Dodaj do ulubionych

dziołchy rzućcie jakąś sałatą

28.04.11, 20:18
w sensie przepisem na fajną sałatkę do grilla ,coś lekkiego ale dobrego smile
Jutro mam zamiar na obiad zaserwować co nieco z rusztu i jakoś nie mam pomysła na sałatke big_grin
Obserwuj wątek
    • verdana Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:27
      1. Kukurysdza, ananas, żółty ser w kostkach, majonez z wciśniętymi 2 ząbkami czosnku.
      2. Sałata pekińska, kiełki, rzodkiewka pokrojona, pokrojony ogórek, sos vineget. (Zamiast ogórka moze być pomidor, zamiast rzokiewki kielki, zresztą może być cokolwiek, byle surowe).
      3. Sałata, pomidory w kostkę, orzechy włoskie, ser pleśniowy w małych kawaleczkach.
      4. czerwona kapusta, pokrojona b. drobno, sparzona, albo minutę zagotowana, przelać zimna wodą. Sos - parę łyżek sosu sojowego, łyżka octu winnego, szczypta cukru, woda.
      • alpha.sierra Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 21:38
        verdana napisała:

> 1. Kukurysdza, ananas, żółty ser w kostkach, majonez z wciśniętymi 2 ząbkami cz
        > osnku.

Z madżonezem? Przecież to nieelegancko, wstyd i wiocha tak na stole postawić big_grin big_grin big_grin.

A już tak na serio - można jeszcze do powyższego dorzucić seler i szynkę smile.

Ja mam ogólny algorytm na sałatki:
        - przetrzepać lodówkę i szafki
        - znaleźć warzywo/owoc
        - skombinować białko zwierzęce (jajko/ser - każdy/mięcho)
        - opcjonalnie, jak jest mało składników, naszykować węglowodany (grzanki, makaron, ryż, kasza)
        - jeżeli wśród warzyw jest coś sałatowego (na tą kategorię łapie się też roszponka, rukola i kapusta pekińska - ogólnie liście) - lać oliwę/sos oliwopodobny;
        - jeżeli brak warzywa sałatowatego (czyt. nie masz w misce listków) - ładować nieelegancki majonez big_grin.

Sprawdza się zawsze. wink
        • sowa_hu_hu Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 21:47
          Nie no z madżonezem to nie mogę bo mnie jeszcze ojciec wydziedziczy big_grin
    • 18_lipcowa1 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:27
      U moich znajomych jest zawsze salatka którą uwielbiam i która szybko znika i idealnie pasuje do grilla.Sama jej nie robilam jeszcze, ale sie przymierzam.
      To jest ta salatka :

o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2925806,title,Salatka-z-pieczarkami,index.html?ticaid=6c35c
      Inne to po prostu zwykla z salatami, pomidorem, ogórkiem, fetą i oliwą.
      • sowa_hu_hu Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:32
        Robiłam kiedyś raz ta z pieczarek i fakt była zajebista smile
    • dorry Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:32
      Sałata lodowa, roszponka, radicchio, marchewka w słupkach julienne, pomidory koktajlowe (połówki), winogrona bezpestkowe (połówki), feta, żurawina suszona (pokrojona w drobne kawałki), sos winegret, posypana prażonym słonecznikiem - moja ulubiona.
      • sowa_hu_hu Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:33
        dorry napisała:

> Sałata lodowa, roszponka, radicchio, marchewka w słupkach julienne, pomidory ko
        > ktajlowe (połówki), winogrona bezpestkowe (połówki), feta, żurawina suszona (po
        > krojona w drobne kawałki), sos winegret, posypana prażonym słonecznikiem - moja
        > ulubiona.

ło jezusiuu takich cudów to ja na wiosce nie dostane big_grin
    • marghe_72 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:36
      do grilla idealnie pasuje grecka. I jeszcze tzatzili do tego

-jeśli uda Ci się kupić arbuza to sugeruję arbuz + feta +czerwona cebula
      -ziemniaczane wszelakie
      -świeży szpinak z suszonymi pomidorami, zrumienionymy orzeszkami (dowolnymi), jajkiem na twardo
      - szparagi już się gdzieniegdzie pojawiły - może coś z nimi?
      - z marynowanego kalafiora
      - z brokułów. ogórka kiszonego, fety i jajka na twardo..
      - z buraków
      - z melona i cukinii
      - z surowej cukinii

ja tak długo mogę big_grin
      • sowa_hu_hu Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:38
        marghe_72 napisała:

> do grilla idealnie pasuje grecka. I jeszcze tzatzili do tego
        >
        > -jeśli uda Ci się kupić arbuza to sugeruję arbuz + feta +czerwona cebula
        > -ziemniaczane wszelakie
        > -świeży szpinak z suszonymi pomidorami, zrumienionymy orzeszkami (dowolnymi), j
        > ajkiem na twardo
        > - szparagi już się gdzieniegdzie pojawiły - może coś z nimi?
        > - z marynowanego kalafiora
        > - z brokułów. ogórka kiszonego, fety i jajka na twardo..
        > - z buraków
        > - z melona i cukinii
        > - z surowej cukinii
        >
        > ja tak długo mogę big_grin

wiem wiemmmm juz nie jednokrotnie miałam przez ciebie ślinotok wink
      • 18_lipcowa1 marghe 28.04.11, 21:53
        a ten arbuz to sie nie rozciapie w salatce?
        • sowa_hu_hu Re: marghe 28.04.11, 21:57
          z tego co wiem to sie w gruba kostkę kroi.
          • marghe_72 Re: marghe 28.04.11, 22:36
            sowa_hu_hu napisała:

> z tego co wiem to sie w gruba kostkę kroi.
            >
            Sowa dobrze gada.
            Nie rozciapie się smile

ps. tzatziKi, nie tzatzili smile
            • sowa_hu_hu Re: marghe 28.04.11, 22:42
              marghe_72 napisała:

> sowa_hu_hu napisała:
              >
              > > z tego co wiem to sie w gruba kostkę kroi.
              > >
              > Sowa dobrze gada.
              > Nie rozciapie się smile
              >
              > ps. tzatziKi, nie tzatzili smile

tzatziki kocham!!! ja ogólnie mam słabość do czosnku big_grin

>
              • lola211 Re: marghe 29.04.11, 21:55
                Jesli czosnek, to bardzo polecam do grilla jako dodatek -kukurydze(wiem, wiemsmile puszkowa plus ze 2 duze zabki czosnku wycisniete w proporcji na 1 puszke ,sol,pieprz i majonez.3 skladniki, a wychodzi cos pysznego.
                Oraz-ale to najlepiej w sezonie pomidorowym- dobre pachnace pomidory pociete w kostke plus starty zolty ser(duzo), sol,pieprz-sporo, 3 zabki czosnku(tu juz ilosc wedle uznania-ja na 4 pomidory daje minimum 2 duze zabki) i ofkors plebejski majonez.To jest megapyszne,proste i latwe.
                Z lekkich salat-misa roznych lisci-lodowa, rukola, roszponka,karbowana-pomidory,oliwki,prazone pestki slonecznika i dresssing z oliwy, octu balsamicznegi i miodu i odrobiny czosnku i ziol.
                • marghe_72 Re: sałatki pomidorowe 29.04.11, 22:10
                  lola211 napisała:

> Oraz-ale to najlepiej w sezonie pomidorowym- dobre pachnace pomidory pociete w
                  > kostke plus starty zolty ser(duzo), sol,pieprz-sporo, 3 zabki czosnku(tu juz il
                  > osc wedle uznania-ja na 4 pomidory daje minimum 2 duze zabki) i ofkors plebejsk
                  > i majonez.To jest megapyszne,proste i latwe.
                  Brzmi świetnie

to ja jeszcze dorzucę:
                  pomidory w plastry, pokruszony tuńczyk z puszki (w oleju) ,na to duuuużo czosnku drobno pokrojonego, pieprz, cytryna, oliwa, ew. ocet z czerwonego wina

i jeszcze jedna - absolutnie genialna - autor Kikkera
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98055716,98055716.html?wv.x=1
      • moofka Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 11:02
        marghe, a z burakow to jak?
        • marghe_72 Re: sałatka z buraków 29.04.11, 16:48
          moofka napisała:

> marghe, a z burakow to jak?

na przykład tak
          miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/01/koza-w-burakach.html
          miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/07/bar-saatkowy.html
          z marynowanymi - z Lidla miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/09/bar-saatkowy-nadal-czynny.html

z kuskusem
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78107506,78107506.html
          z pomarańczami i z sosem jogurtowo czosnkowym (uwaga, paskudne zdjęcia ! big_grin )
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58636689,58636689,0,2.html?wv.x=1&v=2
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49269450,49269450.html
          i najprostsze - z ogórkiem kiszonym
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57461814,57461814.html
    • rybka300 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:37
      tak jak w innym poscie polecam:
      sałatka 5 składników
      tunczyka skropionego cytryna wkladasz w folie i do piekarnika
      do miski dajesz: polówki winogrona czerwonego, uprazone orzechy-garsc na suchej patelni, pozniej siekasz w mniejsze kawałki, jogurt gesty np grecki, sól, pieprz,
      tunczyka(moze byc np losos) rozrabiasz widelcem na kawalki laczysz w salatce wszystko i gotowe

albo do grila:
      Sałatka grecka - składniki:

główka lodowej sałaty;
      świeży ogórek;
      2 - 3 pomidory;
      mała cebula (biała i czerwona);
      16 sztuk czarnych oliwek;
      ser feta;
      7 łyżek oliwy;
      3 łyżki octu winnego;
      łyżeczka soli;
      pieprz;
      wykonanie:

Sałatę umyć i pokroić w grubą kostkę. Ogórka umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nieobrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Ser pokroić w kostkę. Do salaterki włożyć sałatę, na sałatę ułożyć pokrojone warzywa, następnie oliwki i ser feta. Wszystko polać sosem winegret.
      • spartanka4 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:41
        ja robię ekspresowo
        pomidory kroję układam na talerzu
        na to czerwona cebula cieniutkie półkrażki
        na to patros ser sałatkowy z ziołami w kostkę /lub feta(wtedy świeża bazylia lub suszona)
        polac oliwą
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 21:03
          ogorek zielony, kurczak gotowany, ryz, rodzynki, ananas, bazylia, majonez

tortelini, szynka, por, ananas, kukurydza, pietruszka, majonez
          • niutaki prosta i tania, ja uwielbiam:) 28.04.11, 21:17
            salata lodowa, pomidory koktajlowe, feta, sos salatkowy jakis, salate rwe na kawalki, pomidorki na polowki, feta w kostke i slonecznik luskany, praze na patelni i posypuje mniamsmile znika do ostatniego ziarenkasmile zawsze robilam salatki wieloskladnikowe i ostatnio zachlysnelam sie prostotasmile

Dyplomata - człowiek, który potrafi powiedzieć spie...j w taki sposób, że poczujesz dreszczyk emocji na myśl o czekającej cię wyprawie.
            • ammazuko_powrot Re: prosta i tania, ja uwielbiam:) 28.04.11, 22:29
              Szpinak pokrojony, ugotowane na twardo jajka i pokrojone w ćwiartki, rzodkiewka, czosnek wyciśnięty i opcjonalnie pomidor.
              Do tego sos winegret.
    • donnasanta Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 10:47
      salata maslana, rucola, pomidory, ogorki, cebulka zrosic octem winnym, posolic, pooliwic.
      Do ciezkich miesiw najlepsza..
    • mikas73 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 11:01
      Ja najbardziej do mięsa grilowanego lubię tę najprostszą:
      - sałata
      - ser feta
      - cebula czerwona
      - ocet/ oliwa /syrop gruszkowy ew.cukier
      • opium74 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 11:10
        cukinia /najlepiej w 2 kolorach/ bakłażan, cebula /małe sztuki/, pieczarki - bakłażan i cukinie kroisz w plastry i grillujesz - można smarować oliwą z ziołami
        pieczarki w zalezności od wioelości albo w całości albo na pół - grillujesz
        cebula - połowki grillujesz
        wszystko kroisz na mniejsze części /1/4/ cebuli, 1/4 pieczarki i odpowiednie do tego wielkościa kawałki cukini i bakłażana/
        mieszasz w misce i dodajesz wg uznania
        - tylko oliwę
        - oliwę, ocet balsamiczny
        - j.w. plus rukola
        - j.w. plus ser bałkański
        - j.w. plus świeża mięta
        - j.w. plus oliwki
    • albertynaa Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 11:16
      Zarzucam moją ulubioną:

ugotowane tortellini
      ogórek zielony w kostkę
      3 pomidory pokrojone
      przeciśnięte duuużo czosnku
      majonez oczywiście

dobrze oziębiona jest rewela w smaku
    • black-cat Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 15:59
      1. Paprykę upiec (można na grillu), włożyć na kilka minut do torby foliowej, po wyjęciu zdjąć skórkę. Pokroić w gube paski, posypać natką pietruszki, płatkami migdałów, kawałkami sera feta, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem (sól nie potrzebna, bo feta słona).

2. Paprykę zrobić jak wyżej, upiec na grillu posmarowane oliwą: bakłażana pokrojonego w plastry albo połówki, cukinię przekrojoną na pół, czerwoną cebulę pokrojoną w plastry. Po upieczeniu pokroić warzywa na duże kawałki, skropić oliwą, doprawić pieprzem, posypać odrobiną sera feta i natką pietruszki.

3. Sałatę, gruszkę, gorgonzolę i orzechy włoskie wymieszać. Polać sosem z oliwy, miodu i cytryny.

3. Sałatę, ser camembert, białe winogrona wymieszać. Polać sosem jak wyżej.

4. Czerwona kapusta, jabłko, orzechy włoskie, natka pietruszki. Doprawić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
    • kosheen4 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 16:23
      wspomniana wyżej z pieczarkami (u mnie zamiast fety - jajka na twardo, plus cebula i majonez miesznięty z kefirem/śmietaną)
      na grillowe klimaty doskonała jest też sałatka gyros - przepisów całe mnóstwo w sieci, tyko zamiast (barbarzyńskiego w tym przypadku) keczupu i majonezu dodaję gęste sosy, czerwony i biały, na bazie jogurtu bałkańskiego/śmietany smile
      • asocial the best of the best 29.04.11, 16:46
        the best of the best, chociaz do dziolchy mi nijak:

www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brzoskwinie/rukola_z_brzoskwiniami/przepis.html
        ja w ogole Pania z tego bloga uwielbiam i jesli uczeszcza tez na to forum to serdecznie pozdrawiam!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka