Dodaj do ulubionych

jadlospis roczniaka- mam dosc

13.08.13, 09:55
Witam
Napiszcie prosze dziewczyny jak jedza wasze dzieci.
Moja corka rano pociumka jedynie piers - na moje oko malo. Sniadanie tez jej nie wchodzi. Probjjemy platki- zje kilka lyzek. Chlebka wcale. Pomidora kilka kesow. Ostatecznie konczy sie piersia. Owoce pozniej jakos wchodza. Obiadek tez. Ok. 18 z kolacja jest znow problem. Dzien konczymy piersia. Zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z piersi. Choc osobiscie bardzo lubie karmic. Co zrobilybyscie na moim miejscu? Dzieki za pimoc . A
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: jadlospis roczniaka- mam dosc 13.08.13, 10:13
      moja 14 miesięcy:
      6:00 pierś, mało
      8:00 kilka gryzów kanapki z serem, naleśnika, kilka łyżek serka, jogurtu nat., kilka łyżek kaszy jaglanej
      popija piersią odrobinę
      koło 10:00 jajko lub parówka + ostatnio codziennie pół pomidora, czasem brzoskwinia, morela
      koło 12:00 troszkę kaszki przed spaniem
      o 15:00 warzywa z mięskiem, niewiele ok 150g
      17:30 jogurt z owocami lub pół banana
      ok. 20:00 kasza (ok 100-150g)
      w nocy 1-2 razy pierś (bardzo mało)
      Nie zawsze je tyle ile napisałam często duzo mniej. Chleba praktycznie wcale.
      Nie rezygnuj z piersi. Szkoda piersi by zjadła w zamian jakis jogurt. Ja chcę karmic jak najdłużej.
    • ilianna Re: jadlospis roczniaka- mam dosc 13.08.13, 13:13
      Kilka kęsów czy łyżek śniadania to wystarczająca porcja i dla mojego dziecka, które ma 17 miesięcy wink. Po roku zaczęłam powoli ograniczać pierś, najpierw karmienia popołudniowe. Teraz Młoda nadal jest na piersi, ale pije już tylko do drzemki + wieczorem do snu i w nocy/nad ranem. Innych rzeczy je ile chce, czasem dużo, czasem wcale, jej wybór smile.
    • stokrotka_beauty Re: jadlospis roczniaka- mam dosc 13.08.13, 13:51
      mania, a co podajesz na kolację?
      • mania.7980 Re: jadlospis roczniaka- mam dosc 13.08.13, 22:15
        Zaczynamy od kanapki ale zwykle na kilku kesach sie konczy. Pomidor. Twarozek i konczymy znowu piersia. Ot jak maly ptaszek.
        Zastanawiam sie czy nie wylaczyc malej piersi w ciagu dnia a zostawic na wieczor inoc. ???? Jak sadzicie? Czy to ma sens?
    • jehanette Re: jadlospis roczniaka- mam dosc 13.08.13, 22:17
      Czy dostaje przekąski, soki, słodycze? Jeśli tak, to zrezygnować z tego, po pierwsze. 3-4 h przerwy między posiłkami, woda i pierś do picia na tzw żądanie.
      Piszesz, że obiad - jak rozumiem warzywa, mięso/rybę, kaszę/makaron - je, i owoce też. To dobrze. W tym wieku dziecko jeszcze wciąż uczy się jedzenia. Staraj się żeby ten obiad był wartościowy i urozmaicony, a owoce najlepiej świeże, sezonowe. Na śniadanie i kolacje przyjdzie czas. Może śniadanie troszkę później? Jak jest na KP to pewnie opita po nocy woli się pobawić niż jeść. Może kolacja wczesniej/później? jak bardzo zmęczona, to też może nie mieć ochoty jeść.
    • mika_p Re: jadlospis roczniaka- mam dosc 13.08.13, 23:05
      Wyluzuj. To JEST mały ptaszek, który potrzebuje dużo mniej jedzenia niż ty.
      Parę kęsów tego, parę tamtego - i jest najedzony.
      A z piersi nie rezygnuj: na kłopoty pierś najlepsza, jak jest możliwosc podania piersi w fazie strajku głodowego, to matka jest dużo spokojniejsza.
      • rulsanka Re: jadlospis roczniaka- mam dosc 14.08.13, 13:21
        Poza tym roczne dziecko dużo się bawi na dworze, bierze brudne łapki do buzi, a pierś chroni przed infekcjami brzuszkowymi i łagodzi ich przebieg.
        • mania.7980 Re: jadlospis roczniaka- mam dosc 14.08.13, 21:23
          A propos ochrony - 2 tygodnie temu wrocilam z mala ze szpitala. Miala zapalenie ukladu moczowego. W wynikach krwi wyszla anemia. Lekarz piwiedzial mi w szpitalu ze przekarmiam piersia i dziecko ma za malo zelaza. WysLysmy po infekcji na poliltorej doby by znow wrocix. Okazalo sie ze w pakiecie szpitalnym mala dostala gratis rotawirusa. Kolejne 5 dni. Tak wiec same widzicie ze mam cisnienie by ta moja ptaszyna jadla jak najwiecej.
          • ellenai1 Re: jadlospis roczniaka- mam dosc 14.08.13, 22:02
            Jeżeli za mało żelaza, to proponuj w różny sposób ,to co ma go sporo -np. amarantus dodawaj wszędzie i o ile pamiętam kasza jaglana, soczewica czerwona.
            Mój kaszę tolerował tylko w formie do picia- zmiksowaną na płynną z amarantusem, na wodzie, później powyżej roku dodawałam coraz więcej mleka krowiego. No i z kawałkami owoców.
    • ellenai1 Re: jadlospis roczniaka- mam dosc 14.08.13, 21:57
      Jak mój miał roczek podobnie jadł.
      Pierś stacza dziecku na bardzo długo jeżeli chodzi m.in. wartości odżywcze, poczytaj:
      koralowamama.blogspot.com/2012/05/kiedy-pokarm-kobiecy-traci-swoje.html
      dziecisawazne.pl/dlaczego-warto-dlugo-karmic-dziecko-piersia/
      Do ok. 1,5 roku mój też skubał raczej- rzadko zjadł pełny posiłek. Cóż, dla dziecka to całkowita nowość, musi najpier trochę poskubać, zobaczyć,co mu posmakuje- dlatego propnuj zdrowe rzeczy, ale nie namawiaj. Później możesz mu bez ograniczeń dawać to, co mu posmakowało tongue_out
      Acha, u mnie sprawdza się karmienie dziecka po spacerach - wtedy apetyt większy. Ale miał też okresy, że i po spacerze od razu tylko pierś i pierś. Śniadań w ogóle nie je po wstaniu - dopiero po pierwszym spacerze koło 9 rano (wstaje 5-6 rano).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka