gygus12-16 14.12.10, 20:39 Witam , mam do was pytanie drogie mamy, jak uważacie czy mogłabym podać troszke syropku z cebuli i czosnku mojemu 2-letniemu synkowi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bweiher Re: prosze o rade 14.12.10, 20:42 Osobiście nie dawałam ale moja sąsiadka daje swojej 2-letniej córce.Dziecko żyje ;] Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: prosze o rade 14.12.10, 20:52 gygus12-16 napisała: > Witam , mam do was pytanie drogie mamy, jak uważacie czy mogłabym podać troszke > syropku z cebuli i czosnku mojemu 2-letniemu synkowi? Nie wiem jak zniesie czosnek, ale syrop z cebuli moja córka dostawała jeszcze jako nimowle. teraz po wypiciu syropu zżera cebulę Nie rozumiem skąd Twoje obawy... Odpowiedz Link Zgłoś
mucha-live Re: prosze o rade 14.12.10, 21:03 Ja moim chłopakom nie podaje, choć siostra mnie namawia Odpowiedz Link Zgłoś
krokre Re: prosze o rade 14.12.10, 21:24 Dla 2 latka smiało nie rozumiem również skąd Twoje obawy, co innego u niemowlaka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: prosze o rade 15.12.10, 09:22 Jeśli dziecko to zaakceptuje to podaj, to najzdrowszy naturalny lek. Chętna jestem na przepis jak zrobić ten syrop. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: prosze o rade 16.12.10, 01:22 ancymon123 napisała: > Jeśli dziecko to zaakceptuje to podaj, to najzdrowszy naturalny lek. Chętna jes > tem na przepis jak zrobić ten syrop. Z cebuli, bardzo łatwo. Kroisz drobno cebulę, zasypujesz cukrem i stawiasz w ciepłym miejscu. Czekasz aż wypuści sok i podajesz go dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
yogisia Re: prosze o rade 14.12.10, 21:46 Też mi się wydaje, że możesz spróbować, ale obserwuj. Np. moja córka po dłuższym stosowaniu tego syropu (kilka dni) miała problemy jelitowe (wzdęcia, gazy itp.), choć i czosnek i cebulę w codziennym jedzeniu stosuję i na surowo i po obróbce cieplnej i je bez problemu. Może to ta kombinacja z cukrem jej nie posłużyła? Odpowiedz Link Zgłoś
ciepla.kawa Re: prosze o rade 14.12.10, 21:54 Cebula jako cebula zaszkodzić nie powinna. Moja (2,4 l) jak widzi surową cebulę to aż się trzęsie z wrażenia i wcina aż miło. Ale ona z tych dziwnych cytrynę tez lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: prosze o rade 15.12.10, 07:56 haha, przypomnialo mi sie jak zrobilam sobie kanapke z pomidorkiem i cebula, duzo grubo mielonego pieprzu na to. Podeszla moja 2-latka i mi wyjadla te cebule z pieprzem Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Syrop z cebuli 15.12.10, 12:49 Ja podalam pare razy 2,5 letniemu dziecku. Czosnek-naturalny antybiotyk. Slyszalam jednak opinie, ze taki eliksir moze byc szkodliwy dla zoladka tak malego dziecka. Jest ciezko strawny itp. Ale czy ja wiem? Kilka dni stosowania wg. mnie nie zaszkodzi, a naprawde taki syrop jest lepszy niz ,,chemiczny". Przepis: Ja zawsze robie go tak: Kroje cebule na plaserki ( w zaleznosci ile chcesz syropu, taka ilosc cebuli). Wsadzasz cebulke do naczynka np. sloika. Zasypujesz cukrem. Stawiasz naczynko w poblizu gdzie hest cieplo np. kolo kaloryfera. Po kilku godzinach cebulka zaczyna puszczac soki i juz masz gotowy syrop Czasami dodaje sie do tego jeszcze czosnek. www.gazeta.pl www.youtube.com/watch?v=uhV4me_k8Y8 www.youtube.com/watch?v=MI4kyaOulJ0 Odpowiedz Link Zgłoś
miszka243 Re: prosze o rade 15.12.10, 15:24 Naturalny syrop nie powinien zaszkodzić 2 latkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny.c.u.k.i.e.r.e.k Re: prosze o rade 18.12.10, 00:50 mój syn miał 1,5 roku, był przeziębiony z lekkim kaszlem, po maszerowaliśmy do pediatry i ku mojemu zdziwieniu kazała mu podać syrop z cebuli, 2 x po łyżeczce, więc wiec i Twojej Latorośli nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś