ksaga 06.01.05, 19:33 napiszcie prosze jak ją przyrządzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamata1 Re: PIERWSZA ZUPKA 07.01.05, 20:48 Nie wiem jak "naukowo" robi się zupki,ale ja zaczęłam od gotowania samej małej marchewki z małym ziemniakiem(pokrojonych na maleńkie kawałeczki)W niewielkiej ilości wody(w czasie gotowania trzeba cały czas uzupełniać wodę).Potem przecieram to przez sitko(lub rozdrabniam blenderem),łączę z wywarem tak żeby mieć gęstą papkę,dodaję troszeczkę masła lub oliwy z oliwek i już.Potem czekałam parę dni na wystąpienie ewentualnej reakcji alergicznej-nie wystąpiła więc stopniowo dorzucałam kawałek pietruszki,selera,teraz zamierzam trochę kalarepki. Największe wątpliwości miałam co do podawania masła,ale nasza lekarka je rozwiała twierdząc że tłuszcze są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu. Zastanawiałam się też czy po ugotowaniu uzupełniać przetarte warzywa wywarem ,w którym się gotowały czy zwykłą wodą...Ale doszłam do wniosku ,że w tym wywarze jest więcej składników odżywczych niż ewentualnych zanieczyszczeń.Ale Ty zrobisz jak uważasz...W każdym razie moje dziecko woli domowe zupki od tych słoiczkowych ,a i budżet rodzinny na tym zyskuje.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś