaczyły mi krok po kroku) ta sama sytuacja z lambliami, tu radzę przede
            wszystkim na początek poczytać wątki i odpowiedzi sigvaris. dobrze jeśli do
            lekarza wybierzesz się juz wiedząc coś na ten temat bo będziesz potrafiła
            ocenić na ile lekarz jest zorientowaany w temacie- niestety tych zorientowanych
            jest naprawdę mało.
            • mamatop Re: Biały osad w odbycie 27.01.07, 14:12
              Dzięki Czarna Perła za rady....tak wątków jest milion i już trochę czytałam ale
              na razie mam mętlik w głowie ale teraz poczytam Twoje wątki może więcej mi to
              rozjaśni.....póki co będę zbierać informacje wieczorkiem jak mały pójdzie
              spać....pozdrawiam!
        • katis1 Re: Biały osad w odbycie 28.01.07, 21:09
          Poprawiam mój post, zapomniałam , że Twojemu synkowi wyszła też candia, oczywiście po leczeniu lambli zrób jeszcze posiew na tego grzyba. A co do mleka to przy grzybicy wskazane jest mleko nutramigen lub prosabe. Oba są na receptę.I teraz czy Towje dziecko jest alergikiem, bo tylko wtedy dostaniesz receptę na te melko. Musisz więc idąc do lekarza od razu powiedzieć, że chcesz przestać karmić piersią, a że dziecko jest wysypane to nie chcesz mu dawać zwykłego mleka bo podejrzewasz alergię tylko niech Ci da to prosabe albo nutramigen. Chyba prosabe bedzie lepsze w smaku.Lekarz raczej nie da Ci recepty na przy samej tylko grzybicy. Lekarze raczej nie wiedzą, że takie mleka trzeba podawać.Dlatego najlepszy argument to alergia, a lekarze teraz uwielbiają alergie.Popytaj jeszcze na forum dziewczyn, jak one to zorganizowały. Matki dają też np bebilon pepti przy grzybicy.Doktor Janus na forum Candidia poleca mleko prosabee i nutramigen. Jeżeli mojemu dziecku w posiewie wyjdzie duzo candidi to chyba zmienię jej meko na prosabee, jeszcze sie zastanowię.
    • czarna.perla Re: Biały osad w odbycie 27.01.07, 15:54
      jeszcze napiszę o dalszych badaniach. żeby mieć faktycznie pewność jak duży
      jest przerost candidy zrobiłabym na twoim miejscu posiew kału na bakterie w
      jakimś pobliskim labie, popytaj tylko jak długo trwa hodowla. dodatkowo
      popinnaś zrobic posiew kału na bakterie bo one lubią towarzyszć candidzie.
      • katis1 Re: Biały osad w odbycie 27.01.07, 18:42
        Właśnie zorientuj sie dokładnie w temacie, bo lekarze to straszne konowały , nie potrafią leczyć lambli, a grzybicy to już wogóle.Moja córeczka męczyła sie przeszło 2 miesiące zanim dowiedziałam sie , że ma lamblie, w sumie to sama na to wpadłam, i wysłałam próbki do Kamirskiej. Wcześniej lekarze dali małej nifuroksazyd- żeby kupy sie unormowały( to nie jest lek na lamblie- od razu zaznaczam) ale to nic nie dało tylko grzyb sie rozrósł jeszcze więcej, potem mówili mi że to zęby, a gdy mała nie chciała jeśc i ją strasznie wysypało, to lekarka zabroniła mi dawać jej piersi- kazała ją głodzić, i zmuszać do jedzenia zup- bo stwierdziła, że dziecko jest przebiałkowane i od tego ta wysypka. A gó.. prawda. Jak tylko mała dostała lek na lamblie- to jest Furazolidon i przeszłyśmy też od razu na dietę antygrzybiczą, małej najpierw sie pogorszyło- skóra tragiczna, gorączka , katar, ale po zakończeniu leczenia w ciągu tygodnia skóra była już prawie zdrowa. Teraz już minęło 4 tygodnie od leczenia- a skóra dziecko jest piekniutka- żadnej krostki. Córeczce też wyszły grzyby u Kamirskiej, dziś zawiozłam jej kał na posiew bakteryjny i w kierunku grzybów. Zobaczymy co wyjdzie. Mała miała już kiedyś gronkowca więc pewnie go dalej ma, a grzyb no nie wiem czy jest czy nie, ale chyba jest bo mała też ma czerwoną dupcię.
        Pamiętaj jak pójdziesz do lekarza- to wiedz, żee lamblie u dzieci leczy sie Furazolidonem , a u dorosłych macmimor, lub metronizadol. I dzieci 10 dni kuracja zgodnie z ulotką. Mi lekarz wymyslał, żeby dziecku (13 miesięcy)dać metronizadol, potem żeby 3 dni furazolidon potem 3 dni furagin- kompletna bzdura. Ale to nie jeden lekarz w moim mieście który wymysla takie bzdury z tym furazolidonem na przemian z furarginem.Dlatego nie daj wpuścić sie w maliny, bo Ci idioci takie leki dają dziecią, a potem mi lekarka mówi, że mają jakoś epidemie- wcale te lamblie nie chcą sie leczyć.Wszycy domownicy tez powinni sie leczyć, ale o tym powie Ci pewnie Sigvaris- ona ma fajne wątki na ten temat. Ja przeleczyłam siebie męza dziadków braci, nawet psom podałam Panacur- to lek dla psów na lamblie- info od Kamirskiej- już nie wspomnę, że z weterynarzem też musiałam sie kłócić i użerać, żeby mi sprzedał łaskawie taki lek.Obłęd normalnie. Jakbyś coś chciała wiedzieć- to pisz to Ci odpowiem.
        • mamatop Re: Biały osad w odbycie 27.01.07, 20:05
          Katis1 fajnie, że mi jeszcze dalsze info posuwasz,potrzebuję teraz tego
          bardzo,żeby wziąć sprawy w swoje ręce i pomóc wreszcie synkowi bo jak wiemy nie
          można liczyć na lekarzy!!!To strasznie,że lekarka kazała odstawić Ci małą od
          piersi i głodzić ją,to po prostu już szczyt wszystkiego!....Katis1 a co to za
          dieta przeciwgrzybiczna,czy ona jest bezmleczna? .....my oczywiście wszyscy
          domownicy będziemy się leczyć na lamblie i czy ja muszę małego odstawić od cyca
          bo to chyba będzie najtrudniejsze,chciałam to zrobić dopiero za kilka miesięcy....
      • mamatop Re: Biały osad w odbycie 27.01.07, 19:46
        No właśnie szukałam takich informacji bo coś mi się wydawało,że jak się wykryje
        grzyba to trzeba zrobić dalsze badania.Ok zaniosę próbki do labu miejscowego bo
        to już chyba nie ma znaczenia czy u Kamirskiej czy gdzie indziej, jeśli ma coś
        wyjść to wszędzie wyjdzie....dzięki Czarna.perla
    • czarna.perla Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 27.01.07, 20:21
      dieta przeciwgrzybicza to dieta bez cukru, bez owoców 9dozwolone kwaśne jabłko,
      kiwi, grejfrut), bez glutenu, bez mleka, bez drożdży (chleb jedynie żytni,
      razowy na zakwasie)

poczytaj tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21563907&a=38025205
      i tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155
      (szczególnie czerwone linki na górze forum)

i jeszcze to
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30155&w=28444910&v=2&s=0
      może jeszcze to
      www.candida.peet.pl/index17.php
      z karmienia będziesz musiała zrezygnować na czas leczenia lambli. potem możesz
      karmic tylko w miarę możliwości przestrzegać diety przeciwgrzybiczej.
      • mamatop Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 27.01.07, 20:40
        Dzięki wielkie Czarna.perła!!!!!!!!!.......trochę mnie przygniotła ta
        dieta....kurczę no najgorsze jest dla mnie to odstawienie od cyca.....uwielbiam
        młodego karmić,a on kocha swojego cyca wiadomo.....chciałam się do tego
        przygotować psychicznie za kilka miesięcy...a jak go odstawię to już nie ma
        sensu zaczynać od nowa, mały ma już piętnaście miesięcy......
        • katis1 Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 27.01.07, 21:18
          Ja też musiałam odstawić małą na czas leczenia( brałam metronidazol 10 dni), przez pierwsze dwa dni mała była obrażona na mnie i płakała , ciągnęła mnie za koszulkę bo chciałą cyca, ale po dwóch dniach sie uspokoiła. Ja byłam w lepszej sytuacji bo mała jadła oprócz cyca mleko bebilon pepti teraz humanę SL, więc jakoś piła butlę i o cycu zapomniała, w sumie to po leczeniu nie chciała cyca wcale, więc stwierdziłam , że ją już odstawię, ale jakoś po tygodniu a już po dwóch przypomniała sobie o cycusiu i ciągnie znów, ale nie tak dużo jak przedtem.Co do diety antygrzybiczej, to stosuję u córki tą wersję którą dziewczyny spisały od doktor M to jest ta łagodniejsza dieta. Odnośnie diety przeciwgrzybiczej matki, to nie wiem czy ona jest konieczna, dokotr Janus na forum Candida w jednym pytaniu matki czy powinna też być na diecie odpowiadał, że jeśli matka nie ma candidy to nie musi być na diecie, ma sie tylko mlecznych rzeczy wystrzegać. Jednak dziewczyny uważają, że dietę trzeba trzymać.Ja nie trzymam- tzn i tak nie jem słodyczy , mleka sie oduczyłam pić już dawno, chleb jem sporadycznie , bardziej ryzowe sucharki.Ograniczyłam jedzenie ryżu i tyle. Zobaczyy jak wyniki córeczki co wyjdzie za grzyb i ile, wtedy sie zastanowię nad tą dietą porządnie.
          • mamatop Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 09:48
            Katis1 czy Ty robiłaś badania na obecność lamblii w swoim organizmie czy wzięłaś
            leki profilaktycznie? Bo tak sobie teraz myślę, że jest taka możliwość,że ja nie
            mam tej lamblii(no może jest to mała szansa ale jest) i w związku z tym nie
            musiałbym przyjmować leków i odstawiać małego,zwłaszcza,że on nie pije innego
            mleka i będzie naprawdę problem....
            • czarna.perla Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 12:40
              Ja napiszę Ci jak z tymi lambliami jest u nas.

Wysłałam kał do badania do Kamirskie. Mi wyszły lamblie, synkowi nie. Najpierw
              zastanawiałam się czy yten wynik to nie jakieś oszustwo bo ja przecież jestem
              całkiem zdrowa, ale im więcej o tym myślę to uświadamiam sobie, że być może mam
              jednak jakieś objwy: ciągle jestem śpiąca i zmęczona, bardzo rogowacieje mi
              naskórek na piętach, mam liche włosy, pękają strasznie skórki na opuszkach
              paznokci, często boli mnie głowa, czasmi (bardzo rzadko) brzuch, miesiąc temu
              dostałam strasznej wysypki na obydwu dłoniach (swędzenie i pieczenie był9o nie
              do opisania)- moje problemy wydają się wogóle nie związane z lambliami ale
              jestem ciekawa co będzie po leczeniu. Z lambliami jest tak, że czasami bardzo
              głęboko ukrywają się i nie wychodzą w badaniach, nie zawsze są też w każdej
              próbce kału. Jeśli cała rodzina będzie się leczyć a Ty jednak nie to istnieje
              ryzyko, że wtrakcie kiedy on9i będą się leczyć Ty sie zarazisz (cysty mogą byc
              na zabawkach, na ręcznikach, pościeli, prześcieradłach, klamkach, w różnych
              innych miejscach)- ryzyko nie jest duże ale jest.
              • mamatop Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 14:05
                Tak masz rację dla skuteczności całego przedsięwzięcia muszę się poddać
                leczeniu...będzie ciężko ale dla dobra sprawy....muszę się nastawić
                psychicznie....Z tych objawów,które napisałaś to ja śpiąca i zmęczona to jestem
                zawsze,naskórek na pietach tak samo, nie mam żadnych wysypek ale często mam
                biegunki....no nie wiem jak to się ma do lamblii?....A czy na początku leczenia
                było u Was pogorszenie,tzn objawy skórne,świąd nasiliły się?...A dorośli mieli
                jakieś skutki uboczne leczenia,bo moi rodzice chcą się leczyć bez wcześniejszego
                zrobienia badań i jeśli to leczenie miałoby im zaszkodzić to ich uprzedzę....
                • czarna.perla Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 15:31
                  mimo, że o lambliach wiem od ponad miesiąca to jeszcze nie zaczęłam się leczyć
                  bo znalezienie lekarza, który byłby skłonny przepisać leki dla całej rodziny na
                  podstawie tylko jednego wyniku pozytywnego graniczy z cudem. jednak wszystkie
                  znaki na niebie i ziemi wskazują ze jednak takiego lekarza znalazłam i za
                  tydzień lub dwa jadę na wizytę.
                  • mamatop Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 16:38
                    Kurczę ja jutro zamierzam iść do pediatry prywatnie i prosić o wypisanie leków
                    ale mówisz,że jest tak ciężko?A cóż to za lekarz jeśli można spytać,który ma Ci
                    przepisać te leki?Czy to jakiś specjalista?.........No nie ja chcę się rozprawić
                    z tymi lambliami choćby zaraz a tu mówisz takie problemy....to podejrzewam,że z
                    naszą pediatrą też nie będzie łatwo....
                    • czarna.perla Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 17:28
                      ja o leczenie lambli pytałam kilku pediatrów, interniste, gastrologa i wszyscy
                      zgodnie odpowiadali, że leczy się jedynie te osoby, ktore mają wynik pozytywny.
                      wszystkich trzeba przebadać najlepiej testem elisa, ktory wg lekarzy daje 100%
                      pewność i osób z negatywnym wynikiem się nie leczy. w zeszłym tyg. dzwoniłam do
                      lekarzki pediatry-homeopaty, która jako pierwsza powiedziała, że nie ma sensu
                      robić badań calej rodzinie jeśli u jednego z domowników są lamblie i należy
                      wszystkich przeleczyć. mam nadzieję, że to dobtrze rokuje, ta pani dr zna
                      bardzo polecaną na tym forum dr mikołajewicz i podobnie jak ona leczy m.in.
                      lekami sanum.
          • mamatop Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 17:04
            Katis1 a Ty już jesteś po leczeniu,kto wypisał Ci w takim razie odpowiednie leki
            dla małej i całej rodziny?Zwykły pediatra?....
            • katis1 Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 18:16
              Hej. Tak ja jestem po leczeniu, w piatek odebralismy wyniki kontolne od kamirskiej ( robiłam sobie męzowi i córce dodatkowo też pasożyty)no i lambli i innych gadów nie wykryto. JA dowiedziałam sie o lambliach ( wyniki od Kamirskiej) przed świętami Bozego Narodzenia w piatek wieczorem. Z moim dzieckiem było kiepsko, nie jadło juz nic poza cycem i butlą, spadło z wagi było okropnie wysypane, do tego zaczął sie potworny świąd, wic nie czekałam na nic tylko w sobote popędziłam do mojej alergolog-pediatry, ona dla dziecka dała leki metronizadol i furazolidon, chciała by mała jadła metronizadol ale gdyby nie chciała jeśc dała jej furazolidon awaryjnie. Ja nie robiłam wyników - nie było już na to czasu.Powiedziałam wprost lekarce żeby przepisała leki dla mnie i męza też. Powiedziałam,że z dzieckiem jest tak żle że nie bede czekać na swoje wyniki, a nie lecząc siebie gdybym była chora to mogę ją zarazić. Lekarka dała nam metronidazol bez większych oporów. Ale moja mama była w przychodni- u nich testem Elisa wyszła lamblia u ojca u pozostałych 4 osób nie- lekarka nie chciała dac leków dla reszty ale w końcu dała- mama sie upierała. Moja teściowa wynik dodtani teściu ujemny- lekarz ogólny bez problemu dał leki dla niej i teścia.Niektórzy lekarze wiedzą, że trzeba leczyć całą rodzinę inni - niestety nie.Co do objawów, ja też czułam sie jakoś taka zmęczona, włosy mi wypadały i miałam okropne gazy- więc może tez miałam lamblie. Teraz już nie mam tych gazów, włosy no nie wiem chyba jeszcze nie doszły do siebie. W trakcie leczenia przez pierwsze 3- 4 dni czułam sie okropnie, bolała mnie głowa i miałam nudności, jakoś na czwarty dzień - to nawet w nocy spać nie mogłam tak mi łeb pękała, ale rano jak ręką odjął wszystko mi minęło. Moje dziecko tez miała moment pogorszenia- skóra jeden ogień, do tego dostała kataru i miała w nocy też tak na 4 albo 5 dzień gorączkę która sama rano już spadła. Z kataru też jakoś wyszła bez dodatkowych leków. Po skończeniu leków skóra pieknie powróciła do swojego idealnego wyglądu. Jednak apetyt nie wraca wciąz. Jednego dnia mała je ,drugiego koszmarnie grymasi- nie jest już tak jak dawniej. Ale ja jeszcze czekam na badania kału może tu coś jeszcze siedzi- jakaś dodatkowa bakteria no i ten grzyb.Zobaczymy.
              • mamatop Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 20:45
                To fajnie,że zlikwidowaliście te lamblie u siebie i super słyszeć,że skóra u
                Twojej córci jest piękniutkasmileBudzi się we mnie nadzieja,że może u nas też tak
                będzie.
                Będę nalegać może pediatra wypisze recepty i użyję Twojego argumentu,że nie ma
                czasu na badania bo to faktycznie zajęłoby jeszcze ze dwa tygodnie, a dziecku
                trzeba jak najszybciej ulżyć....mój synek teraz ma poprawę skóry na buzi ale na
                ciałku jak było tak jest...najgorsze są te noce,drapie
                się,jęczy,popłakuje,pociera nos bez przerwy,rzuca się po całym łóżku,co chwilę
                go uspokajam.....A co do tych gazów to ja też mam z tym problem i biegunki mam,
                to się zaczęło jak urodziłam Kacpra, wiec może w szpitalu nas zarazili tymi
                lambliami .....Katis1 teraz stosujesz dietę przeciwgrzybiczą i mam pytanie czy w
                ogóle nie dajesz małej innego mleka tylko cyca tak?Bo jak przestanę małego
                karmić i zastosuję mu dietę to co mu będę dawać?Przecież małe dziecko musi pić
                mleko
                • katis1 Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 20:59
                  Kiedyś mała piła mleko bebilon pepti 2 na noc, a rano jadła cyca. W trakcie leczenia lambli piła dalej bebilon pepti 2 rano i wieczorem. Po leczeniu nie chciala cyca więc piła butle, potem zechciała cyca, ale pije go już tylko w ciągu dnia na 2 śniadanie i deser, no i kiedy ma ochotę, bo czasem sie częściej domaga. Mi lekarka po leczeniu lambli zmieniła mleko na Humanę SL, jest to sojowe mleko bez laktozy. Dlatego, ze bebilon pepti zawiera latozę. Ponieważ lamblie uszkadzają jelita może wystapić coś takiego jak wtórna nietolerancja laktozy, dlatego ta zmiana mleka na humanę sl. Wiesz co- pytaj dziewczyn o to mleko, ale raczj mlecznych rzeczy nie podaje sie przy labliozie, więc zwykłe mleko modyfikowane nie bedzie sie nadawało. pewnie nutramigen albo jakieś sojowe. Nutramigen jest niedorby, więc nie wiem czy dziecko Ci je zaakceptuje.Humana Sl jest dobra słodka - taka troszkę trawiasta, ale o niebo lepsza niż nutra. Pytaj dziewczyn o to mleko, bo sama nie wiem, a i napewno lekarz nie bedzie wiedział, za duzo na ten temat. Ja lekarce sama zasugerowałm tą wtórną nietolerancje laktozy to mi racje przyznała. Tylko, że moja córka jest niby alergikiem, to inaczej podchodzi lekarka do niej i mleka. A twoje dziecko chyba nie jest alergikiem? Czy jest bo nie wiem. Wysypane to pewnie jest od lambli.
                  • katis1 Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 28.01.07, 21:11
                    Poprawiam mój post, zapomniałam , że Twojemu synkowi wyszła też candia, oczywiście po leczeniu lambli zrób jeszcze posiew na tego
                    grzyba. A co do mleka to przy grzybicy wskazane jest mleko nutramigen lub prosabe. Oba są na receptę.I teraz czy Towje dziecko
                    jest alergikiem, bo tylko wtedy dostaniesz receptę na te melko. Musisz więc idąc do lekarza od razu powiedzieć, że chcesz przestać
                    karmić piersią, a że dziecko jest wysypane to nie chcesz mu dawać zwykłego mleka bo podejrzewasz alergię tylko niech Ci da to
                    prosabe albo nutramigen. Chyba prosabe bedzie lepsze w smaku.Lekarz raczej nie da Ci recepty na przy samej tylko grzybicy. Lekarze
                    raczej nie wiedzą, że takie mleka trzeba podawać.Dlatego najlepszy argument to alergia, a lekarze teraz uwielbiają
                    alergie.Popytaj jeszcze na forum dziewczyn, jak one to zorganizowały. Matki dają też np bebilon pepti przy grzybicy.Doktor Janus
                    na forum Candidia poleca mleko prosabee i nutramigen. Jeżeli mojemu dziecku w posiewie wyjdzie duzo candidi to chyba zmienię jej
                    meko na prosabee, jeszcze sie zastanowię.
                    • mamatop Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 29.01.07, 12:46
                      Dzięki Katis1 za odp!Tak dałam już kał na posiew...a mały jest alergikiem i jak
                      do tej pory był leczony na azs ale teraz wiadomo,że to lamlia powoduje te
                      paskudne zapalenia skóry.....poproszę ,żeby mi wypisała receptę na to mleko
                      prosabee...Jeszcze raz dzięki za wszystkie informacje...Pozdrawiamsmile
                      • katis1 Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 29.01.07, 17:15
                        NIe ma za co, odezwij sie jeszcze i powiedz jak tam z leczeniem i po leczeniu.
                        • mamatop Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 29.01.07, 21:01
                          Lekarka okazała się w porządku i wypisała leki od ręki.Dla synka Furozalidon ale
                          dla nas Tinidazol-jednorazowo zastosować 4 tabletki na osobę a nie Macmiror(jak
                          polecane to jest na forum)...powiedziała,że Macmiror jest na grzybicę....
                          poszukałam trochę i rzeczywiście wśród leków na lambliozę raczej się go nie
                          wymienia za to Tinidazol tak i jest on chyba jeszcze trochę silniejszy niż
                          Metronidazol....mój mąż wymyślił, że weźmiemy lek w piątym dniu leczenia małego
                          jak zaczniemy sprzątać tak chyba będzie bezpiecznie....a Wy co myślicie o
                          Tinidazolu?
                          • guderianka macmiror 30.01.07, 15:42
                            w globulkach jest na grzybice
                            w tabletkach jest miedzy innymi na pełzakowice i lamblioze
      • dta Re: Dieta przeciwgrzybicza!!!!!!!!!!!!!! 27.04.07, 22:11
        Podciągam wątek
    • czarna.perla Re: leczenie 29.01.07, 21:33
      utwórz nowy wątek i zapytaj co sądzi o leczeniu sigvaris, albo napisz do niej
      na priv. przez ile dni dziecko ma dostawać furazolidon?
    • zyleta31 Re: Biały osad w odbycie 29.01.07, 22:25
      Witam,poczytałam soie i mysle ze moja mała ma to paskudztwo.Pediatra
      stwierdziła skaze i azs ale mała urodziła sie z infekcja wewnatrzmaciczna i
      brała antybiotyk (amoksiclav) przez 10 dni po urodzeniu czy moze byc to
      grzybica ?teraz ma 4 mies jakie badanie wykonac i gdzie w Warszawie?
      • czarna.perla Re: do zyleta31 29.01.07, 22:47
        przeczytaj ten wątek
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=56329857, przeczytaj też link,
        który jest podany w tym wątku bo tam jest wszystko o badaniach

jeśli nie jesteś z Warszawy to może zainteresuje Cię to
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=53999696
        • zyleta31 Re: do czarna.perla 30.01.07, 18:27
          ten pierwszy link nie działa juz. Brak numeru watku.Prosze napisz mi od jakiego
          wieku sie bada?Dzieki.
    • czarna.perla Re: do zyleta31 30.01.07, 18:45
      jescze raz podaję link
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=56329857
      i jeszcze jeden
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21563907&a=38025162
      badania możesz zrobić dziecku w każdym wieku, te badania nic nie bolą bo bada
      się kupke.

jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka