mamachlopakow2 28.01.11, 15:07 podajcie prosze łatwy przepis na ciasto na pizzę Sorki,ale ja z tych co w wyrabianiu ciasta-osioł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paulina-j Re: ciasto na pizze 28.01.11, 15:27 Polecam jest świetne i szybko się robi. Czego potrzebujemy na 2 średnie Pizze: 500g białej mąki chlebowej (można zastąpić gotową mieszanką mąki na pizze lub mąka tortową około 30g drożdzy świeżych (nie w saszetkach!) 1 łyżka soli (polecam morską, zupełnie inny smak) 1 łyżka cukur pudur (można użyć zwykły) około 350ml ciepłej wody. Suche składniki mieszamy razem, robimy 'wulkan' z mąki, do którego wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn, czyli utarte drożdze z cukrem i wodą (przed wlaniem zostawiamy na 5 min pod przykryciem w ciepłym miejscu) Wszystko wyrabiamy przez około 10 minut, do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Ważna jest technika wyrabiania - rozciągamy ciasto ubijając je w przeciwległych kierunkach. Po wyrobienu ciasta, odstawiamy je na 15 minut, aby odpoczęło i wyrosło (przykrywamy płócienną ściereczką). Gdy ciasto odpocznie, wałkujemy je na grubość 0,5 cm - kształt wedle naszej fantazji (polecam coś na kształt koła :] ) Kładziemy składniki wedle uznania (u nas mozarella, podsmażone szynka, pieczarki i cebula), ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika - 250 'C na około 10-13 minut (aż się zarumienią brzegi) I smacznego : ) Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: ciasto na pizze 28.01.11, 15:43 >Ważna jest technika wyrabiania - rozciągamy ciasto ubijając je w przeciwległych kierunkach. Możesz to jakoś bardziej szczegółowo opisać? Nie umiem sobie wyobrazić, a zamierzam wypróbować twój przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 16:19 sprawdzony wielokrotnie. Nie tylko przeze mnie 400 g mąki 25 g drożdży 250 ml wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli oliwa drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Wszystkie składniki zagnieść (ja zagniatałam Kiciem) Ciasto przełożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Po 30 minutach ponownie wyrobić. Ciasta na pizzę nie wałkujemy ino rozciągamy Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 16:22 aha - piekarnik rozgrzany na maksa. Piec aż się zacznie rumienić Odpowiedz Link Zgłoś
mamachlopakow2 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 16:55 łoooo dzięki...ale ja to osioł do entej widocznie,bo wydaje mi się,że te przepisy mnie przerastają.Nie mniej jednak jutro wypróbuję Dzieki.... Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: ciasto na pizze 28.01.11, 19:43 O, tego nie wiedziałam, ja ciasto po wyrośnięciu zawsze wałkuję, może dlatego pizza nie jest wyrośnięta, tylko bardziej płaska ? Też zawsze dodaję oliwę z oliwek , super pomaga w wyrabianiu ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: ciasto na pizze 28.01.11, 20:21 ja też wałkuję i mi wyrasta zawsze, lubię takie "grube" niepizzowe ciasto.... może wyrasta mi dlatego, że zaczyn zostawiam na pół godziny do godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a dopiero potem wyrabiam z resztą i jeszcze raz "rośnie" tyle samo czasu....? Odpowiedz Link Zgłoś
julek_i_ja Re: ciasto na pizze 28.01.11, 18:33 A ja mam przepis na szybką i smaczną pizzę bez czekania na urośnięcie drożdży - gotowa w max pół godziny. Przepis na standardową płaską blachę z piekarnika: 3 szklanki mąki szklanka wody 3 łyżki oleju po pół łyżki soli i cukru w to wkruszyć poł kostki drożdży (5dkg), zagnieść i wyrabiać ok 10 min. Rozciągnąć na rozmiar blachy, posmarować sosem pomidorowym, dodać dowolne dodatki, piec ok 12min w 180 stopniach (czas podany orientacyjnie w zależności od piekarnika). Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 19:53 300g maki mocnej chlebowej lub 00 lyzeczka drozdzy suchych lyzeczka soli, lyzka oliwy 200ml dosc cieplej wody Ciasto dobrze wyrobic, ja wyrabiam hakiem w mikserze przez 5 minut Zostawic do wyrosniecia lub tylko aby odpoczelo jesli ma byc chrupiace. Pieke na kamieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 20:48 Zakazu wałkowania nie ma, ale ciasto drożdzowe ma to do siebie, że lubi się kurczyć. Dlatego ja zdecydowanie wolę rozciągać Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: ciasto na pizze 28.01.11, 21:37 Do pizzy najlepiej zainwestować w semolinę - mąkę typu 00. Ale w sumie nie jest to konieczne. Mój przepis: 300 g mąki 1/4 opakowania drożdży 1 jajko 1 duża łyżka oliwy sól do smaku szczypta oregano i/lub bazylii Ok 1/2 szklanki mleka 3,2 wymieszanego z wodą w proporcji 2:1 (dodajemy ciepłą wodę ok 60' jak mleko jest z lodówki, a 40 jak stało w temp pokojowej - tak by całość była mocno letnia) Ciasto wyrabiamy i koniecznie odstawiamy na co najmniej godzinę (szybka pizza to nie prawdziwa pizza) można zrobić też ciasto dzień wcześniej. A potem ważne: smarujemy pomidorkami z puszki, ale nie za dużo mniej niż 1/2 puszki na pizzę (z tego powinny Ci wyjść 2 cieniutkie), żeby ciasta nie namoczyć i nie czekamy z serem do końca - tylko sypiemy już na sos a potem reszta składników. Całość posypujemy oregano. Smacznego - to moja popisówa dla gości! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:00 m_laczynska napisała: > Mój przepis: > 300 g mąki > 1/4 opakowania drożdży > 1 jajko > 1 duża łyżka oliwy > sól do smaku > szczypta oregano i/lub bazylii > Ok 1/2 szklanki mleka 3,2 wymieszanego z wodą w proporcji 2:1 (dodajemy ciepłą > wodę ok 60' jak mleko jest z lodówki, a 40 jak stało w temp pokojowej - tak by > całość była mocno letnia) mleko i jajka są zupełnie niepotrzebne. Ziół do ciasta też bym nie dodawała, ale to już kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:47 To jest przepis podrasowany - był kiedyś w programie galileo. Pewien włoski kucharz tak właśnie radził urozmaicić standardowe ciacho. Naprawdę jest dobre! Może faktycznie było bez ziół - nie pamiętam do końca, ale zioła to przepis mojej mamy, która też robiła niezłą domową pizzę, choć muszę przyznać (nieskromnie), że przerosłam mistrza! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:02 jeszcze jedno suszone oregano na każdej pizzy to nie włoski wymysł Mnie on bardzo przeszkadza, ale to znowu kwestia gustu co do sosu to warto nieco te pomidory doprawić - sól i pieprz to podstawa, ale można dorzucić czosnku.. itp Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:09 a ja już dawno zrezygnowałam z sosu pomidorowego, choćbym nie wiem jak bardzo go odparowała, zawsze mi ciasto niesmacznie rozmiękczał... chwilowo zamiast pomidorów kładę mozarelkę na spód, a niej dwa, góra trzy bardziej konkretne w smaku dodatki, a na samym wierzchu ubóstwiam krążki surowej cebuli, ona się tak rozkosznie spieka w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:44 Pewnie zostane okrzyczana za tę profanację, ale ja do pizzy używam sosów z torebki. Albo tego albo tego. Sosu pomidorowego nie umiem robić - nie umiem doprawić aby był smaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:49 umiesz, umiesz, tylko nie chcesz w to uwierzyć nie da się nie zrobić dobrego sosu, jedynie znane mi niedobre to te podawane w pizzeriach, które zaopatrują się w sos cateringowy, a nie robią świeżego same. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: demarta 29.01.11, 23:48 demarta napisała: w sezonie możesz rzucić kilka świeżych pomidorów pokrojonych w plastry. A sosu daj naprawdę niewielem ledwo ledwo posmaruj ciasto zanim położysz ser Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: ciasto na pizze 28.01.11, 23:06 podane przepisy to w wiekszosci koszmar, tzw osiedlowka na grubym drozdzowym ciescie osobiscie preferuje cos bardziej na styl wloski no i to ciasto musi polezec z 2-3 godziny na forum kuchnia jest mocno rozwiniety watek na temat pizzy • 500gr Molino Caputo Tipo 00 maka 11-12% zawartosc glutenu • 325gr wody • 10gr soli • 3gr suchych drozdzy, ale ja uzywam normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 23:19 no wlasnie, przypomnialo mi sie, jak 10-15 lat temu w Polsce za DOBRA PIZZE domowej roboty uwazano taka na grubasnym (10 cm) drozdzowym ciescie skad to sie wzielo???? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ciasto na pizze 29.01.11, 23:53 kasia191273 napisała: > no wlasnie, przypomnialo mi sie, jak 10-15 lat temu w Polsce za DOBRA PIZZE dom > owej roboty uwazano taka na grubasnym (10 cm) drozdzowym ciescie Nadal tak jest > skad to sie wzielo???? z Hameryki Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ciasto na pizze 29.01.11, 23:52 jamesonwhiskey napisał: > podane przepisy to w wiekszosci koszmar, tzw osiedlowka na grubym drozdzowym ci > escie > > osobiscie preferuje cos bardziej na styl wloski > no i to ciasto musi polezec z 2-3 godziny uwierz na słowo (albo zrób sobie ciasto wg mojego przepisu ) , że moja pizza jest zbliżona do włoskiej . "Zbliżona" bo w warunkach domowych nie ma mowy, żeby wyszła pizza jak z pizzerii .. Nie jadam pizzy na grubym ciescie Odpowiedz Link Zgłoś