Dodaj do ulubionych

danonki a dieta

13.12.05, 19:38
od kiedy można podawać danonki i kiwi dziecku?. mam 8 m. synka i zastanawiam
się czy mogłabym produkty te wprowadzić do jego diety
Obserwuj wątek
    • elmama Re: danonki a dieta 13.12.05, 20:08
      Moja córeczka zaczęła próbować serki ok 6 miesiąca, bo wcześniej nic jej nie
      odpowiadało. Jeśli dziecko będzie chętne, to możesz próbować, ale na początku
      radzę serki bez owoców- same waniliowe- chodzi o ewentualną skaze białkową i
      uczulenia. Powodzenia.
      • marghe_72 Re: danonki a dieta 13.12.05, 20:47
        z tym pytaniem poszłąbym na forum Jedzenie i poszperała
        wątków o danonkach i nie tylko jest od groma

ps. na obie rzeczy stanowczo za wczesnie
      • mamaewy Re: danonki a dieta 14.12.05, 09:17
        Witam

co do skazy białkowej, o której wspomniane było w jednej z odpowiedzi, to nie
        jest ona wynikiem dodawania owoców do przetworów mlecznych, a uczuleniem
        dziecka na białko mleka krowiego i laktoze zawartą w samych serkach a
        dokładniej w mleku z którego są produkowane. Jeżeli jest podejrzenie skazy
        białkowej u dziecka, to początkowo radziłabym próbować podawać (w małej ilości
        oczywiście) jogurty naturalne, z czasem rozszerzając ich rodzaj (dziecko mające
        skazę białkową jest bardziej podatne na uczulenie także na inne produkty
        spożywcze, choć to oczywiście nie musi być regułą).

Pozdrawiam

mamaewy
        • agap24 Re: danonki a dieta 16.12.05, 14:37
          Popieram wypowiedź mamaewy na temat skazy białkowej, lepiej bym tego nie
          opisała. A twarożki, serki, danonki czy inne mleczne smakołyki podaje się po 11
          miesiącu życia dziecka i to stopnowo. Także masz jeszcze czas. Z kiwi też
          poczekaj aż dzidza skończy rok. Podaj jej jabłko. Też bardzo zdrowe,
          szczególnie teraz na jesień- zimę. Pozdrawiam.
    • mama_kotula Re: danonki a dieta 13.12.05, 22:16
      Napiszę w skrócie, jak być powinno: kiwi zaliczane jest do cytrusów, zatem po 12
      miesiącu, danonki - jako trucizna i wszelkie zło - od trzeciego roku życia.
      Ale tak być powinno, a zrobisz, jak zechcesz wink))
      BTW: wątki o Danonkach - uwielbiam!!!
      • msto05 Re: danonki a dieta 15.12.05, 12:33
        No i jeszcze o parówkach.
        • mama_kotula Re: danonki a dieta 17.12.05, 19:42
          msto05 napisała:

> No i jeszcze o parówkach.
          Aaaa, dobrze, że mi przypomniałaś. I o wodzie mineralnej jako napoju najczęściej
          wybieranym przez nasze dwuletnie dzieci wink))
    • figrut Re: danonki a dieta 16.12.05, 18:04
      Co do danonkow - dla mnie to przereklamowany, przedrozony produkt [i maja
      podejzanie ladny kolor, co napewno nie jest naturalnym kolorem owocow]. Nie
      podaje moim dzieciom [3.5 roku i 19 miesiecy]. Kupuje najczesciej jogurt
      naturalny wyprodukowany przez rodzima OSM i dodaje do niego wlasne, mrozone
      owoce [mam to szczescie, ze mam wlasny ogrod] i troche cukru. Podawalam tak moim
      dzieciom od 7 miesiaca zycia, ale to byla moja decyzja i nie chce Tobie niczego
      sugerowac. Kiwi tez podawalam w tym wieku. Pozdrawiam.
    • mychajg Re: danonki a dieta 17.12.05, 20:29
      Zamiast danonków daję serki homo. Mała ma 8 m-cy z początku trochę dziwny smak
      i się przyzwyczaiła i lubi. Spróbowałam danonka bleee. Wolę już serek zwykły
      dzidzia też.
      • jagaga Re: danonki a dieta 17.12.05, 20:47
        U nas pediatra wprowadzila przetwory mleczne w 9-tym miesiacu. Daje jogurt
        naturalny bez dodatkow, czasem waniliowy, sporadycznie owocowy i serki typu
        homo, a od niedawna tez zolte. Sama tez nauczylam sie jesc jogurty naturalne -
        skoro mojemu dziecku tak smakuja a maja trzy razy mniej cukru jak te owocowe,
        to i moim okraglosciom na dobre wyjdzie. Ale musialam sie przyzwyczaic do
        smaku - jogurt owocowy a naturalny to zupelnie dwie rozne rzeczy. I mysle, ze
        dziecku lepiej najpierw podac naturalny - te owocowe na pewno bedzie lubil.
        Wzlobku dzieciaki tez jedza jogurty naturalne - a najwieksza frajda to jesc ten
        jogurt samemu (jak juz ma sie rok), jedna raczka trzymamy kubeczek, w drugiej
        lyzeczka - im mniejsza lyzeczka (polecam te malutkie do filizanek) tym wiecej
        jogurtu w buzi! I polecam jogurty naturalne - ja je polubilam.
        • jagaga Re: danonki a dieta 17.12.05, 22:28
          Z tym cukrem, to blad. Sprostowanie: jogurt naturalny poslodzony lyzeczka cukru
          ma podobno dwa razy mniej cukru jak jogurt owocowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka