Dodaj do ulubionych

kasza manna

30.01.13, 14:40

Witam,

nadszedł czas podawania glutenu. Pytanie do mam, które wprowadzały go w postaci kaszy manny. Jak gotowałyście taką kaszę, żeby otrzymać pół łyżeczki smile. Wiem, pytanie głupie ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Gotować na zapas?

I czy podawałyście tą kaszę z jakimś dodatkiem (córcia jest jeszcze tylko na kp).
Obserwuj wątek
    • olga_1983 Re: kasza manna 30.01.13, 15:00
      Moja pediatra kazala dawac 2 plaskie lyzeczki. Kupilam malutki rondoleczek, zagotowywalam w nim troszke wody i na to te 2 lyzeczki kaszy. Trzeba ciagle mieszc zeby nie przypalic. Dawalam bez zadnych dodatkow
    • libretinka Re: kasza manna 30.01.13, 15:00
      Jeśli nie dajesz innych rzeczy to chyba bobovita ma kaszę manne owocowe ekspresowa, tzn tyle ile chcesz zalewasz woda ok 40-50 stopni, studzisz i jest gotowa do jedzenia. Ja podawalam normalna dodając do gotujacej sie zupki, ale jak byliśmy w szpitalu to dosypywalam tej bobovity do mleka, z tym, ze mój jest na butli.
    • izjaa Re: kasza manna 30.01.13, 15:02
      Ugotowałam mannę na wodzie. Trochę mi się sypnęło i wyszło ćwierć garnka, ale wyjadłam że starszym dzieckiem wink mniejsze dziecko (6,5 m-ca, kp) zjadło kilka łyżeczek i było rozczarowane, że to koniec smile aha, mannę podawałam samą, bez mleka, owoców itp.
    • monkazonka Re: kasza manna 30.01.13, 15:05
      [Ja dodawałam dwie łyżeczki kaszki manny owocowej Bobovita do owocowego deserku smile
    • eenyoo Re: kasza manna 30.01.13, 15:18
      Ugotowałam porcję kaszy manny (powiedzmy dla dwóch osób) na wodzie. Wzięłam z tej ilości pół łyżeczki i podałam córce. Resztę zjadłam sama z mężem smile Ale szczerze pisząc parę razy później nie chciało mi się tak bawić. Po prostu dałam dziecku kawałek chleba do ciumkania. I tak już zostało przez cały okres ekspozycji.
    • zuzka0108 Re: kasza manna 30.01.13, 15:38
      Ja gotuje sobie na cały dzień czyli 3 porcje .Do 350 ml wody wsypuje 9 g kaszy manney. Przypada 3 g na 100 ml, ale wiadomo ,żę woda wyparowuje wiec zawsze mi zostaje te 300 smile Pozniej do tego dosypuje mm i mała wcina smile Ja też wprowadziłam dopiero 3 dni temu . To jest taka porcja jaka powinna być dla takiego maleństwa smile
    • kindddzia Re: kasza manna 30.01.13, 16:32
      dziewczyny, a ile trwa "okres ekspozycji" na gluten? Ja myslalam, ze to prostu powoli, male porcyjki, z tydzien i juz. To jakos inaczej sie robi?
      • muza24 Re: kasza manna 30.01.13, 17:11

mi zalecono 4 tyg. pół łyżeczki, 4 tyg po całej łyżeczce...
      • murwa.kac Re: kasza manna 30.01.13, 17:19
        a daj se spokoj z szarpaniem sie miesiac czy dwa smile i jeszcze odliczaniem gramow (!!!). dobrze, ze ziarenek nie trzeba liczyc wink

podaj gluten normalnie (jak wolisz sie babrac to ta manne albo chlebem) - jak nie bedzie zadnych reakcji przez powiedzmy tydzien - po prostu ugotuj kasze jakas, daj makaron na obiad etc.

utrudnianie sobie zycia na sile nigdy nie bylo moja mocna strona big_grin
        • muza24 Re: kasza manna 30.01.13, 19:09

No ja też chciałam sobie życie ułatwić, więc podałam Córci (5 mies.) skórkę od chleba. Niestety szybciutko okruszki były wszędzie, a ponieważ nie siedzi jeszcze stabilnie obawiałam się zakrztuszenia.

Murwa - Ty podawałaś gluten już razem z innymi produktami?
          • murwa.kac Re: kasza manna 30.01.13, 20:19
            tak, z tego wzgledu, ze utknelam z karmieniem piersia do 9 miesiaca.
            wprowadzilam juz jakies warzywa, owoce, widzialam, ze syn bezproblemowo przyjal rozszerzanie diety i dopiero ruszylam z glutenem.
            poniewaz rozszerzanie diety zaczelam jak juz siedzial sam stabilnie - nie bylo problemu z podaniesm skorki chleba.

ja wiem, ze glupawy idzie dostac z tym glutenem, bo kazdy mowi o innym terminie jego wprowadzania.
            rozbieznosc bierze sie stad, ze zalecenia who odnosnie karmienia piersia sa zalecane do 6 miesiaca. a gluten faktycznie, ze wzgledu na niedojrzalosc ukladu pokarmowego lepiej wprowadzic pod oslona mleka z piersi. wiec zakladajac, ze matka ma zamiar karmic przepisowo do tego 6 - gluten jest wcisniety po tym 5tym miesiacu, zeby zdazyc wprowadzic go pod oslona.

jezeli zamierzasz karmic dluzej piersia, badz karmisz mm - wtedy lepiej pozniej. w pierwszym przypadku i tak bedzie pod oslona, w drugim - uklad pokarmowy bedzie bardziej dojrzaly niz w tym 5 miesiacu.
            i nawet uwazam, ze lepiej najpierw zrobic rekonesans innymi pokarmami, jezeli dziecko przyjmie je bezproblemowo - wtedy podac gluten na spokojnie i bez stresu.
        • kindddzia Re: kasza manna 30.01.13, 19:48
          no bo to by oznaczalo, ze 8 tyg nie moge nic owego wprowadzic, bo gdyby cos, to nie bede wiedziala, czy ta nowosc, czy gluten? Kurcze.

No ja probowalam dac skorke, bo do kaszki jakos nie mam zaciecia, ale to moje dziecko chyba intelektualnie niegotowe na blw, bo od razu dziabie wielkie kawalki i mi sie krztusi. Juz zaliczyla wlasnie skorke, gruszke, a dzis sie zakrztusila .... gazeta wink (a caly czas przy niej siedzialam i pilnowalam, zeby nie zezarla, nie wiem jak to zrobila!)

no nic, cos sobie wykombinujemy, mam nadzieje, musze ostroznie, bo corcia niby alergiczka
    • murwa.kac Re: kasza manna 30.01.13, 17:15
      gotowalam lyzke manny i dobieralam z niej te pol lyzeczki.

babralam sie tak 2 razy. potem poszlam po rozum do glowy i dostal chleb do do łapy.
    • madzik29 Re: kasza manna 30.01.13, 21:36
      ja kupiłam kaszkę manne ekspresową z Lubelli , bez gotowania, biorę pół łyżeczki zalewam wrzątkiem i czekam az bedzie miekka, dodaję do butelki z mlekiem. Lub są słoiczki z obiadkami ktore zawierają dzienną dawkę glutenu dla takich maluchów i wtedy juz nie daję manny tego dnia.
      • muza24 Re: kasza manna 31.01.13, 15:37

oo to coś takiego szukałam smile. Jutro pobiegnę do sklepu poszukać.
        dzięki

p.
    • mourning_tears Re: kasza manna 02.03.14, 11:26
      Ja dodawałam 1, a później 2 łyżeczki pod koniec gotowania zupki. Gotowałam 2min i potem całość miksowałam blenderem.
    • pederastwa Re: kasza manna 02.03.14, 11:32
      Zaczełam podawać gluten trochę później - gdzieś w 6 miesiącu.
      Jak gotowałam marchewkę czy tam ziemniaczka, to dodawałam pod koniec gotowania te pół łyżeczki kaszki manny i rozgniatałam na pure. Później zaczęłam dawać kawałek chleba - ale nie skórkę tylko odrobinę miąższu.
      A jak miał jakieś 9-10 miesięcy zaczęło go po glutenie wysypywać i nie toleruje go do tej pory ;-/
      • elizeusz268 Re: kasza manna 26.05.15, 13:18
        Teraz kasza manna jest też błyskawiczna, więc szybko się ją gotuje.
    • matka.madzi Re: kasza manna 02.03.14, 11:37
      O co chodzi z tą kaszą manną odmierzaną po aptekarsku? Bo jak chciałam podać gluten to po prostu użyłam błyskawicznej kaszki pszennej bez dodatków (bodajże Holle). Dodalam trochę do mleka wieczornego i szluss.
    • magda19747 Re: kasza manna 04.12.14, 21:28
      Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli to dłuższy okres podawania kaszy manny to ewidentnie później się to nudzi, więc ja nie gotowałam już większych porcji. Zrezygnowałam i przeszłam na produkt bobovita-kasza manna ekspresowa. Robisz identycznie jak mleko, studzisz i jest gotowe. Myślę, że to bardziej ekonomiczne rozwiązanie.
    • anka-999 Re: kasza manna 02.02.15, 20:59
      z sokiem malinowym. smile
      • an.16 Re: kasza manna 12.05.15, 15:08
        z odrobina cukru trzcinowego, soli morskiej i oczywiście mleka. jadło ile chciało. nie rozumiem tych 1-2 łyżeczek. Przeciez teraz nie ma juz "wprowadzania glutenu". Potrawy z glutenem podaje sie jak każde inne.
    • in-sa Re: kasza manna 14.08.15, 13:04
      A po co słodzić kaszę mannę? Wystarczy dorzucić trochę przecieru owocowego i jest OK, ewentualnie wymieszać z sokiem.

Natomiast co do miodu - jest to bardzo silny alergen i maluchom poniżej 12 miesiąca życia lepiej go nie podawać. Jako że to produkt surowy (piszę tu oczywiście o miodach naturalnych, bo tylko takie mają jakąś wartość odżywczą), istnieje również zagrożenie jadem kiełbasianym. To niebezpieczne dla każdego, ale dla niemowląt szczególnie! Dlatego lepiej trochę poczekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka