Dodaj do ulubionych

dieta 5 miesięcznego dziecka - candida

09.04.07, 21:54
Witam,

Mój synek skończył 5 miesięcy. Tydzień temu w badaniu krwi wyszła Mu candida.
Właśnie zakończyłam karmienie piersią i podaję Nutramigen. Chciałabym powoli
rozszerzać Jego dietę i uczyć jeść nowe pokarmy. Próbowałam podawać marchewkę,
ale co dalej...
Mam pytanie - co jeszcze (oprócz mleka Nutramigen) mogę podać tak małemu
dziecku, gdy w Jego organizmie jest candida albicans??? Od jakich produktów
zacząć rozszerzanie Jego diety??? Czy brokuły, kalafior o których czytałam na
posatch są tu najlepsze skoro mnóstwo w nich chemii??? Jak przygotowywać
pierwsze posiłki??? Proszę pomóżcie!

Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • karinka21 Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 10.04.07, 11:17
      Na razie, póki na targu są jeszcze szklarniowe rzeczy daję synkowi słoiczki,
      też ma candidę. Można spróbować z mrożonek.
      Ja zaczęłam od ziemniaczków z dynią i jabłuszek, ale naprawdę nie wiem do
      końca, co wolno i co bardziej zaszkodzi, chyba jak jest starsze dziecko łatwiej
      jednak znaleźć coś odpowiedniego. Ale napewno brokuły i kalafior nie zaszkodzą,
      ale może póki co mrożone, też próbujęsmile
      • atopik Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 10.04.07, 11:29
        Akurat marchewka, ziemniaki, jabłko i dynia to jeden z gorszych wariantów. Tego akurat powinno się unkiac.
        A ta marchewka to niby bez chemi. O ile sie orientuję, to marchew i buraki mają tą niedobrą cechę, że kumulują w sobie wszelkie świństwa wyciągnięte z ziemi, więc nie popadajmy w paranoję.
        Na początek dobry będzie brokuł, cukinia, kalafior, pietruszka, kleik kukurydziany, kasza jaglana.
        Ale z tym rozszerzaniem to bym się nie spieszyła, zwłaszcza jesli dopiero co wprowadziłaś Nutramigen.
        Do picia woda, żadnych herbatek czy soczków, chyba że koperek expresowy lub cos w tym stylu
        • atopik Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 10.04.07, 11:30
          Ile wyszło tej candidy ?
          • karinka21 Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 10.04.07, 11:36
            więc herbatki plantex też nie wolno dawać???? U nas wyszła w gardle, syn jest
            po antybiotykoterapii i będę robić badanie kału, ale wydaje mi się, że gdzieś
            przeczytałam o tym, że trzeba odstawić probiotyk??
          • aga3xa Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 10.04.07, 14:01
            W czterostopniowej skali wyszło: 2,2 - increased (wzrastająco).

• eda.wilczus Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 11.04.07, 07:53
              napisałaś ,że wyszło z krwi ... to takie badania też można zrobić ? bo mojemu
              małemu (6m-cy) robiłam badanie stolca i nic nie wyszło - a prawdopodobnie ma ,
              bo pleśniawki ma przeogromne ...
              napisz coś jak to z tej krwi i gdzie ...
              • aga3xa Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 11.04.07, 12:12
                My na początku myśleliśmy, że nasze dziecko jest na coś uczulone i dlatego
                udaliśmy się do Centrum Alergologii w Poznaniu. Zrobiono mu testy z surowicy
                krwi. Wyszło, ze nie ma żadnej alergii a jest candida albicans. Zlecone badanie
                kału na grzyby nic nie wykazało. Od dwóch tygodni leczymy.

Pozdrawiam!
                • atopik Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 11.04.07, 15:25
                  aga3xa to badanie to był posiew czy raczej poziom przeciwciał ?
                  • aga3xa Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 11.04.07, 22:16
                    Jeśli chodzi o badanie kału to był to posiew. Natomiast badanie z surowicy krwi
                    prowadzono pod kątem zestawu alergenów, a także jakieś IGE, czy coś w tym stylu.
                    Z krwi wyszła candida albicans.

Pozdrawiam!
                    • atopik Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 12.04.07, 15:50
                      Przeciwciała IgE służą do diagnozowania alergi.
                      Wbrew pozorom to ważne w jakim badaniu wyszła candida. Co znaczy: " z krwi wyszła candida albicans" ? Przecież musiałaś dostać kopię wyników.
                      • aga3xa Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 12.04.07, 22:19
                        Czytam wyniki badań, które otrzymałam i: Allergen (Specific IgG) mam podane:
                        Candida albicans.
                        Czy Ty ("atopik") masz jakieś doświadczenia z tym grzybem? Jeśli tak to opowiedz
                        mi o nich, proszę. Może wspólnie będzie łatwiej przez to przejść. Mój mail to:
                        aga3xa@interia.pl

Pozdrawiam!
                        • atopik Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 13.04.07, 11:12
                          Napiszę do Ciebie dziś lub jutro jak tylko znajdę chwilke wolną smile
                          • aga3xa Re: dieta 5 miesięcznego dziecka - candida 13.04.07, 15:44
                            ok. POzdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka