Dodaj do ulubionych

Śniadania i kolacje dla niejadka

28.07.06, 21:39
Przerobiłam" już większość Waszych pomysłów i nici z tego. Próbowaliśmy kaszy
jaglanej z owocami, manny, placuszków, kaszek wszelkiej maści, chlebka z
wędlinkami, pomidorków etc. i wszystko to ląduje w koszu bo Tymek dzioba nie
otwiera. Je parówkę oczywiście i jajecznicę. Obiady absolutnie wykluczone.
Zadnej zupy czasem mięsko ze skrzydełka. Ręce mi już dawno opadły. Ma 12,5 m-
ca i waży 9600. Pije herbatki i tyle. Ogólnie lata jak wariat i jest
uśmiechnięty. Tylko na nic ni ma ochoty. Pozdrawiam i może macie jakieś inne
pomysły na posiłki.
Obserwuj wątek
    • karola2314 Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 29.07.06, 14:15
      mam ten sam problemsad mój ma 18 miesiecy,ale lubi jesc zupki,ostatnio nawet
      omleta zjadł,z jogurtów lubi fruttisy,wszystkie smaki,noi monte,na
      sniadanko,robie mu zawsze kanapki i parówke zawsze troszke podziobie a na
      obiadek zupki lub jakies miecho z ziemniakami,niegardzi nigdy wątrubką,może tez
      spróbuj twojemu zrobić?
      • mycha231 Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 30.07.06, 20:41
        mam to samo!!! już nerwy tracę...Moja Agatka-12,5 mies. gdy tylko widzi że ide
        do niej z jedzeniem wpada w szał.Co ja muszę się namęczyć, pokazuję jej zdjęcia
        przy jedzeniu, czasem je na reklamach, albo razem z lalkami.Masakra!Lubi obiadki
        najbardziej ziemniaki z sosem i mięso, zupki też, ale kaszki, mleko, deserki są
        beee. Pocieszę cie moja mała waży 9000. Jest zdrowa chodzi od 9 mies.Cóż chyba
        taka uroda naszych niejadków...mam nadzieję że jej to minie, bo prędzej ja się
        wykończę niż ona umrze z głodu smile
        • emwu55 Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 31.07.06, 20:24
          tak właśnie - prędzej ja sie wykończę niż on padnie z głodu. Ale mój nie chodzi
          tylko raczkuje z prędkością swiatła. POzdrawiam
    • unia78 Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 31.07.06, 22:11
      Hej Mamy, chyba niejadków z lipca 2005 smile

Ja tam nie uważam, że nasz Mati jest niejadkiem. Też waży 9600. Ale... czy
      wzięłyście pod uwagę, że teraz są upały i nie bardzo chce się jeść? Nasz synek
      jada zawsze śniadanie - kaszka na mleku z owocami słoiczkowymi. Jakiś czas temu
      nie jadł kaszki, bo miał jej dość - ileż można jeść jedno i to samo na
      śniadanie. Przed południem wcina sezonowe owoce lub deserki słoiczkowe z
      jogurtem bądź twarożkiem. Pierwsze danie, to słoiczek. No i tu się kończy, to
      co zjada na pewno. Czasem od 13 nie je nic do rana... Czasem wsunie zupkę
      domową na drugie danie, a na kolację 1 biszkopta/jajecznicę/gotowane kiełbaski
      zależy od humoru smile Chlebem pluje, kisiel/budyń/słodkie kaszki/jogurty
      odpadają. Lubi kefiry, jogurty i serki naturalne, gotowane warzywa, owoce i to
      je. Hitem jest gotowana ryba z warzywami. Wiem, że nie da się machnąć ręką, ale
      im więcej będziecie skakały i kombinowały, tym bardziej maluchy będą pluły. Ja
      nienawidzę jak ktoś mówi do mnie "a jedz, zjadłabyś jeszcze coś, marnie
      wyglądasz, więc jedz". Mam ochotę jem, nie mam nie jem. Zawsze jem śniadanie,
      coś do południa i późny obiad. Co do reszty, to różnie bywa i zależy od
      apetytu. Jeśli mam ochotę tydzień jem chleb z masłem, więc wyluzujcie trochę i
      niech Pociechy jedzą, to na co mają ochotę. Oczywiście w granicach rozsądku -
      na pewno nie same słodycze. Na jednej z grup dyskusyjnych mama pisała, że przez
      rok smażyła synkowi rybę na śniadania. Mąż mówił, że budzi się w smażalni. W
      końcu małemu się znudziło. Dziecko je, to co potrzebuje organizm - pomijam
      sytuację nieustannego jedzenia słodyczy.

Pozdrawiam i nie stresujcie się. Dziecko nie da sobie głodować smile
    • atopik Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 01.08.06, 08:26
      Hmm, a jakie herbatki pije dziecko ? Co jeszcze je i pije w ciągu dnia ?
      • emwu55 Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 01.08.06, 10:21
        Tymek gardzi sokami i pije swoją ulubioną herbatkę ziołow z Bobovity. Ryba z
        warzywami - ale jaka smażona? Uwielbia czerwone porzeczki i borówki. A tak poza
        tym to jak pisałam - obiadków w zasadzie zero , na śniadanie jajecznica na
        kolację parówka.
        • unia78 ryba 01.08.06, 20:46
          Hej;

Ta ryba, to można powiedzieć gotowano-duszona. Robię pangę - brak ości. Pangę
          mrożoną, bo u nas świeżych nie ma. Więc ryba jaka Ci pasuje. W garnku/na
          patelni jest tyle wody + ciutka oliwy + przyprawy jeśli stosujecie żeby ryba
          była zanurzona w 3/4. Na ogniu mam ją 10-15 minut. Nie wiem dokładnie. Jak jest
          miękkawa, ale nie do końca, odlewam wodę i dodaję do niej "sos" żeby się
          towarzystwo przegryzło. Ten sos, to nic innego, jak oddzielnie ugotowane
          warzywa - marchewka/ziemniak/pieruszka i zmiksowane. Czyli taka zupka dla
          półroczniaka. Duszę, to razem, aż ryba będzie całkiem miękka i do paszczy. U
          nas jest, to niemalże pochłaniane wzrokiem. Oczywiście przepis jest mój
          własny smile bo takich rewelacji nigdzie nie podają. Ale najważniejsze, że
          Matiemu smakuje, przygotowanie nie jest zbyt długie, a i jeszcze zdrowe.

Smacznego i pozdrawiam - Paulina

A może ktoś zna przepis na wątróbkę dla roczniaka? Ja robię ze smażoną cebulką,
          no ale takiego czegoś synkowi nie dam.
    • slowiczek21 Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 01.08.06, 13:55
      No to Kobiety moje dziecię przebija wszystkie. Ma 22,5 miesiąca i
      waży ........... 10kg. Drobny, chudziutki i ciężko cokolwiek mu wcisnąć. Póki
      co zdrowy- badania jakieś 3 mies. temu. Teraz idę na urlop i w piątek chcę go
      przebadać. Pozdrawiam
      • emwu55 Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 01.08.06, 16:20
        to faktycznie kiepsko. Tylko że mój urodził sie 3700 czyli dość duży.
        tak czy siak - pomysłów na posiłki brak. Właśnie zjadła jak zwykle skrzydełko z
        kuraka na obiad - wystarczy w zupełności. Idę po pęsetę i wyrwę sobie włosy
        chyba.
        Pozdrawiam
    • iza9919 Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 02.08.06, 21:18
      Ja też mam ostatnimi czasy(ok.1,5 miesiąca) problem z niechęciom do jedzenia
      mojego 11,5 miesięcznego synka.Wcześniej jadał już praktycznie wszystko w
      sporych ilościach, teraz jak w ciągu dnia zje np. nektarynkę i 3 łyżki zupy to
      jestem zadowolona. Pocieszam się tym, że je dość często pierś i nie umrze z
      głodu i pragnienia(pić nic nie chce poza piersią). Ale od 3 miesięcy nic nie
      utył waży 9 kg. Mam nadzieję, że jak zrobi się jeszcze troszkę chłodniej to
      wszystko pomału wróci do normy
    • gosa12 Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 02.08.06, 23:04
      To mój Pawęłk jest jeszcze lepszy - 28 m-cy (2,5 roku) waga 11,400.Jego siostra
      za to go chyba przebije bo w wieku 5 m-cy waży 7,400.
      Ostatnio menu chłopaka to. Rano mleko z kaszą z buli na 210, potem coś albo i
      nie przed południem jescze zupa. jak ma chumor to zje jeszcze trocheę drugieho
      dania (dorosłego to co my) ale najlepsze suche kluski, suchy ryż . Czasami do
      wieczora już nic -ewen. jeszcze jedna butelka mleka popołudniu, i mleko na noc.
      Z owoców toleruje tylko jablka, banany i malinki od babci - wszystko w ilościach
      mikro.
      Parówki zjada, czasami jejecznicę.(choć lubi).
      Od dłuższego czasu ,ma kota i chce pić tylko mleko z kaszą z butelki.
      Pozdrawiam gośka
    • louiza Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 03.08.06, 08:27
      ja ma podobny problem już z 3latkiem. Jest różnie. Może Twój synek za dużo pije
      (słodkie herbatki). Zauważyłam u mojego jeśli wypije sok lub wlaśnie Herbatke
      Hippa to pół dnia nie chce jeść. Koniec więc z sokami, jeśli już to po posiłku
      lub na spacerze. Uwielbia wodę więc ją pije i zmalały problemy. Aha, i dużo
      ruchu wtedy zje wszystko.
      Powodzenia
    • gosa12 Re: Śniadania i kolacje dla niejadka 03.08.06, 11:55
      Pawełek pije tylko wodę zabarwioną skoncentrowanym sokiem - lub wodę z miodem.
      Soków zwłaszcza gęstychh typu kubuś nie używa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka