Dodaj do ulubionych

ciasto na pizze

28.01.11, 15:07
podajcie prosze łatwy przepis na ciasto na pizzęwink
Sorki,ale ja z tych co w wyrabianiu ciasta-osiołwink
Obserwuj wątek
    • paulina-j Re: ciasto na pizze 28.01.11, 15:27
      Polecam jest świetne i szybko się robi.

Czego potrzebujemy na 2 średnie Pizze:

500g białej mąki chlebowej (można zastąpić gotową mieszanką mąki na pizze lub mąka tortową około 30g drożdzy świeżych (nie w saszetkach!) 1 łyżka soli (polecam morską, zupełnie inny smak) 1 łyżka cukur pudur (można użyć zwykły) około 350ml ciepłej wody.

Suche składniki mieszamy razem, robimy 'wulkan' z mąki, do którego wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn, czyli utarte drożdze z cukrem i wodą (przed wlaniem zostawiamy na 5 min pod przykryciem w ciepłym miejscu)

Wszystko wyrabiamy przez około 10 minut, do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Ważna jest technika wyrabiania - rozciągamy ciasto ubijając je w przeciwległych kierunkach.

Po wyrobienu ciasta, odstawiamy je na 15 minut, aby odpoczęło i wyrosło (przykrywamy płócienną ściereczką).

Gdy ciasto odpocznie, wałkujemy je na grubość 0,5 cm - kształt wedle naszej fantazji (polecam coś na kształt koła :] )

Kładziemy składniki wedle uznania (u nas mozarella, podsmażone szynka, pieczarki i cebula), ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika - 250 'C na około 10-13 minut (aż się zarumienią brzegi)

I smacznego : )
      • a.va Re: ciasto na pizze 28.01.11, 15:43
        >Ważna jest technika wyrabiania - rozciągamy ciasto ubijając je w przeciwległych kierunkach.

Możesz to jakoś bardziej szczegółowo opisać? smile Nie umiem sobie wyobrazić, a zamierzam wypróbować twój przepis.
    • marghe_72 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 16:19
      sprawdzony wielokrotnie. Nie tylko przeze mnie smile
      400 g mąki
      25 g drożdży
      250 ml wody
      1 łyżeczka cukru
      1/2 łyżeczki soli
      oliwa

drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
      Wszystkie składniki zagnieść (ja zagniatałam Kiciem)
      Ciasto przełożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
      Po 30 minutach ponownie wyrobić.

Ciasta na pizzę nie wałkujemy ino rozciągamy smile
      • marghe_72 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 16:22
        aha - piekarnik rozgrzany na maksa.
        Piec aż się zacznie rumienić smile
        • mamachlopakow2 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 16:55
          łoooo dzięki...ale ja to osioł do entej widocznie,bo wydaje mi się,że te przepisy mnie przerastają.Nie mniej jednak jutro wypróbujęwink
          Dzieki....
        • ewelsia Re: ciasto na pizze 28.01.11, 19:43
          O, tego nie wiedziałam, ja ciasto po wyrośnięciu zawsze wałkuję, może dlatego pizza nie jest wyrośnięta, tylko bardziej płaska ?
          Też zawsze dodaję oliwę z oliwek , super pomaga w wyrabianiu ciasta.
          • demarta Re: ciasto na pizze 28.01.11, 20:21
            ja też wałkuję i mi wyrasta zawsze, lubię takie "grube" niepizzowe ciasto.... może wyrasta mi dlatego, że zaczyn zostawiam na pół godziny do godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a dopiero potem wyrabiam z resztą i jeszcze raz "rośnie" tyle samo czasu....?
    • julek_i_ja Re: ciasto na pizze 28.01.11, 18:33
      A ja mam przepis na szybką i smaczną pizzę bez czekania na urośnięcie drożdży - gotowa w max pół godziny. Przepis na standardową płaską blachę z piekarnika:
      3 szklanki mąki
      szklanka wody
      3 łyżki oleju
      po pół łyżki soli i cukru
      w to wkruszyć poł kostki drożdży (5dkg), zagnieść i wyrabiać ok 10 min. Rozciągnąć na rozmiar blachy, posmarować sosem pomidorowym, dodać dowolne dodatki, piec ok 12min w 180 stopniach (czas podany orientacyjnie w zależności od piekarnika). Smacznego
      • carmita80 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 19:53
        300g maki mocnej chlebowej lub 00
        lyzeczka drozdzy suchych
        lyzeczka soli,
        lyzka oliwy
        200ml dosc cieplej wody
        Ciasto dobrze wyrobic, ja wyrabiam hakiem w mikserze przez 5 minut
        Zostawic do wyrosniecia lub tylko aby odpoczelo jesli ma byc chrupiace. Pieke na kamieniu.
    • marghe_72 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 20:48
      Zakazu wałkowania nie ma, ale ciasto drożdzowe ma to do siebie, że lubi się kurczyć.
      Dlatego ja zdecydowanie wolę rozciągać smile
    • m_laczynska Re: ciasto na pizze 28.01.11, 21:37
      Do pizzy najlepiej zainwestować w semolinę - mąkę typu 00. Ale w sumie nie jest to konieczne.
      Mój przepis:
      300 g mąki
      1/4 opakowania drożdży
      1 jajko
      1 duża łyżka oliwy
      sól do smaku
      szczypta oregano i/lub bazylii
      Ok 1/2 szklanki mleka 3,2 wymieszanego z wodą w proporcji 2:1 (dodajemy ciepłą wodę ok 60' jak mleko jest z lodówki, a 40 jak stało w temp pokojowej - tak by całość była mocno letnia)
      Ciasto wyrabiamy i koniecznie odstawiamy na co najmniej godzinę (szybka pizza to nie prawdziwa pizza) można zrobić też ciasto dzień wcześniej.
      A potem ważne: smarujemy pomidorkami z puszki, ale nie za dużo mniej niż 1/2 puszki na pizzę (z tego powinny Ci wyjść 2 cieniutkie), żeby ciasta nie namoczyć i nie czekamy z serem do końca - tylko sypiemy już na sos a potem reszta składników. Całość posypujemy oregano.
      Smacznego - to moja popisówa dla gości!
      • marghe_72 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:00
        m_laczynska napisała:

> Mój przepis:
        > 300 g mąki
        > 1/4 opakowania drożdży
        > 1 jajko

> 1 duża łyżka oliwy
        > sól do smaku
        > szczypta oregano i/lub bazylii
        > Ok 1/2 szklanki mleka 3,2 wymieszanego z wodą w proporcji 2:1 (dodajemy ciepłą
        > wodę ok 60' jak mleko jest z lodówki, a 40 jak stało w temp pokojowej - tak by
        > całość była mocno letnia)

mleko i jajka są zupełnie niepotrzebne.
        Ziół do ciasta też bym nie dodawała, ale to już kwestia gustu
        • m_laczynska Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:47
          To jest przepis podrasowany - był kiedyś w programie galileo. Pewien włoski kucharz tak właśnie radził urozmaicić standardowe ciacho. Naprawdę jest dobre!
          Może faktycznie było bez ziół - nie pamiętam do końca, ale zioła to przepis mojej mamy, która też robiła niezłą domową pizzę, choć muszę przyznać (nieskromnie), że przerosłam mistrza!
    • marghe_72 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:02
      jeszcze jedno
      suszone oregano na każdej pizzy to nie włoski wymysł smile
      Mnie on bardzo przeszkadza, ale to znowu kwestia gustu

co do sosu to warto nieco te pomidory doprawić - sól i pieprz to podstawa, ale można dorzucić czosnku.. itp
      • demarta Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:09
        a ja już dawno zrezygnowałam z sosu pomidorowego, choćbym nie wiem jak bardzo go odparowała, zawsze mi ciasto niesmacznie rozmiękczał...
        chwilowo zamiast pomidorów kładę mozarelkę na spód, a niej dwa, góra trzy bardziej konkretne w smaku dodatki, a na samym wierzchu ubóstwiam krążki surowej cebuli, ona się tak rozkosznie spieka w piekarniku wink
        • ka_thy Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:44
          Pewnie zostane okrzyczana za tę profanację, ale ja do pizzy używam sosów z torebki. Albo tego albo tego. Sosu pomidorowego nie umiem robić - nie umiem doprawić aby był smaczny.
          • demarta Re: ciasto na pizze 28.01.11, 22:49
            umiesz, umiesz, tylko nie chcesz w to uwierzyć wink

nie da się nie zrobić dobrego sosu, jedynie znane mi niedobre to te podawane w pizzeriach, które zaopatrują się w sos cateringowy, a nie robią świeżego same.
        • marghe_72 Re: demarta 29.01.11, 23:48
          demarta napisała:
          w sezonie możesz rzucić kilka świeżych pomidorów pokrojonych w plastry.

A sosu daj naprawdę niewielem ledwo ledwo posmaruj ciasto zanim położysz ser
    • jamesonwhiskey Re: ciasto na pizze 28.01.11, 23:06
      podane przepisy to w wiekszosci koszmar, tzw osiedlowka na grubym drozdzowym ciescie

osobiscie preferuje cos bardziej na styl wloski
      no i to ciasto musi polezec z 2-3 godziny
      na forum kuchnia jest mocno rozwiniety watek na temat pizzy

• 500gr Molino Caputo Tipo 00 maka 11-12% zawartosc glutenu
      • 325gr wody
      • 10gr soli
      • 3gr suchych drozdzy, ale ja uzywam normalnych
      • kasia191273 Re: ciasto na pizze 28.01.11, 23:19
        no wlasnie, przypomnialo mi sie, jak 10-15 lat temu w Polsce za DOBRA PIZZE domowej roboty uwazano taka na grubasnym (10 cm) drozdzowym ciescie

skad to sie wzielo????
        • marghe_72 Re: ciasto na pizze 29.01.11, 23:53
          kasia191273 napisała:

> no wlasnie, przypomnialo mi sie, jak 10-15 lat temu w Polsce za DOBRA PIZZE dom
          > owej roboty uwazano taka na grubasnym (10 cm) drozdzowym ciescie

Nadal tak jest

> skad to sie wzielo????
          z Hameryki wink
      • marghe_72 Re: ciasto na pizze 29.01.11, 23:52
        jamesonwhiskey napisał:

> podane przepisy to w wiekszosci koszmar, tzw osiedlowka na grubym drozdzowym ci
        > escie
        >
        > osobiscie preferuje cos bardziej na styl wloski
        > no i to ciasto musi polezec z 2-3 godziny

uwierz na słowo (albo zrób sobie ciasto wg mojego przepisu big_grin ) , że moja pizza jest zbliżona do włoskiej . "Zbliżona" bo w warunkach domowych nie ma mowy, żeby wyszła pizza jak z pizzerii ..
        Nie jadam pizzy na grubym ciescie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka