sowa_hu_hu 28.04.11, 20:18 w sensie przepisem na fajną sałatkę do grilla ,coś lekkiego ale dobrego Jutro mam zamiar na obiad zaserwować co nieco z rusztu i jakoś nie mam pomysła na sałatke Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:27 1. Kukurysdza, ananas, żółty ser w kostkach, majonez z wciśniętymi 2 ząbkami czosnku. 2. Sałata pekińska, kiełki, rzodkiewka pokrojona, pokrojony ogórek, sos vineget. (Zamiast ogórka moze być pomidor, zamiast rzokiewki kielki, zresztą może być cokolwiek, byle surowe). 3. Sałata, pomidory w kostkę, orzechy włoskie, ser pleśniowy w małych kawaleczkach. 4. czerwona kapusta, pokrojona b. drobno, sparzona, albo minutę zagotowana, przelać zimna wodą. Sos - parę łyżek sosu sojowego, łyżka octu winnego, szczypta cukru, woda. Odpowiedz Link Zgłoś
alpha.sierra Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 21:38 verdana napisała: > 1. Kukurysdza, ananas, żółty ser w kostkach, majonez z wciśniętymi 2 ząbkami cz > osnku. Z madżonezem? Przecież to nieelegancko, wstyd i wiocha tak na stole postawić . A już tak na serio - można jeszcze do powyższego dorzucić seler i szynkę . Ja mam ogólny algorytm na sałatki: - przetrzepać lodówkę i szafki - znaleźć warzywo/owoc - skombinować białko zwierzęce (jajko/ser - każdy/mięcho) - opcjonalnie, jak jest mało składników, naszykować węglowodany (grzanki, makaron, ryż, kasza) - jeżeli wśród warzyw jest coś sałatowego (na tą kategorię łapie się też roszponka, rukola i kapusta pekińska - ogólnie liście) - lać oliwę/sos oliwopodobny; - jeżeli brak warzywa sałatowatego (czyt. nie masz w misce listków) - ładować nieelegancki majonez . Sprawdza się zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 21:47 Nie no z madżonezem to nie mogę bo mnie jeszcze ojciec wydziedziczy Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:27 U moich znajomych jest zawsze salatka którą uwielbiam i która szybko znika i idealnie pasuje do grilla.Sama jej nie robilam jeszcze, ale sie przymierzam. To jest ta salatka : o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2925806,title,Salatka-z-pieczarkami,index.html?ticaid=6c35c Inne to po prostu zwykla z salatami, pomidorem, ogórkiem, fetą i oliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:32 Robiłam kiedyś raz ta z pieczarek i fakt była zajebista Odpowiedz Link Zgłoś
dorry Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:32 Sałata lodowa, roszponka, radicchio, marchewka w słupkach julienne, pomidory koktajlowe (połówki), winogrona bezpestkowe (połówki), feta, żurawina suszona (pokrojona w drobne kawałki), sos winegret, posypana prażonym słonecznikiem - moja ulubiona. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:33 dorry napisała: > Sałata lodowa, roszponka, radicchio, marchewka w słupkach julienne, pomidory ko > ktajlowe (połówki), winogrona bezpestkowe (połówki), feta, żurawina suszona (po > krojona w drobne kawałki), sos winegret, posypana prażonym słonecznikiem - moja > ulubiona. ło jezusiuu takich cudów to ja na wiosce nie dostane Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:36 do grilla idealnie pasuje grecka. I jeszcze tzatzili do tego -jeśli uda Ci się kupić arbuza to sugeruję arbuz + feta +czerwona cebula -ziemniaczane wszelakie -świeży szpinak z suszonymi pomidorami, zrumienionymy orzeszkami (dowolnymi), jajkiem na twardo - szparagi już się gdzieniegdzie pojawiły - może coś z nimi? - z marynowanego kalafiora - z brokułów. ogórka kiszonego, fety i jajka na twardo.. - z buraków - z melona i cukinii - z surowej cukinii ja tak długo mogę Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:38 marghe_72 napisała: > do grilla idealnie pasuje grecka. I jeszcze tzatzili do tego > > -jeśli uda Ci się kupić arbuza to sugeruję arbuz + feta +czerwona cebula > -ziemniaczane wszelakie > -świeży szpinak z suszonymi pomidorami, zrumienionymy orzeszkami (dowolnymi), j > ajkiem na twardo > - szparagi już się gdzieniegdzie pojawiły - może coś z nimi? > - z marynowanego kalafiora > - z brokułów. ogórka kiszonego, fety i jajka na twardo.. > - z buraków > - z melona i cukinii > - z surowej cukinii > > ja tak długo mogę wiem wiemmmm juz nie jednokrotnie miałam przez ciebie ślinotok Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: marghe 28.04.11, 21:57 z tego co wiem to sie w gruba kostkę kroi. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: marghe 28.04.11, 22:36 sowa_hu_hu napisała: > z tego co wiem to sie w gruba kostkę kroi. > Sowa dobrze gada. Nie rozciapie się ps. tzatziKi, nie tzatzili Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: marghe 28.04.11, 22:42 marghe_72 napisała: > sowa_hu_hu napisała: > > > z tego co wiem to sie w gruba kostkę kroi. > > > Sowa dobrze gada. > Nie rozciapie się > > ps. tzatziKi, nie tzatzili tzatziki kocham!!! ja ogólnie mam słabość do czosnku > Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: marghe 29.04.11, 21:55 Jesli czosnek, to bardzo polecam do grilla jako dodatek -kukurydze(wiem, wiem puszkowa plus ze 2 duze zabki czosnku wycisniete w proporcji na 1 puszke ,sol,pieprz i majonez.3 skladniki, a wychodzi cos pysznego. Oraz-ale to najlepiej w sezonie pomidorowym- dobre pachnace pomidory pociete w kostke plus starty zolty ser(duzo), sol,pieprz-sporo, 3 zabki czosnku(tu juz ilosc wedle uznania-ja na 4 pomidory daje minimum 2 duze zabki) i ofkors plebejski majonez.To jest megapyszne,proste i latwe. Z lekkich salat-misa roznych lisci-lodowa, rukola, roszponka,karbowana-pomidory,oliwki,prazone pestki slonecznika i dresssing z oliwy, octu balsamicznegi i miodu i odrobiny czosnku i ziol. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sałatki pomidorowe 29.04.11, 22:10 lola211 napisała: > Oraz-ale to najlepiej w sezonie pomidorowym- dobre pachnace pomidory pociete w > kostke plus starty zolty ser(duzo), sol,pieprz-sporo, 3 zabki czosnku(tu juz il > osc wedle uznania-ja na 4 pomidory daje minimum 2 duze zabki) i ofkors plebejsk > i majonez.To jest megapyszne,proste i latwe. Brzmi świetnie to ja jeszcze dorzucę: pomidory w plastry, pokruszony tuńczyk z puszki (w oleju) ,na to duuuużo czosnku drobno pokrojonego, pieprz, cytryna, oliwa, ew. ocet z czerwonego wina i jeszcze jedna - absolutnie genialna - autor Kikkera fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98055716,98055716.html?wv.x=1 Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 11:02 marghe, a z burakow to jak? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sałatka z buraków 29.04.11, 16:48 moofka napisała: > marghe, a z burakow to jak? na przykład tak miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/01/koza-w-burakach.html miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/07/bar-saatkowy.html z marynowanymi - z Lidla miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/09/bar-saatkowy-nadal-czynny.html z kuskusem fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78107506,78107506.html z pomarańczami i z sosem jogurtowo czosnkowym (uwaga, paskudne zdjęcia ! ) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58636689,58636689,0,2.html?wv.x=1&v=2 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49269450,49269450.html i najprostsze - z ogórkiem kiszonym fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57461814,57461814.html Odpowiedz Link Zgłoś
rybka300 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:37 tak jak w innym poscie polecam: sałatka 5 składników tunczyka skropionego cytryna wkladasz w folie i do piekarnika do miski dajesz: polówki winogrona czerwonego, uprazone orzechy-garsc na suchej patelni, pozniej siekasz w mniejsze kawałki, jogurt gesty np grecki, sól, pieprz, tunczyka(moze byc np losos) rozrabiasz widelcem na kawalki laczysz w salatce wszystko i gotowe albo do grila: Sałatka grecka - składniki: główka lodowej sałaty; świeży ogórek; 2 - 3 pomidory; mała cebula (biała i czerwona); 16 sztuk czarnych oliwek; ser feta; 7 łyżek oliwy; 3 łyżki octu winnego; łyżeczka soli; pieprz; wykonanie: Sałatę umyć i pokroić w grubą kostkę. Ogórka umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nieobrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Ser pokroić w kostkę. Do salaterki włożyć sałatę, na sałatę ułożyć pokrojone warzywa, następnie oliwki i ser feta. Wszystko polać sosem winegret. Odpowiedz Link Zgłoś
spartanka4 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 20:41 ja robię ekspresowo pomidory kroję układam na talerzu na to czerwona cebula cieniutkie półkrażki na to patros ser sałatkowy z ziołami w kostkę /lub feta(wtedy świeża bazylia lub suszona) polac oliwą Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 28.04.11, 21:03 ogorek zielony, kurczak gotowany, ryz, rodzynki, ananas, bazylia, majonez tortelini, szynka, por, ananas, kukurydza, pietruszka, majonez Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki prosta i tania, ja uwielbiam:) 28.04.11, 21:17 salata lodowa, pomidory koktajlowe, feta, sos salatkowy jakis, salate rwe na kawalki, pomidorki na polowki, feta w kostke i slonecznik luskany, praze na patelni i posypuje mniam znika do ostatniego ziarenka zawsze robilam salatki wieloskladnikowe i ostatnio zachlysnelam sie prostota Dyplomata - człowiek, który potrafi powiedzieć spie...j w taki sposób, że poczujesz dreszczyk emocji na myśl o czekającej cię wyprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ammazuko_powrot Re: prosta i tania, ja uwielbiam:) 28.04.11, 22:29 Szpinak pokrojony, ugotowane na twardo jajka i pokrojone w ćwiartki, rzodkiewka, czosnek wyciśnięty i opcjonalnie pomidor. Do tego sos winegret. Odpowiedz Link Zgłoś
donnasanta Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 10:47 salata maslana, rucola, pomidory, ogorki, cebulka zrosic octem winnym, posolic, pooliwic. Do ciezkich miesiw najlepsza.. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 11:01 Ja najbardziej do mięsa grilowanego lubię tę najprostszą: - sałata - ser feta - cebula czerwona - ocet/ oliwa /syrop gruszkowy ew.cukier Odpowiedz Link Zgłoś
opium74 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 11:10 cukinia /najlepiej w 2 kolorach/ bakłażan, cebula /małe sztuki/, pieczarki - bakłażan i cukinie kroisz w plastry i grillujesz - można smarować oliwą z ziołami pieczarki w zalezności od wioelości albo w całości albo na pół - grillujesz cebula - połowki grillujesz wszystko kroisz na mniejsze części /1/4/ cebuli, 1/4 pieczarki i odpowiednie do tego wielkościa kawałki cukini i bakłażana/ mieszasz w misce i dodajesz wg uznania - tylko oliwę - oliwę, ocet balsamiczny - j.w. plus rukola - j.w. plus ser bałkański - j.w. plus świeża mięta - j.w. plus oliwki Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 11:16 Zarzucam moją ulubioną: ugotowane tortellini ogórek zielony w kostkę 3 pomidory pokrojone przeciśnięte duuużo czosnku majonez oczywiście dobrze oziębiona jest rewela w smaku Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 15:59 1. Paprykę upiec (można na grillu), włożyć na kilka minut do torby foliowej, po wyjęciu zdjąć skórkę. Pokroić w gube paski, posypać natką pietruszki, płatkami migdałów, kawałkami sera feta, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem (sól nie potrzebna, bo feta słona). 2. Paprykę zrobić jak wyżej, upiec na grillu posmarowane oliwą: bakłażana pokrojonego w plastry albo połówki, cukinię przekrojoną na pół, czerwoną cebulę pokrojoną w plastry. Po upieczeniu pokroić warzywa na duże kawałki, skropić oliwą, doprawić pieprzem, posypać odrobiną sera feta i natką pietruszki. 3. Sałatę, gruszkę, gorgonzolę i orzechy włoskie wymieszać. Polać sosem z oliwy, miodu i cytryny. 3. Sałatę, ser camembert, białe winogrona wymieszać. Polać sosem jak wyżej. 4. Czerwona kapusta, jabłko, orzechy włoskie, natka pietruszki. Doprawić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: dziołchy rzućcie jakąś sałatą 29.04.11, 16:23 wspomniana wyżej z pieczarkami (u mnie zamiast fety - jajka na twardo, plus cebula i majonez miesznięty z kefirem/śmietaną) na grillowe klimaty doskonała jest też sałatka gyros - przepisów całe mnóstwo w sieci, tyko zamiast (barbarzyńskiego w tym przypadku) keczupu i majonezu dodaję gęste sosy, czerwony i biały, na bazie jogurtu bałkańskiego/śmietany Odpowiedz Link Zgłoś
asocial the best of the best 29.04.11, 16:46 the best of the best, chociaz do dziolchy mi nijak: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brzoskwinie/rukola_z_brzoskwiniami/przepis.html ja w ogole Pania z tego bloga uwielbiam i jesli uczeszcza tez na to forum to serdecznie pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś