Dodaj do ulubionych

Co apetycznie zjadają wasze 1,5 r pociechy???

15.11.05, 14:20
No właśnie...Siedzę sobie w pracy i aż mnie skręca jak sobie pomyślę o
dzisiejszym obiedzie, bo mój mały nie chce ostanio nic jeść. Co gotować?
Macie jakies sprawdzone dania??? Bo u nas ostatnio nawet kurczak jest bee, a
wcześniej b. lubił. Wogóle nie chce ode mnie nic wźiąć z łyżeczki - tylko sam
paluszkami. Ale zupy warzywnej paluszkami nie zje, a do łyżki buzi nie
otworzy za chiny..No i co tu robić aby jadł z apetytem i żeby nie wyrzucać.
Dajcie jakieś pomysły no i przepisy, bo mi juz sie dawno skończyły.....
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Co apetycznie zjadają wasze 1,5 r pociechy?? 15.11.05, 14:35
      sugeruję wizytę na forum Jedzenie lub Kuchnia na GW
    • czajkax2 Re: Co apetycznie zjadają wasze 1,5 r pociechy?? 15.11.05, 16:07
      Moze problemem nie jest to co podajesz,tylko to,ze nie pozwalasz jesc samemu? u
      mnie tak bylo. jak ja karmilam to co bym nie podala bylo be. Ale jak pozwoliłam
      jesc samej(troche pomagając) to zjada ze ho ho.
      • carminamama Re: Co apetycznie zjadają wasze 1,5 r pociechy?? 16.11.05, 16:55
        Dokładniesmile))moje dziecie ma dosc waski zestaw ktory chetnie jada - obiady, bo
        owoce i słodycze zawsze i w kazdej ilosci...ale nawet najlepszej czekoladki
        czasami nie zje jesli nie dam jej do reki ...no nie i juz....sama zje ,
        karmiona uciekawink) szkoda tylko ze jeszcze potwornie brudzi a na dodatek ma
        manie poprawiania sobie włosow przy jedzeniu, ech...

a z dan ktore je chetnie : pomidorowa, sucha bułka ewentualnie z masłem, potem
        długo, długo nic...potem ogórkowa, rosół, ryż z warzywami, kurczak ale
        tylko "mokry", jajka na twardo i jajecznica, klopsiki duszone w sosie
        pomidorowym, buraczki gotowane i marchewka z groszkiem, wędzona makrela...i to
        niestety prawie wszystkosad

Na szczescie bardzo lubi owoce i jogurty nawet te z musli wiec głod jej nei
        grozismile))
      • lady_anitka Re: Co apetycznie zjadają wasze 1,5 r pociechy?? 17.11.05, 18:18
        ja mam podobny problem mój synek niechce prawie nic jeść. jego sniadanie to 2
        danonki(bo nie pije mleka)obiad to jest makabra bo je tylko z naszego talerza i
        to tylko dwa dania ryż z kurczakiem w jakimś sosie albo naleśniki ale ile można
        w końcu to też sie jemu nudzi. no i kolacja dwa danonki.żadnych owoców,
        kaszek,zup wszystko wyplówa albo ucieka. byliśmy w szpitalu 2 dni miał
        zapalenie jamy ustnej jak wróciliśmy do domu to nie poznawałam mojego dziecka
        jadł wszystko aż piszczał jak widział gruszkę albo chlebek z pasztetem. a teraz
        już znowu jest jak było. więc wierzcie mi są dni że siedzę i płacze bo niewiem
        co mam robić.dodam że wyniki miał dobre.może to moja wina bo tak naprawdę to
        żadna ze mnie kuchara i zaczełam gotować jak synek kategorycznie odmówił
        jedzenia obiadków ze słoiczka.żaden lekarz nie chce mi pomuc bo ciągle słyszę
        ze albo mam mu podawać po łyżeczce albo zostawić tak jak jest.ale skąd brać
        kase na gotowanie kiedy potem wszystko idzie do śmieci bo ja już nawet nie mam
        apetytu jak widzę że on nie je. proszę pomóżcie.
        • kasielka Re: Co apetycznie zjadają wasze 1,5 r pociechy?? 21.11.05, 20:14
          hey, moze nie dawaj danonków, one maja tyle kalorii, ze nie chce mu sie jesc i
          juz, a po drugie danonki sa dla dieci od 3 lat, i jeszcze jedno, danonki wcale
          nie mają tyle nabiału , jesli wogóle maja, jak dla mnie to jest
          trucizna.Postaraj sie nie dawac powol;i rezygnuj, coraz mniej i zobaCZYSZ, no
          iniech je rekami, moj 1,5 roczniak od dawna je rekami i wcina jak nie wiem i
          wychodzi mu coraz lepiej.pozdrawiam
    • aretinka Re: A może tak... 18.11.05, 08:49
      daj małemu małą łyżeczkę do zupy i niech je sam, wiem to jest uciążliwe ale
      skuteczne, u mnie był taki problem z małą, doszło do tego, że przestał mi
      wogóle jeść i tak np, o 15 ledwie wcisnęłam w nią odrobinę krupniczku i do
      następnego dnia wogóle nic nie jadła, w żłobku o dziwo zjadała całe porcje, no
      i wyszło dlaczego, ona tam poprostu sama je i dlatego zjada całe porcje. Idąc
      za ciosem wlałam w domu jej całą miseczkę dość gęstej zupki , dziewczyny
      siedziała nad tą miseczką 40 minut ale całą porcję zjadła no i teraz nawet nie
      ma mowy, żeby próbować ją nakarmić, zdarza sie , że częśc zupy jest na bluzce
      czy na stole ale je sama i jaka jest z siebie dumna. Kupiłam jej metalowy ale
      malutki taki desrowy wiedelec i drugie danie też sama je.
      A teraz dania które najbardziej lubi, gałeczki są be i dziecięce jedzonko też.
      Lekarz poleciła nam żeby jadła to samo co my, a najbardziej smakuje jej z zup,
      rosół, z muszelkami tymi z lubelli malutkimi, pomidorowa, krupnik i
      kapuśniaczek ze świeżej kapusty z ziemniaczkami i marchewką, jarzynowa.
      Z drugiego dania najbardziej smakuje jej mięsko tuszone z kaszą jęczmienna i do
      tego surówka z buraczków (buraczki gotuję na tarce ściera i dodaję odrobinkę
      solo, cukru małą cebulkę w drobniutką kosteczkę i ciut oliwki z oliwek, albo
      druga surówkastarkowana świeża kapustka, marchewka, drobno pokrojony por i
      odrobina majonezu lub sosou winegret. Uwielbia wszystkie sosy , gulasze z kaszą
      lub ziemniaczkami, kotlet mielony, i ostatnio zrobiłam jej faszerowane udko
      mięskiem mielonym. zajadała sie, a kurczak nie może być podziabany tylko
      najbardziej jej smakuje udko w ręce i obgryzanie go. No i odkąd zaczęła jeśc
      samodzielnie skończyły się problemy z jedzeniem. Nie zrażaj się torchę łyżką,
      trochę widelcem, a co rączką ale najważniejsze, że zje. No i jak mi lekarka
      powiedziała ona jest już w takim wieku, że powinna wszystko z nami jeść,
      ostatnio u babci była grochówka, dałam jej tylko bez grochu, baaaardzo jej
      smakowała.
      Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka