mamaoscara 15.07.04, 11:43 Jak sos przygotowac dla rocznego dziecka? My z meżem zawsze jemy pikantny sos ze słoika( np.pyszny Dolmio), ale przecież dziecku tego nie podam ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agastaga Re: Spaghetti 15.07.04, 12:00 A czy musi to być sos pomidorowy?. Synkowi jak był mały robiłam sos marchewkowy z soku z marchwi (bobofrut). Lekko zagęszczałam, wsypywałam ziółka i gotowe. Można wkroić mięsko lub dodać np. indyka z gerbera. Jest też spagetti z gerbera w słoiczku. Też używałam go jako sosu (bo młody szukał makaronu). Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
mamania Re: Spaghetti 15.07.04, 12:06 z pomidorków świeżych na przykład na oliwie z oliwek na drobno posiekaną zeszkloną cebulkę, (może też być dodatkowo ząbek czosnku, mój synek uwielbia rzucasz sparzony, obrany ze skórki porojony pomidorek i dusisz chwilkę, przyprawiasz odrobinką soli i świeżą bazylią - pycha, może być też suszona albo oregano, albo i koperek, ale wtedy daleko od oryginału w ten sos rzucasz porcję makaronu, potrząsasz podajesz, posypać serkiem trochę do tego możesz też dodać mięsko, pomiędzy zeszkloną cebulkę i pomidorki i chwilkę przesmażyć, najlepiej drobiowe albo ze szpinakiem, też pyszne na cebulce dusisz szpinak, wtedy czosnek koniecznie, na koniec dodajesz trochę śmietanki i też doprawiasz bazylią albo oregano, w tym mlemlasz makaron podajesz albo carbonara z jajeczkiem, tylko wtedy na bardzo chudziutkim boczku, albo szyneczce, trochę smietanki, jajeczko i bełtasz, też dobre, też najlepiej z bazylią albo oregano mój synek jest miłośnikiem makaronów wszelakich, lubi zabawę spaghetii, a do łapeczki najlepiej mu wchodzi penne Odpowiedz Link Zgłoś