Dodaj do ulubionych

pyszne ryby

05.03.11, 23:57
jak przyrządzacie? podrzućcie proszę jakieś przepisy na ryby. Jadamy głównie w panierce,dziecko nie chce jeść i szukam czegoś co mu zasmakuje, a i ja też skorzystam, bo przymierzam się do diety Dukana gdzie ryby to składnik diety pożądany. Wasze dzieci chętnie jedzą ryby i jakie najchętniej? Wujek google zaliczony, ale nic ciekawego mi nie wpadło w oko, a nie ma to jak mieć już wypróbowany przepis. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • gaja78 Re: pyszne ryby 06.03.11, 00:51
      Starszej przemycam wędzonego łososia w grzankach.
      Młodszej robię pasty z tuńczyka, sardynek i drobno pokrojonego łososia z oliwkami, cebulą i majonezem. Zjada to łychą, bez pieczywa. Bazą jest tuńczyk - bez niego tej potrawy nie tknie.

Ryby smażonej/pieczonej/wędzonej jako takiej niestety kijem nie ruszą uncertain
      • sta-fraszka Re: pyszne ryby 06.03.11, 02:55
        Ja pieke z ziolami (nacinam rybe, upycham ziola) i skropiona sokiem z cytryny (lososia, troc, pstraga). Potem niejadkom podaje kawalki bez ziol smile
    • jul-kaa Re: pyszne ryby 06.03.11, 09:57
      O tak rybę jemy:
      www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/dorsz_pomidory/przepis.html
      Dotychczas robiłam z tilapii. Moje dziecko (11 m-cy) jadło z przyjemnością.
      • pulcino3 Re: pyszne ryby 06.03.11, 10:21
        Ja uwielbiam sos do vitello tonnato, w sumie to jest on z mięsem podawany, ale jest pyszny. Składniki sosu to :majonez, sardynki, tuńczyk kapary, odrobina cytryny, oleju. Pycha!
    • lola211 Re: pyszne ryby 06.03.11, 11:03
      Moja córka bardzo lubi ryby.
      Szczególnie upodobala sobie pstraga- cala rybe skrapiam cytryna, sol,pieprz, do srodka wkladam 2 plasterki cytryny i galazke natki pietruszki, odkladam na 2 godz do lodówki.Pozniej wyjmuje te plasterki i natke i albo opanierowana w mace smaze na masle na patelni albo umieszczam w piekarniku i pieke ze 20 min.Do polania ryby na talerzu- roztopione maselko z podprazonymi platkami migdalow, zabkiem czosnku i garscia posiekanej natki.

Inna wersja to filety rybne obtoczone w mace i usmazone na patelni- tilapia, dorsz, itp.
    • anias29 Re: pyszne ryby 06.03.11, 11:10
      Moje dziecko jada ryby w wielu postaciach:
      - pieczoną w folii
      - smażoną na patelni
      - wędzoną
      - paluszki rybne z piekarnika
      - kotleciki rybne
      ale my ogólnie bardzo "rybni" jesteśmywink

Co do przepisów, to chyba nie pomogę, bo kotlety rybne i smażoną rybę jada u dziadków, wędzona jest gotowa do jedzenia, a pieczenie w folii wiadomo na czym polegawink Z paluszkami podobniebig_grin
    • nellyssima Re: pyszne ryby 06.03.11, 11:49
      Moje dzieci najbardziej lubia pstrąga, łososia, halibuta, sandacza i solę. Czasem dorsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka