majka081977 13.12.05, 19:38 od kiedy można podawać danonki i kiwi dziecku?. mam 8 m. synka i zastanawiam się czy mogłabym produkty te wprowadzić do jego diety Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elmama Re: danonki a dieta 13.12.05, 20:08 Moja córeczka zaczęła próbować serki ok 6 miesiąca, bo wcześniej nic jej nie odpowiadało. Jeśli dziecko będzie chętne, to możesz próbować, ale na początku radzę serki bez owoców- same waniliowe- chodzi o ewentualną skaze białkową i uczulenia. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: danonki a dieta 13.12.05, 20:47 z tym pytaniem poszłąbym na forum Jedzenie i poszperała wątków o danonkach i nie tylko jest od groma ps. na obie rzeczy stanowczo za wczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
mamaewy Re: danonki a dieta 14.12.05, 09:17 Witam co do skazy białkowej, o której wspomniane było w jednej z odpowiedzi, to nie jest ona wynikiem dodawania owoców do przetworów mlecznych, a uczuleniem dziecka na białko mleka krowiego i laktoze zawartą w samych serkach a dokładniej w mleku z którego są produkowane. Jeżeli jest podejrzenie skazy białkowej u dziecka, to początkowo radziłabym próbować podawać (w małej ilości oczywiście) jogurty naturalne, z czasem rozszerzając ich rodzaj (dziecko mające skazę białkową jest bardziej podatne na uczulenie także na inne produkty spożywcze, choć to oczywiście nie musi być regułą). Pozdrawiam mamaewy Odpowiedz Link Zgłoś
agap24 Re: danonki a dieta 16.12.05, 14:37 Popieram wypowiedź mamaewy na temat skazy białkowej, lepiej bym tego nie opisała. A twarożki, serki, danonki czy inne mleczne smakołyki podaje się po 11 miesiącu życia dziecka i to stopnowo. Także masz jeszcze czas. Z kiwi też poczekaj aż dzidza skończy rok. Podaj jej jabłko. Też bardzo zdrowe, szczególnie teraz na jesień- zimę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: danonki a dieta 13.12.05, 22:16 Napiszę w skrócie, jak być powinno: kiwi zaliczane jest do cytrusów, zatem po 12 miesiącu, danonki - jako trucizna i wszelkie zło - od trzeciego roku życia. Ale tak być powinno, a zrobisz, jak zechcesz )) BTW: wątki o Danonkach - uwielbiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: danonki a dieta 17.12.05, 19:42 msto05 napisała: > No i jeszcze o parówkach. Aaaa, dobrze, że mi przypomniałaś. I o wodzie mineralnej jako napoju najczęściej wybieranym przez nasze dwuletnie dzieci )) Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: danonki a dieta 16.12.05, 18:04 Co do danonkow - dla mnie to przereklamowany, przedrozony produkt [i maja podejzanie ladny kolor, co napewno nie jest naturalnym kolorem owocow]. Nie podaje moim dzieciom [3.5 roku i 19 miesiecy]. Kupuje najczesciej jogurt naturalny wyprodukowany przez rodzima OSM i dodaje do niego wlasne, mrozone owoce [mam to szczescie, ze mam wlasny ogrod] i troche cukru. Podawalam tak moim dzieciom od 7 miesiaca zycia, ale to byla moja decyzja i nie chce Tobie niczego sugerowac. Kiwi tez podawalam w tym wieku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mychajg Re: danonki a dieta 17.12.05, 20:29 Zamiast danonków daję serki homo. Mała ma 8 m-cy z początku trochę dziwny smak i się przyzwyczaiła i lubi. Spróbowałam danonka bleee. Wolę już serek zwykły dzidzia też. Odpowiedz Link Zgłoś
jagaga Re: danonki a dieta 17.12.05, 20:47 U nas pediatra wprowadzila przetwory mleczne w 9-tym miesiacu. Daje jogurt naturalny bez dodatkow, czasem waniliowy, sporadycznie owocowy i serki typu homo, a od niedawna tez zolte. Sama tez nauczylam sie jesc jogurty naturalne - skoro mojemu dziecku tak smakuja a maja trzy razy mniej cukru jak te owocowe, to i moim okraglosciom na dobre wyjdzie. Ale musialam sie przyzwyczaic do smaku - jogurt owocowy a naturalny to zupelnie dwie rozne rzeczy. I mysle, ze dziecku lepiej najpierw podac naturalny - te owocowe na pewno bedzie lubil. Wzlobku dzieciaki tez jedza jogurty naturalne - a najwieksza frajda to jesc ten jogurt samemu (jak juz ma sie rok), jedna raczka trzymamy kubeczek, w drugiej lyzeczka - im mniejsza lyzeczka (polecam te malutkie do filizanek) tym wiecej jogurtu w buzi! I polecam jogurty naturalne - ja je polubilam. Odpowiedz Link Zgłoś
jagaga Re: danonki a dieta 17.12.05, 22:28 Z tym cukrem, to blad. Sprostowanie: jogurt naturalny poslodzony lyzeczka cukru ma podobno dwa razy mniej cukru jak jogurt owocowy. Odpowiedz Link Zgłoś