anetonet 12.06.05, 10:02 czy rocznemu dziecku mogę podawać już białko,chcę mu zrobić jajecznice, ale nie wiem czy nie za wcześnie. Z pozdrowieniami dla wszystkich e-mam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiolinkaw Re: od kiedy białko jajka 12.06.05, 22:31 moja Oliwka skończyła roczek a białko podaję jej od 2 tygodni. Zrobiłam jej omleta i bardzo jej smoakował. Później jajecznicę a teraz je gotowane.Nie było żadnej złej reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
aginiak Re: od kiedy białko jajka 20.06.05, 20:15 hmm własnie sie nad tym zastanawiam bo mój synek zaczął 10 miesiąc i jestesmy na etapie wprowadzania glutenu, na razie testujemy bułeczki ale jeśli wszytsko będzie ok to przecież nic nie będzie stało na przeszkodzie żeby do obiadku dac np makaron, zajadać biszkopty itp a wszędzie tam jest przeciez białko ... To jak to jest z tym białkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: od kiedy białko jajka 21.06.05, 09:02 Białko jest b. silnym alergenem i powinno byc wprowadzone najlepiej po 12mż. Aby przekonać sie czy maluch toleruje białko kurze lepiej ugotowac jajo na twardo i podac połowe białka i obserwowac reakcje malucha - u nas była wysypka juz po takiej ilości czystego białka( nic sie nie dzieje po biszkoptach czy makaronie, byc może jest zbyt mało białka w tych produktach, aby wyw. reakcje alergiczną). Na drugi dzień ew. powtórzyc i jesli w ciągu kilku najblizszych dni nic się nie bedzie działo mozna zrobic jajecznice - najlepiej na parze z odrobina masełka i szczypiorkiem. Pozdr, Beata Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: od kiedy białko jajka 21.06.05, 12:51 tak jak napisala beata. albo podaj malenki fragmencik bialka na twardo, dodany do zupki czy jarzynek, albo razem z zoltkiem, chodzi o to by nie walic od poczatku duzych ilosci, tylko stopniowo to wprowadzac. i jeszcze do mama dzieci przed szczepieniem potrojnym, radzilabym nieco wczesniej poczynic proby bialka kurzego, bo jezeli sie okaze ze dziecko ma uczulenie na niego to nie bedzie moglo byc poddane szczepieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aginiak Re: od kiedy białko jajka 21.06.05, 14:02 Dzieki dziewczyny! Z podaniem "czystego" białka wcale mi się nie spieszy, synek ma 10 miesięcy wiec mozemy jeszcze poczekac tylko zastanawiałam sie czy może jeść produkty zawierające białko typu makaron, kluseczki itp Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: od kiedy białko jajka 22.06.05, 11:15 jaknjbardziej tak, w tych produktach jest go bardzo malo, poza tym jako nowosci powinny tez byc wprowadzane powoli, wiec organizm lagodniej to przejdzie, tylko trzeba pamietac ze w makaronie jest gluten ktory tez moze zaszkodzic, wiec nie bedzie wiadomo czy to on czy bialko! Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: od kiedy białko jajka 23.06.05, 08:22 Makaron najlepiej własnej roboty - nie tylko gluten o którym pisze Izia, ale też dodaja tam barwniki, żeby makaron był ładny zółty, a juz nie wspomne, że w makaronach jajecznych może nie być jajek - kiedys oglądałam test makaronów - producenci mieszają cuda - zreszta gdzie nie mieszają. Także swój makaronik, lane kluseczki na mące kukurydzianej pychotaMasz makaron w daniach sloiczkowych - bezpieczny w daniach po 9mz. - Gerber, Hipp. Pozdr., Beata Odpowiedz Link Zgłoś
aginiak Re: od kiedy białko jajka 23.06.05, 08:32 Dziewczyny - wielkie dzięki!!! Chyba uśmiechnę sie do mojego dziadka bo robi wspaniały makaron)) Odpowiedz Link Zgłoś