zizu1234 02.01.09, 16:36 Witam. Proszę napiszcie jak wyglądały u Was prowokacje,powolne przechodzenie na mleko następne po Pepti oraz jakie podawac pierwsze produkty mleczne dla bąbelka - 12miesięcy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka733 Re: Prowokacja po Bebilonie Pepti 02.01.09, 20:10 My tez pijemy to mleko i mamy 12 mcy. Ja uważam że jeszcze za wcześnie na prowokacje z innym mlekiem. My próbujemy soje. Tofu, pasztety a potem może mleko sojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: Prowokacja po Bebilonie Pepti 02.01.09, 22:38 córcia ma 14 msc pije bebilon pepti 2 i kaszki ryżowe na tym mleku. Ostatnio mąż kupił kaszkę mleczno ryżową więc podałam ją córci. Dostała bólu brzuszka i wysypkę, i tak sie to skończyło Odpowiedz Link Zgłoś
zizu1234 Re: Prowokacja po Bebilonie Pepti 03.01.09, 07:56 Witam. Lekarz kazał nam zrobić prowokacje mleka nastepnego tzw.HA (hipoalergicznego)i trochę się obawiamy gdyż za duzo już odwiedziliśmy dermatologów aby znów zacząc od nowa. Może ktos podpowie z własnego doświadczenia - czy zaczynać od razu od mleka czy od ??????????? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Prowokacja po Bebilonie Pepti 03.01.09, 08:55 Zmień lekarza. Mleko HA podaje sie na końcu prowokacji. Zacznij od masła (najlepiej klarowanego) potem biały ser w formie np. leniwych, potem nieprzetworzony biały ser, jogurt naturalny, a dopiero na końcu mleko HA. Każdy z produktów wdrażaj do diety przez 2-3 tygodnie. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
oli.nek Re: Prowokacja po Bebilonie Pepti 03.01.09, 10:31 dokładnie, u nas przetwory mleczne przeszły, córa (obecnie 20 m-cy) je masło, rzadko jogurt, i w ogóle przetwory dodane do różnych potraw, bez sensacji. próbowałam przejść na Nan Ha Sensitive (wtedy jeszcze piła Nutramigen) i po 2 tyg. wysypka na całym brzuchu. całkowicie zeszła po powrocie do Nutramigenu. obecnie zrezygnowałam z hydrolizatu, bo z powodzeniem pije mleko sojowe bezbiałkowe (chodzi o białko krowie) i bezlaktozowe na czym mi zależało. Odpowiedz Link Zgłoś
mada342 Re: oli.nek 03.01.09, 12:46 Moja córcia ma też 20 miesięcy.Od 8 miesiaca życia jesteśmy na bebilonie pepti, podaję jej masło , rzadko jogurt, żołty serek .Po podaniu bialka mleka krowieko przeważnie występują problemy jelitowe.Szorstkość z tylu łydek czasem jest mniejsza ,czasem większa,ale rzadko znika. Mam pytanie jak wprowadzałaś mleko sojowe , jakie ilosci na początek i ile czekałaś na reakcję?? 2-3 tygodnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
zizu1234 Re: Prowokacja po Bebilonie Pepti 03.01.09, 18:49 Witam. Zacząć od masła(najlepiej klarowanego) - OK ale co to za masło? Klarowane tzn czyste masło a nie masło w maśle za 3zł ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dosaf Re: Prowokacja po Bebilonie Pepti 03.01.09, 19:35 Masło klarowane to masło extra rozpuszczone i ponownie wystudzone. niestety nie wiem dokładnie procedury ale wpisz w googlach "masło klarowane" lub "klarowanie masła" i cos powinno wyskoczyć. Jeśli chodzi o prowokację to nasz alergolog dziecięcy powiedział, żeby przejść na HA, a mleka czystego krowiego nie podawać. Można zaqcząć od jednej łyżeczki dziennie np. serka waniliowego i w kolejnych dniach zwiększać dawkę. My testowaliśmy na Danonkach aż doszliśmy do całego kubeczka. Wszystko było ok. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś