Dodaj do ulubionych

Przyjęcie na roczek- jakie menu ?

13.09.10, 10:11
Co przygotujecie/ przygotowałyście?
Bo ja nie przepadam za organizacją przyjęc, gotowaniem itp.
Ja myślę o torcie, 2-3 rodzajach ciasta, jakiś owocach , lampce szampana i to wszystko.

Może macie jakieś pomysły na potrawy dla dzieci?
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 10:34
      Starsze z m-cy letnich, więc nbie było prolemu - grill w ogrodzie + tort. Najmłodsza październikowa, więc ogród odpada,a ja gotować nie lubię, więc tylko tort, kawka, ciacho, owoce.
      • 18_lipcowa1 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 10:35
        No ja też gotować nie lubię, ba nawet nie uważam żeby to było potrzebne

Jako zagryche do wódy to kurczaki i śledzie ok ,ale to na urodziny starego mojego, a nie dziecka...
    • 18_lipcowa1 bo jak przeczytałam to .. 13.09.10, 10:34

jesiennedzieciaczki.pl/forum/garkuchnia-f3/menu-na-roczek-t2339

to mi wszystko opadło...
      naprawde 1 urodziny dziecka musze swiętować bigosem, żurkiem, pieczenią ze sliwką i bog wie jeszcze czym?????????????
      • 18_lipcowa1 albo.. 13.09.10, 10:36

''
        U nas byl torcik i inne ciacha smile
        Pozniej patery z wedlinami, serami, ogoreczkami, pomidorkami,koreczki ( ser,ogorek konserwowy, papryka konserwowa, grzybki marynowane i kukurydza marynowana oraz sledziki w occie i to w roznych kombinacjach ) itp. Do tego salatka jarzynowa, z ryzem i tunczykiem, potrawka z watrobki na cieplo,potrawka a'la pizza,rybka po grecku,wolowina slodko kwasna, kurczak w curry i do tego kaszka kus kus z pieczarkami. A na kolacyjke byla salatka jarzynowa ,kurczak po meksykansku, pieczony kurczak i grzana kielbaska smile''
        • atrapcia Re: albo.. 13.09.10, 11:04
          A daj spokój - niedawno byliśmy na 1 urodzinach małego wujka Lucynki i była meeeeeeega wyżera... I co? I prawie nikt nie interesował się dzieckiem. Tylko wpieprzali :] My robimy 2 "przyjęcia" - kawka i torcik (i jakieś ciacha) dla najbliższej rodziny i to samo dla trochę dalszej (niestety mam teściową rozwódkę więc zagryziaków trzeba osobno gościć ;p). Alkoholu nie będzie raczej, chyba że winko. I tak 1,5 miesiąca później urodziny ma jej tatuś a tydzień po nim ja, więc będzie okazja do wypicia wink
        • marva Re: albo.. 13.09.10, 21:16
          O ja!!!!!!!!!!!!Zamarłam!!!!!!!
      • ciociacesia makaron daj 13.09.10, 10:42
        wiekszosc dzieci lubi makaron
        • billy-jo Re: makaron daj 13.09.10, 11:04
          Kazdy robi jak uwaza. Jesli ktos nie umie/nie lubi/nie che gotowac, mozna skorzystac z firm kateringowych. Jesli przyjecie ma ograniczyc sie do podania, tortu i kilku innych ciast/deserow oraz kawy/herbaty to nalezy zaznaczyc zapraszajac gosci jak dlugo chcemy ich goscic i zorganizowac ich wizyte w godzinach miedzy obiadem/luch'em a kolacja/obiadem, czyli ok 2-3 godziny. Wszystkie przyjecia urodzinowe dla dzieci, na ktorych bylam czy to za granica czy w PL (mieszkam za granica) mialy posilek a ilosc i jakosc zalezala od osob zapraszajacych. Menu dla dzieci - polecam google, trzeba wziac pod uwage ich wiek, mozna wczesniej zapytac o preferencje. Wg uznania ale moim zadniem jak najbardziej wypada podac cos do jedzenia oprocz slodkiego.
          • 18_lipcowa1 Re: makaron daj 13.09.10, 18:11
            no to wlasnie mają byc 2-3 godziny po obiedzie
    • kaamilka Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 11:23
      Na roczku mojego syna było 12 osób razem z nami. nawet do głowy mi nie przyszło babrać się w domu z jakimiś chociażby ciastami.
      Zaprosiłam wszystkich do restauracji: przystawka, zupa, II danie, deser i kawa oraz tort (zamówiony w cukierni). Każdy wybierał co chciał, na co miał ochotę. Minusem było to, że czekalismy na podanie dań z 45 min, ale w tym czasie każdy mógł wyściskać jubilata.
      Potem odsunęliśmy krzesła, wytarliśmy "pyski" i wyszliśmy. Luz blus. Za osobę wyszło nam coś koło 40zł. Nie wiem o ile taniej wyszło by to wszystko w domu...?
    • magdakingaklara Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 11:31
      my roczek robilismy w restauracji. Super wygoda, podane, posprzatane, bez stresu wink
    • ulik80 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 11:39
      U mnie będzie tort (mam ambitny plan sama go upiec - jak nie wyjdzie to najwyżej goście sobie szybciej pójdą smile ), jakieś ciasta, owoce i zimne przekąski np. sałatki 2 rodzaje, wędlina na półmisku, może jajka faszerowane.
    • moofka Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 11:41
      a ile masz osob?
      ja bym zrobila na slodko
      tort, lody, salatka owocowa
      i jusz
      albo jak musisz z obiadem
      to tradycyjny polski
      w rodzaju rosol
      ziemniaczki w wody
      pieczen
      jedna surowka albo 2 smile
      i potem tort
      zadnego zakaszania sledziami i zimnego bufetu
      zjedli, najedli, kawy popili
      nie musza bez przerwy jesc prawda?
      • 18_lipcowa1 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 18:14
        dziadki
        3 pary znajomych z dziecmi
        dzieci bedzie 4

nie chce mi sie gotowac i uwazamze to nie impreza do zarcia
    • semi-dolce Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 11:48
      Był tort, kilka ciast (chyba żadne nie było domowe), kanapki, sałatki, napoje, kawa, herbata, owoce. I byli goście i mój syn w centrum uwagi smile Tance były - z roczniakiem i zabawy i balony i takie tam. Siedzenia przy stole nie było, to nie ten typ imprezy. Mlody był zachwycony, tym samym zachwyceni byli wszyscy, bo zachwyt i radość dziecka się udzielają. Teraz planuję juz kolejne urodziny.
    • lilly_about Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 12:01
      To zależy, jakie przyjęcie chcesz zorganizować: tylko dla dorosłych, czy dla dzieci, chcesz zrobić tylko kawę czy obiad, ma być w restauracji, czy domu, czy jeszcze gdzieś indziej. Ja chciałam uniknąć imprezy w restauracji i zrobić coś na luzie, tak więc zorganizowałam ognisko, potrawy były typowo grillowe, wszyscy bawili się świetnie.
    • nadika84 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 12:13
      tort obowiązkowo, jakieś ciasto, micha sprawdzonej sałatki, wędlina na półmisku, jakieś wino dla dorosłych. myślę że tyle wystarczy. zależy jeszcze ile osób przyjdzie i na jak długo.
    • imogen0 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 12:22
      U nas bufet na słodko,goście głównie bawili się z małą,przekąszając w locie ciasto,torcik.
      Nie było siedzenia za stołem,impreza robiona pod małą,balony,kolorowo...
    • mamaolenki25 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 12:28
      Ja przygotowywałam w domu (pomagała mi mama) na 15 osób:
      najpierw tort+ 2 rodz ciast
      na ciepło: tradycja bigos+ dewolaje 2 rodz, golonki w siatce, kurczak piecz, mielone
      na zimno: 2 rodz sałatek + ryba po japońsku+ zimne nóżki + śledzik z cebulka
    • jeza_bell Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 12:42
      Też nie lubię gotować. Ale w takim przypadku się staram jak mogę.
      Moja przyjaciółka nie ma takiego problemu i przyjmuje gości w ogrodzie, potrawy na papierowych talerzykach, bigos prosto z gara... Efekt? Goście czują się lekceważeni.
      Nie każda oprawa pasuje na każde święto. Dla mnie roczek dziecka to fajna, ciepła rodzinna imprezka z równie staranną oprawą w miarę możliwości. Raczej chodzi bardziej o wkład "serca" niż nakład finansowy.
      Pozdrawiam.
    • anettchen2306 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 16:08
      U nas impreza tez pod mala byla, bo to w koncu jej urodziny a nie wujka czy tesciowej smile
      Byly balony, kolorowo udekorowany stol (serepentyny, konfetti, gumisie ...).
      Ciasta zrobilam AZ dwa: torcik w ksztalcie glowy miska (bardzo prosto sie robi!) i sernik na ciemnym spodzie, do tego tesciowa upiekla jablecznik i zrobila migdalowe ciasteczka w ksztalcie ksiezycy (kula sie je w rekach), bo mala z nimi przepadala. Na urodzinach corki nie bylo innych dzieci (procz 9 letniego brata). Goscie przyszli, pomogli malej rozpakowac prezenty, pobawili sie z nia, zjedli ciacho, wypili kawke i bawili sie nadal.
      Na kolacje byla lasagne (bo mloda tez ja uwielbiala - zrobiona dnia poprzedniego a potem tylko odgrzana), do tego zielona salata z vinegretem, pieczywo czosnkowe i jakies mini-kielbaski na cieplo - wszystko to, co mala juz jadala od jakiegos czasu. Acha, robilam jeszcze papryczki nadziewane serkiem twarozkowym, pycha! Mloda tez zlizywala nadzienie z papryczek (konserwowych). Obok papryczek byl jakis ser plesniowy, ser zolty posypany kawalkami orzechow wloskich.
      Goscie najedzeni do syta, nie narzekali, chwalili smile No i dziec tez sprobowal praktycznie wszystkiego po troszku. Gotowanie bigosow przez 2-3 dni, krojenie wszystkiego na salatki ... Lubie gotowac, ale to zdecydowanie przegiecie . Zwlaszcza, jak w przygotowaniach nikt nie pomaga a w kuchni jest sie skazanym na raczkujacego roczniaka.
    • lukrecja34 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 16:14
      mam dokładnie takie samo podejście w temacie urodzin dziecka-tzn. że na słodko.
      u nas był tort,ze 2 ciasta,ciastka,babeczki kruche i szyszki z ryżu preparowanego,do tego soki i owoce +po lampce wina dla dorosłych
    • nena20 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 17:21
      a nasi goscie z daleka i trudno mi ich głodem będzie trzymać. Trzeba jekiś mięcho zrobić no i całą resztę.
    • super-mikunia Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 13.09.10, 17:43
      U nas było zupełnie na słodko. Babcia zrobiła tort, ja rano przed imprezą kupiłam na szybko jakieś ciasta, ciastka w cukierni, był szampan zwykły i dla dzieci i wino. Dosyć długo posiedzeliśmy przy tych ciastkach smile Dzieci się pobawiły oczywiście czapeczki, piszczałki (hit urodzinowy wink ). Imprezę zailczam do bardzo udanych.
      • hiacynta90 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 14.09.10, 08:32
        przyjecie urodzinowe czeka mnie co prawda dopiero za 2 miesiące ale już spędza mi sen z powiek. Najbliższa rodzina łącznie z dziećmi to blisko 20 osób (tylko rodzeństwo męża i dziadkowie) i za skarby świata nie wiem jak to zorganizować żeby wszyscy się pomieścili, najedli i żeby nie zbankrutować. Biorąc jeszcze pod uwagę, że mieszkanie do ogromnych nie należy. Może w takiej sytuacji coś podpowiecie??
        • gosiasprezynka Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 14.09.10, 10:16
          Zrób samo słodkie, poproś rodzinę, żeby Ci pomogła. Moja siostra swojej córce na roczek zrobiła jedno ciasto, teściowa drugie, mama trzecie, tort z cukierni i wszyscy byli zadowoleni. Bez przesady, to nie wesele.
        • 18_lipcowa1 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 14.09.10, 10:40
          ja mam to samo
          podzielilam na dwa przyjecia
    • karo610 Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 14.09.10, 10:56
      Co do potraw dla dzieci, to polecam Ci stronkę z fajnymi pomysłami:

www.inspirander.pl/gotowanie/dania-na-kinderbal
    • shellerka Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 14.09.10, 15:37
      ja tak jak ty, ale do mnie z daaaaleka teściowa i dziadkowie męża przybywają, wiec dla nich obiad muszę przygotować.

zrobię zrazy wołowe, kotlety schabowe i kotlety z piersi kurczaka. do tego pyry, surówka i tyle.

potem na kolację to co zostanie z obiadu (z każdego mięsa po sztuce na osobę, więc coś zostanie), do tego jakąś wędlinę i chleb i sałatkę.

jak będę w humorze, to mooooże zrobię bigos, ale zapewne nie będę, bo wizytacja teściowej to dla mnie ból, męka i stresbig_grin

reszta gości będizie tylko na kawie i słodkim.
    • m_laczynska Re: Przyjęcie na roczek- jakie menu ? 14.09.10, 18:31
      Ja proponuję menu takie jak dla dorosłych. Mój starszak np. był tak przejęty, że nie zjadł nic na pierwsze urodziny. Na drugie jakieś słodycze podjadł. Sypnij dziecku/dzieciom chrupek, jakiegoś owoca pokrojonego, paluszki, biszkopciki i na razie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka