Dodaj do ulubionych

Brakuje mi pomysłu na jeden posiłek

30.09.10, 19:08
Nasz schemat wygląda tak:
ok 6: pierś
ok 9: kasza na wodzie + 1/2 słoiczka owocowego
ok 12: 1/2 słoiczka obiadowego (z mięsem)
ok 14: 1/2 słoiczka obiadowego + pierś do zapicia
ok 16.30 ???
ok 19: kasza na wodzie + 1/2 słoiczka owocowego + pierś do zapicia
W nocy pierś do woli - nie wiem ile razy, nie liczę, ale pewnie z 4 co najmniej wink

No właśnie, co dać o tej 16.30???
Daję zazwyczaj coś do łapki - marchewkę, brokuł, chrupki kukurydziane, ale to bardziej zabawa niż jedzenie i Młody nie wytrzymuje mi do kolacji i muszę dać pierś, czego wolałabym uniknąć.
Naturalny wydawałby się jakiś jogurcik, budyń itp., ale Młody ma skazę białkową sad.
Może podsuniecie jakiś pomysł???
Obserwuj wątek
    • karro80 Re: Brakuje mi pomysłu na jeden posiłek 30.09.10, 20:58
      A ile szanowny syn ma? Może czasem kisiel na soku? -pasuje do chrupka czy herbatnika w każdym wieku. A te brokuły i resztą podawać też jako ćwiczebne a potem coś na zagrychę.
      Potem jajecznica(chyba 11 mies) co 2-3 dzień -o ile się nie uczuli na żółtko -może tez być na kolację

A chcesz zeby jadł czesto w nocy, czy wolalabys żeby budził sie mniej, bo owoce maja to do siebie, że będzie glodny w nocywink - i tak na własnej praktyce po kaszce bezcukrowej, ale za to z pełnego zboza spi dzieć dłożej, bo sie wolniej trawi, więc może te owoce przesunąc do podwieczorku jako dodatek np po pojedzeniu tych stałych rzeczy?

aaa i sa takie kaszki puree warzywne -moja jak była mała to lubiła - misiowy goródek np -może takie na kolację zamiast "na słodko" lub na zmianę z nimi?
      takie luźne propozycje, bo nie wiem ile synek ma i na czym ci zalezywink
      • mikaaan Re: Brakuje mi pomysłu na jeden posiłek 30.09.10, 22:18
        Synek ma 9 miesięcy.
        Te noce męczą mnie strasznie - próbowałam kaszę wieczorną mu na Nutramigenie robić zamiast na wodzie, żeby pospał dłużej, ale nic się nie zmieniło. Może rzeczywiście przez owoce? Nie wiedziałam że taka zależność istnieje smile.
        Kaszę je ryżową albo jaglaną, bo gad wink na pszenicę też jest uczulony i ma zalecenie, żeby jeszcze z jakimkolwiek glutenem się wstrzymać.
        Czy te misiowe ogródki na ryżowych też są?
        Fajny pomysł bo i posiłek o 16.30 by załatwił i może by mi dzieć pospał dłużej smile.
        • karro80 Re: Brakuje mi pomysłu na jeden posiłek 01.10.10, 12:00
          Misowe na ryżowym.
          Jesli on budzi się typowo z głodu(ja mam taki egzemplarz, że nigdy z innego powodu, tylko o żarciewink) to powinno być trochę lepiej. Owocki lub niewielkie ilości cukru się używa często żeby "rozkręcić" przemianę materii -po tym jest chyba skok insulinowy a potem spadek i głód. O ile jak młoda była malutka to dostawała owoce do posiłków i pomiedzy to na noc nie i pełnoziarnistą to nie jadła co 2-3 godziny, a powiedzmy co 4-5.
          To w sumie jaglana by pasowała na kolację.

He ja mam 2,5 latkę, a okresowo jeszcze bywa, że opitoli i dwa posiłki w nocy -ale ona jak nie potrzebuje to się ne upomni(w upały jada dużo i w nocy), tyle, że młoda ma nie do końca wydolne płuca i potrzebuje więcej kalorii niż normalnie wynika - i tak je dużo a jest drobniutka.
    • karro80 Re: Brakuje mi pomysłu na jeden posiłek 01.10.10, 12:03
      A no i można synkowi już naleśniki smażyc -tj bardziej piec - np mąka bezglutenowa, żółtko, woda, trochę wanillii i cukru do smaku, łyżeczka oleju do ciasta, moze starte jabłko, czy jak bez cukru to banan i piecze się tylko na teflonie - od 9 mies sa naleśniczki w słoiku, więc można popróbować takich domowych
    • yogisia Re: Brakuje mi pomysłu na jeden posiłek 01.10.10, 22:12
      Moja kochała wielką miłością Sinlac z wszelkimi dodatkami ale najlepiej z niczym. Bezglutenowy, choć nie za darmo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka