jazzmina Re: placek ze śliwkami-szybki i łatwy przepis zna 10.09.04, 09:03 Bardzo prosty, sprawdzony i blyskawiczny. szlanka oleju szklanka maki pszennej szklanka maki krupczatki 4 jaja proszek do pieczenia cukier waniliowy i oczywiscie sliwki. A teraz mikser w dlon i lacz skladniki zaczynajac od jaj z cukrem potem troche maki, oleju na przemian. Na gotowa juz mase ukladam sliwki. Piecz w 170st ok 45 minut.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
mamahuberta Re: placek ze śliwkami-szybki i łatwy przepis zna 10.09.04, 10:25 Cześć A ja mam przepis na łatwe i bezzakalcowe ciasto 4jajka 4 łyżki oleju 1 szklanka cukru cukier waniliowy zmiksować wszystko dodac 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia wszystko wymieszać do gładkośći wylac na posmarowaną blachę na wierzch ułożyć sliwki, piec 50 min w 180 stopniach Odpowiedz Link Zgłoś
malygosiaczek Re: placek ze śliwkami-szybki i łatwy przepis zna 10.09.04, 11:46 dzięki zaraz którys wypróbuje śliwek mam tyle, że na oba wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
jazzmina Re: placek ze śliwkami-szybki i łatwy przepis zna 10.09.04, 16:43 Rany!! Zapomnialam o szklance cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
m.u.m.m.y bardzo smaczne ciasto jogurtowe 14.09.04, 10:53 2 szklanki mąki kostka margaryny/masła cukier waniliowy 1 szklanka cukru 4 jajka (żółtka+piana) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg śliwek 400gr jogurtu naturalnego aromat arakowy do ciast Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i cukier waniliowy, aromat do ciast i 1/2 szklanki wody. wszystko zagotowac i przestudzić. do masy dodać mąkę, proszek dopieczenia, żółtka i pianę z białek i jogurt. ciasto wymieszać, wlać na posmarowaną tłuszczem blachę. śliwki podzielić na połówki i ułożyć na cieście. ciasto piec około 45 minut w 180 stopniach. po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem. może przepis wydaje się troszkę bardziej pracochłonny od poprzednich, ale ciasto jest pyszne i bardzo szybko się je robi. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elasie Re: placek ze śliwkami-szybki i łatwy przepis zna 14.09.04, 22:54 Właśnie dzisiaj robiłam taki placek. A oto przepis: 4 jajka zmiksowac z 1 szkl. cukru, dosypać 2 szkl. mąki połączonej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, dolać roztopioną kostke margaryny. Ciasto wylać do formy i na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
africa2 do elasie 15.09.04, 08:09 cos zrobiłam źle, bo śliwki spadły mi na samo dno a ciasto urosło tylko na brzegach a środek się wylał. piekarnik nagrzałam na 170. może jeszcze źle zmiksowałam jajka z curem? miksowałam do momentu rozpuszczenia sie cukru a moze chodzi o uzyskanie jakiejś konsystencji? pozdrawiam serdecznie. A. Odpowiedz Link Zgłoś
elasie Re: do africa2 16.09.04, 23:52 Myśle, że wyszło ci zbyt rzadkie ciasto albo za dużo śliwek. Jeśli chodzi o piecyk to ci nie odpowiem, ponieważ mam popsuty termostat i pieke na oko. Nie zniechecaj sie! Udanych wypieków! elasie Odpowiedz Link Zgłoś
sandra76 Re: placek ze śliwkami-szybki i łatwy przepis zna 16.09.04, 22:22 Żeby śliwki nie opadały na dno blachy przed pieczeniem należy posypać je mąką (przez sitko). Sprawdziłam wczoraj i u mnie nie opadły. Powodzenia. Pozdrawiam Sandra. Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: placek ze śliwkami-szybki i łatwy przepis zna 18.09.04, 13:01 sliweczki skorka do ciasta. wtedy nawet mi nie wpadaja K Odpowiedz Link Zgłoś