Dodaj do ulubionych

Rozszerzanie diety - pytanie o ilości

02.03.06, 16:37
Witam
Karmię wyłącznie piersią, mój synek ma 5 mies i tydzień, za 1-2 tyg zamierzam
zacząć rozszerzać mu dietę. Jest dzieckiem z AZS, dlatego będę uważnie
dobierać składniki. Łamię sobie jednak głowę - ile dziennie w poszczególnych
miesiącach powinien zjeść taki maluch tego nowego pokarmu oprócz 4-5 karmień
piersią. Czy dobrze myślę: 7 mies. - ok. 180ml? Co potem? No i zupełnie nie
wiem, jak z karmieniem piersią - o których porach utrzymywać karmienia.
Chciałabym karmić do roku.
Serdecznie pozdrawiam
Leszcz
Obserwuj wątek
    • mzzz Re: Rozszerzanie diety - pytanie o ilości 03.03.06, 17:16
      Mi pediatra zalecił rozpocząć diete od soczków podstawowe to jabłko, marchewka
      najlepiej na początku jedno składnikowe.Podawałam dwa razy przed połódniem i po
      między karmieniami piersią.Za pierwszym razem podałam dwie łyżeczki drugiego
      również a następnego już 10 ml i codziennie zwiększałam 10 ml aż do 50ml.Nowy
      smak też podeje małą ilość.Po dwuch tygodniach wprowadziłam nowe smaki
      marchewka z dynią,gruszka,jabłko z winogronem,brzoskwinia.Po tygodniu od
      wprowadzenia soków wprowadziłam owoce- pzecier też na początku podstawowe
      jabłko,gruszka,marchewka,jabłko z marchewką itp.Pierwszym razem 2 łyżeczki
      następnego dwa razy więcej a następnie już pół słoiczka (moja córeczka zjada
      bardzo chętnie takie ilości tylko pierwszym razem strasznie się krzywiła po
      tygodniu się zajadała).Owoc też miedzy karmieniami piersią nie jako oddzielny
      posiłek.Teraz po miesiącu wprowadze warzywa,zupki raz dziennie i to już ma
      zastąpić karmienie piersią.
      • azoorek Re: Rozszerzanie diety - pytanie o ilości 05.03.06, 19:09
        Wprowadzalam po lyzeczce i zwiekszalam ilosci przez 2 tygodnie. Akurat u nas
        marchew i ryz odpadaly. Jezeli dziecko ma silny azs to radzilabym uwazac z
        owocami, a szczegolnie z brzoskwiniami, winogronem, sliwkami. Z warzyw b.
        uczulajace sa pietruszka i seler. Karmilam go tylko piersia do 6,5 m. Potem do
        8 mial wprowadzone tylko 2 warzywka, w 8 m. miesko (indyka, bo na reszte byl
        uczulony), po roku jakos zelzalo i wiecej mu wprowadzilam nowych rzeczy. Do 8
        m. mial tylko jeden posilek niemleczny. Do 1,5 roku z mlecznych ssal tylko
        piers, potem zaczal dostawac kozie jogurty. Piersia najlepiej karmic jak
        najdluzej,szczegolnie takie dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka