Dodaj do ulubionych

z zup tylko rosół

03.02.11, 12:51
no właśnie jak w temacie moje dzieci tylko jedzą rosół, bardzo bym chciała żeby jedli wszystkie zupy, gotuję codziennie inne dla męża dla siebie my uwielbiamy zupy, a dzieciom muszę zawsze coś innego przygotowywać. jak ich nauczyć jeść dodam że mają 3 i 5 lat.
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 12:57
      Zacznij moze od modyfikacji rosołu- mozna zrobic wywar z makaronem, ale mozna tez z naleśnikiem, mozna z kluskami lanymi czy nawet kaszą. Potem możesz zostawić w rosole marchew, pietruszkę, moze da sie wrzucic inne warzywa i masz jazynową. Po dodaniu pomidorów lub koncentratu masz pomidorową. Można tez dodac do rosołu boczku i kolendry. Jak się rozkrecą polubią inne zupy, jakby nie patrze c wszystko jest na rosole.
    • pelapa Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 12:58
      To ja mam gorzej - syn je tylko makaron z rosołu a córka tylko pomidorową z ryżem. Twoje przynajmniej jedza to samo.
      • kevsan Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 13:05
        makaron to każdy zjedzą jak robię inną zupę niż rosół to na pierwsze danie daję właśnie sam makaron albo ryż suchy sad
        • aniulek87 Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 13:11
          U Nas to samo. Najlepsze jest to, że jadłby rosół na śniadanie, obiad i kolację...
    • marghot Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 13:13
      dawajcie im spóbowac zupy z Waszego talerza
      czasem widząc moją córkę, mam wrażenie, że lepiej smakuje jej danie podjadane z mojego talerza smile
      • kevsan Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 13:23
        dałabym im wszystko z mojego talerza gdyby tylko chcieli, a oni tylko fuj i fuj ani nawet nie podchodzą sad
      • pelapa Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 13:25
        Mój syn nie spróbuje niczego z poza listy 10 jadalnych wg. niego produktów. Jak sam stwierdził "chwastów" nie jada.
    • rolly_mo Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 13:28
      Pewnie nic na siłę, ale zauważyłam pewna prawidłowość.
      Na pytanie czy zjesz to czy tamto słyszę NIE. Ale jak sobie nałożę na talerz i jem przy młodej to albo przychodzi przywiedziona zapachem i sama chce żeby jej dać spróbować, albo mówię "chodź spróbujesz, jak nie będziesz chciała to ci dam spokój". Jeszcze sie nie zdarzyło żeby odmówiła, zawsze zjada, aż się uszy trzęsą.
      P.S. Oczywiście trzeba być konsekwentnym i jeśli dziecko spróbuje i mówi, ze nie chce, to faktycznie nie wmuszać i dac spokój.
    • bika_05 Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 13:58
      Moje dziewczyny też uwielbiają rosołek, ale to taka fajna zupa, że na niej później wszystko można zrobić, na następny dzień jest zatem albo pomidorowa, albo ogórkowa, albo inna fajna jarzynowa. Uwielbiają też krupnik ,ale to dopiero od niedawna.
      A jeśli swoim dziciom nie dasz rosołu, to nic innego nie zjedzą? Może po prostu na jakiś czas nie dawaj rosołu - chcą jeść, to co Wy - proszę bardzo, nie chcą - proszę bardzo. To nie są już maluszki
      Moje dzieci też mają swoje smaki i raczej gotuję tak, żeby zjadły, ale jeśli nie chcą jeść, to nie znaczy, że każdemu gotuję, co innego. I tłumaczę, że dom to nie restauracja. Poza tym zauważyłam, że u nas nie chcą jeść czegoś np. ziemniaczków, ale poszły do sąsiadów i wciągnęły cały obiad z kartofelkami włacznie bez mrugnięcia okiem. Jak się później okazało - ziemniaczki są ble, a kartofelki są pycha wink I bądź tu mądry...
    • mama-ola Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 14:38
      Mój syn też jadał wyłącznie rosół i to w wersji "wszystko osobno"! Rosół musiałam przecedzać. Marchewkę dawać na osobnym talerzyku. Makaron na osobnym talerzyku. Mięso na osobnym talerzyku. I dawałam tak, nie przeszkadzało mi wykonywanie tych czynności. Uważałam, że nie można nikogo zmuszać, że każdy ma prawo jeść jak lubi, że trzeba szanować upodobania dziecka... itd. itp.
      Do czasu. Aż zobaczyłam, co mój synek je u babć. Okazało się, że u jednej babci je wszystkie zupy, tyle że ona nazywa się je rosołami. Na boku do mnie puściła oczko, że dziś jest rosół pomidorowy, a wczoraj był ogórkowy. Mój syn jadsł ogórkową! Jak dla mnie - szok.
      A u drugiej babci jadł zupę, która miała wszystko w środku drobno pokrojone. Mój syn to jadł! - ten sam, który ode mnie wymagał cedzenia, żeby "woda zupowa" była klarowna, żaden farfocelek nie mógł w niej pływać. Wtedy przyznam poczułam się oszukana, że się tak górnolotnie wyrażę.
      Tak więc radziłabym przyjrzeć się przyzwyczajeniom Waszych dzieci, jak one działają poza domem, w przedszkolu, u babci, w restauracji. Być może to tylko domowe fanaberie, specjalnie dla rodziców...
      • pelapa Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 15:02
        Mój poza domem je tylko suche bułki. Jak nie ma buły to nic. Potrafi nie jeść nic w przedszkolu od 8 do 18. Nazwanie potrawy inna nazwą nic nie da, bo uważnie ogląda wszystko zanim wezmie do buzi. Na usprawiedliwienie napiszę że jest alergikiem i chyba źle się czuje po niektórych potrawach. Więc na wszelki wypadek świadomie lub nie ogranicza jadłospis.
    • najma78 Re: z zup tylko rosół 03.02.11, 16:02
      kevsan napisała:

> no właśnie jak w temacie moje dzieci tylko jedzą rosół, bardzo bym chciała żeby
      > jedli wszystkie zupy, gotuję codziennie inne dla męża dla siebie my uwielbiamy
      > zupy, a dzieciom muszę zawsze coś innego przygotowywać. jak ich nauczyć jeść d
      > odam że mają 3 i 5 lat.

U nas w domu zupy sa bardzo rzadko, jako urozmaicenie raczej. Dla twoich dzieci zupy nie sa ulubionymi potrawami oprocz tego rosolu (dla mnie to raczej bulion/wywar czyli skladnik innych potraw nie tylko zup) i domagaja sie innych dan, dlatego jak sama piszesz musisz im cos innego przygotowywac. Dzieci to osobne byty nie musza wcale lubic tego co mama i tata i nalezy to uszanowac. W przedszkolu do ktorego chodzily moje dzieci ani w szkole obecnie zup sie wogole nie serwuje, sa zawsze 2-3 dania do wyboru, 2 desery ale nie ma zup.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka